tomek14147 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Chodzi Ci o prototyp Dr Porsche VK4502 czy może wersje wersje produkcyjną z wieżą projektu Porsche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Czyli jak , tygrys Henschla miał wieże porshe albo henschla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Krótką serię montowano na "fabrycznych"kadłubach henshla-w zakładach Porsche byli tak pewni wygranej konkursu że wyprodukowali serię wież.Montowano je na wygranych kadłubach firmy Henshel.Tak podobno było.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Dokładnie. Jednakże warto nadmienić, że wieże zarówno projektu Porsche jak i Henschel'a produkowała firma Krupp. Około 50 pierwszych seryjnych kadłubów dostało wieże projektu Porsche. Cześć z tych pojazdów różniła się między sobą oraz od nieco od wersji późniejszych z wieżą projektu Henschel'a. Najczęściej spotykane różnice to: -komin na płycie silnikowej -wydechy takie jak w Tygrysie I razem z osłonami na nie -użycie zarówno jedno jak i dwu częściowych luf -wczesne 18 zębowe koła napinające i wczesne gąsienice -niektóre bardzo wczesne wersje nie posiadały takiego otworu na przedniej płycie na wysokości peryskopu radiooperatora, który ułatwiał widoczność -ilość otworów (dwa lub jeden) z przodu wieży identyfikujące rodzaj celownika To tak z grubsza. Generalnie przy robieniu Tygrysa Królewskiego z wieżą projektu Porsche warto by poszukać zdjęć interesującego nas pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 To ja podłączę się trochę pod temat, czy wszystkie KT z wieżą Porsche miały zimmerit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Pierwsze 2 lub 3 modele użyte do testów zimmeritu nie posiadały. Za to posiadały go wszystkie Tygrysy wysłane na front. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Panowie czy jakaś z egzystujących firm robi dodatkowe poancerzenie do Challenger'a 2 (1/35) takie jak na zdjęciu poniżej: Wiem że slat armour można dostać od edka (cena niestety zniechęca . . . ) i od Voyagera (tu już lepiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Panowie czy jakaś z egzystujących firm robi dodatkowe poancerzenie do Challenger'a 2 (1/35) takie jak na zdjęciu poniżej: Wiem że slat armour można dostać od edka (cena niestety zniechęca . . . ) i od Voyagera (tu już lepiej). Można, jest to tak zwany pakiet "Street Fighter". Robi go Cromwell Models, jest to żywiczna konwersja do modelu od Trumpetera. Niestety cena również zniechęca, jak i czas oczekiwania ( sam chciałem to kupić, ale wyczytałem, że właściciel firmy nie wywiązuje się z zamówień, bądź trzeba czekać na paczkę nawet ponad pół roku. Chociaż konwersja jakościowo to pierwsza liga). http://armorama.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=6613&mode=thread&order=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Barthass, po raz kolejny dzięki za pomoc Konwersja po prostu piękna, cena ech faktycznie odpycha nieco . . . ale gdyby nie te problemy z dostawami to bym ją wziął, 75 funtów to w sumie nie majątek ale jednak No nic, poczytam poszukam jakiegoś likalnego dystrybutora może cioś się znajdzie a tym czaem obecy challenger będzie normalny Pozdr. :pwio: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Witam Mam pytanie do modelarzy którzy już pracowali z tym specyfikiem Vallejo 26230 Spokojna woda http://www.mojehobby.pl/Vallejo-Spokojna-woda-p-6-875631.html Ile czasu trzeba na to żeby woda że tak powiem wyschła i nie miała już płynnej konsystencji... Czy można podstawkę z taką wylaną wodą suszyć np. na kaloryferze?? Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Jeżeli to jest Still Water (a tak mi to wygląda) to zawałem nie reflektory w czołgu. Strasznie się kurczy i jak nakładem za dużo to robił się wklęsły lei. Radzę protestować np. w kapslu zanim dasz na dioramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 Panowie, nietypowe pytanie jak na mnie . . . spytam tu bo pewnie nie każdy do figurek zagląda Na jaki kolor powinny być pomalowane mundury jakie nosili francuscy pancerniacy z '40 roku ? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 Z ego co wiem to kombinezony czołgowe były w kolorze granatowym a kurtki w kolorze jasnej skóry.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Znacie jakieś ciekawe malowania tygrysów II-wersja bez zimmeritu, wieża henschel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Zdjęć i malowań Tygrysów w internecie jest pełno, wystarczy poszukać, ale dobrze dam Ci wskazówkę. Szukaj tygrysów walczących w okresie od grudnia '44 aż do końca wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Ok, dzięki. Właśnie zauważyłem, że w operacji ,,Wacht am Rhein'' w Ardenach-czyli właśnie tak jak mówisz od grudnia, jest dużo malowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Takie pytanie, jak zrobić futrzany czołg ? http://www.militaryfactory.com/imageviewer/ar/pic-detail.asp?armor_id=29&sCurrentPic=m48-patton_3.jpg&sCurrentDescriptor= jako utrudnienie dodam iż chodzi mi o skale 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Panowie czy wszystkie T-34/85 posiadały tylko pełne koła jezdne? Czy może były też z taką opcją kół? http://www.jadarhobby.pl/armo-35505-t3476-kola-135-p-839.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Moim zdaniem występowały i takie i takie - można miksować śmiało. Chyba że masz zamiar robić jakiś konkretny model oparty o dokumentację zdjęciową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Moment moment - koła z linku to wersja bez bandaża gumowego! Nie mylić z kołami z bandażem i otworami ulgowymi. Zdjęć T-34-85 zarówno z pełnymi jak i z wyposażonymi w otwory ulgowe kołami jest dużo, natomiast z kołami bez bandaży 85-ki nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Czyli te z linku się nie nadają. Dzięki Panowie za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Witam. Mam pewien pomysł, a mianowicie zastosowanie działa 57mm z T-34 w BT-7. Czy byłoby to w ogóle realne ? ? ? Chodzi mi tutaj tylko o to, czy jest taka możliwość, bo podoba mi się ta konfiguracja i myślę nad zrobieniem takowej. Co o tym sądzicie ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Poradźcie proszę jakiego koloru użyć do pomalowania irackiego sa-2 z trumpetera ,chodzi mi o kolor bazowy piaskowy mam niemiecki piaskowy z mm amerykański gulf sand z pactra i humbrol 83,a jak nie to jakiś inny z tych firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Tomek, popatrz na fotki SA-2, popatrz na swoje farbki. Jeżeli któraś wygląda podobnie, to ją zastosuj. Nie ma sensu kupować jakiejś jednej, która odpowiada oryginalnemu kolorowi, bo w skali modelu i tak kolory wyglądają trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Rozumiem co masz na myśli ale właśnie ciężko mi jest dopasować na tej podstawie ,bo póki co psiknołem ciągnik na niemiecki piaskowy i wygląda tak średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi