holosal Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 Witajcie Koledzy. Postanowiłem utworzyć ten wątek, aby zaprezentować moje prace w skali 1:700. Mikromodelarstwem zajmuję się od dziesięciu lat. Wcześniej budowałem modele i dioramy w innych podziałkach, głównie 1:160 i 1:220. Założenie było następujące: stworzyć projekt kompletnej dioramy o charakterze miejskim, nawiązującej do rodzimego pejzażu z lat 60-tych ubiegłego wieku. Projekt w 100% cywilny (do tej pory skala 1:700 kojarzona jest niemal wyłącznie z modelarstwem okrętowym). Jestem miłośnikiem starych pojazdów komunikacji miejskiej i pojazdów szynowych w ogóle, dlatego to one stanowią główny temat moich prac. W ten sposób powstała pierwsza diorama o wymiarach podstawy 145 x 220 mm. Pomimo oczywistych ograniczeń jakie niesie ta miniaturowa podziałka, starałem się nie iść na skróty. Większość budynków i innych elementów wyposażenia wzbogaciłem o elementy fototrawione. Pozostałą część obiektów i większość drobiazgów - wykonałem samodzielnie od podstaw. Zaś do produkcji zieleni użyłem wyłącznie syntetyków o najmniejszej frakcji z dostępnych na rynku. I na koniec uprzedzając pytanie - całość nie jest odwzorowaniem jakiegoś konkretnego rzeczywistego miejsca, zdarzenia, sytuacji. Koncepcja to czysta fikcja zrodzona w głowie, a źródłem inspiracji są liczne zdjęcia i pocztówki z epoki, które posiadam w swoich zbiorach. Zapraszam do oglądania. 32 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 rewelacyjna detalizacja malowane pod mikroskopem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 Mistrzostwo Świata. Czy pojazdy to jakieś gotowce, czy własna produkcja ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 Już samo modelarstwo kolejkowe i dioramy w skalach N i Z to wyzwanie, ale 1:700 to kompletny odlot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 (edytowane) Zacytuję klasyków z powyższych postów: R E W E L A C J A! Edytowane 26 Grudnia 2025 przez Thalgonis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holosal Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2025 Dzięki! Malowane wzrokiem nieuzbrojonym, choć ostatnio lupa staje się coraz bardziej niezbędna. Wszystkie pojazdy to żywiczne odlewy oferowane kilka lat temu przez pracownię Evadam, oczywiście do obróbki i pomalowania we własnym zakresie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 Coś pięknego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 27 Grudnia 2025 Share Napisano 27 Grudnia 2025 Bardzo mi się Twoja praca podoba. Oryginalny temat, dużo zwracających oko smaczków i detali - a to kolore markizy, a to reklama - mural, a to jakieś zarupieciałe podwórko... Bardzo szkoda, że nie pokazałeś zdjęć, na których widać fragment pracy, wtedy byłyby one lepiej widoczne. Czy mógłbyś napisać, jak robisz trawę w tej skali? Chciałbym zrobić dioramę morsko-lądową w skali 1/350 i zastannawiam sie nad kilkoma aspektami wykonawczymi. Pozdrawiam, Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 27 Grudnia 2025 Share Napisano 27 Grudnia 2025 Ok. Zebrałem szczękę z podłogi i mogę napisać. 11/10. Genialny projekt. Chętnie zobaczę na żywo daj znać czy gdzieś będziesz. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tempest Napisano 27 Grudnia 2025 Share Napisano 27 Grudnia 2025 Wspaniała diorama jednak byłaby jeszcze wspanialsza gdyby nad torami tramwajowymi została odwzorowana sieć trakcyjna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holosal Napisano 27 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2025 2 godziny temu, socjo1 napisał: Czy mógłbyś napisać, jak robisz trawę w tej skali? Od dawna używam syntetyków firmy Polák. Odcienie zieleni, kolorystyka odpowiadają mi najbardziej, do tego nie są tak wściekle jaskrawe jak u większości produktów na rynku. Na trawniki: Purex - drobno zmielona gąbka, właściwie pył luzem. Na krzewy i listowie drzew: Sitdekor oraz Naturex - ta sama gąbka na osnowie. Nie wiem czy obecnie ten czeski producent wciąż je oferuje, kupowałem je wiele lat temu, z dużym zapasem, który wystarczy mi na wszystkie kolejne prace. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holosal Napisano 1 Stycznia Autor Share Napisano 1 Stycznia Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia Czuję ten klimat, nieprawdopodobna praca . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Duży szacunek, praca robi wrażenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia No niesamowita praca. Powtórzę pytanie za kolegą czy gdzieś będziesz pokazywał swoją pracę na żywo? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Jakbym napisał, że kawał dobrej roboty to ze względu na wielkość tej dioramy bym przesadził, ale ze względu na jakość wykonania już wcale nie. Pięknie to wygląda, tak szczegółowo i tak prawdziwie. Może jedynie tylko ulice zbyt czyste - jakieś ślady tarcia opon, brudu z nich, wycieków płynów z samochodów. Nie zmienia to jednak faktu, że mimo iż rozmiar micro to wrażenie jest mega. Tylko takiego mi jeszcze brakowało: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holosal Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia 8 godzin temu, Endrju napisał: czy gdzieś będziesz pokazywał swoją pracę na żywo? Przyznam, że nawet nie myślałem jeszcze o tym. Bez wątpienia potrzebna by była solidna witrynka i dobre oświetlenie. 5 godzin temu, TAW napisał: tylko ulice zbyt czyste Oj tam, oj tam. Towarzysze z komitetu o to zadbali i sprowadzili do pracy polewaczkę Skoda 706 na lipcowe święto. Trwa akcja tankowania zbiornika z pobliskiego hydrantu: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Rafale, tak jak wcześniej rozmawialiśmy efekt jest po prostu, zwyczajnie zajebisty Podziwiam i czekam na wiecej!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holosal Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia Powiedzieć 'dzięki' forumowemu mistrzowi siedemsetki, to jak nic nie powiedzieć. Wobec tego jeszcze dwa ujęcia makro z odległości 2-3 cm, chociaż nikt przecież nie ogląda dioramy w normalnych warunkach z takiej perspektywy. I na koniec jedno z wielu źródeł inspiracji dla tej i kolejnej pracy - stare widokówki z końca lat 60-tych. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Mistrzostwo Świata! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia To co zrobiłeś jest mistrzowskie. Patrząc na zbliżenia to jest super mistrzowskie. A to zdjęcie z zapałką to odlot. Strach pomyśleć co by było gdyby spadła. Gratuluję !!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia (edytowane) Petarda. Nic dodać, nic ująć. Aczkolwiek... Edytowane 5 Stycznia przez halset 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holosal Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Wielkie dzięki koledzy za wszystkie opinie i komentarze. Szczególnie, że dotyczą tak bardzo niszowej zabawy w siedemsetce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holosal Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Odsłona druga. Po ukończeniu budowy pierwszej dioramy, pozostało mi w zapasie jeszcze sporo budynków. Postanowiłem je wykorzystać i rozpocząłem pracę nad kolejnym projektem. W założeniu jest to kontynuacja tego samego pejzażu, powiedzmy - inny fragment tego samego miasta. Centralnym punktem pierwszej dioramy było skrzyżowanie drogowo-tramwajowe, tym razem głównym motywem jest plac ładunkowy z magazynem. Nie pominąłem również akcentu kolejowego w postaci kawałka bocznicy po obu stronach placu. Magazyn z rampą wykonałem samodzielnie od zera, natomiast komin kotłowni zrobiłem z... końcówki od strzykawki. Uważny obserwator dostrzeże również wąskotorówkę z kolebami obsługującą składzik węgla po przeciwnej stronie ulicy. Wymiary podstawy dioramy to 145 x 165 mm. Miłego oglądania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia NIESAMOWITE !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi