Skocz do zawartości

Aerograf

Piots

Rekomendowane odpowiedzi

Olecki75 napisał:
  Solo napisał:
Nie wiem skąd taka opinia

Chyba głownie z prób malowania Pactrą i nieco lepszych efektów użycia ModelMastera (ale i tak gorszych od ich olejnej wersji). Pactra nie cieszy się jakąś super opinią ale jest tania.

Do Valejo mam mieszane uczucia ale z tych trzech były najlepsze. Akurat farb Tamiyi i Gunze nie używałem ale Gunze są już zaś droższe. Co do łatwości - podkład dla dobrego ważny jest przy obu typach farb ale niezastosowanie go w przypadku, niektórych akryli ma wpływ na ich przyleganie a w przypadku farb olejnych nie co dla młokosa, w gorącej wodzie kąpanego oznacza jeden ruch mniej.

Cały czas myślę nad przejściem na farby Gunze, jak jest z ich wydajnością, na ile starczy te 10 ml? Które się bardziej opłaca Tamiya czy Gunze?

Nie wiem czy można nazwać młokosem 8-mio letnią dziewczynkę ;)

Załączam dwie figurki LPS pomalowane przez nią - ta szara skończona pół godziny temu (trwało to ok 30 minut - 3 kolory)

Ta w odcieniach brązu to córa pierwszy raz aero w rękach trzymała, a szary (dzisiejszy) drugi raz

24644271351_c97565c0c8_c.jpg

24110934823_cd378c7aa4_c.jpg

PS.

Gunze i Tamiya się mieszają bez problemu - sprawdzone organoleptycznie.

Są baardzo wydajne.

Jak ktoś nie znosi smrodu Levelig Thinnera zawsze można do nich kupić względnie tani i wydajny X-20A o pojemności 250 ml (starczy na dłuuugo) lub zrobić własny rozpuszczalnik (recepta przytaczana przynajmniej kilka razy na forum) z kombinacji Izopropylu (IPA 99%) i wody destylowanej.

Retarder nie jest wymagany - ja używam firmy Amsterdam kupiony za kilkanaście zł w sklepie dla plastyków. Jak go przez przypadek nie wyleję to może za 10 lat się skończy.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Arku. Mam jeden i drugi rozpuszczalnik i właśnie o smród chodzi.

Uważam, że Leveling Thinner jest porównywalny z Tamiya X-20A, a różnica jest taka że jakbym MUSIAŁ używać LT to miałbym tylko 2 wyjścia:

- zmienić farby

- zrezygnować z hobby

Moja żona BARDZO ŹLE SIĘ CZUJE jak tylko się ten zapach po domu trochę rozniesie.

Nie gadaj więc tylko zrozum.

Nie każdy ma warunki żeby się "truć" w samotności.

PS. Aerograf mi się nie zatyka.

arek napisał:
23ml to były od samego początku 25 lat temu jak sie Tamka w Polsce pojawiła.

Nie wiedziałem. 25 lat temu w mojej okolicy był tylko Humbrol i Testors no i nieco wcześniej włoski Molak za $:-)

Pierwszą Tamke widziałem już w 10ml.

• 1 month later...

Meng ostatnio wypuścił własne farby (AK Interactive je zapowiedział w swojej broszurce w tym tygodniu), więc nie dziwota że i aero produkują.

Podobnie Alclad - wypuścił właśnie nowe farby - nie metalizery, tylko olejne.

Atlis napisał:
Ale do czego? BTW sprytny sposób jak obejść giełdę. :-D

Koledzy nie nabijajcie się ze mnie ja chciałem dobrze (ale wyszło jak zwykle).

Szukam dyszy do takiego aerografu http://allegro.pl/aerograf-hs-39-dysza-0-2-super-precyzyjny-i6050033482.html

ale myślę że znalazłem na alledrogo to co chciałem jeśli się nie mylę to taka powinna być dobra ?

http://allegro.pl/dysza-2szt-wewnetrzna-i-zew-do-aerografow-0-20-m-i6042585263.html

A może kupić w zestawie ?

http://allegro.pl/dysza-z-iglica-0-2-0-3-0-5-do-aerografu-tg-130-180-i5163831909.html

• 2 months later...

Witam,

planuje zastapic "aerograf" typu http://www.ebay.de/itm/Airbrushpistole-Spritzpistole-Druckluft-Typ-118-Double-Action-Funktion-Dusen-/371049947534?hash=item56644ce18e:g:W5oAAOSw0e9Uz2xe. Obecnie posiadam kompresor marki Revell Gamma i chcialbym sie dowiedziec, jaki aerograf byscie mogli mi polecic do (~300 pln ) lub 70~80€. Szukajac trafilem na aerograf marki H&S Ultra https://www.amazon.de/Airbrush-Harder-Steenbeck-125503-Pistole/dp/B003Z86QCK/ref=sr_1_fkmr1_1?ie=UTF8&qid=1464544058&sr=8-1-fkmr1&keywords=H%26S+ultra+airbrush, sa jakies alternatywy czy moge spokojnie zamowic?

Pozdrawiam Artur

Atlis napisał:
Byłbym ostrożny z zakupami aerografów na Ebay. Kopii jest 10x więcej niż oryginałów.

Zawsze można kupić z HLJ. Ceny jak na Ebay. Tamiya, Procon...

Myślę, że jak kupisz z Japonii problemu nie będzie.

Sorry ze znowu pytam, ale widze ze przy H&S´ie jest maly pojemniczek na farby. Znaczy to ze ten pierwszy pistolet ktory juz posiadam, bede mogl wykorzystywac na "wieksza skale" tz. lakierowac wieksze powieszchnie a ten drugi byl by do bardziej filigranowych spraw?

No i druga sprawa

Co do revella gamma - powinienem dokupic oto taki filtr ? http://www.ebay.de/itm/Mini-Druckluft-Filter-Luftfilter-Wasserabscheider-Abscheider-1-4-/380398723973?hash=item589187e385:g:eAoAAOSwrklU3HTo

Wielu modelarzy tak robi, jeden, ten trochę gorszy, aerograf używa do podkładu, a drugi do malowania.

Co do Ultry, to pamiętaj że możesz do niego kupić duży pojemniczek 5 ml - ja tak zrobiłem i kładę nim teraz głównie podkład.

Ja zaczynałem od 'chinola' za 50zł ale w końcu dojrzałem do Ultry. A nawet dwóch - druga to była tzw 2w1, gdzie dostałem zbiorniczek 5ml i dyszę z iglicą 0,4mm, która doskonale sprawdza się do podkłądów i dużych powierzchni.

Łatwość czyszczenia Ultry "wymiata" :-)

cooper69 napisał:
Posiadam obecnie Ultrę i Tamiya.

Czyszczenie jednego i drugiego to taka sama "komplikacja".

Jaką masz Tamke i jak sie sprawuje, były jakies problemy po drodze?? Tu wszyscy do okoła latają na piwata lub H&S widzę, a z Gunze Proconem lub HG Tamki jakoś sie nie spotkałem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No za 6 baniek, za Procona czy Hg brush to o jakość sie nie obawiam, lecz nawet mercedes potrafi sie spieprzyć, a ceny części sa kosmiczne. Ostatnio na alledrogo były dwa Procony wysrawione 0,2 i 0,3 wersja za pół ceny, i tak chodziłem jak pies wokół jeża

Tamka Spray-work HG II (teraz sprzedają HG III z ulepszonym spustem) sprawuje się bardzo dobrze i nic nie wskazuje żebym miał z niej zrezygnować na rzecz H&S Ultra, który specjalnie zakupiłem żeby poczuć moc najlepszego na świecie aerografu (choć nie używali innych).

Części do Tamiya są bezproblemowo dostępne i w podobnych pieniądzach (igła to około 30 zł - TU masz ceny) więc nie wiem o co Ci TreS z tymi cenami chodzi

Nic się nie zepsuło przez rok, wszystko działa jak dbasz.

Za ok 350 zł kupujesz w Japonii firmowy aerograf z funkcjami jakie ma H&S Evolution (regulacja szerokości kreski).

Zaletą Ultry jest, że z czasem można go sobie (niestety wychodzi drożej) rozbudować do standardu Evolution poprzez zainstalowanie blokady spustu.

Jakbym miał kupować jeszcze raz to z 3 aerografów, które mam miałem (Paasche V, Tamiya Spray-work HG II, H&S Ultra) wybrałbym znowu Tamiya.

Sprawia na mnie najlepsze wrażenie i najlepiej leży w ręce.

Jak byśmy byli sąsiadami to bez problemu bym Ci go wypożyczył na testy.

cooper69 napisał:

Jak byśmy byli sąsiadami to bez problemu bym Ci go wypożyczył na testy.

Przekonałeś mnie choc sąsiadami nie jesteśmy, a no z tymi cenami to tak mi juz chyba zostało bo najpierw se trochę ponarzekam a potem i tak wydaje kasę na narzędzia od Tamki, ojjjj jak płakałem hehe gdy płaciłem za small side cutter cążki, ale jakość wykonania a co najważniejsze dokładność tych cążek, i jakość ciecia jest warta każdej wydanej złotówy. Z Japoni mówisz by kupić?, kupowałeś na HLJ czy gdzieś tam coś,szybko tanio i wygodnie?

Solo napisał:
Wielu modelarzy tak robi, jeden, ten trochę gorszy, aerograf używa do podkładu, a drugi do malowania.

Co do Ultry, to pamiętaj że możesz do niego kupić duży pojemniczek 5 ml - ja tak zrobiłem i kładę nim teraz głównie podkład.

Opłaca się kupić h&s'a w zestawie z większym pojemniczkiem i dyszą 0.4 za niecałe 100 euro? Czy jest już jakaś inna alternatywa w tej cenie?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.