Skocz do zawartości

Jak-17 ; Radom 1950 ; AModel ; 1:72

Kon_Bar

Rekomendowane odpowiedzi

O samolocie:
Jak-17 był radzieckim myśliwcem odrzutowym z końca lat 40., skonstruowanym jako rozwinięcie wcześniejszego Jaka-15 (który z kolei był oparty na Jaku-3). Miał całkowicie metalową konstrukcję dolnopłata, napędzany był silnikiem turboodrzutowym RD-10A (pochodną niemieckiego Jumo 004), z wlotem w nosie kadłuba a wylotem pod kadłubem (konstrukcja redanowa). Jak-17 miał trójpodporowe podwozie z przednim kołem, trapezowe skrzydła i uzbrojenie złożone z dwóch działek 23 mm. Miał także możliwość doczepiania dodatkowych zbiorników paliwa na końcówkach skrzydeł (co mimo wszystko nie podniosło znacząco jego zasięgu - silnik RD-10A był bardzo paliwożerny).

O egzemplarzu:

W 1950 roku sprowadzono do Polski trzy myśliwce Jak-17 z nadzieją uruchomienia ich produkcji licencyjnej. Jedynie jeden z nich - o numerze bocznym 29 - zmontowano na lotnisku w Warszawie i w sierpniu tego roku był pierwszym odrzutowcem pokazanym publicznie w naszym kraju (loty nad Warszawą). Z produkcji licencyjnej Jak-17 szybko zrezygnowano na rzecz nowszych MiG-15 i tak oto 29-ka została jedyna latającą maszyną tego typu w polskim lotnictwie wojskowym (pozostałych maszyn nigdy nie zmontowano). 

O modelu:

Typowy wyrób AModel z końcówki XX wieku. Wymaga sporo szlifowania. Nie dorabiałem do niego za wielu elementów.  Dopiero po zakupie modelu odkryłem jak "liczna" 😉 była jego reprezentacja w naszym lotnictwie i zastanawiałem się, czy w ogóle go sklejać. Ponieważ w planach mam jeszcze Jak-17W i Jak-23 to jednak szkoda było odpuścić temat. Zrezygnowałem z nitowania, choć widziałem, że moi poprzednicy sklejający ten model pokusili się o to. Dorobiłem jedynie wskaźniki wysunięcia podwozia, reflektor do lądowania i jakieś detale w kokpicie. Musiałem także wydrukować własne kalki - zestawowe nie zawierały numeru "29" w żadnym kolorze a szachownice... rozpadły się po namoczeniu.

1945617967_Jak-17g001.thumb.jpg.21609ea366c7c527f5b9e2ad9ce60fa8.jpg

342802174_Jak-17g010.thumb.jpg.e7acd2f21f8626d74db06fc10b581bdd.jpg

1219160420_Jak-17g011.thumb.jpg.591937a880f5c055bad45a12a5e7b84a.jpg

1820904281_Jak-17g002.thumb.jpg.08f0fc0db91991adafce48cff3f4bfe0.jpg

1691332514_Jak-17g003.thumb.jpg.39ce2e52f25e48b8fcb86e45ed66374d.jpg

513648909_Jak-17g004.thumb.jpg.7e3f3702a517be7d93224e066e523700.jpg

1243231109_Jak-17g005.thumb.jpg.3bb79bd2e04648887cdff56e754dbf36.jpg

897362733_Jak-17g006.thumb.jpg.98ad4a96cc61e941635fb42255a9f23d.jpg

1062597303_Jak-17g007.thumb.jpg.5b5268e10f0410d68d54681ed83bc570.jpg

172475362_Jak-17g008.thumb.jpg.18c6853fe700a6cb518faa47782f9ff0.jpg

1591150410_Jak-17g009.thumb.jpg.da989cef93c11b1e4ef79b6b49127f7c.jpg

Edytowane przez Kon_Bar
  • Like 26

Ładna ciekawostka :D. Jak twój poprzednik, przyznaję się że model robiłem, a nawet nitowałem :mrgreen: Fakt, że mydło całkiem dobrej jakości, ale jak już wiesz da się zrobić.  Co do Jak -17W popularnie zwanego "Agatą"  to sobie pozwolę wyjść przed szereg i twoje plany i coś tam przy okazji tworzenia kolejnej MiG-owej galerii coś tam wrzucić.  Model ładny,  może nie doskonały, ale wiem że z tego zestawu coś zrobić to trzeba mieć  fach w ręku. Ciekawi mnie tylko kwestia nr "29" - skąd pewność że był granatowy/ niebieski?  Jedna z miejskich legend sugeruje, że był żółty.  

16 minut temu, abtb napisał:

Ładna ciekawostka :D. Jak twój poprzednik, przyznaję się że model robiłem, a nawet nitowałem :mrgreen: Fakt, że mydło całkiem dobrej jakości, ale jak już wiesz da się zrobić.  Co do Jak -17W popularnie zwanego "Agatą"  to sobie pozwolę wyjść przed szereg i twoje plany i coś tam przy okazji tworzenia kolejnej MiG-owej galerii coś tam wrzucić.  Model ładny,  może nie doskonały, ale wiem że z tego zestawu coś zrobić to trzeba mieć  fach w ręku. Ciekawi mnie tylko kwestia nr "29" - skąd pewność że był granatowy/ niebieski?  Jedna z miejskich legend sugeruje, że był żółty.  

Żółty, czerwony, niebieski... Co książka to inna teoria. Oglądając zdjęcia (wiadomo "kolorowe" gdy przyjąć, że wiele odcieni szarości to kolor :D ) z pokazów stwierdziłem, że: numer był kontrastowy (żółty na jasnoszarym wg mnie takim nie jest więc odpada) a nasycenie "ciemnego" jest inne niż na szachownicach więc porzuciłem czerwony. W opisach jest jeszcze granat i tak zostało. Krój liter też bywa różny - szczerze nie wiem, czy nie wynika to z jakichś retuszy etc. postanowiłem więc zawiesić doktorat "na kołku" i zrobić com zrobił :D 

• Thanks 1

1 godzinę temu, abtb napisał:

wiem że z tego zestawu coś zrobić to trzeba mieć  fach w ręku

Rzekł o sobie skromnie mężczyzna :chytry:

1 godzinę temu, Kon_Bar napisał:

Krój liter też bywa różny - szczerze nie wiem, czy nie wynika to z jakichś retuszy etc. postanowiłem więc zawiesić doktorat "na kołku" i zrobić com zrobił

I słusznie :super:

Czasem zagłębianie się w "doktoraty" nie daje nic poza spowolnieniem prac, albo nawet rezygnację z pracy nad modelem.

• Thanks 1
  • Haha 1

Zastanawiam się z czego wynika to, ze na naszym forum, mało pojawia się maszyn z szachownica z okresu PRLu, który pod względem kolorystyki, barw i mnogości konstrukcji był bardzo fajny. 
Bardzo fajny model wyszedł. 

• Thanks 1

4 minuty temu, Moses napisał:

mało pojawia się maszyn z szachownica z okresu PRLu, który pod względem kolorystyki, barw i mnogości konstrukcji był bardzo fajny. 

Co do ilości konstrukcji to owszem racja, ale barwy i kolorystyka... Porównując choćby z lotnictwami naszych sąsiadów - raczej jednak monotonnie było.

Zwłaszcza w temacie samolotów - głównie sreberko.

• Like 1

50 minut temu, Grzes napisał:

Co do ilości konstrukcji to owszem racja, ale barwy i kolorystyka... Porównując choćby z lotnictwami naszych sąsiadów - raczej jednak monotonnie było.

Zwłaszcza w temacie samolotów - głównie sreberko.

Odnosze się do do obecnej wszechobecnej szarosci 😉 Jednak wtedy dominowały brązy, zielenie i jakoś tak bardziej kolorowo było. Przynajmniej w czasie bezpośrednio po 2ws 

Edytowane przez Moses

W dniu 26.10.2025 o 12:43, Moses napisał:

Zastanawiam się z czego wynika to, ze na naszym forum, mało pojawia się maszyn z szachownica z okresu PRLu, który pod względem kolorystyki, barw i mnogości konstrukcji był bardzo fajny. 

Bo ludzie cenią sobie spokój a taki model sprawia że zaraz zlecą się znafcy i zaczną szukać dziury w całym byle się o coś p...ć.wink3

Edytowane przez Xmen

3 godziny temu, Xmen napisał:

Bo ludzie cenią sobie spokój a taki model sprawia że zaraz zlecą się znafcy i zaczną szukać dziury w całym byle się o coś p...ć.wink3

Dlatego trzeba wyrobić sobie podejście takie jak ma abtb. Najlepiej przedstawia je ten gif 

image.gif.8f685caa96418141c75afbc9ba4979af.gif

I żeby nie było, jestem za krytyką, i wytykaniu błędów, ale w trakcie klejenia a nie w galerii.

• Haha 3

9 godzin temu, Moses napisał:

jestem za krytyką, i wytykaniu błędów, ale w trakcie klejenia

Na tym forum ludzi postępujących wg tego schematu jest kilku. Reszta wali w czambuł i nawet nie czyta pierwszego postu warsztatowego i mędrkuje nie wiedząc nawet  co założył sobie autor. 

Bardzo fajny modelik i elegancko wykonany :super: Mój jeszcze w kolejce razem z dwoma Agatami. A czy ktoś kiedyś spotkał się z takim malowaniem Agaty czy to raczej wymysł zachodnich "expertóf" jak było z LiMem-7 :hmmm:

post-14841-0-23009800-1526298569.thumb.jpg.83efdfaacaada814d8e4d14337ea4e7d.jpg

• Thanks 1

Fajnie wyszedł, a co do koloru "29" - pamiętam, że sklejałem w latach 80ych Jaka-17 Waku i jak teraz sprawdziłem, tam też była granatowa.

Szkoda, że sklejony modelik nie przetrwał, jakże byłem z niego dumny. Dwa lata temu kupiłem go sobie raz jeszcze, z sentymentu, za 10 zł na AL, może zrobię jako wprawkę do czegoś znacznie ambitniejszego.  Aczkolwiek, czyste sklejenie dowolnego wypustu A-Model jest również sporym wyzwaniem, dałeś radę :).

Pozdrawiam

Hubert 

• Thanks 1

2 godziny temu, Artek82 napisał:

Bardzo fajny modelik i elegancko wykonany :super: Mój jeszcze w kolejce razem z dwoma Agatami. A czy ktoś kiedyś spotkał się z takim malowaniem Agaty czy to raczej wymysł zachodnich "expertóf" jak było z LiMem-7 :hmmm:

post-14841-0-23009800-1526298569.thumb.jpg.83efdfaacaada814d8e4d14337ea4e7d.jpg

Prawdopodobnie interpretacja czarno-białego zdjęcia.

https://www.planespotters.net/photo/1342147/sp-glm-instytut-lotnictwa-yakovlev-yak-17uti

23 minuty temu, greatgonzo napisał:

Nie pojmuję skąd to powszechne przekonanie  o świętości galerii.

Załóżmy taką hipotetyczną sytuację (a nawet dwie)

Modelarz A zrobił po cichaczu w garażu Mustanga i "wkleja"  go do galerii. I w tym momencie pojawia się znawca "kuców", nazwijmy go pan  X i pisze: "W kabinie powinien znajdować się detonator do radia, jakbyś poprowadził warsztat to bym o tym napisał. A tak wyszła kicha" I w sumie - słusznie prawi.

Po takim tekście Modelarz A zakłada kulturalnie warsztat np Spita i wystukuje na klawiaturze: " Proszę o wszelkie sugestie i podpowiedzi, bo chcę zrobić model życia" No i se lepi, ale wbrew prośbie i oczekiwaniom, znawca Spitów (nomen omen pan X) przeczytał prośbę, ale siedzi cicho,  a nawet nie raczy zajrzeć.  W końcu Modelarz A "wkleja" galerię Spita, a tu znawca X wyjeżdża z tekstem o łomie na drzwiach.  I jak oceniasz taką sytuację w galerii?

Jeżeli coś pokręciłem lub ukłułem kogoś widłami to przepraszam :piwo:

Godzinę temu, slawbo napisał:

To teraz pytanie, czy istniały 2 egzemplarze SP-GLN i SP-GLM różnie malowane, czy też ten biało czerwony ma nie tylko złe kolory ale i numer ?

Na pewno był SP-GLN ale Jak-12M czyli by wychodziło że ten Jak-17W to taki twór jak "LiM-7" kiedyś.

2138876321_35.Jak-12M.jpg.df0cb7164ce4ba2c2cab2a066e9abd79.jpg

45 minut temu, abtb napisał:

I jak oceniasz taką sytuację w galerii?

Zależy od łomu!

47 minut temu, Moses napisał:

O jakiej świętości galerii piszesz?

Zaprawdę powiadam o  galerii niepokalanej, gdzie krytyka i wytykanie błędów zaiste grzeszne są,  a to inaczej niż w warsztacie przyziemnym, gdzież kalanie krytyką i błędów wytykaniem  świadectwem wiary staje się.

• Like 1