enten Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Są tematy dla poszczególnych firm, które koledzy sukcesywnie uzupełniają o nowości. możesz też zaglądać na strony takie jak np. www.themodelingnews.com Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 19 godzin temu, Szkielzu napisał: teraz mam pytanie dotyczące tej strony, czy jest tu jakieś miejsce gdzie można czytać albo dzielić się ciekawostkami ze świata modelarstwa? mam na myśli żeczy typu: jakaś firma coś zapowiada, coś się globalnie dzieje związane z modelarstwem Ja kojarzę tylko https://www.armorama.com/ Zapowiedzi nowych modeli możesz szukać także na https://www.scalemates.com/ ; ale ta jest akurat tworzona przez społeczność. Z polskimi portalami jest bieda. Brak jest zdaje się portalu ogólnomodelarskiego (są tylko fora), ale recenzje regularnie pojawiają się np. https://www.kfs-miniatures.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Polecicie jakiś ciekawy model czołgu/ artylerii samobieżnej w skali 1/72 tak do ceny 70/60 złotych ( i z jakiej firmy)? Szukam jakiegoś ale nie mogę się zdecydować Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Szkielzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Czy ktoś ma wiedzę/źródło jaki kolor podkładu pod farbą bazową był w czołgach T-60 ? Chodzi mi o to, jaki kolor obić dobrać żeby to było zgodne z rzeczywistością. Jak widzicie kolor bazowy mam już nałożony i tutaj nie potrzebuję wyjaśnień bo wiem, że w dokumentacji pojawiał się tajemniczy 4BO a tak naprawdę to były wszystkie odcienie zieleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Jaki jest najlepszy nożyk modelarski do modeli w skali 1 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 W dniu 10.04.2020 o 18:44, Szkielzu napisał: Jaki jest najlepszy nożyk modelarski do modeli w skali 1 72 Taki zestaw do wszystkiego się nada: https://allegro.pl/oferta/zestaw-skalpeli-nozy-nozykow-modelarskich-51-elem-8418169430 a jak z kasą krucho to np. ten: https://allegro.pl/oferta/skalpel-noz-modelarski-nozyk-precyzyjny-9-ostrzy-8995713357 najlepsze narzędzia robi OLFA: https://allegro.pl/oferta/olfa-ak-5-noz-skalpel-30-ostrzy-kb-igla-7127048037 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Mógłby mi ktoś poradzić jak pomalować ogumienie? Jakiś dobry sposób aby to równo pomalować. To jest koło od Madera lll w skali 1/72 a średnica to 11,5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak jak na filmie: albo całe koła na czarno, potem dobrać właściwą średnicę z linijki i siknąć aerografem kolorem bazowym Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Kilka miesięcy temu kupiłem sobie ten model. Ale nie mam pojęcia jak go pomalować, uważam że ten całkowicie pomalowany German Grey na takim modelu by Słabo wyglądał. Macie jakiś kamuflaż do zaproponowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Teraz, Szkielzu napisał: Kilka miesięcy temu kupiłem sobie ten model. Ale nie mam pojęcia jak go pomalować, uważam że ten całkowicie pomalowany German Grey na takim modelu by Słabo wyglądał. Macie jakiś kamuflaż do zaproponowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Szkielzu - ten cudak do do działu SF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 2 godziny temu, M.A.V. napisał: Szkielzu - ten cudak do do działu SF SF? jeszcze dobrze nie znam tej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 16.04.2020 o 22:43, Szkielzu napisał: Kilka miesięcy temu kupiłem sobie ten model. Ale nie mam pojęcia jak go pomalować, uważam że ten całkowicie pomalowany German Grey na takim modelu by Słabo wyglądał. Macie jakiś kamuflaż do zaproponowania? Może takie kolory, a lufy panzer grey Edytowane 25 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 20 godzin temu, Szkielzu napisał: SF? jeszcze dobrze nie znam tej strony jak się zastanawiasz nad malunkami to polecam zajrzeć bo może znajdziesz inspiracje : https://modelwork.pl/forum/47-sci-fi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 Poszukuję innych zdjęć tego pojazdu, może ktoś zna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Wiecie gdzie można kupić cyrkle tnące które mogą się ciąć kółka o średnicy 3 mm? Przydałyby się bardzo do malowania kół. Obrazek z filmu Plasmo robinia modelu Panzer 3 ausf. L w skali 1,72, korzystał wtedy z takiego cyrkla ale nie powiedział jakiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) 1 lub 2 lub 3 Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 49 minut temu, Bengal napisał: 1 lub 2 lub 3 Tam piszą że to tynie od 10 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 tam jest napisane : Model CMP-1 to cyrkiel tnący do wycinania z papieru i folii kół o średnicy od 1 do 15cm. CMP-3 Regulacja średnicy cięcia odbywa się płynnie w zakresie od 4 do 22cm ; CMP-1/DX Cyrkiel umożliwia wycinanie kół o średnicy od 1,6 do 22 cm; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Więc jakim cudem on takie małe kółko wyciął. To ma co najmniej kilka milimetrów mniej niż centymetr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Sprawdziłem u siebie, min. 0,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 5 godzin temu, Szkielzu napisał: Więc jakim cudem on takie małe kółko wyciął. To ma co najmniej kilka milimetrów mniej niż centymetr To jest zmodyfikowany nuż olfy widać jak ostrze jest blisko igły. Mam ten sam jak na zdjęciu nuż i oryginalnie najmniejsze kółko o średnicy 10 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 2 godziny temu, ManiekB napisał: To jest zmodyfikowany nuż olfy widać jak ostrze jest blisko igły. Mam ten sam jak na zdjęciu nuż i oryginalnie najmniejsze kółko o średnicy 10 mm. Czy wystarczy trochę podpiłować a by było bliższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Wiecie może Jakie są najlepsze pędzle do malowania ogumienia na kołach czołgów? Przepraszam że ostatnio dużo pytanie na ten temat właśnie zadaje ale chciałbym się uporać z jednym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Możesz i igłę dogiąć. Ja patrząc na swój widzę, że tu piłowania jest na milimetr może dwa. Nie chcę Ci wmawiać ale tworzenie szablonów średnicy 3mm żeby to i tak malować pędzlem, sorry ale słaby pomysł. Taka sztuka dla sztuki bo inaczej nazwać myslę, ze nie mozna. Myslę, że dobry pędzel 0 lub nawet 00 załatwi sprawę wraz z farbą o odpowiedniej konsystencji. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi