martinello Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Robert - to jest materiał na warsztat a nie "zadajemy pytania" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 2 minuty temu, martinello napisał: Robert - to jest materiał na warsztat a nie "zadajemy pytania" ? No dobra przesadziłem, ale bardzo podoba mi się ten czołg. Dla porządku prytanie zadałem jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Robert. T-34/57 w pierwszym wypuście ( były dwa wypusty tego pojazdu) był produkowany w zakładzie nr 183 w Charkowie na bazie T-34 modelu 1941 (Charkowskiego), który był produkowany od maja 1941 do października 1941. Różnił się zewnętrznie głównie gąsienicami od model 1940. Zwróć uwagę, że T-34/57 był produkowany z wieżami odlewanymi i spawanymi. A tak w ogóle to polecam Ci poszukać Militaria nr 328 gdzie opisana jest produkcja zakładu 183 od stycznia do października 1941 czyli do ewakuacji do Niżnego Tagiłu i tam ten wóz jest chyba najlepiej opisany. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 W dniu 11.04.2021 o 17:59, Endrju napisał: Robert. T-34/57 w pierwszym wypuście ( były dwa wypusty tego pojazdu) był produkowany w zakładzie nr 183 w Charkowie na bazie T-34 modelu 1941 (Charkowskiego), który był produkowany od maja 1941 do października 1941. Różnił się zewnętrznie głównie gąsienicami od model 1940. Zwróć uwagę, że T-34/57 był produkowany z wieżami odlewanymi i spawanymi. A tak w ogóle to polecam Ci poszukać Militaria nr 328 gdzie opisana jest produkcja zakładu 183 od stycznia do października 1941 czyli do ewakuacji do Niżnego Tagiłu i tam ten wóz jest chyba najlepiej opisany. Pozdrawiam Andrzej Przeczytałem informację z książki Militaria 328 . Jestem trochę mądrzejszy. Myślę, że na bazie modelu Dragona można tą wersję T-34 z armatą 57 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Ma ktoś https://www.mojehobby.pl/products/Panther-Ausf.-D-Late-Production-w-Zimmerit-Full-Interior-Kit.html i może podać mi numer farby potrzebnej do wykonania tego zielonego kamuflażu I drugie pytanie czy te zestawy https://www.mojehobby.pl/products/RCS004-German-Army-1943-1945-Set.html https://www.mojehobby.pl/products/RCS005-German-Army-WWII-Interior-Colors-Set.html Będą wystarczające Chodzi mi o te kolory mina i ten kremowy żeby było zgodnie z oryginałem Jakieś inne kolor szare itp mogę dobrać sobie sam Czy jakiś zestaw inny polecacie Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez Krzysiek12 Błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 13.04.2021 o 11:44, Krzysiek12 napisał: Ma ktoś https://www.mojehobby.pl/products/Panther-Ausf.-D-Late-Production-w-Zimmerit-Full-Interior-Kit.html i może podać mi numer farby potrzebnej do wykonania tego zielonego kamuflażu I drugie pytanie czy te zestawy https://www.mojehobby.pl/products/RCS004-German-Army-1943-1945-Set.html https://www.mojehobby.pl/products/RCS005-German-Army-WWII-Interior-Colors-Set.html Będą wystarczające Chodzi mi o te kolory mina i ten kremowy żeby było zgodnie z oryginałem Jakieś inne kolor szare itp mogę dobrać sobie sam Czy jakiś zestaw inny polecacie Lakiery to super farby, ale nie zapomnij o podkładzie z puszki lub z aerografu. Są dostępne farby akrylowe- zielony do Pantery D - to z tego pudełeczka bym zastosował -ten jaśniejszy (potem po zabiegach i tak ściemnieje) do wnętrz są też akryle lub taki do silnika też się przyda Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 W dniu 14.04.2021 o 21:38, robertmodelarz napisał: Lakiery to super farby, ale nie zapomnij o podkładzie z puszki lub z aerografu. Są dostępne farby akrylowe- zielony do Pantery D - to z tego pudełeczka bym zastosował -ten jaśniejszy (potem po zabiegach i tak ściemnieje) do wnętrz są też akryle lub taki do silnika też się przyda Dzięki za pomoc! To co lepiej brać te farby od miga niż od AK real color bo nie ukrywam że do tej pory pracowałem na emailiach Tamiya i to będzie pierwszy kontakt z tymi farbami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 56 minut temu, Krzysiek12 napisał: Dzięki za pomoc! To co lepiej brać te farby od miga niż od AK real color bo nie ukrywam że do tej pory pracowałem na emailiach Tamiya i to będzie pierwszy kontakt z tymi farbami Mig RC ma ładniejsze kolory- dokup do tego białą do modulacji. Ja pracuję na jednych i drugich. Akryle AK szybciej się starzeją, ale jak robisz duże modele typu Tygrys i Pantera to je na pewno zużyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Tarpan Honker 1:72 -3D - może któryś z kolegów robił coś z druku 3D i ma ochotę podzielić się doświadczeniem ? Nie mam pojęcia czy warto w to się angażować, a mam ochotę na ten modelik ( pasuje mi do koncepcji dioramki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Mam nurtujące mnie od jakiegoś czasu pytanie, mianowicie czy hamulce wylotowe na końcu lufy niemieckiej pancerki, ale i ogólnie, powinny być pokryte ,,sadzą'' od strzałów czy raczej czyste w kolorze bazowym pojazdu jak to widzę na wielu modelach nawet w naszym rodzimym warsztacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 W dniu 14.04.2021 o 21:38, robertmodelarz napisał: Lakiery to super farby, ale nie zapomnij o podkładzie z puszki lub z aerografu. Są dostępne farby akrylowe- zielony do Pantery D - to z tego pudełeczka bym zastosował -ten jaśniejszy (potem po zabiegach i tak ściemnieje) do wnętrz są też akryle lub taki do silnika też się przyda Cudze chwalicie, swego nie znacie... Wypróbuj Hatake lini Orange Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Nabój do działa czy do broni strzeleckiej składa się z pocisku i łuski z materiałem miotającym balistytem jest rodzaj prochu bezdymnego występujący zazwyczaj w prętach (artyleria) lub w płatkach (amunicja strzelecka) to że jest on bezdymny nie oznacza wcale że nie ma żadnych stałych produktów jego spalania , otóż są . Jak widać Przyjacielu nie byłeś w wojsku , bo każdy który był pamięta czyszczenie broni po strzelaniu i to nie tylko przewodu lufy ale też wszystkich "mechanizmów" w środku broni. Podobnie jest z działem gazy prochowe wyrzucając pocisk z lufy po jego opuszczeniu uwalniają się powodując okopcenia nie tylko wnętrza hamulca ale też wszystkich elementów wewnętrznych. Moja konkluzja jest taka że budując model musisz założyć czy działo było użyte czy też nie bo jeżeli nie, to hamulec wylotowy i końcówka lufy powinna być czysta ( wojsko ma hopla na punkcie czyszczenia broni obojętnie czy jest to pistolet czy armata, zresztą jak wiadomo czysty sprzęt działa lepiej ) ale jeżeli jest to np. scenka z pola bitwy to czyste zakończenie lufy raczej będzie raziło . Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Czy będzie to zgodne historycznie jeśli do PZ IV aufs J z siatkowymi Schürzen-ami użyję jako gąsienic Winterketten typ 1 lub ostketten ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 3 minuty temu, Rigiel napisał: Czy będzie to zgodne historycznie jeśli do PZ IV aufs J z siatkowymi Schürzen-ami użyję jako gąsienic Winterketten typ 1 lub ostketten ? A zmieszczą ci się pod ekrany?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 6 minut temu, piotrkur napisał: A zmieszczą ci się pod ekrany?.. Patrząc na to zdjęcie i nawet na model powinny się zmieścić, tylko prawdopodobnie musiałbym usunąć pierwszy element w formie tych małych osłonek, których na ww zdjęciu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Kwietnia 2021 Share Napisano 20 Kwietnia 2021 W dniu 19.04.2021 o 14:33, Rigiel napisał: Czy będzie to zgodne historycznie jeśli do PZ IV aufs J z siatkowymi Schürzen-ami użyję jako gąsienic Winterketten typ 1 lub ostketten ? Winterketten - na śnieg - raczej nie. Ostketten jest możliwy. W dniu 19.04.2021 o 14:45, Rigiel napisał: Patrząc na to zdjęcie i nawet na model powinny się zmieścić, ... . Na zdjęciu osłony są "rozszerzone". Dostosowane do szerszych gąsek. Pamiętaj budując model - aby konfiguracja bocznych osłon była zastosowana do tych szerszych gąsek - czyli rozłożone. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 W dniu 19.04.2021 o 14:45, Rigiel napisał: Patrząc na to zdjęcie i nawet na model powinny się zmieścić Tak, jak napisał meser262, powinieneś mieć rozłożone te mocowania: Zdjęcie tylko do dyskusji. Pozdrawiam Grzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 11 godzin temu, Gregory napisał: ... powinieneś mieć rozłożone te mocowania: Tak, ale również te na górze - popatrz - rura przesunięta w drugie mocowanie - białe strzałki. Dolne mocowanie szerokie rozłożone - (czerwona strzałka) + zablokowanie układu haczykiem - (żółte kółko). Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Dokładnie tak, to zdjęcie z objaśnieniem wyczerpuje zagadnienie. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) Dziękuję Panowie za merytoryczne wsparcie, dużo mi to pomogło Niestety musiałem wykonać kilka zabiegów i chirurgicznie przesunąć te niżej położone mocowania (wcześniej przykleiłem je pionowo) Mam jeszcze pytanie, mianowicie, czy MasterClub MTL-35165 będzie tym samym co ostketteny z Friul-a (Mam tutaj na myśli kwestię czy będą pasować na koło napędowe RFM, ponieważ obiło mi się o uszy, że czasem jest w z tym problem np w gąsienicach do tygrysów) ? Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez Rigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Czy zdarzyło się komuś budować ten zestaw, jak wygląda sprawa ze składalnością i zgodnością historyczną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 3 minuty temu, Rigiel napisał: Czy zdarzyło się komuś budować ten zestaw, jak wygląda sprawa ze składalnością i zgodnością historyczną ? To przepak starego modelu Academy: https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Wczesna-Wersja.html https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Early-Version-Operation-Citadel.html Składalność to taka gorsza Tamiya, pasuje wszystko do siebie -nawet w miarę. Co do poprawności historycznej -to trzeba wzorować się na konkretnym egzemplarzu- najbezpieczniej jest robić pudełkowe malowanie z pod Kurska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 43 minuty temu, robertmodelarz napisał: To przepak starego modelu Academy: https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Wczesna-Wersja.html https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Early-Version-Operation-Citadel.html Składalność to taka gorsza Tamiya, pasuje wszystko do siebie -nawet w miarę. Co do poprawności historycznej -to trzeba wzorować się na konkretnym egzemplarzu- najbezpieczniej jest robić pudełkowe malowanie z pod Kurska. Dzięki za informację, Chciałem zrobić z niego tego Tigera z Das Reich, choć wydaje mi się, że potrzebowałbym jakby innego zasobnika z tyłu wierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Godzinę temu, Rigiel napisał: Dzięki za informację, Chciałem zrobić z niego tego Tigera z Das Reich, choć wydaje mi się, że potrzebowałbym jakby innego zasobnika z tyłu wierzy Dokładnie taki jak w Dragonie: https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Early-Production-TiKi-Das-Reich-Division-Battle-of-Kharkov.html i kalki https://weikert.cz/pl/p/PzKpfw-VI-TIGER-Heinrich-Warnick-czolg-812-i-833-2nd-Panzer-Regiment%2C-2nd-Panzer-Division-DAS-REICH-Rosja%2C-kwiecien-maj-1943/1216 oraz kolory https://tiger1.info/EN/TIKI-colours.html Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Taka luźna wstawka na temat TIKKI: kolorowanka: oryginał: Tu masz dużo zdjęć tego Tygrysa: https://tiger1.info/event-page/812-awards Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi