holosal Posted December 26, 2025 Share Posted December 26, 2025 Witajcie Koledzy. Postanowiłem utworzyć ten wątek, aby zaprezentować moje prace w skali 1:700. Mikromodelarstwem zajmuję się od dziesięciu lat. Wcześniej budowałem modele i dioramy w innych podziałkach, głównie 1:160 i 1:220. Założenie było następujące: stworzyć projekt kompletnej dioramy o charakterze miejskim, nawiązującej do rodzimego pejzażu z lat 60-tych ubiegłego wieku. Projekt w 100% cywilny (do tej pory skala 1:700 kojarzona jest niemal wyłącznie z modelarstwem okrętowym). Jestem miłośnikiem starych pojazdów komunikacji miejskiej i pojazdów szynowych w ogóle, dlatego to one stanowią główny temat moich prac. W ten sposób powstała pierwsza diorama o wymiarach podstawy 145 x 220 mm. Pomimo oczywistych ograniczeń jakie niesie ta miniaturowa podziałka, starałem się nie iść na skróty. Większość budynków i innych elementów wyposażenia wzbogaciłem o elementy fototrawione. Pozostałą część obiektów i większość drobiazgów - wykonałem samodzielnie od podstaw. Zaś do produkcji zieleni użyłem wyłącznie syntetyków o najmniejszej frakcji z dostępnych na rynku. I na koniec uprzedzając pytanie - całość nie jest odwzorowaniem jakiegoś konkretnego rzeczywistego miejsca, zdarzenia, sytuacji. Koncepcja to czysta fikcja zrodzona w głowie, a źródłem inspiracji są liczne zdjęcia i pocztówki z epoki, które posiadam w swoich zbiorach. Zapraszam do oglądania. 31 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted December 26, 2025 Share Posted December 26, 2025 rewelacyjna detalizacja malowane pod mikroskopem ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_OldMan_ Posted December 26, 2025 Share Posted December 26, 2025 Mistrzostwo Świata. Czy pojazdy to jakieś gotowce, czy własna produkcja ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted December 26, 2025 Share Posted December 26, 2025 Już samo modelarstwo kolejkowe i dioramy w skalach N i Z to wyzwanie, ale 1:700 to kompletny odlot. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted December 26, 2025 Share Posted December 26, 2025 (edited) Zacytuję klasyków z powyższych postów: R E W E L A C J A! Edited December 26, 2025 by Thalgonis 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
holosal Posted December 26, 2025 Author Share Posted December 26, 2025 Dzięki! Malowane wzrokiem nieuzbrojonym, choć ostatnio lupa staje się coraz bardziej niezbędna. Wszystkie pojazdy to żywiczne odlewy oferowane kilka lat temu przez pracownię Evadam, oczywiście do obróbki i pomalowania we własnym zakresie. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kret69 Posted December 26, 2025 Share Posted December 26, 2025 Coś pięknego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted December 27, 2025 Share Posted December 27, 2025 Bardzo mi się Twoja praca podoba. Oryginalny temat, dużo zwracających oko smaczków i detali - a to kolore markizy, a to reklama - mural, a to jakieś zarupieciałe podwórko... Bardzo szkoda, że nie pokazałeś zdjęć, na których widać fragment pracy, wtedy byłyby one lepiej widoczne. Czy mógłbyś napisać, jak robisz trawę w tej skali? Chciałbym zrobić dioramę morsko-lądową w skali 1/350 i zastannawiam sie nad kilkoma aspektami wykonawczymi. Pozdrawiam, Michał 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzype Posted December 27, 2025 Share Posted December 27, 2025 Ok. Zebrałem szczękę z podłogi i mogę napisać. 11/10. Genialny projekt. Chętnie zobaczę na żywo daj znać czy gdzieś będziesz. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tempest Posted December 27, 2025 Share Posted December 27, 2025 Wspaniała diorama jednak byłaby jeszcze wspanialsza gdyby nad torami tramwajowymi została odwzorowana sieć trakcyjna. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
holosal Posted December 27, 2025 Author Share Posted December 27, 2025 2 godziny temu, socjo1 napisał: Czy mógłbyś napisać, jak robisz trawę w tej skali? Od dawna używam syntetyków firmy Polák. Odcienie zieleni, kolorystyka odpowiadają mi najbardziej, do tego nie są tak wściekle jaskrawe jak u większości produktów na rynku. Na trawniki: Purex - drobno zmielona gąbka, właściwie pył luzem. Na krzewy i listowie drzew: Sitdekor oraz Naturex - ta sama gąbka na osnowie. Nie wiem czy obecnie ten czeski producent wciąż je oferuje, kupowałem je wiele lat temu, z dużym zapasem, który wystarczy mi na wszystkie kolejne prace. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
holosal Posted January 1 Author Share Posted January 1 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted January 2 Share Posted January 2 Czuję ten klimat, nieprawdopodobna praca . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneusz Posted January 3 Share Posted January 3 Duży szacunek, praca robi wrażenie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted January 3 Share Posted January 3 No niesamowita praca. Powtórzę pytanie za kolegą czy gdzieś będziesz pokazywał swoją pracę na żywo? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted January 3 Share Posted January 3 Jakbym napisał, że kawał dobrej roboty to ze względu na wielkość tej dioramy bym przesadził, ale ze względu na jakość wykonania już wcale nie. Pięknie to wygląda, tak szczegółowo i tak prawdziwie. Może jedynie tylko ulice zbyt czyste - jakieś ślady tarcia opon, brudu z nich, wycieków płynów z samochodów. Nie zmienia to jednak faktu, że mimo iż rozmiar micro to wrażenie jest mega. Tylko takiego mi jeszcze brakowało: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
holosal Posted January 3 Author Share Posted January 3 8 godzin temu, Endrju napisał: czy gdzieś będziesz pokazywał swoją pracę na żywo? Przyznam, że nawet nie myślałem jeszcze o tym. Bez wątpienia potrzebna by była solidna witrynka i dobre oświetlenie. 5 godzin temu, TAW napisał: tylko ulice zbyt czyste Oj tam, oj tam. Towarzysze z komitetu o to zadbali i sprowadzili do pracy polewaczkę Skoda 706 na lipcowe święto. Trwa akcja tankowania zbiornika z pobliskiego hydrantu: 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudyhunter Posted January 3 Share Posted January 3 Rafale, tak jak wcześniej rozmawialiśmy efekt jest po prostu, zwyczajnie zajebisty Podziwiam i czekam na wiecej!!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
holosal Posted January 4 Author Share Posted January 4 Powiedzieć 'dzięki' forumowemu mistrzowi siedemsetki, to jak nic nie powiedzieć. Wobec tego jeszcze dwa ujęcia makro z odległości 2-3 cm, chociaż nikt przecież nie ogląda dioramy w normalnych warunkach z takiej perspektywy. I na koniec jedno z wielu źródeł inspiracji dla tej i kolejnej pracy - stare widokówki z końca lat 60-tych. 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
R_Mazzi Posted January 5 Share Posted January 5 Mistrzostwo Świata! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cdarek Posted January 5 Share Posted January 5 To co zrobiłeś jest mistrzowskie. Patrząc na zbliżenia to jest super mistrzowskie. A to zdjęcie z zapałką to odlot. Strach pomyśleć co by było gdyby spadła. Gratuluję !!!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted January 5 Share Posted January 5 (edited) Petarda. Nic dodać, nic ująć. Aczkolwiek... Edited January 5 by halset 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts