pmroczko Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Cześć! Jest cała masa takich narzędzi - trzeba poszukać w sieci. Przydatne może się przydać pojęcie "scriber" lub "panel line scriber" - różne firmy je sprzedają. Można też spróbować samemu coś takiego zrobić, np. szlifując stare ostrze od nożyka modelarskiego w odpowiedni sposób. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Dzięki, bardzo mi pomogłeś , dokładnie czegoś takiego szukałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 3 Czerwca 2013 Share Napisano 3 Czerwca 2013 Witam wszystkich mam pytanie czy może ktoś robi kalki do polskich rejestracji albo można gdzieś kupić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.kotynia Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Witam! Poszukuję kogoś lub jakąś firmę do zrobienia nowych naklejek na mój nowy model. O to mój e-mail: pawel.kotynia@onet.pl link do zdjęcia:http://www.camionusati.org/iveco_formulauno.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 kalki 'na zlecenie' mozna zamówić tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.kotynia Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Dzięki za informację tombie01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Potrzebne mi specyfiki do naniesienia śladów eksploatacji - głównie kurz, rdza, brudny olej. Jaki specyfik najlepiej odda zamierzony efekt, szukać któregoś zestawu Tamiya Weathering Master Set czy może polecacie coś lepszego ? Aplikator czy pędzel wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz010570 Napisano 15 Czerwca 2013 Share Napisano 15 Czerwca 2013 Witam! Jestem początkującym modelarzem i moje pytania mogą być głupie. A wieć, mam 3 modele i stoją one na moim honorowym miejscu na biurku:P Biurko jest przed oknem i codziennie przez cały dzień świeci dosyć mocno słonce na modele i teraz pytanie czy jeżeli świeci na niego słonce to może jakoś przepalić kalki, chodzi mi o to czy popękają, zbledną po jakimś czasie? Dodam że na modelu nie mam lakieru bezbarwnego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 15 Czerwca 2013 Share Napisano 15 Czerwca 2013 Pytanie mogą wydawać się głupie ale... ja bym nie narażał modeli na bezpośrednie światło słoneczne. Sam mam przeczucie, że rama modelu który kupiłem na Allegro nie była narażona na długotrwałe światło przez co się wypaczyła, możesz mieć problem z kalkami, a może i z samymi modelami, tak czy siak dmuchając na zimne ja bym te modele usunął z bezpośredniego światła słonecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Witam! Jest to zły pomysł. Słońce bardzo szkodzi modelom - powoduje blaknięcie kolorów, plastik staje się kruchy a pod wpływem temperatury części z żywicy się wyginają pod obciążeniem. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek88 Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam. Potrzebuje podpowiedzi przy wykańczaniu mojego trucka Renault Magnum. Chcę go zrobić w wersji z kablami podłączeniowymi do naczepy. I pytanie co by się nadawało w roli tych kabli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Myślę że kable prawdziwe np. od słuchawek, druty itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Witajcie, jaką wysokość ma gotowy model Scanii R-ki Italeri? W poniższej konfiguracji: P.S. Przepraszam za głupie pytanie, ale modelu jeszcze nie mam, a jutro idę zamawiać pod ten model gablotkę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz13 Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Rabbit666, nie wiem ile dokładnie ale to będzie chyba 15cm albo i nawet wyżej tak na oko to gdzieś 18-19 a najlepiej to bym ci radził kupić 20 cm i spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Hej, może dział nie do końca odpowiedni, ale liczę że tutaj dostanę szybko treściwe odpowiedzi Czy ktoś z was może polecić sklep z dodatkami dla 1/24? Chodzi mi konkretniej o felgi z oponami (aoshima głównie), najlepiej w cenach takich, abym z torbami nie poszedł. P.S. Czy sklep modelcentrum.pl jest już kaput? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kangurek Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Hej Mam małe pytanie dotyczące Alclada. Czy metalizer natryskiwać trzeba na całkiem wyschnięty czarny podkład czy można na taki jeszcze w miarę nie podeschnięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Z tego co pamiętam malowanie na nie do końca wyschnięty czarny przyniosło dużo gorsze efekty wizualne i chyba nawet mi się podkład gdzieniegdzie zważył (emalia Model Master). Odradzam, poczekaj do wyschnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Każda kolejna warstwa koloru musi być nałożona na dokładnie wyschnięty poprzedni kolor. Tydzień to tak w sam raz, nie śpiesz się , rób powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Koledzy pomocy Porzebuje instrukcji do danego modelu. Foto zapożyczone z warsztatu kolegi ar2rd Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Koledzy pomocy Porzebuje instrukcji do danego modelu. Foto zapożyczone z warsztatu kolegi ar2rd Pozdro Proszę bardzo http://www.mojehobby.pl/products/REPSOL-Honda-NSR500-98.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 12 Września 2013 Share Napisano 12 Września 2013 Zaglądałem Tam ostatnio i jakoś mi w oczy nie wpadł :p Dzięki Bardzo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Witam. Panowie proszę o pomoc bo już nie wiem co robię nie tak...mianowicie zakupiłem w profesjonalnym sklepie modelarskim papier to robienia kalek do drukarki atramentowe...po wydrukowaniu detalu i odczekaniu około 10min wyciąłem detal, następnie zamoczyłem go w wodzie i....wszystko spłynęło o co chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Cześć! Pewnie trzeba go po wierzchu czymś polakierować jeszcze... Nie do końca jestem pewien czym... Życzę powodzenia z tą pracą i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 A jakiej firmy to był papier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 papier jest taki....http://www.myhobbystore.co.uk/product/60589/experts-choice-decal-paper--inkjet-clear-bmf121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi