Szkielzu Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 Czy ktoś z was kiedyś złożył jakiś model z gundam ( najlepiej zaku II w 1/144) bo mam kilka pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Maja 2020 Share Napisano 3 Maja 2020 (edytowane) W dniu 1.05.2020 o 11:23, robertmodelarz napisał: Z tych trzech co produkuje Aber, myślę, że ta będzie najbardziej odpowiednia Aber 35L-145 125mm 2A46M-5 Barrel for Russian Tank T-90 T-90A (1:35). Porównując lufę z wypraski od modelu. Zdjęcia ze strony mojehobby.pl. i hobbysta.pl. Co do blach, to wydaje mi się, że w modelu bazowym jest ona wystarczająca. Lina jest OK - nie trzeba jej zastępować np. Eureką XXL. Ewentualnie można dokupić wyrzutnie granatów dymnych Abera. Dzięki. Kupię lufę voyagera VBS0518 ( http://www.voyagermodel.com/productdetails.asp?itemid=VBS0518 ) - mam od razu lufę, lufę k-emu i wyrzutnie granatów. Z takiego modelu ( https://www.scalemates.com/pl/kits/trumpeter-05549-t-90ms-tagil--978428 ) chcę zrobić lekkie "what-if" i czołg Indyjski w czterokolorowym kamuflażu, mniej więcej takim : Przy okazji (choć to nie ten dział) - jakby ktoś reflektował na figurkę putina z tego modelu to zapraszam na priv. Edytowane 3 Maja 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 3 Maja 2020 Share Napisano 3 Maja 2020 Marcin, a ile sobie życzysz za pana Putina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 T-72A Mod 1979 Trumpeter - Nr. 09546 - 1:35. Mam pytanie czy można będzie zrobić model naszego produkowanego w Łabędach i używanego w WP. Jak wygląda w porównaniu do starej Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Dołączam się do pytania czarta Mam Tamiyę, czekam na Trumpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 W dniu 10.03.2020 o 22:59, robertmodelarz napisał: Trumpeter wydał dokładnie ten model tj. T-72A mod 1979, można zbudować z niego polską 72 np. taką jak na fotce (trzeba wymienić gąsienice na typu Diehl z nakładkami gumowymi) L Lub nic nie wymieniać i zrobić prosto z pudła oraz wysłać starą Tamiye na zasłużoną emeryturę. Kalki robi Toromodel lufę metalową RbModel a klej Revell......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 "Gąsienice typu Diehl" - można pobrać z modelu Leoparda ? Zapewne trzeba wymieniać też koła napędowe... Przy okazji jeszcze jedno pytanie - coś mi się obiło o uszy, że w polskiej produkcji nieco inaczej rozmieszczano wyrzutniki granatów dymnych - prawda to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) 8 minut temu, martinello napisał: "Gąsienice typu Diehl" - można pobrać z modelu Leoparda ? Zapewne trzeba wymieniać też koła napędowe... Przy okazji jeszcze jedno pytanie - coś mi się obiło o uszy, że w polskiej produkcji nieco inaczej rozmieszczano wyrzutniki granatów dymnych - prawda to ? W topshocie T-72 Kagero jest fotka z ukladem schodkowym Tucha i stosowane tylko w polakich t-72. Nie moge teraz namierzyć książeczki Edytowane 8 Maja 2020 przez Zamir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Było kilka 72 z takim układem z początku produkcji jednak większość miała układ standardowy lub nie miała ich wcale (te miały dorabiane właśnie schodkowe wyrzutniki). Co do gąsienic, tylne koło to przeróbka, środek od T-72 z dołożony pierścieniem od Leoparda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 5 godzin temu, Tomek Mroczkowski napisał: Co do gąsienic, tylne koło to przeróbka, środek od T-72 z dołożony pierścieniem od Leoparda. Tu nasz wątek Flachetego z Pt-91 Twardy z gąsienicami Diehl -wszystko ładnie opisane i sfotografowane. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=950464 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Spokojnie, Twardych też się już nafotografowałem i naoglądałem, wiek jak wygląda koło napędowe do Diehl'i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 2 godziny temu, bulik58 napisał: zastanawiam czemu uzywa sie nazwy Diehl , rozumie iz od nazwy producenta projektanta, lecz czy widzielisci gdzies aby uzwano nazwy xxxx w modelarstwie , nie latwiej napisac z gasienicami Leoparda ? Nie kazdy wie co to Diehl , ale Leopard tak , Bo tak brzmi bardziej naukowo i świadczy o nieprzeciętnej wiedzy piszącego. Jednym słowem "gwiazdorzenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 Jak nie rozumiesz czym jest gąsienica Diehl to wystarczy zapytać, albo poszukać w google, a nie szukać dziury w całym. Budując model danego pojazdu warto się oprócz sklejania, wgłębić się w sam pojazd, jego budowę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 A co z tymi co nie chcą się wgłębiać tylko budują model dla samej przyjemności budowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 Nie będzie im potrzebna wiedza czym jest Diehl, więc mogą wrzucić gąsienice nawet od Shermana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 Nie uraziłeś tylko nie wiem po co zwracasz na to uwagę? Nikt się nie dopytuje co to Diehl więc zakładam, że osoby które wiedzą co to, to wiedza, a kogo to nie interesuje, to mają to gdzieś. Koniec offtopu z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 No, to niech zapyta, nikt tu nie wyśmieje, tylko wytłumaczy. Nie widzę sensu zwracana innym uwagi odnośnie używanego słownictwa. Są tematy gdzie przy budowie Tygrysa jest więcej słów nieznanych niż te jedno określenie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 (edytowane) Panowie, nie te czasy kiedy potrzebny był stos książek, dokumentacji gromadzonej w teczkach czy rozmowa z kustoszem w muzeum, żeby zgłębić temat. Wystarczy znać słowo - klucz i skopiować je do wyszukiwarki. Czasem tylko nie wiadomo co w tą wyszukiwarek wpisać. Oczywiście można kleić tylko dla samego klejenia a to co się przy okazji dowiemy to tylko z korzyścią dla nas. U mnie w w warsztacie Leoparda wywiązała dyskusja na temat "rurek" - i bardzo fajnie bo dzięki temu się tez trochę dowiedziałem i przynajmniej wiem co dokleiłem do modelu. Edytowane 10 Maja 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 (edytowane) Mam pytanie w tematyce w której jestem całkowicie "zielony" i może jakaś dobra dusza poratuje - chodzi mianowicie o figurki... Może się ktoś orientuje czy istnieje zestaw (albo pojedyncze ludki) w 1:35 co by pasowały do naszych wojsk rakietowych - mam tu na myśli głównie załogi/obsługę wyrzutni Kub, Krug i Newa w WP. Po fotkach i filmikach na YT (np dotyczących Os) można by zakładać że powinni pasować jacyś "tankiści" ale co do tego nie jestem 100% pewny. Z góry dziękuję za wszelką pomoc Edytowane 10 Maja 2020 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 (edytowane) Z gotowców plastikowych to tylko to Trumpeter 00434 Soviet soldier - Scud B crew: https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-soldier-Scud-B-crew.html Nasza obsługa Scuda nosiła czarne berety i brązowe opinacze. Hełmofony też nasi rakietowcy używali. Kadra zawodowa miała buty rumcajsy, ale one były brązowe. Jest trochę rzeźbienia- trzeba wymienić głowy i buty. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 Ktoś może zamawiał jakiś zestaw blach Voyagera w Polsce i jest w stanie powiedzieć ile trzeba zazwyczaj czekać na przesyłkę? No i oczywiście jak ocenia ich zestawy na tle innych producentów? Spasowanie itp =P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 W Exito mają dużo dostępnych od ręki. Martola też ma je w swojej ofercie. https://exito.sklep.pl/pl/c/VOYAGER/2524 Ja używałem jeden raz do Tigera I. Zestaw pasował idealnie, nawet jakieś małe części żywiczne były w zestawie. Są wykonane ze sztywniejszej (grubszej) blaszki niż np. Eduard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 (edytowane) 24 minuty temu, Irgr napisał: Ktoś może zamawiał jakiś zestaw blach Voyagera w Polsce i jest w stanie powiedzieć ile trzeba zazwyczaj czekać na przesyłkę? Temat akurat na czasie w moim przypadku - dostawa od nich blach w Martoli ma być w czerwcu. Wiem bo sam czekam Więc jak się pośpieszysz to się załapiesz bo następna pewnie po wakacjach (zazwyczaj dostawy mają raz na kwartał). W innych sklepach to nie wiem, raz kupowałem w Plastmodel ale było "od ręki" EDIT - tak jak robertmodelarz pisze są dość "pancerne" i do gięcia najlepiej mieć jakiś lepszy sprzęt niż pęseta Edytowane 11 Maja 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 (edytowane) Dzięki za info kiedy będą. Jak ostatni raz zamawiałem blachy od DefModel to zdążyłem całkowicie o nich zapomnieć w ciągu jakiegoś półrocznego czekania (ale warto było)^^ Zaginarkę mam, gorzej z lutownicą. Trochę martwi mnie całkiem spora ilość zawiasów... no nic, obadam model i ocenię czy warto. Mam nadzieje że w ciągu tygodnia jeśli się zdecyduje to się jeszcze załapie na ten czerwiec :x Edytowane 11 Maja 2020 przez Irgr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 (edytowane) Voyagera w Polsce można zamawiać w kilku miejscach - ja polecam Martolę (akurat ściągają mi kilka zestawów). Najlepiej wpisz w przeszukiwarkę numer zestawu i ustaw szukanie w polskim języku - pokaże się gdzie można to nabyć. Czekanie na przesyłkę to w dzisiejszych realiach drażliwy temat - most powietrzny z Azją nie działa normalnie, więc cierpliwość jest jak najbardziej wskazana. Co do oceny zestawów - ja używam głównie blach tego producenta. Zazwyczaj są dopasowane do dedykowanego modelu, a poza tym oprócz blach zawsze znajdują się w komplecie jakieś "ekstrasy" -> lufy k-emów, podstawy anten, sprężynki włazów do shermana czy też jakieś elementy źywiczne. Instrukcja jest czytelna, opakowanie mocne. W porównaniu z np. Aberem zestawy Voyagera są bardziej dopasowane do mojego wzroku - mniej drobiazgów EDIT - często blachy są trawione na różnych grubościach. A do czego potrzebujesz ? Edytowane 11 Maja 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi