Mikolaj75 Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Nowy w rumuńskiej kolekcji. Podziękowania dla Michała za pomoc Lekko zwaloryzowany: - lufy i chłodnica Mastera; - fotel drukowany z oferty IBG; - nitowanie, listwy kadłubowe, antenki, klamry, podrasowany silnik; - dopiero przy siódmym modelu - wykorzystując do prób i hartowania charakteru - niemal wszystkie dotychczasowe zestawowe blaszki - udało mi się złożyć wiatrochron... Zapraszam do oglądania 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Mikołaj jak zwykle wymiata. Świetny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Tomek ostatnio utyskiwał, że zniknąłeś, słuch zaginął. Normalnie duży chłop, aż było przykro słuchać jak utyskuje. A tu się okazuje, że Mikołaj pracą pochłonięty, zgarbiony w warsztacie, głuchy na świat zewnętrzny model sprokurował. Cool! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Godzinę temu, Mikolaj75 napisał: dopiero przy siódmym modelu - wykorzystując do prób i hartowania charakteru - niemal wszystkie dotychczasowe zestawowe blaszki - udało mi się złożyć wiatrochron... Uff, czyli nie tylko ja miałem tu problemy Pezetelka śliczna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Model świetny. Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Piękna Jedenastka, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Świetny model jak zawsze. Wreszcie widzę go na dużych fotkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Rumunek idealnie wpasowany do kolekcji. Jak już nas przyzwyczaiłeś, wykonanie pierwsza klasa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Bardzo ładnie zrobiony!A te niebieskie koła na górnej części płata to zamalowane szachownice? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca (edytowane) 26 minut temu, Szkodnik napisał: Bardzo ładnie zrobiony!A te niebieskie koła na górnej części płata to zamalowane szachownice? Zmiana oznakowania na krzyże maltańskie po przystąpieniu Rumunii do Państw Osi w czerwcu 1941 Model fajny podoba się Za upchanie blach w tej drobnicy Edytowane 25 Czerwca przez Adamo722 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca 9 godzin temu, Adamo722 napisał: Zmiana oznakowania na krzyże maltańskie po przystąpieniu Rumunii do Państw Osi w czerwcu 1941 to nie są "krzyże maltańskie"... --> https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_maltański Oznaczeniem państwowym samolotów rumuńskich zawsze była trójkolorowa kokarda - w okresie od 1 maja 1941 do 30 sierpnia 1944 o zmniejszonym rozmiarze, uzupełniona o cztery litery "M" (inicjał króla Michała I Rumuńskiego) ustawione w formie krzyża. Można to ewentualnie nazwać "krzyżem króla Michała", choć taka nazwa ówcześnie nie funkcjonowała... 9 godzin temu, Szkodnik napisał: Bardzo ładnie zrobiony!A te niebieskie koła na górnej części płata to zamalowane szachownice? PZL/IAR P.11F nie miał szansy latać z szachownicami - to zamalowane rumuńskie kokardy "starego wzoru", a raczej o standardowej wielkości stosowane przed 1 maja 1941 - co zresztą napisał Adamo722 Sam modelik bardzo fajny, delikatny - aż trudno uwierzyć że to 72-ka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca 16 godzin temu, greatgonzo napisał: Tomek ostatnio utyskiwał, że zniknąłeś, słuch zaginął. Mocno napisane Odnoszę wrażenie że @Mikolaj75 uznał nas za zwykłych podrzędnych rzemieślników i stwierdził że z plebsem nie będzie się bratał i zupy chmielowej spożywał 16 godzin temu, greatgonzo napisał: Normalnie duży chłop, aż było przykro słuchać jak utyskuje. Bo rozumiesz - ja bardzo sobie dyskusje z Mikołajem cenię i każda strata w tej materii powoduje u mnie duży smutek i rozterki duchowe A wracając do meritum - w krótkich żołnierskich słowach - model jak zwykle piękny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca Dzięki za dobry odbiór, a gajowemu za rzeczowe wyjaśnienie przyczyny zamalowania starych oznaczeń i nazewnictwa 3 godziny temu, abtb napisał: Odnoszę wrażenie że @Mikolaj75 uznał nas za zwykłych podrzędnych rzemieślników i stwierdził że z plebsem nie będzie się bratał i zupy chmielowej spożywał Dobrze, żeś dał emotkę, bom już gotów był się żachnąć w sarmackim nieomal zapalczywym gniewie.... Waszmości przypominam, iż to Waść zrejterował przy wyborze kolejnego kufla w Winylu, nieobyczajnie jest zatem drugiemu takowych intencyj przypisywać .... 20 godzin temu, greatgonzo napisał: A tu się okazuje, że Mikołaj pracą pochłonięty, zgarbiony w warsztacie... Nie do końca... Czas taki, że i rower wygrywa z jednej strony, a z drugiej skala 1:1... Niemniej biurko wcale pustym nie jest.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca 1 minutę temu, Mikolaj75 napisał: ACHTUNG! Mikołaj Dromadera będzie rzeźbił!! 4 minuty temu, Mikolaj75 napisał: Waszmości przypominam, iż to Waść zrejterował przy wyborze kolejnego kufla w Winylu, nieobyczajnie jest zatem drugiemu takowych intencyj przypisywać .... Ale żeś przysarmacił A zatem do następnej imprezy i zawody na "kufle" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca (edytowane) 5 godzin temu, gajowy z wąsami napisał: w okresie od 1 maja 1941 do 30 sierpnia 1944 o zmniejszonym rozmiarze, uzupełniona o cztery litery "M" (inicjał króla Michała I Rumuńskiego) ustawione w formie krzyża. Cool info! Nie miałem pojęcia. Godzinę temu, Mikolaj75 napisał: a z drugiej skala 1:1... Następny... . 5 godzin temu, abtb napisał: ...każda strata w tej materii powoduje u mnie duży smutek i rozterki duchowe Też mi było trochę szkoda. Edytowane 26 Czerwca przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Mi szczęśliwie z Mikołajem udało się porozmawiać całe 10 minut.Dostałem parę wskazówek co poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Cóż tu dużo pisać, model piękny, ze smakiem pomalowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Wszystko już napisali, to nic nie napiszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Czerwca Autor Share Napisano 28 Czerwca W dniu 26.06.2025 o 08:04, gajowy z wąsami napisał: Oznaczeniem państwowym samolotów rumuńskich zawsze była trójkolorowa kokarda W uzupełnieniu warto dodać, iż był - zdaje się w 1940 roku - także krótki okres, w którym samoloty latały bez kokard i krzyży, a jedynie z pasami na końcówkach skrzydeł oraz na sterze kierunku w mniej więcej 1/3 od góry. Swoją drogą te ostatnie lata przyniosły sporo interesującej wiedzy na temat naszych PZL-i w Rumunii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi