Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Polecany podkład oprócz sufacera to...?

Tomku... PPG. Kładzie się na wszystko - plastik, żywicę, metal. Niestety to w pełni profesjonalny podkład, drogi w początkowym zakupie, toksyczny i śmierdzi... Ale jest naprawdę świetny i uwalnia od obawy czy farba puści, czy nie puści...

A który to dokładnie jest podkład i gdzie można go nabyć?

Domyślam się że jak to jest PPG, to w sklepach z lakierami samochodowymi go dostanę?

I czy to jest dwuskładnikowy podkład?

Trójskładnikowy - podkład D834, utwardzacz D835 i rozpuszczalnik D807. Nie wiem czy dostaniesz w sklepach z lakierami samochodowymi, w sumie powinien tam być. "Problem" w tym że w dużych opakowaniach, co winduje cenę.. Ale jakość rekompensuje...

Napisano

Tomku... PPG. Kładzie się na wszystko - plastik, żywicę, metal. Niestety to w pełni profesjonalny podkład, drogi w początkowym zakupie, toksyczny i śmierdzi... Ale jest naprawdę świetny i uwalnia od obawy czy farba puści, czy nie puści...

Dzięki za propozycje, ale bardziej myślałem o takich stricto modelarskich. Kupiłem Motipa akrylowy, ale no nie zdaje egzaminu.

Napisano

Dzięki za propozycje, ale bardziej myślałem o takich stricto modelarskich. Kupiłem Motipa akrylowy, ale no nie zdaje egzaminu.

Wilder i Zero-Paints u mnie się sprawdziły... Są modelarskie chyba...

Napisano

Witam serdecznie!

Zakupiłem model T-34/76 Dragona. Planuję maksymalnie zastąpić plastikowe części metalowymi. Znalazłem już gładką toczoną lufę i metalowe gąsienice. Mam plan całego malowania i filtrów, zamierzam go trochę zdezelować. Poszukuję dobrego zestawu elementów metalowych do tego modelu. Czy ktoś coś poleci z osób, które montowały kiedyś T-34? Drugie pytanie... niektóre części plastikowe będzie trzeba ciachnąć, żeby zastapić je metalowymi. Jak zrobić to porządnie? Odciąć dobrym skalpelem i wyszlifować papierami?

Będę wdzięczny za poradę.

Pozdrawiam

yold1

Napisano
Witam serdecznie!

Zakupiłem model T-34/76 Dragona. Planuję maksymalnie zastąpić plastikowe części metalowymi. Znalazłem już gładką toczoną lufę i metalowe gąsienice. Mam plan całego malowania i filtrów, zamierzam go trochę zdezelować. Poszukuję dobrego zestawu elementów metalowych do tego modelu. Czy ktoś coś poleci z osób, które montowały kiedyś T-34? Drugie pytanie... niektóre części plastikowe będzie trzeba ciachnąć, żeby zastapić je metalowymi. Jak zrobić to porządnie? Odciąć dobrym skalpelem i wyszlifować papierami?

Będę wdzięczny za poradę.

Pozdrawiam

yold1

Może na początek mniej ambitnie... Po co tak od razu wszystko zastępować metalem, jak się nie wie czym plastiku się pozbyć?

• Super Moderator
Napisano
Witam serdecznie!

Zakupiłem model T-34/76 Dragona. ....Czy ktoś coś poleci z osób, które montowały kiedyś T-34?

A skalę to my mamy sobie wymyślić sami?
Napisano

… Zakupiłem model T-34/76 Dragona. … Czy ktoś coś poleci z osób, które montowały kiedyś T-34?
A skalę to my mamy sobie wymyślić sami?
Nawet bez skali i bez montowania czołgu T-34 w przeszłości mogę polecić koledze yold1 żeby sobie zmontował model czołgu T-34/76 firmy Dragon. Skoro zakupił, to niech sobie nie żałuje. Powodzenia!
Napisano

662e98f5c9548e7e18eee626a02e4d2a.jpg

Czy z modelu Rosomak Green Devil można zrobić bez przeróbek wersję zieloną ? Bo ta piaskowa nie za bardzo mi odpowiada. Wiem , że są rosomaki zielone z siatką wokół ale chodzi mi o wyposażenie i różnice . Czy w kraju były używane te rosomaki w tej wersji ?

Napisano

Szanowni...

Taki temat. Który T-55A lepszy? Ten z Takoma, czy ten z Tamki? Skłaniam się do tego drugiego, bom chciał go z silnikiem zrobić i z tego co widzę mam tu szeroki wybór. Merytorycznie (wymiarowo znaczy się) chyba też ok. Modelu Takoma nie znam. Ktoś coś podpowie?

Z góry dzięki

Napisano

Takom ma złe koło napędowe, złą płytę nadsilnikową i źle umiejscowione haki na wieży. A no i gąsienice też są złe. Na bogato

Napisano
Takom ma złe koło napędowe, złą płytę nadsilnikową i źle umiejscowione haki na wieży. A no i gąsienice też są złe. Na bogato

No to potwierdziłeś moje przekonanie do starej i dobrej Tamki, którą można sobie ubogacić jak choinkę! Dzięki za info

Napisano

Panowie który model Abramsa najlepiej wybrać i producenta by zbudować pojazd ze zdjęcia ,skala 1/35. Chodzi mi o pierwszy pojazd na zdjeciu

25.jpg

Napisano
Panowie który model Abramsa najlepiej wybrać i producenta by zbudować pojazd ze zdjęcia ,skala 1/35. Chodzi mi o pierwszy pojazd na zdjeciu

25.jpg

Z tego co wiem, to zarówno pierwszy jak i pozostałe abramsy na tym zdjęciu, to m1a2 sep v2, a zatem Dragon numer 3556:

B_DRA3556_05_zpsvgcdwnca.jpg

B_DRA3556_04_zpscxnpkuv6.jpg

B_DRA3556_08_zpsdomyhmhk.jpg

Napisano
Grzegorz - bierz RFM

Michał, ja po prostu odpowiedziałem na zapytanie KAMIL90. Sam jak na razie nie skłaniam się ku Abramsom. U mnie na tą chwilę tylko T-90 we wszystkich odmianach.

Napisano
Grzegorz - bierz RFM

Michał, ja po prostu odpowiedziałem na zapytanie KAMIL90. Sam jak na razie nie skłaniam się ku Abramsom. U mnie na tą chwilę tylko T-90 we wszystkich odmianach.

Dziękuje za odp , chyba jednak się zdecyduje na Dragona . Chyba że się myle i lepszy jest produkt RFM?