Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.05.2020 o 11:23, robertmodelarz napisał:

Z tych trzech co produkuje Aber, myślę, że ta będzie najbardziej odpowiednia  Aber 35L-145 125mm 2A46M-5 Barrel for Russian Tank T-90 T-90A (1:35). Porównując lufę z wypraski od modelu. Zdjęcia ze strony mojehobby.pl. i hobbysta.pl. Co do blach, to wydaje mi się, że w modelu bazowym jest ona wystarczająca.  Lina jest OK - nie trzeba jej zastępować np. Eureką XXL. Ewentualnie można dokupić wyrzutnie granatów dymnych Abera.

Dzięki. Kupię lufę voyagera VBS0518 ( http://www.voyagermodel.com/productdetails.asp?itemid=VBS0518 ) - mam od razu lufę, lufę k-emu i wyrzutnie granatów.

Z takiego modelu ( https://www.scalemates.com/pl/kits/trumpeter-05549-t-90ms-tagil--978428 ) chcę zrobić lekkie "what-if" i czołg Indyjski w czterokolorowym kamuflażu, mniej więcej takim :

PTI1_15_2017_000107A.jpg

Przy okazji (choć to nie ten dział) - jakby ktoś reflektował na figurkę putina z tego modelu to zapraszam na priv.

Edytowane przez martinello

T-72A Mod 1979 Trumpeter - Nr. 09546 - 1:35. Mam pytanie czy można będzie zrobić model naszego produkowanego w Łabędach i używanego w WP.

Jak wygląda w porównaniu do starej Tamiya?

W dniu 10.03.2020 o 22:59, robertmodelarz napisał:

Trumpeter wydał dokładnie ten model tj. T-72A mod 1979, można zbudować z niego polską 72 np. taką jak na fotce (trzeba wymienić gąsienice na typu Diehl z nakładkami gumowymi)

Foto_0.jpg.eb9edb69a9c53d506a0f8d36a2e520e9.jpgL

Lub nic nie wymieniać i zrobić prosto z pudła oraz wysłać starą Tamiye na zasłużoną emeryturę. Kalki robi Toromodel lufę metalową RbModel a klej Revell......... 

T-72.jpg

"Gąsienice typu Diehl" - można pobrać z modelu Leoparda ?

Zapewne trzeba wymieniać też koła napędowe...

Przy okazji jeszcze jedno pytanie - coś mi się obiło o uszy, że w polskiej produkcji nieco inaczej rozmieszczano wyrzutniki granatów dymnych - prawda to ?

8 minut temu, martinello napisał:

"Gąsienice typu Diehl" - można pobrać z modelu Leoparda ?

Zapewne trzeba wymieniać też koła napędowe...

Przy okazji jeszcze jedno pytanie - coś mi się obiło o uszy, że w polskiej produkcji nieco inaczej rozmieszczano wyrzutniki granatów dymnych - prawda to ?

W topshocie T-72 Kagero jest fotka z ukladem schodkowym Tucha i stosowane tylko w polakich t-72. Nie moge teraz namierzyć książeczki ?

Edytowane przez Zamir

Było kilka 72 z takim układem z początku produkcji jednak większość miała układ standardowy lub nie miała ich wcale (te miały dorabiane właśnie schodkowe wyrzutniki). 

Co do gąsienic, tylne koło to przeróbka, środek od T-72 z dołożony pierścieniem od Leoparda.

283093_1769907021241_1646201905_31335452_3517271_n.jpg

5 godzin temu, Tomek Mroczkowski napisał:

Co do gąsienic, tylne koło to przeróbka, środek od T-72 z dołożony pierścieniem od Leoparda.

Tu nasz wątek Flachetego  z Pt-91 Twardy z gąsienicami Diehl -wszystko ładnie  opisane i sfotografowane.

https://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=950464

2 godziny temu, bulik58 napisał:

zastanawiam czemu uzywa sie nazwy Diehl , rozumie iz od nazwy producenta projektanta, lecz czy widzielisci gdzies aby uzwano nazwy xxxx w modelarstwie , nie latwiej napisac z gasienicami Leoparda ? Nie kazdy wie co to Diehl , ale Leopard tak , 

Bo tak brzmi bardziej naukowo i świadczy o nieprzeciętnej wiedzy piszącego. Jednym słowem "gwiazdorzenie".

Panowie, nie te czasy kiedy potrzebny był stos książek, dokumentacji gromadzonej w teczkach czy rozmowa z kustoszem w muzeum, żeby zgłębić temat. Wystarczy znać słowo - klucz i skopiować je do wyszukiwarki. Czasem tylko nie wiadomo co w tą wyszukiwarek wpisać. Oczywiście można kleić tylko dla samego klejenia a to co się przy okazji dowiemy to tylko z korzyścią dla nas. U mnie w w warsztacie Leoparda wywiązała dyskusja na temat "rurek" - i bardzo fajnie bo dzięki temu się tez trochę dowiedziałem i przynajmniej wiem co dokleiłem do modelu.

Edytowane przez TAW

Mam pytanie w tematyce w której jestem całkowicie "zielony" i może jakaś dobra dusza poratuje - chodzi mianowicie o figurki...

Może się ktoś orientuje czy istnieje zestaw (albo pojedyncze ludki) w 1:35 co by pasowały do naszych wojsk rakietowych - mam tu na myśli głównie załogi/obsługę wyrzutni Kub, Krug i Newa w WP. Po fotkach i filmikach na YT (np dotyczących Os) można by zakładać że powinni pasować jacyś "tankiści" ale co do tego nie jestem 100% pewny. Z góry dziękuję za wszelką pomoc :szczerbol:  

Edytowane przez M.A.V.
  • Thanks 1

Z gotowców plastikowych to tylko to Trumpeter 00434 Soviet soldier - Scud B crew:

https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-soldier-Scud-B-crew.html

Nasza obsługa Scuda nosiła czarne berety i brązowe opinacze. Hełmofony też nasi rakietowcy używali. Kadra zawodowa miała buty rumcajsy, ale one były brązowe. Jest trochę rzeźbienia- trzeba wymienić głowy i buty.

Edytowane przez robertmodelarz
  • Thanks 1

Ktoś może zamawiał jakiś zestaw blach Voyagera w Polsce i jest w stanie powiedzieć ile trzeba zazwyczaj czekać na przesyłkę? No i oczywiście jak ocenia ich zestawy na tle innych producentów? Spasowanie itp =P

W Exito mają dużo dostępnych od ręki. Martola też ma je w swojej ofercie.

https://exito.sklep.pl/pl/c/VOYAGER/2524

Ja używałem jeden raz do Tigera I. Zestaw pasował idealnie, nawet jakieś małe części żywiczne były w zestawie. Są wykonane ze sztywniejszej (grubszej) blaszki niż np. Eduard.  

24 minuty temu, Irgr napisał:

Ktoś może zamawiał jakiś zestaw blach Voyagera w Polsce i jest w stanie powiedzieć ile trzeba zazwyczaj czekać na przesyłkę?

Temat akurat na czasie w moim przypadku - dostawa od nich blach w Martoli ma być w czerwcu. Wiem bo sam czekam :szczerbol:

Więc jak się pośpieszysz to się załapiesz bo następna pewnie po wakacjach (zazwyczaj dostawy mają raz na kwartał). W innych sklepach to nie wiem, raz kupowałem w Plastmodel ale było "od ręki"

EDIT - tak jak robertmodelarz pisze są dość "pancerne" i do gięcia najlepiej mieć jakiś lepszy sprzęt niż pęseta

Edytowane przez M.A.V.

Dzięki za info kiedy będą. Jak ostatni raz zamawiałem blachy od DefModel to zdążyłem całkowicie o nich zapomnieć w ciągu jakiegoś półrocznego czekania (ale warto było)^^

Zaginarkę mam, gorzej z lutownicą. Trochę martwi mnie całkiem spora ilość zawiasów... no nic, obadam model i ocenię czy warto. Mam nadzieje że w ciągu tygodnia jeśli się zdecyduje to się jeszcze załapie na ten czerwiec :x

Edytowane przez Irgr

Voyagera w Polsce można zamawiać w kilku miejscach - ja polecam Martolę (akurat ściągają mi kilka zestawów). Najlepiej wpisz w przeszukiwarkę numer zestawu i ustaw szukanie w polskim języku - pokaże się gdzie można to nabyć.

Czekanie na przesyłkę to w dzisiejszych realiach drażliwy temat - most powietrzny z Azją nie działa normalnie, więc cierpliwość jest jak najbardziej wskazana.

Co do oceny zestawów - ja używam głównie blach tego producenta. Zazwyczaj są dopasowane do dedykowanego modelu, a poza tym oprócz blach zawsze znajdują się w komplecie jakieś "ekstrasy" -> lufy k-emów, podstawy anten, sprężynki włazów do shermana czy też jakieś elementy źywiczne. Instrukcja jest czytelna, opakowanie mocne.

W porównaniu z np. Aberem zestawy Voyagera są bardziej dopasowane do mojego wzroku - mniej drobiazgów :)

EDIT - często blachy są trawione na różnych grubościach. A do czego potrzebujesz ?

Edytowane przez martinello