slamacek Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Proconboy PS270 kupiony w Japonii, po tygodniu był w Polsce. Koszt z przesyłką - 403 zł. Haraczu nie naliczono. Nie widzę w tej chwili lepszej propozycji na porządne startowe aero. Podobnie jak cooper69 szukam dobrej oferty na PS770. I jestem pewien, że też się na tym aerografie nie zawiodę... A Ultry używam. I owszem Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 To naprawdę świetne pomysły, zważywszy że RIGSmodelarz zaznaczył, że chce wydać na aerograf i kompresor łącznie ok. 500 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Dostał odpowiedź, że zdecydowanie najlepszą ofertą na dziś (choć chyba bardziej na wczoraj) był zestaw z naszej giełdy. Też bym polecił ten zestaw, gdybym wcześniej zauważył. Tyle, ze teraz już chyba nie rozmawiamy o pomyśle dla RIGSmodelarz, ale dzielimy się informacjami o cenach innych aerografów. Do tego odnosił się mój post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Ok, ja cały czas doradzam co może kupić RIGSmodelarz. Dyskusja co w ogóle jest najlepsze dla modelarza na początek to dyskusja o wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RIGSmodelarz Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Jestem jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RIGSmodelarz Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Jaki aerograf za 200 zł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Jaki aerograf za 200 zł ? Ponieważ uparłeś się, że nie chcesz dobrego aerografu, pozostają Ci urządzenia ze znakiem CE (Chiny Export). A tu wszystko zależy od egzemplarza jaki Ci się trafi. Przez kilka lat używałem Adlera AD-7790 i nie narzekam. Gdybym dzisiaj miał kupować, postawiłbym nie na markę aero tylko na sprawdzony sklep. http://www.fine-art.com.pl/aerograf-s-brush-fineline.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Trudne! 1) Chinol, ale problem polega na tym jaki się trafi. Ja przerobiłem 3 sztuki z czego jeden nie nadawał się do niczego, drugi jest znośny a trzeci bardzo dobry (jak na chinolka). 2) Używana Ultra tylko tu jest zagadkowo jaką trafisz. Miałem nówkę i malowała tak samo jak nowe EVO. (tyle że ja nie zwracam uwagi ani na alu felgi, chromy, przyciemniane szyby, golfy 4, 5, 6 ani 17 oraz ilość pasków na dresie). Kupiłem używaną (Bardzo sławny egzemplarz na tym i innych forach - cooper69 wie o czym pisze) i ... już jej nie mam, mimo ze miała nowa dysze i igłę. Kupiłem używane EVO ... szkoda pisać. Kupiłem kolejne jest super, ale Pani artystka która mi je sprzedała to osoba o dużej kulturze więc nie zakatowała sprzętu. Gdybym dziś miał zaczynać zacząłbym od nowej Ultry. Czy jest najlepsza? Nie wiem - mnie w malowaniu nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 A ja troche pytanie z innej beczki do malowania samolotów w skali 1/72 - 1/48 dysza 0.2 czy 0.3 była by bardziej odpowiednia ?? farby którymi maluje to gunze c i alclady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Ja maluję obie skale 0,2. Czy wystarczająco dobrze to sam musisz ocenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 chodzi mi głównie czy 0.2 nie jest za mała w sensie nie będzie się zapychać przy tych farbach ?? oczywiście rozcieńczane odpowiednio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Naturalnie, że nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 chodzi mi głównie czy 0.2 nie jest za mała w sensie nie będzie się zapychać przy tych farbach ?? oczywiście rozcieńczane odpowiednio To właśnie do takich farb (solwentowych-śmierdzących) są najlepsze małe dysze czyli 0.2 i mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 To ja zapytam jak Jolanta Pieńkowska. "A czy to przypadkiem nie jest tak, że" efekt zależy od wybranego modelu aerografu a nie wyłącznie od średnicy dyszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 RIGSmodelarz - a nie możesz wstrzymać się z kupnem aerografu o miesiąc? Wzrośnie fundusz i możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 To ja zapytam jak Jolanta Pieńkowska. "A czy to przypadkiem nie jest tak, że" efekt zależy od wybranego modelu aerografu a nie wyłącznie od średnicy dyszy? Bardziej występuje zależność jakości farby, a co za tym idzie wielkości pigmentu, a wielkością dyszy. Przez dużą dyszę to nawet prawie kisiel przejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RIGSmodelarz Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Dobra trudno sprowadzę paasche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 To inne zagadnienie. Dwa różne aerografy, w obu dysza 0,2, ta sama farba, to samo ciśnienie, ta sama odległość od malowanego i mogą być inne efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Dobra trudno sprowadzę paascheKtórene?Mogiem się wypowiedzieć o VJR i TG. Ja mam bardzo pozytywne doświadczenia z wężem oplecionym o długości 10 stóp (A-1/8-10). Uwaga na złączki! Należy się upewnić, że będą pasować, albo zaopatrzyć w przejściówki. Nie używam szybkozłączki (A-191), ani pochłaniacza wilgoci (MT), bo mi szkoda było pieniędzy. Więc o nich się nie wypowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Panowie, mam pytanie. czego używacie do czyszczenia aerografu bezpośrednio po malowaniu, w celu zmiany koloru? Ja do tej pory używałem Tamiya Airbrush Celaner, ale od pewnego czasu nie ma go na rynku, jest to mocny agresywny środek i momentalie i idealnie rozpuszcza każdą farbę a akryle to nawet całkowicie zaschnięte. Czy możecie polecić jakoś podobny środek? Lub może jakąś samoróbkę? Ostatnio spróbowałem połączyć rozpuszczalnik nitro + aceton + rozcieńczalnik do akryli (wszytsko z Obi) i efekt jest dobry ale nie tak dobry jak Tamiya. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Panowie, mam pytanie. czego używacie do czyszczenia aerografu bezpośrednio po malowaniu, w celu zmiany koloru? Ja do tej pory używałem Tamiya Airbrush Celaner, ale od pewnego czasu nie ma go na rynku, jest to mocny agresywny środek i momentalie i idealnie rozpuszcza każdą farbę a akryle to nawet całkowicie zaschnięte. Czy możecie polecić jakoś podobny środek? Lub może jakąś samoróbkę? Ostatnio spróbowałem połączyć rozpuszczalnik nitro + aceton + rozcieńczalnik do akryli (wszytsko z Obi) i efekt jest dobry ale nie tak dobry jak Tamiya. IPA a potem rozcieńczalnik farby, którą maluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Panowie, mam pytanie. czego używacie do czyszczenia aerografu bezpośrednio po malowaniu, w celu zmiany koloru? Ja do tej pory używałem Tamiya Airbrush Celaner, ale od pewnego czasu nie ma go na rynku, jest to mocny agresywny środek i momentalie i idealnie rozpuszcza każdą farbę a akryle to nawet całkowicie zaschnięte. Czy możecie polecić jakoś podobny środek? Lub może jakąś samoróbkę? Ostatnio spróbowałem połączyć rozpuszczalnik nitro + aceton + rozcieńczalnik do akryli (wszytsko z Obi) i efekt jest dobry ale nie tak dobry jak Tamiya. Do czyszczenia to nie wiem czy coś lepszego znajdziesz niż Gunze Tool Cleaner. Ale do przepłukania między kolorami mi wystarcza tani aceton techniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Gunze tool cleaner i Tamiya airbrush cleaner to ten sam specyfik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 To by się zgadzało, bo oba działały u mnie w zasadzie identycznie. Problemem jest tylko to, że preparat Tamki obecnie trudniej dostać niż Tool Cleaner. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 To by się zgadzało, bo oba działały u mnie w zasadzie identycznie... Podobnie jak płyn do mycia narzędzi malarskich z Castoramy za 7 zł (0,5 l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi