Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie, jak sie nazywa klej do zimmeritu z eduarda, pamietam ktos robil przeciwlotke na podwoziu IV i podawal nazwe takiego kleju ktory pozwalal na spokojne korekty, tamten watek byl juz pare miesiecy temu i jakos nie moge go poszukac :-(

Czy ma ktoś jakieś pomysły jak zrobić żeby gumowe gąsienice obwisały pod ciężarem pomiędzy kołami? Słyszałem o wiązaniu nitką i wtykaniu zapałek ale jakoś wydaje mi się że to będzie widać są jakieś inne sposoby, z góry dziękuję za odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam. Czy w radzieckich wojskach pancernych podczas II w.ś. ciągnik Woroszyłowiec mógł ciągnąć działo 76,2 mm ? Czy możliwa była taka konfiguracja ? Bo wydaje mi się, że Woroszyłowiec został zaprojektowany do transportu cięższych dział. Pytam się, ponieważ posiadam model Woroszyłowca z Trumpetera i chciałbym dokupić działo 76,2 mm z Bronco. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Witam.A o jakie działo ci chodzi ? 76,2 ZiS 3 one były raczej holowane przez ciężarówki z Leand - Leasu . Woroszyłowiec służył do holowania cięższej artylerii jak chociażby ta gąsiennicowa haubica 203mm B4 czy właśnie ML20

Oznaczenie Pzbefwg podawane w nazwie pojazdu oznacza że to jest pojazd dowódcy i że posiada dodatkową radiostację? czy poza tym występują jakieś różnice? pomiędzy tymi pojazdami a innymi?

Czesc,

Jestem poczatkujacym modelarzem i potrzebuje rady. Kupilem niedawno 2 modele Dragona 1:72:

Panther G - zestaw 7339

Sf kfz 251 Aus C - zestaw 7352

I chcialbym znalezc dla nich takie malowania ktore uczynilyby je "kompatybilnymi" po prostu jesli wyjda mi one akceptowalnie, chcialbym polaczyc je w jakas skromna dioramke.

W zwiazku z tym moze ktos z Was poradzilby jakis obszar dzialan, gdzie te pojazdy walczyly obok siebie i jak byly wtedy najeczesciej malowane?

I czy ktos z Was wykonywal te konkretne modele? Wyszukiwarka nic nie wykazala - co najwyzej 7352 w sekcji zapowiedzi :0

Z gory dzieki za pomoc,

Pozdr,

Kuba

Witam

Szanowni użytkownicy, mam mała prośbę abyście mi pomogli dobrać firmę dla kolejnego modelu. Jestem jeszcze trochę zielony i dlatego piszę do Was. Mianowicie na dniach chciałbym kupić sobie model przy którym mogłbym szlifować swoje umiejętności , ale również żebym nie zagiął się z jakości wykonania modelu przez firmę . Po mojej ostatniej 'Italerce' http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=28220 jestem trochę zmieszany i będę uważał jeśli będę brał jakikolwiek model z ich asortymentu. Dużo poprawek i dopasowań trzeba było robić. Przechodząc do sedna sprawy, co doradzilibyście mi abym kupił, model z jakiej firmy? Chodzi mi o to aby była jak najwyższa jakość w stosunku do niskiej ceny, z wyższa ilością detali niż ten Pzkpfw IV . Poluję na pancerke w 1:72 do 40-50 złotych max . Da rade za te pieniądze wybrać coś przystępnego ?

Baj de wej przepraszam z góry jeśli źle umieściłem wątek :P

Pozdrawiam

Firma um jest dość tania i dość dobra w komplecie dostajesz małą blaszkę fototrawioną nie są to może najlepsze modele ale w miarę dobrą jakość prezentują a są tanie.

np http://mojehobby.pl/UM-Sd.Kfz.138-M-Marder-III-p-1-549078.html skleja się dość przyjemnie ale u tej firmy nie znajdziesz tygrysa czy pantery ale ta firma to mistrz konwersji i znajdziesz wszystkie modele na podwoziu LT-38, t-34 czy Sherman

Oznaczenie Pzbefwg podawane w nazwie pojazdu oznacza że to jest pojazd dowódcy i że posiada dodatkową radiostację? czy poza tym występują jakieś różnice? pomiędzy tymi pojazdami a innymi?

na zewnatrz to zwykle tylko kwestia dodatkowych anten