GreeN Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 A co to za wynalazek? To działa? http://allegro.pl/zestaw-do-malowania-aerograf-kompresor-pompa-nowy-i1217000695.html A to? http://allegro.pl/kompresor-mini-aerograf-tg138-zestaw-do-malowania-i1219549401.html I to? http://allegro.pl/pari-kompresor-1-3-bar-i1219547440.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 link nr 1 - w sumie dobra cena za taki zestaw (tyle co sam aerograf) ja nie polecam takiego "kopmresorka" - daje małe ciśnienie... link nr 2 - MAR3000 doczekał się odmiany "licencyjnej" typowy kompresorek do aerografu, sporo ludzi tu takim maluje i z tego co słyszałem to jest wart polecenia, aerograf prosty ale dobry na początek. link nr 3 - Pari, klasyka, w działaniu podobnie do tego z linku nr 1, nie miałem okazji takim malować ale max ciśnienie 1.3bar mnie przynajmniej nie zachęca... ogólnie co do Pari i Pari-podobnych tak sobie myślę iż one są chyba gł dla osób malujących wzory np od szablonów (auta motocykle itd), słowem większe powierzchnie (ale jednak za małe i zbyt delikatne wzory na pistolet lakierniczy), mam mieszane odczucia jak by się to sprawowało w przypadku malowania drobiazgów z ręki, ot choćby plamek na 109tce w 1/72 gdzie bykiem by było widać ewentualne plucie kropkami z racji stosunkowo niskiego ciśnienia, ale jeżeli się mylę to chętnie wysłucham opinii osób używających i chwalących je. pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Nie mam zamiaru kupować tych "tanich" byłem tylko ciekaw opinii o nich. Na jednym z for kompresor Pari nazwali "inhalatorem" [; Co będzie lepsze? Ten bez butli: http://allegro.pl/kompresor-mini-aerograf-tg138-zestaw-do-malowania-i1219549401.html Czy ten z butlą: http://magma.sklep.pl/pl/kompresor-z-butla-aerograf-tg138-zestaw-do-malowania.html Bo areo w obu zestawach to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 z butlą zawsze będzie lepszy pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Ja jeszcze raz porusze kwestie kompresora. Jeśli dobrze zrozumiałem to standardowy ma3000 nie posiada butli, piszą że funkcję zbiornika wyrównującego pełni filtr, więc w gruncie rzeczy kompresor będzie pracowal cały czas? Ta wersja z butla 3,5 litra zapewnia ten komfort, że pompa będzie załączać się tylko aby dobić cisnienie? No i na koniec. Do czego możecie porównać odgłos pracującego ma3000? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Witam Mam problem ze swoim aerografem,mianowicie pluje farbą ,zapycha się (lub jest inna przyczyna ,że nie wylatuje farba) mimo prób praktycznie z wodą . Podejrzewam ,że problem tkwi w osłonie dyszy,gdyż początkowo miała ona przed igłą pewien występ,a`la tulejka ,lecz z głupoty osunąłem to papierem 600 przy czyszczeniu z mocno zaschniętej farby. Jak pisałem głupota...otwór powiększył się,bez osłony ogóle żadnej reakcji,mgiełka farbki leci na bok ,zależnie od ustawienia (odkręcania) osłony dyszy... Pytanie czy da się to gdzieś dokupić czy muszę nowy aerograf nabyć? Dodam ,że na stronach firm modelarskich nie znalazłem nic. PS Aerograf to: pseudo iwata model TG-180 lub BD-203 mam dwie instrukcje więc trudno określić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Nie do końca rozumiem Twój problem. Jeżeli, podczas prób z wodą, mgiełka leci na bok, to raczej wskazuje na uszkodzenie iglicy. Niekiedy jest to wyczuwalne palcami (po wyjęciu igły czuć "zadzior" na jej końcu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 ...początkowo miała ona przed igłą pewien występ,a`la tulejka... Z Twojej wypowiedzi trochę trudno wywnioskować o który element dokładnie chodzi, może spróbuj napisać to trochę jaśniej ? Czy pisząc osłona dyszy miałeś na myśli element przykręcany bezpośrednio do korpusu aerografu ? Czy ten występ a'la tulejka to element nakręcany na osłonkę dyszy chroniący iglicę przed uszkodzeniem mechanicznym ? A nie przeszlifowałeś przypadkiem końcówki dyszy ? Sprawdź też samą iglicę tak jak radzi gulus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Ale bajer http:/m.allegro.pl/przedmiot,-okazja-kompresor-z-aerografem-revell-,1241161933.html#start_item Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Piotr_P twój aerograf jest cały w resztach farby, na początek rozbierz go i zostaw na czas jakiś w Cleanluxie, jak już będzie czysty z resztek farby wtedy będzie można myśleć dalej (bo póki co nie wiadomo czy faktycznie coś uszkodzone czy po prostu zatkany farfoclami). pozdrawiam! p.s. i jeszcze jedno - jak chcesz mieć jakiś pożytek z aerografu to wybij sobie raz na zawsze z głowy takie metody jak czyszczenie go papierem ściernym! i to jeszcze 600!! jedyne do czego sie papier (dużo drobniejszy) przydaje to polerowanie iglicy czy wnętrza osłonki końcowej, ale to zupełnie inna bajka, nigdy do czyszczenia z farby! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 popróbuję z dyszą... co do konkretnego elementu miałem na myśli to: Co do ubrudzonego aerografu...zdjęcie było robione tuż bo próbie użycia z farbką ....potem został ładnie umyty w zmywaczu do akryli...cleanluxa jeszcze nie nabyłem :( Dyszy co prawda nie ruszałem żadnymi przyborami z wyjątkiem pędzelka i ręczników papierowych ale popróbuję co da sprawdzenie dyszy. ...kilkadziesiąt minut później... mieliście rację z tą dyszą... wzdłuż boku od otworu wylotowego ciągnie się delikatne pęknięcie..dostrzegłem to dopiero po porządnej kąpieli w zmywaczu i przyjrzeniu się dyszy pod lupą.Dziwne jest to ,że w żaden sposób nie ruszałem jej "mechanicznie ",a coś to spowodowało...czeka mnie więc zakup nowej dyszy bo nie mam nic w zapasie. Póki co dzięki koledzy...odezwę się w temacie po zakupie nowej dyszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Powtórzę jeszcze raz pytanie bo prawdopodobnie wtorek, środa będe kupował kompresor z areo : "Jeszcze raz poruszę kwestie kompresora. Jeśli dobrze zrozumiałem to standardowy ma3000 nie posiada butli, piszą że funkcję zbiornika wyrównującego pełni filtr, więc w gruncie rzeczy kompresor będzie pracował cały czas? Ta wersja z butla 3,5 litra zapewnia ten komfort, że pompa będzie załączać się tylko aby dobić ciśnienie? No i na koniec. Do czego możecie porównać odgłos pracującego ma3000?" Już sam nie wiem co wybrać. To : http://allegro.pl/ma3000-mini-kompresor-i-aerograf-poradnik-gratis-i1212460259.html Czy to : http://allegro.pl/kompresor-z-butla-aerograf-tg138-zestaw-do-malow-i1239430977.html Czy to : http://allegro.pl/aerograf-tg180-mini-kompresor-4bar-nowy-vat-i1239430363.html W tym ostatnim linku aerograf jest najlepszy. ma3000 jest fajny bo mały, ale martwi mnie to że przy malowaniu bedzie ciągle pyrkolił.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Ja osobiście wolałbym kompresor z butlą. Sam mam model ze zbiornikiem wyrównawczym (nie jest to MA3000) i cenię sobie to, że powietrze nie ma wahań ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 A to? 40db... http://allegro.pl/meca-deco-airbrush-kompresor-mini20-herkules-kit-i1216196652.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Dostałem odpowiedź do kompresora meca-deco : wymiary opakowania 245x135x170 - kompresor jest trochę mniejszy - odgłos porównywalny do lodówki Mało informacji o nim w internecie. Kilka postów na niemieckich forach, gdzie jest chwalony. 40db to dość mało na taki sprzęt. Znalazłem też kompresor revella, ale jego cena momentalnie mnie odstraszyła - poziom jego hałasu jest ponoć w granicach 36db. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Wszystkie kompresory, które pokazałeś są absolutnie porównywalne. Ten jeden ze zbiorniczkiem ma lekką przewagę, ale z kolei przy innym zestawie otrzymasz zdecydowanie lepszy aerograf. Takie pytania, jak Twoje "co wybrać" pojawiają się z regularnością szwajcarskiego zegarka, a odpowiedzi na nie, nie są bardziej pomocne niż rzut monetą. Jedni są za tym inni za tamtym. Ten ostatni zestaw "mecadeco" różni się od klasycznego MA3000, nejprawdopodobniej jedynie tą ładną obudową. Osobiście szedłbym w kierunku kompresorka ze zbiorniczkiem i aerografem typu TG-180. A co głośności, to producenci i sprzedawcy nadużywają "elastyczności" pojęcia poziomu hałasu podawanego w dB. Powinni bowiem obok np. 40dB podawać odległość pomiaru. Z reguły nie ma rynku nic bardziej cichego jak kompresory lodówkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Erkamo Problem kompresorków do aerografu nie istnieje . Problemem jest kwota za ile Kompresor tzw. lodówkowy to gwarancja cichej pracy , ale tu musi być co najmniej w obiegu 2 l. zbiornik ( jaki nie ma znaczenia może to być stara gaśnica itp. rurki i kolanka do CO polutowane na twardy lut , calowa rura powyginana tak aby tworzyła mocowanie kompresorka i rękojeść do przenoszenia- tu polecam cieńkościenne nierdzewki . Reduktor z odstojnikiem/osuszaczęm- bo powietrze zawsze zawiera wilgoć a w przypadku lodówkowej jeszcze pary oleju. Zawór bezpieczeństwa na 8bar trónik, filtr powietrza- tu ma zastosowanie motoryzacyjny paliwowy starego typu od malucha.) To jest najprostszy zespół elementów niezbędnych. Można dodać presostat i zawór zwrotny- zawsze bo nie wystartuje ponownie sprężarka jak jest pod ciśnieniem, za mała moc silniczka w sprężarce. Wg mnie to zbędne komplikacje ja jestem za prostym i niezawodnym, Druga opcja to wszlkiego typu membranowe klekoty-sam mam tką wielką z OBI 28 l. włoszczyzna ale działa katowana przez 14 lat nie do zajechania ale głowę to urywa jak ktoś mieszka poza miastem a sąsiadów ma kilometr od siebie to polecam. Koszty Nowy Komresorek lodówkowy 200-300pln netto Używany tyle ile zapłacicie za sprawną lodówkę czasem od 10 pln albo zadarmo od sąsiada lub po to aby wynieść bo ktoś nie ma siły i nie wie co dalej z tym zrobić. Reduktor dobry, do 100 pln Trójnik 15-35 pln Zawór bezpieczeństwa do 100 można i za 20 jak będzie . Zbiornik i coś jeszcze 100 Razem policzcie izobaczcie co warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiu36100 Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Witam zadając pytanie podajecie link do Allegro i piszecie chodzi mi o ten aerograf czy kompresor itd.Ktoś odpowiada na pytanie linkowe ten będzie dobry ale o co chodzi nie wiadomo.Klikając na link co można zobaczyć. Ktoś kto szuka informacji a forum to przeciesz najlepsze miejsce znajduje posty typu pustka.A wystarczy podać obok linku do Allegro nazwe tego o co pytamy.Strona wygasa ale wiadomo o co pytał gostek i w stosunku do czego dali mu odpowiedz.Pewnie napiszecie że można wyszukać w archiwum ale nie zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Czy opłaca mi się kupić ten aerograf jako mój pierwszy(malowałem kiedyś aerografami, ale to daaaaaawno temu)?? http://www.paasche.pl/paasche-h-1-aerograf-model-h-z-dysza-1-p-9-420244.html Interesują mnie aerografy firmy paasche w granicach 300 zł, w miarę porządnych. Jednofunkcyjne jak narazie :P PS. Przenoszę pytanie z innego tematu ponieważ w tamtym nikt nie odpowiadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Spędziłem dwa dni na szukanie informacji o mini20 herkules. W polskim internecie tylko dwie mało istotne wzmianki. Trochę więcej na stronach niemieckich i francuskich. W Polsce dystrybutorem jest firma : areotec - www.areotec.pl Zobaczymy co to będzie. Aerograf z tego zestawu na początek powinien wystarczyć. Dokupilem jeszcze u nich pojemnik do czyszczenia aero. Teraz pozostaje czekac na paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Czy opłaca mi się kupić ten aerograf jako mój pierwszy(malowałem kiedyś aerografami, ale to daaaaaawno temu)??http://www.paasche.pl/paasche-h-1-aerograf-model-h-z-dysza-1-p-9-420244.html Interesują mnie aerografy firmy paasche w granicach 300 zł, w miarę porządnych. Jednofunkcyjne jak narazie :P PS. Przenoszę pytanie z innego tematu ponieważ w tamtym nikt nie odpowiadał. Opłacać się opłaca bo maluje całkiem fajnie ale czy jakoś lepiej od zwykłej piwatki za 140 PLNów to raczej nie. Tutaj dopłacasz za firmę. Nie przeczę, że nie jest wykonany z lepszych materiałów no i jak to mawiają "solidniej" jednak prawdę mówiąc mi by było trochę szkoda kasy. Piwaty działają lata i mogą się szybko zepsuć, Pashe i Iwata również się psują, Revell też potrafi odmówić posłuszeństwa. Tu chyba na początek lepiej zainwestować w coś tańszego. Jak dbasz o aero to i nawet po 20 latach namalujesz linię 2mm. Przemyśl sprawę . Pozdrawiam osoby o takim samym nazwisku i wszystkich innych Piotr Chudzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Ja bym poszedł w aerograf dwufunkcyjny z zbiorniczkiem grawitacyjnym lub bocznym, dołóż troche i kup sobie coś w okolicach 400 zł, sam używam aero marki H&S hansa 281, maluje świetnie, wcześniej miałem piwatę i to był szajs nie z tej ziemi, naprawde nie rozumiem czym się wszyscy tak zchwycają. Pamiętaj jeszcze o jednym , aby dobrze bawić się z aerografem musisz mieć kompresorek z regulacją ciśnienia. Wielu o tym zapomina na forum, sam wcześniej malowałem Hansą 281, co prawda z zbiornikiem wyrównawczym, ale bez reduktora i nie było to dobre rozwiązanie. Ciśnienia nie mogłem ustawić, żadkie farby się rozlewały, często była chropowata powierzchnia, koszmar i tyle. Mam dyszę 0,2 akrylowe farby ładnie płyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Może jakieś podpowiedzi jaki kupić?? Powiem, że za bardzo nie chce z grawitacyjnym bo bym musiał rozbierać aero ;/ Wole coś co się łatwo czyści :PP (Wiem, marzenia....). PS. Przekaże pozdrowienia rodzinie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiu36100 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Dlaczego jedno funkcyjny jak narazie,nie lepiej od razu kupić dwufunkcyjny. Jednofunkcyjne zalety: tańsze, łatwiejsze w obsłudze dla początkującego, wady: mniej uniwersalne. Dwufunkcyjne zalety: dokładniejsze, bardziej uniwersalne, można też uzywac jak jednofunkcyjnych. Najbardziej uniwersalnym narzędziem dla modelarza jest aerograf dwufunkcyjny, zasilany od góry grawitacyjnie, wyposażony w średniej wielkości pojemnik na farbę. Producentów takich aerografów jest cała masa.Najpopularniejsza jest bo tania tz Pseudo Iwaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Pseudo Iwatom mówimy nieeeeeee. Koledze po 4 latach się rozsypała, a była użyta bodajże 15 razy, a czysta była jak łza :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi