abtb Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 (edytowane) Kolejny "śledzik" do niedzielnej, porannej kawy Tym razem F-104G po włosku w spec malowaniu "antybłyskowym" (lub czasami zwanym "antyradiacyjnym"). W 1963 Włosi testowali na (bodajże) trzech samolotach specjalny typ kamuflażu/ malowania - górne powierzchnie pokryto białą farbą mającą na celu "odbicie" fali świetlnej/błyskowej powstałej po wybuchu bomby atomowej. Samolot (F-104G) po zrzucie bomby miał wykonać manewr gwałtownego wznoszenia wystawiając tym samym górne powierzchnie na działanie fali "błyskowej" eksplodującej bomby, która to miała być "odbita" przez biała powierzchnię. Testów w rzeczywistych warunkach oczywiście nie przeprowadzono i po kilku miesiącach samolotom przywrócono oryginalne srebrne malowanie wszystkich powierzchni ( w takim malowaniu dotarły do Włoch z USA pierwsze egzemplarze 104-ek) Samolot z numerem "4-5" był pierwszym licencyjnym egzemplarzem F-104 wybudowanym przez Fiata. Tyle tytułem wstępu i wyjaśnienia zawiłości tematu Tera fotki: - oryginał: i moja interpretacja tematu: F-104G, 4 Skrzydło Myśliwskie im. Francesco Baracca, lotnisko Grosseta, Włochy, 1963 r. I małe podsumowanie zmagań w 1-ym etapie "Opowieści dziwnej treści" I to tyle na dziś Chciało by się na zakończenie napisać, że za tydzień kolejny śledź (wszak trzy kolejne czekają w kolejce) ale chyba będzie galeria w dziale piętro niżej czyli w śmigłowcach A teraz zapraszam do komentowania Edytowane 14 Listopada 2023 przez abtb 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 Co tu komentować skoro efekt końcowy jak zawsze świetny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 Śledzie coraz lepsze. Super podoba mi się. I chyba wg mnie zbiorniki na końcach skrzydeł dodają uroku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 A ja protestuję. Co to jest za wstawianie galerii w środku nocy? Jeszcze człowiek dobrze paszczy nie przemyje po wstaniu z łóżka a już coś płetwami z ekranu macha. Świetna robota Tomek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 Śledzik po włosku na niedzielne śniadanie. Super. Doskonała robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 Podobają mi się te Twoje śledzie, widać w nich życie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 Antyodblaskowy śledź po włosku :). Bardzo ciekawie wygląda model w tym malowaniu. Kalkomanie to jaki zestaw ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 Fajny ten Włoch. Jesteś propagatorem efstoczwórek, coraz bardziej podoba mi się ich elegancki, oszczędny kształt. Kropla drąży skałę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 12 godzin temu, zaruk napisał: Fajny ten Włoch. Jesteś propagatorem efstoczwórek, coraz bardziej podoba mi się ich elegancki, oszczędny kształt. Kropla drąży skałę... Jestem fanem Starfighterów. Uwielbiam ten samolot i również bardzo mi się podoba ich oszczędna elegancka forma ale kolega abtb w kwestii ilości sklejonych modeli tej maszyny pokonał mnie kilka krotnie :). Jestem pełen szacunku dla kolegi abtb za task piękną kolekcję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Świetna robota i piękna kolekcja! Pytanie od początkującego: -Czy pokrywałeś czymś owiewki, żeby uzyskać takie barwne refleksy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Bardzo się podoba, dla mnie najlepszy z tej trójcy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Listopada 2023 Autor Share Napisano 13 Listopada 2023 Dziękuję bardzo wszystkim za opinie i uwagi Fajnie, że kolejny (już 27-y ) "śledź" wzbudził spore zainteresowanie i że "Ławica śledzi" jeszcze się nie przejadła 21 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Kalkomanie to jaki zestaw ? Tak jak w dwóch poprzednich, tak i w tym numer, oznaczenia i godło są malowane od masek zrobionych na moje specjalne zamówienie (wielkie dzięki @Soris). Natomiast napisy eksploatacyjne pochodzą z pudełkowych kalek Hasegawy 1 godzinę temu, Yachieku napisał: Czy pokrywałeś czymś owiewki, żeby uzyskać takie barwne refleksy? Nie. Owiewki zmywam IPĄ i naklejam maski. Refleksy to pewnie jakaś fiksacja optyki 21 godzin temu, zaruk napisał: Jesteś propagatorem efstoczwórek, Ja nie, ale Marcin ( @Staryfajter1954) jak najbardziej 21 godzin temu, zaruk napisał: Kropla drąży skałę... Jeszcze pięć (może sześć ) kropli skapnie do galerii 8 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Jestem pełen szacunku dla kolegi abtb za task piękną kolekcję. Dziękuję bardzo Na początku miały być tylko trzy "śledzie" , a wyszło 32-a ( a może 33 ?) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Tomku, dla mnie każdy model Starfightera to bardzo miły widok. Chętnie zobaczyłbym jeszcze 104 w malowaniach NASA, Starfighters Aerospace (CARACAL robi fajne kalkomanie do tego malowania). Może jakieś inne okazjonalne ? Mam nadzieję zobaczyć Twoje nowe śledziki na żywo jako drugą cześć pokazywanej w Jaworznie kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Coraz ładniejsze te śledzie !!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 32 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Tomku, dla mnie każdy model Starfightera to bardzo miły widok. Chętnie zobaczyłbym jeszcze 104 w malowaniach NASA, Starfighters Aerospace (CARACAL robi fajne kalkomanie do tego malowania). Może jakieś inne okazjonalne ? Mam nadzieję zobaczyć Twoje nowe śledziki na żywo jako drugą cześć pokazywanej w Jaworznie kolekcji. Wg mnie Tomkowych Starfajterow nie mogłeś zobaczyć w Jaworznie.... (w tym roku oczywiscie) . Tomek robi 72-kę a te co były w Jaworznie to 48-mka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Listopada 2023 Autor Share Napisano 13 Listopada 2023 1 godzinę temu, zegeye napisał: Wg mnie Tomkowych Starfajterow nie mogłeś zobaczyć w Jaworznie Były w Jaworznie - w ubiegłym roku - 2022. Całe 15 sztuk (wszyscy użytkownicy) plus jeden "po japońsku" który nieśmiało walczył w konkursie o najciekawszy model w barwach japońskich. 1 godzinę temu, lesio-69 napisał: Coraz ładniejsze te śledzie !!!!! Po tylu podejściach do zbudowania tego samego modelu / samolotu zaczyna się osiągać jako takie wyniki 2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Chętnie zobaczyłbym jeszcze 104 w malowaniach NASA, Jednego zrobiłem - i tyle wystarczy 2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Może jakieś inne okazjonalne ? Te pozostawiam Tobie i Kamilowi Mnie osobiście malowania okazjonalne zupełnie nie kręcą - samolot bojowy ma być bojowy a nie jarmarczny 1 godzinę temu, zegeye napisał: Tomkowych Starfajterow Ja myślę, że można śmiało moje stadko pokazać 1-2 czerwca na stołecznej imprezie modelarskiej Babarybą zwanej. Tylko czy uda się wygospodarować kawałek stołu od IPMS-u Warszawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 2 godziny temu, abtb napisał: Kamilowi Coś się zapewne znajdzie/zrobi. Swoją droga, w niektórych miejscach, zwłaszcza na zbiornikach, średnio podoba się bardziej wyrazisty preshading. Odznacza się o wiele bardziej jak na pozostałych elementach czy samym płatowcu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Listopada 2023 Autor Share Napisano 13 Listopada 2023 6 minut temu, rudy0007 napisał: Coś się zapewne znajdzie W to nie wątpię 16 minut temu, rudy0007 napisał: Coś się zapewne ............zrobi. Na to liczę W końcu ileż można kisić pod pierzyną te jedyne i niedostępne wersje 7 minut temu, rudy0007 napisał: Swoją droga, w niektórych miejscach, zwłaszcza na zbiornikach, średnio podoba się bardziej wyrazisty preshading. Zwłaszcza na zbiornikach to wpływ nafty lotniczej, która w owych zbiornikach chlupie i czasami się przelewa przez koreczek Mam jeszcze dwa do zrobienia więc jest jeszcze cień szansy że się uda zrobić bez "bardziej wyrazistego presheidingu" Aczkolwiek słabo to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Wyszedł super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolejny-Wojtek Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Podoba się, cholerka, ten Italianiec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Listopada 2023 Share Napisano 14 Listopada 2023 22 godziny temu, zegeye napisał: Wg mnie Tomkowych Starfajterow nie mogłeś zobaczyć w Jaworznie.... (w tym roku oczywiscie) . Tomek robi 72-kę a te co były w Jaworznie to 48-mka Widziałem całą kolekcję w Jaworznie tok temu i jest ona w 72. Natomiast w 48 w tym roku w Jaworznie Tomek Pacan z Kielc pokazał kolekcję ale Migów-21 w barwach indyjskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Listopada 2023 Autor Share Napisano 14 Listopada 2023 Obejrzałem sobie jeszcze raz ten model, zerknąłem do warsztatu i - cholercia - to model Revella a nie Hasegawy Tak że ten - prostuję tytuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Listopada 2023 Share Napisano 14 Listopada 2023 W dniu 12.11.2023 o 00:01, abtb napisał: Kolejny "śledzik" do niedzielnej, porannej kawy teraz dopiero obejrzałem bo musiałem się przygotować... W dniu 12.11.2023 o 00:01, abtb napisał: A teraz zapraszam do komentowania mniam mniam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Listopada 2023 Autor Share Napisano 14 Listopada 2023 2 minuty temu, M.A.V. napisał: musiałem się przygotować... Pół kilo śledzia do filiżanki kawy - masz chłopie zdrowie. Ja bym musiał wypić ze dwie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 14 Listopada 2023 Share Napisano 14 Listopada 2023 1 godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Widziałem całą kolekcję w Jaworznie tok temu i jest ona w 72. Natomiast w 48 w tym roku w Jaworznie Tomek Pacan z Kielc pokazał kolekcję ale Migów-21 w barwach indyjskich. Racja, moj bład. To były Migi 21. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi