abtb Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 (edytowane) Kolejny "śledzik" do niedzielnej, porannej kawy Tym razem F-104G po włosku w spec malowaniu "antybłyskowym" (lub czasami zwanym "antyradiacyjnym"). W 1963 Włosi testowali na (bodajże) trzech samolotach specjalny typ kamuflażu/ malowania - górne powierzchnie pokryto białą farbą mającą na celu "odbicie" fali świetlnej/błyskowej powstałej po wybuchu bomby atomowej. Samolot (F-104G) po zrzucie bomby miał wykonać manewr gwałtownego wznoszenia wystawiając tym samym górne powierzchnie na działanie fali "błyskowej" eksplodującej bomby, która to miała być "odbita" przez biała powierzchnię. Testów w rzeczywistych warunkach oczywiście nie przeprowadzono i po kilku miesiącach samolotom przywrócono oryginalne srebrne malowanie wszystkich powierzchni ( w takim malowaniu dotarły do Włoch z USA pierwsze egzemplarze 104-ek) Samolot z numerem "4-5" był pierwszym licencyjnym egzemplarzem F-104 wybudowanym przez Fiata. Tyle tytułem wstępu i wyjaśnienia zawiłości tematu Tera fotki: - oryginał: i moja interpretacja tematu: F-104G, 4 Skrzydło Myśliwskie im. Francesco Baracca, lotnisko Grosseta, Włochy, 1963 r. I małe podsumowanie zmagań w 1-ym etapie "Opowieści dziwnej treści" I to tyle na dziś Chciało by się na zakończenie napisać, że za tydzień kolejny śledź (wszak trzy kolejne czekają w kolejce) ale chyba będzie galeria w dziale piętro niżej czyli w śmigłowcach A teraz zapraszam do komentowania Edytowane 14 Listopada 2023 przez abtb 23 Cytuj
barszczo Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 Co tu komentować skoro efekt końcowy jak zawsze świetny . 1 Cytuj
przemek261 Napisano 12 Listopada 2023 Napisano 12 Listopada 2023 Śledzie coraz lepsze. Super podoba mi się. I chyba wg mnie zbiorniki na końcach skrzydeł dodają uroku. 1 Cytuj
Xmen Napisano 12 Listopada 2023 Napisano 12 Listopada 2023 A ja protestuję. Co to jest za wstawianie galerii w środku nocy? Jeszcze człowiek dobrze paszczy nie przemyje po wstaniu z łóżka a już coś płetwami z ekranu macha. Świetna robota Tomek. 1 Cytuj
Endrju Napisano 12 Listopada 2023 Napisano 12 Listopada 2023 Śledzik po włosku na niedzielne śniadanie. Super. Doskonała robota. 1 Cytuj
Rafał B Napisano 12 Listopada 2023 Napisano 12 Listopada 2023 Podobają mi się te Twoje śledzie, widać w nich życie 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2023 Napisano 12 Listopada 2023 Antyodblaskowy śledź po włosku :). Bardzo ciekawie wygląda model w tym malowaniu. Kalkomanie to jaki zestaw ? 1 Cytuj
zaruk Napisano 12 Listopada 2023 Napisano 12 Listopada 2023 Fajny ten Włoch. Jesteś propagatorem efstoczwórek, coraz bardziej podoba mi się ich elegancki, oszczędny kształt. Kropla drąży skałę... 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2023 Napisano 12 Listopada 2023 12 godzin temu, zaruk napisał: Fajny ten Włoch. Jesteś propagatorem efstoczwórek, coraz bardziej podoba mi się ich elegancki, oszczędny kształt. Kropla drąży skałę... Jestem fanem Starfighterów. Uwielbiam ten samolot i również bardzo mi się podoba ich oszczędna elegancka forma ale kolega abtb w kwestii ilości sklejonych modeli tej maszyny pokonał mnie kilka krotnie :). Jestem pełen szacunku dla kolegi abtb za task piękną kolekcję. 1 Cytuj
Yachieku Napisano 13 Listopada 2023 Napisano 13 Listopada 2023 Świetna robota i piękna kolekcja! Pytanie od początkującego: -Czy pokrywałeś czymś owiewki, żeby uzyskać takie barwne refleksy? 1 Cytuj
Pawel.G Napisano 13 Listopada 2023 Napisano 13 Listopada 2023 Bardzo się podoba, dla mnie najlepszy z tej trójcy 1 Cytuj
abtb Napisano 13 Listopada 2023 Autor Napisano 13 Listopada 2023 Dziękuję bardzo wszystkim za opinie i uwagi Fajnie, że kolejny (już 27-y ) "śledź" wzbudził spore zainteresowanie i że "Ławica śledzi" jeszcze się nie przejadła 21 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Kalkomanie to jaki zestaw ? Tak jak w dwóch poprzednich, tak i w tym numer, oznaczenia i godło są malowane od masek zrobionych na moje specjalne zamówienie (wielkie dzięki @Soris). Natomiast napisy eksploatacyjne pochodzą z pudełkowych kalek Hasegawy 1 godzinę temu, Yachieku napisał: Czy pokrywałeś czymś owiewki, żeby uzyskać takie barwne refleksy? Nie. Owiewki zmywam IPĄ i naklejam maski. Refleksy to pewnie jakaś fiksacja optyki 21 godzin temu, zaruk napisał: Jesteś propagatorem efstoczwórek, Ja nie, ale Marcin ( @Staryfajter1954) jak najbardziej 21 godzin temu, zaruk napisał: Kropla drąży skałę... Jeszcze pięć (może sześć ) kropli skapnie do galerii 8 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Jestem pełen szacunku dla kolegi abtb za task piękną kolekcję. Dziękuję bardzo Na początku miały być tylko trzy "śledzie" , a wyszło 32-a ( a może 33 ?) 1 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 13 Listopada 2023 Napisano 13 Listopada 2023 Tomku, dla mnie każdy model Starfightera to bardzo miły widok. Chętnie zobaczyłbym jeszcze 104 w malowaniach NASA, Starfighters Aerospace (CARACAL robi fajne kalkomanie do tego malowania). Może jakieś inne okazjonalne ? Mam nadzieję zobaczyć Twoje nowe śledziki na żywo jako drugą cześć pokazywanej w Jaworznie kolekcji. Cytuj
lesio-69 Napisano 13 Listopada 2023 Napisano 13 Listopada 2023 Coraz ładniejsze te śledzie !!!!! 1 Cytuj
zegeye Napisano 13 Listopada 2023 Napisano 13 Listopada 2023 32 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Tomku, dla mnie każdy model Starfightera to bardzo miły widok. Chętnie zobaczyłbym jeszcze 104 w malowaniach NASA, Starfighters Aerospace (CARACAL robi fajne kalkomanie do tego malowania). Może jakieś inne okazjonalne ? Mam nadzieję zobaczyć Twoje nowe śledziki na żywo jako drugą cześć pokazywanej w Jaworznie kolekcji. Wg mnie Tomkowych Starfajterow nie mogłeś zobaczyć w Jaworznie.... (w tym roku oczywiscie) . Tomek robi 72-kę a te co były w Jaworznie to 48-mka 1 Cytuj
abtb Napisano 13 Listopada 2023 Autor Napisano 13 Listopada 2023 1 godzinę temu, zegeye napisał: Wg mnie Tomkowych Starfajterow nie mogłeś zobaczyć w Jaworznie Były w Jaworznie - w ubiegłym roku - 2022. Całe 15 sztuk (wszyscy użytkownicy) plus jeden "po japońsku" który nieśmiało walczył w konkursie o najciekawszy model w barwach japońskich. 1 godzinę temu, lesio-69 napisał: Coraz ładniejsze te śledzie !!!!! Po tylu podejściach do zbudowania tego samego modelu / samolotu zaczyna się osiągać jako takie wyniki 2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Chętnie zobaczyłbym jeszcze 104 w malowaniach NASA, Jednego zrobiłem - i tyle wystarczy 2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Może jakieś inne okazjonalne ? Te pozostawiam Tobie i Kamilowi Mnie osobiście malowania okazjonalne zupełnie nie kręcą - samolot bojowy ma być bojowy a nie jarmarczny 1 godzinę temu, zegeye napisał: Tomkowych Starfajterow Ja myślę, że można śmiało moje stadko pokazać 1-2 czerwca na stołecznej imprezie modelarskiej Babarybą zwanej. Tylko czy uda się wygospodarować kawałek stołu od IPMS-u Warszawa 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 13 Listopada 2023 Napisano 13 Listopada 2023 2 godziny temu, abtb napisał: Kamilowi Coś się zapewne znajdzie/zrobi. Swoją droga, w niektórych miejscach, zwłaszcza na zbiornikach, średnio podoba się bardziej wyrazisty preshading. Odznacza się o wiele bardziej jak na pozostałych elementach czy samym płatowcu. 1 Cytuj
abtb Napisano 13 Listopada 2023 Autor Napisano 13 Listopada 2023 6 minut temu, rudy0007 napisał: Coś się zapewne znajdzie W to nie wątpię 16 minut temu, rudy0007 napisał: Coś się zapewne ............zrobi. Na to liczę W końcu ileż można kisić pod pierzyną te jedyne i niedostępne wersje 7 minut temu, rudy0007 napisał: Swoją droga, w niektórych miejscach, zwłaszcza na zbiornikach, średnio podoba się bardziej wyrazisty preshading. Zwłaszcza na zbiornikach to wpływ nafty lotniczej, która w owych zbiornikach chlupie i czasami się przelewa przez koreczek Mam jeszcze dwa do zrobienia więc jest jeszcze cień szansy że się uda zrobić bez "bardziej wyrazistego presheidingu" Aczkolwiek słabo to widzę Cytuj
kolejny-Wojtek Napisano 13 Listopada 2023 Napisano 13 Listopada 2023 Podoba się, cholerka, ten Italianiec. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 14 Listopada 2023 Napisano 14 Listopada 2023 22 godziny temu, zegeye napisał: Wg mnie Tomkowych Starfajterow nie mogłeś zobaczyć w Jaworznie.... (w tym roku oczywiscie) . Tomek robi 72-kę a te co były w Jaworznie to 48-mka Widziałem całą kolekcję w Jaworznie tok temu i jest ona w 72. Natomiast w 48 w tym roku w Jaworznie Tomek Pacan z Kielc pokazał kolekcję ale Migów-21 w barwach indyjskich. Cytuj
abtb Napisano 14 Listopada 2023 Autor Napisano 14 Listopada 2023 Obejrzałem sobie jeszcze raz ten model, zerknąłem do warsztatu i - cholercia - to model Revella a nie Hasegawy Tak że ten - prostuję tytuł Cytuj
M.A.V. Napisano 14 Listopada 2023 Napisano 14 Listopada 2023 W dniu 12.11.2023 o 00:01, abtb napisał: Kolejny "śledzik" do niedzielnej, porannej kawy teraz dopiero obejrzałem bo musiałem się przygotować... W dniu 12.11.2023 o 00:01, abtb napisał: A teraz zapraszam do komentowania mniam mniam 1 Cytuj
abtb Napisano 14 Listopada 2023 Autor Napisano 14 Listopada 2023 2 minuty temu, M.A.V. napisał: musiałem się przygotować... Pół kilo śledzia do filiżanki kawy - masz chłopie zdrowie. Ja bym musiał wypić ze dwie 1 Cytuj
zegeye Napisano 14 Listopada 2023 Napisano 14 Listopada 2023 1 godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Widziałem całą kolekcję w Jaworznie tok temu i jest ona w 72. Natomiast w 48 w tym roku w Jaworznie Tomek Pacan z Kielc pokazał kolekcję ale Migów-21 w barwach indyjskich. Racja, moj bład. To były Migi 21. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi