Skocz do zawartości

1:72 Piaggio Avanti Lotnicze Pogotowie Ratunkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry!

Od dłuższego czasu obserwowałem samoloty Piaggio Lotniczego Pogotowia Ratunkowego lądujące na lotnisku w Poznaniu i chciałem zbudować sobie model takiej maszyny. Krótko po tym, jak Caracal wydał odpowiedni arkusz kalkomanii kupiłem go razem z zestawem firmy Amodel i w 2018 (dawno temu!) przystąpiłem do pracy. Na początku postanowiłem przerobić okna na zrobione z jednego kawałka przezroczystego tworzywa, zacząłem dorabiać wnętrze a także "otworzyłem" drzwi. Taka komplikacja projektu w połączeniu z przeprowadzką wywołała znaczne opóźnienia. Ale na szczęście projekt udało się skończyć.

Tutaj jest link do warsztatu:

Bardzo dziękuję kolegom tu z forum za pomoc przy budowie - zdjęcia dokumentacyjne które od Was dostałem były bardzo pomocne!

A oto zdjęcia gotowego modelu:

piaggio01.jpg

piaggio02.jpg

piaggio03.jpg

piaggio04.jpg

piaggio05.jpg

piaggio06.jpg

piaggio07.jpg

piaggio08.jpg

piaggio09.jpg

piaggio10.jpg

piaggio11.jpg

piaggio12.jpg

piaggio13.jpg

piaggio14.jpg

piaggio15.jpg

piaggio16.jpg

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 36
Napisano

Z tym Amodelem to chyba nieprawda bo model jest zbyt ładny.  Może zbyt "navigovy" jak na mój gust ale się podoba. Ładnie i czysto zrobiony - daję dużego plusa :super: 

Napisano
1 godzinę temu, pmroczko napisał:

Dzień dobry!

Od dłuższego czasu obserwowałem samoloty Piaggio Lotniczego Pogotowia Ratunkowego lądujące na lotnisku w Poznaniu i chciałem zbudować sobie model takiej maszyny. Krótko po tym, jak Caracal wydał odpowiedni arkusz kalkomanii kupiłem go razem z zestawem firmy Amodel i w 2018 (dawno temu!) przystąpiłem do pracy. Na początku postanowiłem przerobić okna na zrobione z jednego kawałka przezroczystego tworzywa, zacząłem dorabiać wnętrze a także "otworzyłem" drzwi. Taka komplikacja projektu w połączeniu z przeprowadzką wywołała znaczne opóźnienia. Ale na szczęście projekt udało się skończyć.

Tutaj jest link do warsztatu:

Bardzo dziękuję kolegom tu z forum za pomoc przy budowie - zdjęcia dokumentacyjne które od Was dostałem były bardzo pomocne!

A oto zdjęcia gotowego modelu:

piaggio01.jpg

piaggio02.jpg

piaggio03.jpg

piaggio04.jpg

piaggio05.jpg

piaggio06.jpg

piaggio07.jpg

piaggio08.jpg

piaggio09.jpg

piaggio10.jpg

piaggio11.jpg

piaggio12.jpg

piaggio13.jpg

piaggio14.jpg

piaggio15.jpg

piaggio16.jpg

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Oooo  coś innego :). Fajny model i ciekawy temat :).

Napisano

Podoba mi się :super:

Pamiętam jak go pierwszy raz widziałem go nad głową i się zastanawiałem jak takie coś może latać. Szybko sprawdziłem co to za maszyna i okazało się, że służy do ratowania ludzi.

Taka kombinacja 😉

Napisano

Dzień dobry!

Bardzo dziękuję za komentarze i za Wasze miłe słowa!

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Dziękuję bardzo za komentarz!

Jedna rzecz mi się jeszcze przypomniała - z zestawu Caracala zostały mi pozostałe malowania, gdyby ktoś potrzebował to chętnie się podzielę, proszę o kontakt

1080344-12192-69-pristine.jpg

Napisano

Jeśli kolega coś takiego zrobił z wyprasek Amodelu to szacun... 👌 I Szacun za wykonanie 👌 I temat 👌

Napisano

Dzień dobry!

W przypadku tego samolotu (Piaggio Avanti) to chyba akurat wszystkie alternatywy do Amodelu są gorsze... A i sam Amodel w tym przypadku nie był aż taki zły. Niektóre elementy miały wręcz bardzo ładne linie podziału i inne detale. Oczywiście były tez miejsca wymagające dużo pracy i cierpliwości... Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!

Paweł

Napisano (edytowane)
W dniu 15.05.2024 o 21:57, pmroczko napisał:

wszystkie alternatywy do Amodelu są gorsze... A i sam Amodel w tym przypadku nie był aż taki zły

Nie sądziłem, że kiedykolwiek dożyję takich słów...

Edytowane przez Grzes
  • Haha 1
  • 1 month later...
Napisano

Już się bałem, że go na części przeznaczyli, a wczoraj SP-MXI nad moim domem przelatywał - z Gdańska do Poznania! Jest to satysfakcja widzieć pierwowzór modelu przez okienko!

Napisano
21 minut temu, pmroczko napisał:

Już się bałem, że go na części przeznaczyli, a wczoraj SP-MXI nad moim domem przelatywał - z Gdańska do Poznania! Jest to satysfakcja widzieć pierwowzór modelu przez okienko!

Widziałem go jak podchodził w Poznaniu. Też się zdziwiłem.

Napisano
W dniu 15.05.2024 o 21:57, pmroczko napisał:

Dzień dobry!

W przypadku tego samolotu (Piaggio Avanti) to chyba akurat wszystkie alternatywy do Amodelu są gorsze... A i sam Amodel w tym przypadku nie był aż taki zły. Niektóre elementy miały wręcz bardzo ładne linie podziału i inne detale. Oczywiście były tez miejsca wymagające dużo pracy i cierpliwości... Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!

Paweł

Czyżby moim następnym "cywilizowanym" modelem miał okazać się jednak Piaggio? Mam go i czeka żeby dodać do kolekcji LPR. Szkoda, że nie ma żadnego Learjeta, z którego by można było zrobić nowe maszyny.

• Like 1
Napisano

@kret69- co Cię do Poznania sprowadziło? Z czystej ciekawości pytam...

@Vieh_san- cieszyłbym się, gdybyś też ten model zrobił, ale cytując jedną anegdotę "Wujek, to nie ten festiwal". Mam tu na myśli, że przy tym modelu od Mi-6 nie odpoczniesz, raczej znowu będziesz walczył z babolami, nadlewkami, liniami podziału itd...

Napisano
W dniu 4.07.2024 o 23:22, pmroczko napisał:

@kret69- co Cię do Poznania sprowadziło? Z czystej ciekawości pytam...

@Vieh_san- cieszyłbym się, gdybyś też ten model zrobił, ale cytując jedną anegdotę "Wujek, to nie ten festiwal". Mam tu na myśli, że przy tym modelu od Mi-6 nie odpoczniesz, raczej znowu będziesz walczył z babolami, nadlewkami, liniami podziału itd...

Spora część letnich wakacji to w moim grafiku jeżdżenie tam z córką na rehabilitację.

Napisano

Smutna sprawa... A że tak zapytam - miałbyś podczas pobytu w Poznaniu czas żeby pogadać czy zajęty jesteś?

Napisano
20 minut temu, pmroczko napisał:

Smutna sprawa... A że tak zapytam - miałbyś podczas pobytu w Poznaniu czas żeby pogadać czy zajęty jesteś?

Życie. Bardzo chętnie się spotkam. PW.

Napisano

Niszowy temat, niesamowity brzydal, piękna ciekawostka. Fajnie, że ktoś skupia się nad takimi tematami 👍

Napisano

@Marcinej - Dzięki za komentarz! Może to trochę zboczone, ale ten samolot nawet mi się podoba 🙂

Pozdrawiam serdecznie

Paweł