dumapolski Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Witam Potrzebuję pomocy w budowie aero samemu. Nie mam kasy na jakieś markowe produkty, i to moje jedyne wyjście. Kompresor już mam (z lodówki). Dziś robiłem pierwsze testy. Sprawdzałem z akrylem tamiyi. Efekty: rozrzut (od jednego końca plamy do drugiego) ok. 30kilka cm., Krycie: zadowalające na obszarze ok. 10 cm2 pośrodku, dalej mgiełka i kropki. Zbiornik z nakrętki po oranżadzie. Nie ma żadnego spustu itp, włączanie odbywa się poprzez podłączanie kompresora do prądu. W ok. 1s. została wypsikana cała farba z nakrętki. Dysza jest zrobiona z igły od strzykawki na oko jakieś 0,2 mm. Zbiornik jest na górze. Farba miesza się z powietrzem na zewnątrz. Z "dyszy" wylatuje samo powietrze. Brak jakiegokolwiek doświadczenia z aero. Nie wiem, co mam zmieniać. Chcę tym malować modele w skali 1/72. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melmak Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 WitamNie mam kasy na jakieś markowe produkty to kup niemarkowy skoro sam próbujesz zbudować aerograf. założę się, że nawet takie za 30-40zł sprawdzą się lepiej niż ta twoja igła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Kolega ma racje. Ja bym Ci zaproponował kupno jakiegoś "ruska" którego można dorwać za około 40 - 50zł na allegro. Tutaj masz napisany tutorialek i opis tego aero : viewtopic.php?t=16807&highlight=rusek W dzisiejszych czasach 50 zł zarobisz roznosząc ulotki przez kilka dni więc ja bym zamiast tracić czas dla ciekawostki (bo tylko tak można określić te samoróbki) uzbierał te "grosze" i zakupił sobie takie coś. Te aerografy możesz sobie bez większego problemu podłączyć do agregatu bez żadnych dodatkowych elementów. W tym temacie który Ci podałem jest też pokazane co można z nim robić. Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Wiec prosze o doradzenie jakiegoś kompresora cena w miare nie odstraszająca i żeby działał względnie:) poprosiłbym jakiś dokładny link z allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Witam! Czy ktoś kto MA ten aerograf twierdzi, że on pluje bo trochę czytałem na forahc i już sam nie wiem. http://www.mojehobby.pl/mar-26-aerograf-adler-ad-7790-dysza-0-3mm-dodatkowa-dysza-0-2mm-p-9-1674081.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Tak - ma. Ja nie wiem co to ludzie mają za problemy z tym sprzętem ale moim zdaniem to bzdura. Mam kilka aero i akurat ten jest jednym z ulubionych. Już o tym pisałem jakiś czas temu. Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Czyli już wiem co kupić. Właśnie szukałem takiego aero z małym zbiorniczkiem (bo po co mi beka do 1/72) i się znalazł ten, ma jeszcze wymienne. Lecz się trochę zniechęciłem opiniami. Szczerze powiedziawszy maluje takim plastikowym z dysza 0.3 jednofunkcyjnym i naprawdę DUŻO się da z niego wycisnąć. Od 2 lat mnie jeszcze nigdy nie zawiódł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Potwierdzam. Mam ten aero i żadnego plucia jeśli farba jest rozsądnie rozcieńczona. Robię to na oko i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Dzięki za poradę. Kupię sobie coś normalnego, ale postanowiłem dokończyć to, co zacząłem. Okazuje się, że działa całkiem przyzwoicie jak na samoróbkę. Nie pomaluję tym detali, ale od tego jest pędzel. Spróbuje tym pomalować p 47 (już do mnie idzie, niedługo warsztat). Będzie cały srebrny, więc powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AFI Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Ok prosze o pomoc bardziej doswiadczonych, otoz zostalem obdarowany aerografem Revella Vario Master Class ( zaznaczam nie wybieralem przezent znalazlem pod choinka :P). Sklejam i maluje glownie samoloty 1/72 i auta 1/24, czt to to sie nada?? Przygode z aerografem dopiero zaczynam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Mam pytanko czy ktoś posiada jakiś schemat budowy kompresora z agregatu lodówki ?? Szukam tu na forum ale nic nie moge znaleźć ... z góry dzięki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Witam, ja tez szukam kompresora do aerografu oczywiście jak najtańszego, i przegladajac te forum nasuneła mi sie taka mysl (pewnie nie nowa) a mianowicie czy najprostrzą sprawą by nie było wziecie z lodówki spręzarki podłaczenie tego do butli np gazowej (10-20 L) napełnienie ( nie wiem do ilu atmosfer da sie to zrobic) nastepnie podłaczenie jakiegos manometru z regulacja podawanego cisnienia i podłaczenie aerografu rozwiazanie mi sie wydaje banalnie proste i tanie dlatego pewnie jest gdzies błąd w moim rozumowaniu, ale warto zapytać bo takie rozwiazanie by mi pasowało napełniam butle w garazu potem w mieszkaniu podlaczam aero i jazda. I jeszcze takie zapytanie na temat tych kompresorów z allegro za 250-350 zł wiekszosc z nich moze pracowac 20 min (moim zdaniem wystarczahjaco długo aby pomalowac jednym kolorem samolot w skali 1:72 , przeczyscic aerograf wymieszac farbe itp. ale czy taka własnie przerwa na te czynnosci jest wystarczajaca na to aby kompresor ponownie pracował 20 min czy tzreba długiej 2-3 godzinnej przerwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Wiele osób robi kompresory lodówkowe. Pod takim hasłem szukaj na forum, wiele można się dowiedzieć. Większość osób robi je w wersji mobilnej, tj. wszystko jest zmontowane razem, nie nosi się samej butli. Mam taki kompresor z allegro o jaki pytasz, i przy malowaniu 1/72 kilkoma kolorami jeszcze nigdy nie musiałem robić przerwy, nigdy się sam nie wyłączył. Mam wersję bez butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 tak ale chodziło mi o takie cos jak pisalem, a te robione domowym sposobem moga byc dobre ale jak sie zamontuje odolejacz zawór bezpieczeństwa manometr,reduktor itp a z tym koszta rosna i chyba zeby nawet napelnic taka butle to i tak trzeba by bylo ten osprzet wykorzystac aby w butli nie zbierała sie woda itp. Mam jeszcze jedno zapytanie czy taki kompresor sprezarka bedzie dobra? http://allegro.pl/sprezarka-kompresor-powietrza-25l-olejowy-i1425018580.html bo te ma 3000 nie posiadaja zbiornika wyrównujacego ,a z tego co czytalem to utrudnia nieco prace przy malowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 A ja ostatni próbując zniwelować bąbelki w zbiorniku ukręciłem gwint w nakrętce dyszy w EW-770. Nie wiem czemu ale jeszcze nigdy nie udało mi się złożyć ponownie porządnie Ew-770. Apropo masz ktoś na zbyciu cześć do Ew-770? JA używam MA3000 i swoją drogą żaden problem dorobić do niego jakiś zbiornik. Ale uważam ze ciśnienie robocze 2bary jest wystarczające do piskania. Kiedyś jednak to przerobie żeby nie musiał się tak często włączać. Odchodzi nam problem z olejem, wodą w zbiorniku i wyłącznikiem ciśnieniowym. Ale fakt jest głośniej niż z lodowkowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 a z tego co czytalem to utrudnia nieco prace przy malowaniu Utrudnia w teorii. W praktyce utrudnień nie stwierdzono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 ma-3000 używałem kilka miesięcy i nie m na co narzekać . . . kompresorek bardzo wdzięczny Teraz używam wielgahnego kompresora o wydajności >700l/min i tym bardziej nie ma na co narzekać A wracając do małych . . . butla nie jest konieczna. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Mam jeszcze jedno zapytanie czy taki kompresor sprezarka bedzie dobra? http://allegro.pl/sprezarka-kompresor-powietrza-25l-olejowy-i1425018580.html Pociągnie każdy aerograf. Ale jest potwornie głośny. Jeśli przeciągniesz rurkę z garażu do pokoju to jest o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Utrudnia w teorii. W praktyce utrudnień nie stwierdzono. czytalem ze przy właczeniu prycha mocniej farba ze wzgledu na wieksze cisnienie spowodowane tym ze nie ma tego zbiornika ale jak piszesz ze nie ma zadnych minusów to chyba kupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Jeśli jest reduktor to niczym nie prycha . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 no to ma czy jeśli , skoro miałeś to odpowiedz powinna byc jasna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 MA3000 ma reduktor i nie prycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 swoje zapytanie opierałem na tym artykule (ten tez ma reduktor) http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=13454 a tu jest podobny do tych ze zbiornikiem czy warto dopłacić pare złotych? http://allegro.pl/kompresor-z-butla-kompresor-do-aerografu-super-jak-i1407993933.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Ten z allegro jest fajny. Nie będzie włączać się często i ciśnienie będzie równe. Ale ja używam MA3000 i plunięć nigdy nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Witam, ja tez szukam kompresora do aerografu oczywiście jak najtańszego, i przegladajac te forum nasuneła mi sie taka mysl (pewnie nie nowa) a mianowicie czy najprostrzą sprawą by nie było wziecie z lodówki spręzarki podłaczenie tego do butli np gazowej (10-20 L) napełnienie ( nie wiem do ilu atmosfer da sie to zrobic) nastepnie podłaczenie jakiegos manometru z regulacja podawanego cisnienia i podłaczenie aerografu rozwiazanie mi sie wydaje banalnie proste i tanie dlatego pewnie jest gdzies błąd w moim rozumowaniu, ale warto zapytać bo takie rozwiazanie by mi pasowało napełniam butle w garazu potem w mieszkaniu podlaczam aero i jazda. Wiesz Gałgan to do końca nie jest takie proste, agregat lodówkowy potrafi nastukać cisnienia do 9 atmosfer. Jeśli nie wbudujesz w to zaworu bezpieczeństwa to może być niebezpiecznie, szczególnie jeśli butle będziesz nabijał w zimnym garażu a następnie będzie stała w ciepłym mieszkaniu. teoretycznie można wspawać taki zawór ale spawanie zbiorników ciśnieniowych to nie jest prosta sprawa. ja poradziłem sobie inaczej: viewtopic.php?t=24667&highlight= mniejsze powierzchnie maluje nabijając ciśnienie ręcznie. przy większych detalach podłączam agregat lodówkowy do widocznego na zdjęciu wentyla. Generalnie jestem bardzo zadowolony z rozwiązania. Do zestawu widocznego na zdjęciu dołożyłem tylko regulator ciśnienia i teraz po ustawieniu ciśnienia na 1,7bara moge na zbiorniku trysnąć model w skali 1:72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi