Skocz do zawartości

IAR/PZL P.11f - IBG 1:72

Mikolaj75

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy w rumuńskiej kolekcji. Podziękowania dla Michała za pomoc 🙂

Lekko zwaloryzowany:

- lufy i chłodnica Mastera;

- fotel drukowany z oferty IBG;

- nitowanie, listwy kadłubowe, antenki, klamry, podrasowany silnik;

- dopiero przy siódmym modelu - wykorzystując do prób i hartowania charakteru - niemal wszystkie dotychczasowe zestawowe blaszki - udało mi się złożyć wiatrochron...

Zapraszam do oglądania 🙂

yphVEFfh.jpg

u8bnqLLh.jpg

yCCMETRh.jpg

Wlf2O5ch.jpg

y57n0yRh.jpg

JG4Efy5h.jpg

apkB3vDh.jpg

XmQfxcrh.jpg

gfW1XWPh.jpg

NKahXDjh.jpg

• Like 38

Tomek ostatnio utyskiwał, że zniknąłeś, słuch zaginął. Normalnie duży chłop, aż było przykro słuchać jak utyskuje.

A tu się okazuje, że Mikołaj pracą pochłonięty, zgarbiony w warsztacie, głuchy na świat zewnętrzny model sprokurował.

Cool!

• Thanks 1

Godzinę temu, Mikolaj75 napisał:

dopiero przy siódmym modelu - wykorzystując do prób i hartowania charakteru - niemal wszystkie dotychczasowe zestawowe blaszki - udało mi się złożyć wiatrochron...

Uff, czyli nie tylko ja miałem tu problemy :szczerbol:

Pezetelka śliczna :super:

• Thanks 1

26 minut temu, Szkodnik napisał:

Bardzo ładnie zrobiony!A te niebieskie koła na górnej części płata to zamalowane szachownice?

Zmiana oznakowania na krzyże maltańskie po przystąpieniu Rumunii do Państw Osi w czerwcu 1941wink3

Model fajny :super: podoba się :piwo:

Za upchanie blach w tej drobnicy :toast:

Edytowane przez Adamo722
  • Like 1
  • Thanks 1

9 godzin temu, Adamo722 napisał:

Zmiana oznakowania na krzyże maltańskie po przystąpieniu Rumunii do Państw Osi w czerwcu 1941wink3

to nie są "krzyże maltańskie"... --> https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_maltański
Oznaczeniem państwowym samolotów rumuńskich zawsze była trójkolorowa kokarda - w okresie od 1 maja 1941 do 30 sierpnia 1944 o zmniejszonym rozmiarze, uzupełniona o cztery litery "M" (inicjał króla Michała I Rumuńskiego) ustawione w formie krzyża. Można to ewentualnie nazwać "krzyżem króla Michała", choć taka nazwa ówcześnie nie funkcjonowała...

9 godzin temu, Szkodnik napisał:

Bardzo ładnie zrobiony!A te niebieskie koła na górnej części płata to zamalowane szachownice?

PZL/IAR P.11F nie miał szansy latać z szachownicami - to zamalowane rumuńskie kokardy "starego wzoru", a raczej o standardowej wielkości stosowane przed 1 maja 1941 - co zresztą napisał Adamo722

Sam modelik bardzo fajny, delikatny - aż trudno uwierzyć że to 72-ka 🙂

• Thanks 1

16 godzin temu, greatgonzo napisał:

Tomek ostatnio utyskiwał, że zniknąłeś, słuch zaginął.

Mocno napisane :mrgreen:

Odnoszę wrażenie że @Mikolaj75 uznał nas za zwykłych podrzędnych rzemieślników i stwierdził że z plebsem nie będzie się bratał i zupy chmielowej spożywał :haha:

16 godzin temu, greatgonzo napisał:

Normalnie duży chłop, aż było przykro słuchać jak utyskuje.

Bo rozumiesz - ja bardzo sobie dyskusje z Mikołajem cenię i każda strata w tej materii powoduje u mnie duży smutek i rozterki duchowe :chytry:

A wracając do meritum - w krótkich żołnierskich słowach - model jak zwykle piękny :super: 

• Thanks 1

Dzięki za dobry odbiór, a gajowemu za rzeczowe wyjaśnienie przyczyny zamalowania starych oznaczeń i nazewnictwa 👍

3 godziny temu, abtb napisał:

Odnoszę wrażenie że @Mikolaj75 uznał nas za zwykłych podrzędnych rzemieślników i stwierdził że z plebsem nie będzie się bratał i zupy chmielowej spożywał :haha:

Dobrze, żeś dał emotkę, bom już gotów był się żachnąć w sarmackim nieomal zapalczywym gniewie.... Waszmości przypominam, iż to Waść zrejterował przy wyborze kolejnego kufla w Winylu, nieobyczajnie jest zatem drugiemu takowych intencyj przypisywać ....😛

20 godzin temu, greatgonzo napisał:

A tu się okazuje, że Mikołaj pracą pochłonięty, zgarbiony w warsztacie...

Nie do końca... Czas taki, że i rower wygrywa z jednej strony, a z drugiej skala 1:1...

nIphb58l.jpg

wk3qCWzl.jpg

Niemniej biurko wcale pustym nie jest.... 

• Like 1

1 minutę temu, Mikolaj75 napisał:

nIphb58l.jpg

ACHTUNG!

Mikołaj Dromadera będzie rzeźbił!!:brawo:

4 minuty temu, Mikolaj75 napisał:

Waszmości przypominam, iż to Waść zrejterował przy wyborze kolejnego kufla w Winylu, nieobyczajnie jest zatem drugiemu takowych intencyj przypisywać ....😛

Ale żeś przysarmacił :haha:

A zatem do następnej imprezy i zawody na "kufle" :chytry:

• Haha 1

5 godzin temu, gajowy z wąsami napisał:

w okresie od 1 maja 1941 do 30 sierpnia 1944 o zmniejszonym rozmiarze, uzupełniona o cztery litery "M" (inicjał króla Michała I Rumuńskiego) ustawione w formie krzyża.

Cool info! Nie miałem pojęcia.

Godzinę temu, Mikolaj75 napisał:

a z drugiej skala 1:1...

Następny... .

5 godzin temu, abtb napisał:

...każda strata w tej materii powoduje u mnie duży smutek i rozterki duchowe

Też mi było trochę szkoda.

Edytowane przez greatgonzo

Mi szczęśliwie z Mikołajem udało się porozmawiać całe 10 minut.Dostałem parę wskazówek co poprawić.:super:

W dniu 26.06.2025 o 08:04, gajowy z wąsami napisał:

Oznaczeniem państwowym samolotów rumuńskich zawsze była trójkolorowa kokarda

W uzupełnieniu warto dodać, iż był - zdaje się w 1940 roku - także krótki okres, w którym samoloty latały bez kokard i krzyży, a jedynie z pasami na końcówkach skrzydeł oraz na sterze kierunku w mniej więcej 1/3 od góry.  Swoją drogą te ostatnie lata przyniosły sporo interesującej wiedzy na temat naszych PZL-i w Rumunii.