Skocz do zawartości

Zatrzymane w czasie - miniaturowy świat 1:700

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie Koledzy.

Postanowiłem utworzyć ten wątek, aby zaprezentować moje prace w skali 1:700. Mikromodelarstwem zajmuję się od dziesięciu lat. Wcześniej budowałem modele i dioramy w innych podziałkach, głównie 1:160 i 1:220. Założenie było następujące:  stworzyć projekt kompletnej dioramy o charakterze miejskim, nawiązującej do rodzimego pejzażu z lat 60-tych ubiegłego wieku. Projekt w 100% cywilny (do tej pory skala 1:700 kojarzona jest niemal wyłącznie z modelarstwem okrętowym). Jestem miłośnikiem starych pojazdów komunikacji miejskiej i pojazdów szynowych w ogóle, dlatego to one stanowią główny temat moich prac. W ten sposób powstała pierwsza diorama o wymiarach podstawy 145 x 220 mm. Pomimo oczywistych ograniczeń jakie niesie ta miniaturowa podziałka, starałem się nie iść na skróty. Większość budynków i innych elementów wyposażenia wzbogaciłem o elementy fototrawione. Pozostałą część obiektów i większość drobiazgów  - wykonałem samodzielnie od podstaw. Zaś do produkcji zieleni użyłem wyłącznie syntetyków o najmniejszej frakcji z dostępnych na rynku. I na koniec uprzedzając pytanie - całość nie jest odwzorowaniem jakiegoś konkretnego rzeczywistego miejsca, zdarzenia, sytuacji. Koncepcja to czysta fikcja zrodzona w głowie, a źródłem inspiracji są liczne zdjęcia i pocztówki z epoki, które posiadam w swoich zbiorach. Zapraszam do oglądania.

IMGP_3457.JPG

IMGP_3460.JPG

IMGP_3463.JPG

IMGP_3466.JPG

IMGP_3470.JPG

IMGP_3473.JPG

IMGP_3475.JPG

IMGP_3477.JPG

IMGP_3479.JPG

IMGP_3484.JPG

IMGP_3488.JPG

• Like 37
  • Thanks 2
Napisano

Już samo modelarstwo kolejkowe i dioramy w skalach N i Z to wyzwanie, ale 1:700 to kompletny odlot.

• Thanks 1
Napisano

Dzięki! 😀

Malowane wzrokiem nieuzbrojonym, choć ostatnio lupa staje się coraz bardziej niezbędna.

Wszystkie pojazdy to żywiczne odlewy oferowane kilka lat temu przez pracownię Evadam, oczywiście do obróbki i pomalowania we własnym zakresie.

• Like 2
  • Thanks 1
Napisano

Bardzo mi się Twoja praca podoba. Oryginalny temat, dużo zwracających oko smaczków i  detali - a to kolore markizy, a to reklama - mural, a to jakieś zarupieciałe podwórko... Bardzo szkoda, że nie pokazałeś zdjęć, na których widać fragment pracy, wtedy byłyby one lepiej widoczne. 

Czy mógłbyś napisać, jak robisz trawę w tej skali? Chciałbym zrobić dioramę morsko-lądową w skali 1/350 i zastannawiam sie nad kilkoma aspektami wykonawczymi.

Pozdrawiam, Michał

• Thanks 1
Napisano

Ok. Zebrałem szczękę z podłogi i mogę napisać. 11/10. Genialny projekt. Chętnie zobaczę na żywo daj znać czy gdzieś będziesz.

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, socjo1 napisał:

Czy mógłbyś napisać, jak robisz trawę w tej skali?

Od dawna używam syntetyków firmy Polák. Odcienie zieleni, kolorystyka odpowiadają mi najbardziej, do tego nie są tak wściekle jaskrawe jak u większości produktów na rynku. Na trawniki: Purex - drobno zmielona gąbka, właściwie pył luzem. Na krzewy i listowie drzew: Sitdekor oraz Naturex - ta sama gąbka na osnowie. Nie wiem czy obecnie ten czeski producent wciąż je oferuje, kupowałem je wiele lat temu, z dużym zapasem, który wystarczy mi na wszystkie kolejne prace.

• Thanks 1
Napisano

No niesamowita praca.  Powtórzę pytanie za kolegą czy gdzieś będziesz pokazywał swoją pracę na żywo?

• Thanks 1
Napisano

Jakbym napisał, że kawał dobrej roboty to ze względu na wielkość tej dioramy bym przesadził, ale ze względu na jakość wykonania już wcale nie. Pięknie to wygląda, tak szczegółowo i tak prawdziwie. Może jedynie tylko ulice zbyt czyste - jakieś ślady tarcia opon, brudu z nich, wycieków płynów z samochodów. Nie zmienia to jednak faktu, że mimo iż rozmiar micro to wrażenie jest mega.

Tylko takiego mi jeszcze brakowało:

IMGP_9742.jpg.b04de73e93c0b81186f31eb66124b44c.jpg

• Thanks 2
Napisano
8 godzin temu, Endrju napisał:

czy gdzieś będziesz pokazywał swoją pracę na żywo?

Przyznam, że nawet nie myślałem jeszcze o tym. Bez wątpienia potrzebna by była solidna witrynka i dobre oświetlenie.

5 godzin temu, TAW napisał:

tylko ulice zbyt czyste

Oj tam, oj tam. Towarzysze z komitetu o to zadbali i sprowadzili do pracy polewaczkę Skoda 706 na lipcowe święto. Trwa akcja tankowania zbiornika z pobliskiego hydrantu:

IMGP_9744.jpg

• Like 4
Napisano

Powiedzieć 'dzięki' forumowemu mistrzowi siedemsetki, to jak nic nie powiedzieć. 😀

Wobec tego jeszcze dwa ujęcia makro z odległości 2-3 cm, chociaż nikt przecież nie ogląda dioramy w normalnych warunkach z takiej perspektywy. I na koniec jedno z wielu źródeł inspiracji dla tej i kolejnej pracy - stare widokówki z końca lat 60-tych.

IMGP_9746.jpg

IMGP_9773.jpg

IMGP1.JPG

IMGP2.JPG

IMGP3.JPG

• Like 5
  • Thanks 1
Napisano

To co zrobiłeś jest mistrzowskie. Patrząc na zbliżenia to jest super mistrzowskie. A to zdjęcie z zapałką to odlot. Strach pomyśleć co by było gdyby spadła. Gratuluję !!!!

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Petarda. Nic dodać, nic ująć.

Aczkolwiek...

HANDMADE GIANT MATCHBOX THAT CAN BE USED

Edytowane przez halset
  • Thanks 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Wielkie dzięki koledzy za wszystkie opinie i komentarze. Szczególnie, że dotyczą tak bardzo niszowej zabawy w siedemsetce.

Napisano

Odsłona druga.

Po ukończeniu budowy pierwszej dioramy, pozostało mi w zapasie jeszcze sporo budynków. Postanowiłem je wykorzystać i rozpocząłem pracę nad kolejnym projektem. W założeniu jest to kontynuacja tego samego pejzażu, powiedzmy - inny fragment tego samego miasta. Centralnym punktem pierwszej dioramy było skrzyżowanie drogowo-tramwajowe, tym razem głównym motywem jest plac ładunkowy z magazynem. Nie pominąłem również akcentu kolejowego w postaci kawałka bocznicy po obu stronach placu. Magazyn z rampą wykonałem samodzielnie od zera, natomiast komin kotłowni zrobiłem z... końcówki od strzykawki. Uważny obserwator dostrzeże również wąskotorówkę z kolebami obsługującą składzik węgla po przeciwnej stronie ulicy. Wymiary podstawy dioramy to 145 x 165 mm.

Miłego oglądania.

IMGP1.JPG

IMGP2.JPG

IMGP3.JPG

IMGP4.JPG

IMGP5.JPG

IMGP6.JPG

IMGP7.JPG

IMGP8.JPG

IMGP9.JPG

IMGP10.JPG

• Like 4