pmroczko Napisano 30 Kwietnia 2024 Napisano 30 Kwietnia 2024 Dzień dobry! Od dłuższego czasu obserwowałem samoloty Piaggio Lotniczego Pogotowia Ratunkowego lądujące na lotnisku w Poznaniu i chciałem zbudować sobie model takiej maszyny. Krótko po tym, jak Caracal wydał odpowiedni arkusz kalkomanii kupiłem go razem z zestawem firmy Amodel i w 2018 (dawno temu!) przystąpiłem do pracy. Na początku postanowiłem przerobić okna na zrobione z jednego kawałka przezroczystego tworzywa, zacząłem dorabiać wnętrze a także "otworzyłem" drzwi. Taka komplikacja projektu w połączeniu z przeprowadzką wywołała znaczne opóźnienia. Ale na szczęście projekt udało się skończyć. Tutaj jest link do warsztatu: Bardzo dziękuję kolegom tu z forum za pomoc przy budowie - zdjęcia dokumentacyjne które od Was dostałem były bardzo pomocne! A oto zdjęcia gotowego modelu: Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 36 Cytuj
abtb Napisano 30 Kwietnia 2024 Napisano 30 Kwietnia 2024 Z tym Amodelem to chyba nieprawda bo model jest zbyt ładny. Może zbyt "navigovy" jak na mój gust ale się podoba. Ładnie i czysto zrobiony - daję dużego plusa Cytuj
barszczo Napisano 30 Kwietnia 2024 Napisano 30 Kwietnia 2024 Kawał dobrej roboty. Podoba się bardzo . Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 30 Kwietnia 2024 Napisano 30 Kwietnia 2024 1 godzinę temu, pmroczko napisał: Dzień dobry! Od dłuższego czasu obserwowałem samoloty Piaggio Lotniczego Pogotowia Ratunkowego lądujące na lotnisku w Poznaniu i chciałem zbudować sobie model takiej maszyny. Krótko po tym, jak Caracal wydał odpowiedni arkusz kalkomanii kupiłem go razem z zestawem firmy Amodel i w 2018 (dawno temu!) przystąpiłem do pracy. Na początku postanowiłem przerobić okna na zrobione z jednego kawałka przezroczystego tworzywa, zacząłem dorabiać wnętrze a także "otworzyłem" drzwi. Taka komplikacja projektu w połączeniu z przeprowadzką wywołała znaczne opóźnienia. Ale na szczęście projekt udało się skończyć. Tutaj jest link do warsztatu: Bardzo dziękuję kolegom tu z forum za pomoc przy budowie - zdjęcia dokumentacyjne które od Was dostałem były bardzo pomocne! A oto zdjęcia gotowego modelu: Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Oooo coś innego :). Fajny model i ciekawy temat :). Cytuj
skarczu Napisano 30 Kwietnia 2024 Napisano 30 Kwietnia 2024 Podoba mi się . Pamiętam jak go pierwszy raz widziałem go nad głową i się zastanawiałem jak takie coś może latać. Szybko sprawdziłem co to za maszyna i okazało się, że służy do ratowania ludzi. Taka kombinacja Cytuj
pmroczko Napisano 1 Maja 2024 Autor Napisano 1 Maja 2024 Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze i za Wasze miłe słowa! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj
mig Napisano 1 Maja 2024 Napisano 1 Maja 2024 Kawał dobrej modelarskiej roboty Plus za tematykę. Cytuj
pmroczko Napisano 2 Maja 2024 Autor Napisano 2 Maja 2024 Dziękuję bardzo za komentarz! Jedna rzecz mi się jeszcze przypomniała - z zestawu Caracala zostały mi pozostałe malowania, gdyby ktoś potrzebował to chętnie się podzielę, proszę o kontakt Cytuj
WujekAlice Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 Jeśli kolega coś takiego zrobił z wyprasek Amodelu to szacun... I Szacun za wykonanie I temat Cytuj
pmroczko Napisano 15 Maja 2024 Autor Napisano 15 Maja 2024 Dzień dobry! W przypadku tego samolotu (Piaggio Avanti) to chyba akurat wszystkie alternatywy do Amodelu są gorsze... A i sam Amodel w tym przypadku nie był aż taki zły. Niektóre elementy miały wręcz bardzo ładne linie podziału i inne detale. Oczywiście były tez miejsca wymagające dużo pracy i cierpliwości... Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam! Paweł Cytuj
Grzes Napisano 15 Maja 2024 Napisano 15 Maja 2024 (edytowane) W dniu 15.05.2024 o 21:57, pmroczko napisał: wszystkie alternatywy do Amodelu są gorsze... A i sam Amodel w tym przypadku nie był aż taki zły Nie sądziłem, że kiedykolwiek dożyję takich słów... Edytowane 18 Maja 2024 przez Grzes 1 Cytuj
pmroczko Napisano 4 Lipca 2024 Autor Napisano 4 Lipca 2024 Już się bałem, że go na części przeznaczyli, a wczoraj SP-MXI nad moim domem przelatywał - z Gdańska do Poznania! Jest to satysfakcja widzieć pierwowzór modelu przez okienko! Cytuj
kret69 Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 21 minut temu, pmroczko napisał: Już się bałem, że go na części przeznaczyli, a wczoraj SP-MXI nad moim domem przelatywał - z Gdańska do Poznania! Jest to satysfakcja widzieć pierwowzór modelu przez okienko! Widziałem go jak podchodził w Poznaniu. Też się zdziwiłem. Cytuj
Vieh_san Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 W dniu 15.05.2024 o 21:57, pmroczko napisał: Dzień dobry! W przypadku tego samolotu (Piaggio Avanti) to chyba akurat wszystkie alternatywy do Amodelu są gorsze... A i sam Amodel w tym przypadku nie był aż taki zły. Niektóre elementy miały wręcz bardzo ładne linie podziału i inne detale. Oczywiście były tez miejsca wymagające dużo pracy i cierpliwości... Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam! Paweł Czyżby moim następnym "cywilizowanym" modelem miał okazać się jednak Piaggio? Mam go i czeka żeby dodać do kolekcji LPR. Szkoda, że nie ma żadnego Learjeta, z którego by można było zrobić nowe maszyny. 1 Cytuj
pmroczko Napisano 4 Lipca 2024 Autor Napisano 4 Lipca 2024 @kret69- co Cię do Poznania sprowadziło? Z czystej ciekawości pytam... @Vieh_san- cieszyłbym się, gdybyś też ten model zrobił, ale cytując jedną anegdotę "Wujek, to nie ten festiwal". Mam tu na myśli, że przy tym modelu od Mi-6 nie odpoczniesz, raczej znowu będziesz walczył z babolami, nadlewkami, liniami podziału itd... Cytuj
Vieh_san Napisano 5 Lipca 2024 Napisano 5 Lipca 2024 @pmroczko zobaczymy, na pewno jest wysoko w kolejce tych "do zrobienia" Cytuj
Artek82 Napisano 5 Lipca 2024 Napisano 5 Lipca 2024 (edytowane) 14 godzin temu, Vieh_san napisał: Szkoda, że nie ma żadnego Learjeta, z którego by można było zrobić nowe maszyny. No jest tylko taki, ale to nie ten nasz https://www.mojehobby.pl/products/Gates-Learjet-35-Ambulance.html Edytowane 5 Lipca 2024 przez Artek82 Cytuj
kret69 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 W dniu 4.07.2024 o 23:22, pmroczko napisał: @kret69- co Cię do Poznania sprowadziło? Z czystej ciekawości pytam... @Vieh_san- cieszyłbym się, gdybyś też ten model zrobił, ale cytując jedną anegdotę "Wujek, to nie ten festiwal". Mam tu na myśli, że przy tym modelu od Mi-6 nie odpoczniesz, raczej znowu będziesz walczył z babolami, nadlewkami, liniami podziału itd... Spora część letnich wakacji to w moim grafiku jeżdżenie tam z córką na rehabilitację. Cytuj
pmroczko Napisano 6 Lipca 2024 Autor Napisano 6 Lipca 2024 Smutna sprawa... A że tak zapytam - miałbyś podczas pobytu w Poznaniu czas żeby pogadać czy zajęty jesteś? Cytuj
kret69 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 20 minut temu, pmroczko napisał: Smutna sprawa... A że tak zapytam - miałbyś podczas pobytu w Poznaniu czas żeby pogadać czy zajęty jesteś? Życie. Bardzo chętnie się spotkam. PW. Cytuj
Marcinej Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Niszowy temat, niesamowity brzydal, piękna ciekawostka. Fajnie, że ktoś skupia się nad takimi tematami Cytuj
pmroczko Napisano 9 Lipca 2024 Autor Napisano 9 Lipca 2024 @Marcinej - Dzięki za komentarz! Może to trochę zboczone, ale ten samolot nawet mi się podoba Pozdrawiam serdecznie Paweł Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi