Skocz do zawartości

MiG 21PF, Eduard, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, TAW napisał:

A poza tym nasze wojsko jest znane z pedantyzmu jeśli chodzi o wizualny stan techniczny swoich maszyn.

😂 Dawno się tak nie uśmiałem. Nasze wojsko i czystość to jak noc i dzień. Czescy lotnicy to i owszem, ich śmigłowce są dopieszczone. Do naszych to strach się dotknąć bez pasty BHP do mycia.

Piszę oczywiście o śmigłowcach w aktualnej epoce. Z samolotami i w poprzedniej epoce MiGów 21 mogło być inaczej.

Edytowane przez Aleksander z Zalasu

Tak, pisząc o pedantyzmie farby miałem na myśli poprzednią epokę. Bardziej siedzę jednak w czołgach i nawet na pojazdach LWP poszaleć nie idzie. Miałem kiedyś w rękach zdjęcia wujka, który w wojsku był mechanikiem i robił przy dwudziestkach jedynkach. Te MiGi wręcz lśniły jak samochody w salonie.

• Like 2

9 godzin temu, socjo1 napisał:

Myślę, że taka sama jest to 

Ale pozostaje mieć nadzieję, że Kolega @patrykd jednak nam coś odpisze...

No dobra trochę nie zrozumialem tematu. Weathering dla mnie to efekty mające na celu postarzec model i apowodować że nabiera on indywidualbych cech i wyróżnia się z tłumu. Bardzo dobrze trafiłeś z tym co mam na myśli wklejając zdjęcie samolotu. Jak widac na nim wcale niw chodzi mi o rdzę tylko osobliwe pzzybrudzenia, zakurzenia, zacieki, czy też charakterystyczne czasem osmalenia.  Może modwl TEGO samolotu taki czysty powiniwn być, ale mam wrażenie, że czasem należy wyjść trochę poza utarte schematy by nie eobić wszystkich modeli na jedno kopyto. 

46 minut temu, patrykd napisał:

mam wrażenie, że czasem należy wyjść trochę poza utarte schematy by nie eobić wszystkich modeli na jedno kopyto. 

Ja się z Tobą zgadzam. Tylko jeśli wszystkie modele są zweatheringowane (a najczęściej są), to jaki model wyłamuje się z ogólnie obowiązującego schematu? Obserwuję sobie modele Tomka i mam wrażenie że ten model właśnie taki mi wyszedł na tle innych jego prac. Znaczy - wyłamuje się 🙂

• Like 1

13 godzin temu, patrykd napisał:

ale mam wrażenie, że czasem należy wyjść trochę poza utarte schematy by nie eobić wszystkich modeli na jedno kopyto. 

To nie są utarte schematy tylko zwyczajnie maniera. Dokładnie tak jak w zespołach muzycznych. 

Modele są estetyczne, ładne, w kolekcyjnym stylu. Jak mu się takie podobają, to jakie ma robić? Coś sobie założył i idzie tą drogą, konsekwentnie i systematycznie. 

Mnie jedynie rażą szerokie przejścia między kolorami w malowaniach wielokolorowych, ale skoro autorowi to nie przeszkadza, to mnie tym bardziej. 

• Thanks 1

16 minut temu, TM48 napisał:

Mnie jedynie rażą szerokie przejścia między kolorami w malowaniach wielokolorowych,

Jeżeli chodzi o moje MiG-acze to się  wytłumaczyłem więc bardzo słusznie prawisz:

17 minut temu, TM48 napisał:

skoro autorowi to nie przeszkadza, to mnie tym bardziej. 

I za to stawiam przysłowiowego :piwo:

Mi się ten migacz też bardzo podoba, a wnioski co do wielokolorowych mam zbieżne z TM48, a pisałem o tym przy którymś z modeli. Zresztą Szanowni... Tomasz nie może teraz zmienić tych przejść, bo ktoś gotów by pomyśleć, że uległ naszym sugestiom... 😉

• Thanks 1
  • Haha 1

10 minut temu, Mikolaj75 napisał:

Tomasz nie może teraz zmienić tych przejść, bo ktoś gotów by pomyśleć, że uległ naszym sugestiom... 😉

Jak mawiał nasz były minister od czegoś tam - "Nie można być miękiszonem" :mrgreen:

A zatem żadnych szans na zmianę obecnych malowań nie ma. A na poprawę też nie ma co liczyć - w końcu trzeba być konsekwentnym w działaniu :wink:

8 minut temu, abtb napisał:

Jeszcze ciepły, dziś otrzymany:

:

phi, pewnie przekupiłeś sędziów.tak jak w przypadku zdjecia tygodnia 

Edytowane przez Moses
  • Haha 1

28 minut temu, Moses napisał:

phi, pewnie przekupiłeś sędziów.tak jak w przypadku zdjecia tygodnia 

Coś musi być na rzeczy bo jak to tak.Model bez weatheringu wyróżnienie.:hmmm:

Albo łapówka albo niski poziom konkursu .Obstawiał bym raczej to pierwsze.

Edytowane przez Xmen
  • Haha 1

58 minut temu, Xmen napisał:

Coś musi być na rzeczy bo jak to tak.Model bez weatheringu wyróżnienie.:hmmm:

Albo łapówka albo niski poziom konkursu .Obstawiał bym raczej to pierwsze.

Łapówki nie dał, bo nie miał za co. Wydał wszystko na wizyty w luksusowych egzotycznych  restauracjach oraz wieczorne libacje w ekskluzywnym gronie z nieletnimi.

Jako żywo.

Ale że sędziowie się nie znają, to już inna sprawa. Proszę bardzo, oto dowód.

Pozdrawiam, Michał

Mimo wszystko, Tomaszu, gratulacje...

DSC_4447.JPG

😜😜😜

Edytowane przez socjo1
  • Like 3
  • Thanks 1

Kolegom, którzy mają problem z pozbyciem się zielonego odcienia twarzy, wywołanego zawiścią donoszę uprzejmie, że pieczątka informująca o wyróżnieniu Korsarza była błędem organizatora. Model, jako gorszy od modelu lepszego, wystawionego  w tej samej kategorii, nie dostał nic. Skuteczność spadła o połowę - możecie zacząć oddychać!

• Haha 1

Z nieco innej beczki:

Kolejny raz przekonuję się, że to co widzimy w galeriach Tomka, to będzie chyba rzeczywisty modelarsko efekt skali. Pomimo, że zdjęcia są bardzo dobre, to gdy przyjrzeć się tym modelom na żywo, odnosi się wrażenie, że teraz dopiero można je w pełni docenić. Myślę, że efekt skali polega tu na tym, że patrząc na foty, nawet wiedząc jaki ma rozmiar model w 1/72, trudno jest odnieść duże fotogramy do rzeczywistej wielkości  i podświadomie interpretuje się model jako znacznie większy. Ta zależność zachodzi, naturalnie, zawsze, ale w tym jest ambaras, że nie każdy model widziany na żywo koryguje wrażenie in plus :).

Zaznaczam, że nie oglądam zdjęć modeli w telefonie, podobno niektórzy tak robią... .

• Like 3

Godzinę temu, greatgonzo napisał:

Kolejny raz przekonuję się, że to co widzimy w galeriach Tomka, to będzie chyba rzeczywisty modelarsko efekt skali.

Tomek staje się niedoścignionym wzorem dla co niektórych ( miało być dla mnie).:super:

16 godzin temu, Xmen napisał:

Tomek staje się niedoścignionym wzorem dla co niektórych

Że niby ja?! Ja jestem TYLKO zwykłym sklejaczem zabawek politechnicznych :wink: