Filip Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Witam Zakupiłem niedawno ten aero http://allegro.pl/item404477843_wyprzedaz_cena_hurt_aerograf_bd_137a_0_2mm_f_vat.html Dzisiaj otrzymałem przesyłkę i podekscytowany od razu zacząłem oglądać i badać towar Wszystko jest coll ale moją uwagę zwrócił brak przykrywki na zbiornik.I tu mam pytanie czy to ma jakiś wpływ na jakość malowania badź przepływu powietrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 I tu mam pytanie czy to ma jakiś wpływ na jakość malowania badź przepływu powietrza Question Ten aerograf ma mniejszy zbiorniczek niż "standardowe" pseudoIwaty, ale to jest chyba zaleta - ja w swoich rzadko kiedy napełniam powyżej połowy - a więcej mycia mam i trudniejszy dostęp do środka od strony zbiornika. A co za tym idzie nie ma przykrywki - trzeba po prostu uważać przy malowaniu i nie machać aerkiem jak paralityk żeby nie porozlewać Nie ma to raczej wpływu na samo malowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradgb Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 moją uwagę zwrócił brak przykrywki na zbiornik.I tu mam pytanie czy to ma jakiś wpływ na jakość malowania badź przepływu powietrza jak malujesz małe elementy to używasz mało farby i się nie wyleje. przy większych elementach używasz sporo farby i jak machasz aero to farba może się wylać. tylko do tego służy pokrywka. 1:0 dla ciebie REGGY - byłeś szybszy ode mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Dzięki za pomoc Reggy twój poradnik o aerografach zdał u mnie egzamin na 6+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubawal Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Witam. Ostatnio na allegro pojawiło się sporo aerografów z tzw. bocznymi zbiorniczkami: http://www.allegro.pl/item400462986_nowy_aerograf_0_3mm_z_tylna_regulacja_hit_fv.html Czy zasadniczo w eksploatacji różnią sie od tych tradycyjnych: http://www.allegro.pl/item401490871_aerograf_professional_0_3_z_plynna_regulacja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 witam, mam nadzieję, że dośc trafiłem z działem :] kupiłem sobie jakiś czas temu aerograf Paasche #H, dziś doszła przejściówka z końcówki do sprężarki na butlę, a więc podłączyłem wszystko, zrobiłem farbkę, włączyłem...no i właśnie, farba nie leci? ma ktoś pojęcie co może byc przyczyną i co mam zrobic, aby farba leciała? pozdrawiam Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Sam rozcieńczalnik (woda, benzyna lakowa) leci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 nie, nie leci. dodam, iż próbowałem rozkręcic aero, ale neistety nie mam małego, 5cio ramiennego śrubokręcika i całosc spęzła na niczym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Igła się normalnie cofa? Dysza nie jest pokrzywiona? Igła ma prostą końcówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Moze za gesta farba? Zrob eksperyment z woda. E tam, jestescie za szybcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 to ten z dolnym zbiornikiem? i malujesz z butli? :] za słabe ciśnienie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Igła się normalnie cofa? Dysza nie jest pokrzywiona? Igła ma prostą końcówkę? jeśli to igła to to, co myślę, to siedzi w miejscu jak zaklęta....hum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 jesteś pewien, że ten egzemplarz posiada ruchomą igłę? to nie jest dysza z bocznym otworem a strumień farby reguluje się pokrętłem osłaniającym tą dyszę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Ten aerograf nie posiada grawitacyjnego podawania farby więc zbiorniczek jest na dole. Wygląda on tak http://www.mojehobby.pl/opis.php?grupa_p=9&przedm=420244&shr=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Z przodu aerografu, dochodzi od dolu taki stozek. To jest chyba stozek regulujacy doplyw plynu. Poprobuj go pokrecic w prawo. Lub w lewo W prawo powinien zwiekszac doplyw plynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Z przodu aerografu, dochodzi od dolu taki stozek. To jest chyba stozek regulujacy doplyw plynu. Poprobuj go pokrecic w prawo. Lub w lewo W prawo powinien zwiekszac doplyw plynu. bingo :] wczesniej go juz krecilem, ale teraz poszlo do samego konca i dopiero poleciało =) dzięki wszystkim za pomoc edit:// pomyłka, poszło tylko z wodą^^(farba ma podobna konsystencje już)dodadkowo nie moge tego dokrecic na stara pozycję...:] editII:// pokombinowałem trochę, i okazało się, że w rurce pojemniczka jest spory kawałek "szegoś" co wyjąłem, wyrzuciłem i teraz działa :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 To ja też zadam pytanie. Chcę kupić pierwszy aerograf. Nie chcę inwestować w jakiś wypasiony sprzęt bo: a) nie stać mnie b) nie stać mnie c) znając siebie wiem, że popsuję zanim zdążę się nauczyć go obsługiwać. Z powodów a i b odpada również na razie kompresor, będę używał raczej butli z tlenem (i pompki aby ją napełnić). Ad meritum. Co sądzicie o aerografie Fachowiec GS 100? Ma on dolny zbiorniczek, co mi trochę nie pasuje (podejrzewam, że zużywa więcej powietrza i farby), ale po stronie plusów jest to, że jest tani i dostępny w pobliskim modelarskim. Warto czy jednak lepiej poszukać czegoś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 nie lepiej coś takiego sobie sprawić ? http://www.allegro.pl/item411902756_areograf_air_brush_nowosc_promocja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Pewnie że lepiej. Ale zwróć uwagę na punkt c - nigdy nie miałem w rękach aerografu, boję się, że go popsuję, a ten Fachowiec jest ponad dwa razy tańszy. Jak się nauczę go obsługiwać to popatrzę za czymś lepszym. Jednak jeśli to totalny badziew to wolałbym wiedzieć wcześniej niż się niemile rozczarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwendacz Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 No to moje pytanie . Chce sobie kupić najtańsze jakieś aero i zasilać go butlą i tu moje pytanie. Czy można tą butlę napełnić jakoś po zużyciu? Z góry thx za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Z oczywistych względów nie sprawdzałem, ale na Konradusie ktoś napisał, że da się ją nabić zwykłą pompką do roweru. EDIT: Miało pójść na PW do Erykko, ale Firefox zadecydował inaczej i nie chce jej wysłać, więc daję linka tutaj. Opis nabijania butli z powietrzem jest gdzieś pod koniec, autor - Syzyf. http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=96626&t=62808#reply_96626 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwendacz Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Może trochę więcej wypowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwendacz Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 ArmiA dzięki bardzo. Sorry że post pod postem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 Witam! Od pewnego czasu używam kompresora MA2000 i aerografu EW770. Otóż od kilku dni do wydmuchiwanej farby dostają się krople wody. Chciałbym się zapytać czym to może być spowodowane i jak temu przeciwdziałać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 uff, strasznie długi ten wątek. Nie dałem rady całego przejrzeć. Mam nadzieję, że się nie powtarzam. Właśnie zakupiłem taki zestaw: http://www.allegro.pl/item425246011_mar_kompresor_ma_2000_aerograf_ew6000r_gratis.html Mieliście do czynienia z tym aerografem? Mam już w domu jeden-rosyjski, ale jeszcze nie testowałem i nie wiem czy dobrze działa, bo jest chyba używany (podobno są niezłe), więc przy okazji kupna kompresora tak na wszelki wypadek wziąłem do kompletu aero. Znacie ten model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi