Skocz do zawartości

RWD -14 Czapla, ZTS Plastyk 1/72

GrzegorzM

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo znany i lubiany model, prawdziwy "EASY KIT'' dzieciństwa dzisiejszych 40-50 latków 😉 Zawsze składał się jak klocki LEGO.

Dobra wystarczy, bo jeszcze ktoś padnie ze śmiechu 😉 Pewnie większość z nas go zna i pamięta walki ze skrzydłami zawieszonymi w układzie parasol, wiecznie rujnującymi symetrię w trzech (przynajmniej ) płaszczyznach. A ręce człowiek ma dwie, więc lekko nie jest...Ale moim zdaniem warto. Chętnie zrobiłbym model w nowym wydaniu, taki samoskładak ale...nie ma...a to ciekawa i ładna maszyna, taki nasz polski Storch. Tylko czarna legenda zestawu z Plastyka za nim się ciągnie. 

Model malowany pomarańczową Hataką,  wzbogacony o blaszki Part (nie wszystkie 😉 )i żywiczny silnik oraz km Vickers F.  Oznakowanie Eskadry Treningowej z 2 PL to moja fantazja.

20240602_163701.jpg

20240602_130207.jpg

20240602_164130.jpg

received_419841434208113.jpeg

20240602_163844.jpg

20240602_164012.jpg

20240602_163924.jpg

20240602_163714.jpg

20240602_164037.jpg

20240602_163851.jpg

Edytowane przez GrzegorzM
  • Like 24

Za dzieciaka zrobiłem łącznie trzy Czaple w różnym czasie. Ostatnia z nich straszy na półce już prawie czterdzieści lat. Za samo podejście do tematu należy się Autorowi szacunek. Tym bardziej, że ptaszydło nie prezentuje się najgorzej. :super:

9 godzin temu, kopernik napisał:

Jak komuś Czapla nie wyszła, to mam pomysł

Tylko że to jest akurat PZL Ł-2 :cool:

A Czapelka bardzo fajnie wykonana :super: @GrzegorzMa powiedz gdzie zanabyłeś osłonę silnika bo nie wygląda na rzeźbioną z oryginalnego zestawowego klocka :hmmm:

• Like 2

2 minuty temu, Artek82 napisał:

A Czapelka bardzo fajnie wykonana :super: @GrzegorzMa powiedz gdzie zanabyłeś osłonę silnika bo nie wygląda na rzeźbioną z oryginalnego zestawowego klocka :hmmm:

image.thumb.png.aae00f1e15d1a612183fa708c5bb3c42.png

• Like 1

21 minut temu, Artek82 napisał:

gdzie zanabyłeś osłonę silnika bo nie wygląda na rzeźbioną z oryginalnego zestawowego klocka :hmmm:

całe 10 złociszy to kosztuje.

Robi Przemek Przybulewski z forum, ale dostępne też w sklepach

• Like 1

14 minut temu, Grzes napisał:

ale dostępne też w sklepach

No właśnie na alle i mojehobby niedostępne, a innych nie widu albo przeglądarka mi fiksuje bo nie chce łączyć lub obrazków pokazać :hmmm:

No ze 4 by mi się przydały takie fajne pierścionki wink3

Edyta: U Martoli znalazłem :super:

Edytowane przez Artek82

1 minutę temu, Artek82 napisał:

No ze 4 by mi się przydały takie fajne pierścionki

Tu są: 

https://www.martola.com.pl/pl142/produkty109877/rwd_14_czapla_oslona_silnika_1_72

Ale może lepiej pisz do @Przemek Przybulewski

Edytowane przez Grzes

Bardzo elegancka Czapla 👍

Poza oczywistą ilością pracy nad samym zestawem piszesz że trochę dodatków doszło - masz jakieś fotki z budowy? Fajnie by było popatrzeć bo może nie wszystko od razu widać na gotowym modelu, a coś mi się zdaje sporo się tam jeszcze ciekawostek kryje 😉

Pozdr ww 

5 godzin temu, Artek82 napisał:

Kolega przysłał mi razem z blaszką Parta, naprawdę nie wiem skąd to zdobył, to zdaję się tzw. wydruk 3D, z żywicy.  Karabin robiony tą samą metodą, ten kupiłem w sklepie internetowym Syndikate Co 

Baldachim/centropłat też zmieniłem, ale to już pocięte i szpachlowane przeze mnie.

• Like 1

2 godziny temu, wuwumaster napisał:

Bardzo elegancka Czapla 👍

Poza oczywistą ilością pracy nad samym zestawem piszesz że trochę dodatków doszło - masz jakieś fotki z budowy? Fajnie by było popatrzeć bo może nie wszystko od razu widać na gotowym modelu, a coś mi się zdaje sporo się tam jeszcze ciekawostek kryje 😉

Pozdr ww 

20240124_002818.jpg

• Like 1