Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fiński Mig-21 F-13 z zasobnikiem podwieszonym pod skrzydłem a także wypuszczonym spadochronem. Widoczny jest zwój lin który jest nisko nad ziemią.

mig21ffindy8.th.jpg

Napisano

Tak mógł wyglądać MiG-21, powstały dwa prototypy Ye-8:

8-3.jpg

5-3.jpg

4-3.jpg

9-2.jpg

Bardzo mi się podoba ta konstrukcja, przypomina wspóczesnego EF2000

Napisano (edytowane)

47448219.jpg

foto J.Szymanski

To jeden z naszych Su-7B ,konstrukcyjnie spadochron w podobnym miejscu .Widać przysiad na przednią stójke.

Leszku,to chyba ,,przedprototyp,, 23 ? Ładny samolot !

8160606.jpg

8160702.jpg

Widok z przodu i tyłu na linke

Edytowane przez Gość
Napisano

umiejscowienie luków SHna 21F-13 i 21U

shna21f13i21u.th.png

Uploaded with ImageShack.us

Widok otwartych luków SH, oczywiście miałem u siebie

otwartyluksh.th.png

otwartyluksh.th.png

I wygląd spadochronu przed założeniem

skadaniesh.th.png

I jak teraz patrze na to zdj. przy otw. luku SH , to czy czasami przeniesienie go nie wymusiły też klapy przy pózniejszych wersjach .Bo w położeniu do lądowania musiałyby zawadzać o luki spadochronu .

Napisano

Leszek Sz. napisał

Bardzo mi się podoba ta konstrukcja, przypomina wspóczesnego EF2000
Chińczycy też chyba o nim myśleli[ i o Je -8 na pewno ] jak robili swoje cuda. A niektórzy cały czas się z Nich śmieją

J-10 podobny ?

j10s4.th.jpg

Nie za bardzo odbiegamy od tematu - bo chińskie przeróbki 21 to temat "Żółta Rzeka " ?

Napisano

Nasz F-13 ze szmatą

20101229200841d.jpg

Zdjęcia podesłane przez Babcię, maszyn radzieckich to kolejno s-t "09" - wersja PFS; s-t "01" PFV/FL (Je 77).

Tutaj mała ściągawka, może się przydać

wersjew.jpg

Przekreślenie czerwonym moje.

Napisano

Jeśli chodzi o wersje prototypowe 21 jest fajny artukół w SP. Nie pamiętam jaki to nr ale jak ktoś potrzebuje to odnajdę w weekend i wrzucę po zeskanowaniu. Kilka wzmianek jest też w monografiach (chyba walkaround i Yefima Gordona Fishbeds)

Napisano
s-t "01" PFV/FL (Je 77).
young-ta wersja to propozycja dla dla Hindusów ? Można się pogubić w tych odmianach. Jak mi się marzy taka jedna duża tabela , a w niej obok siebie dla porównania wersje 21 z opisami różnic .
wersje prototypowe 21 jest fajny artukół w SP. Nie pamiętam jaki to nr ale jak ktoś potrzebuje to odnajdę w weekend i wrzucę po zeskanowaniu.

A bardzo proszę , mam trochę tych monografii ,ale w pdf i takie skakanie trochę męczy , zawsze lepsze w pigułce

Napisano

Je 77 latał w Indiach, fakt. Znalazłem jeszcze jedno piękne zdjęcie naszych maszyn ze zbliżeniem na płetwę podkadłubową

20101229211534.jpg

I to co udało się z niego wycisnąć

zoomn.jpg

Pozdrawiam

Ps. Książka "MiG-21 - Famous russian aircraft" Gordona to podstawa. I nie oszukujmy się, łatwo ją znaleźć w sieci

Napisano (edytowane)
Ps. Książka "MiG-21 - Famous russian aircraft" Gordona to podstawa. I nie oszukujmy się, łatwo ją znaleźć w sieci

Jak i pozostałe 30 monografi nawiązujących do 21. Jest już nawet najnowsze dziecko Y.Gordona omawiające własnie chińskie przeróbki i wersje Migów "Chinese Power ". Niestety kolejna próba " przeczytania " nieudana -albo antywirus taki czuły, albo rzeczywiście pozycja zainfekowana .Poczekamy

Znalazłem zbliżenie z którego wynika iż ta lina musiala być jakoś podczepiona pod końcówkę dyszy.Musiałbym jednak tego dotknąć.

mocowanielinyspadaka21f.th.png

nowyobraz12x.th.png

Edytowane przez Gość
Napisano (edytowane)
Jeden z najciekawszych niezbędników informacji o "21".

Dostępna i u nas. Tylko ta cena .......

Ale za 720 stron może warto?

Właśnie oglądałem najnowszą ksiązke Gordona ,,Mig15,, cegła za ponad 50 funtów .

Autor idzie troche na łatwizne i skróty tak jak w 21. W obu przypadkach ,odnosze wrażenie iż jest to misz masz ksiązkowo-internetowo-gazetowy.

No, ale ja jestem zmanierowany...

mig21podwieszenia.th.jpg

Podwieszenia .

8160703.jpg

Babcia,tak to wyglada

Edytowane przez Gość
Napisano
Jeden z najciekawszych niezbędników informacji o "21".

browar i masz PDFa , warto - kopalnia wiedzy o fishbedzie

Napisano

Podkadłubowa belka dla " produktu specjalnego " -bomba z " grzybem " tylko tak trochę niewyrażnie narysowana. Ale samo " spec...." już dużo mówi.

Napisano

Tajne przez poufne? ;)

Jak już jesteśmy przy temacie - są gdzieś jakieś zdjęcia, albo rysunki techniczne, czy poprzedni ustrój zadbał o to, żeby nikt o niczym nie wiedział?

Napisano (edytowane)

Pewnie że są i to w tym temacie.Gdzieś na poprzednich stronach.Wpisz w szukaj BD3-66-21N- jest tu trochę materiału na temat i belki , doświadczeń , prób , wiary Rosjan w Sojuszników, bomb, imitatorów, itd.Więcej się dowiedziałem na Forum niż przez prawie 30 lat obsługiwania 21.Jak masz cierpliwość to znajdziesz , gdzieś kilkanaście stron do tyłu .No trochę więcej od ok.str.54-54.

Edytowane przez Gość
Napisano

Tajne - spec. znaczenia - to było kiedyś !!! Dziś w dobie internetu raczej bardzo jawne tylko dobrze trzeba poszukać .

Belki specjalne były tylko na 12 maszynach MiG 21 PFM/N ( 94 N ) które latały w 11/9 plm w Debrznie, 2 plm w Goleniowie, 32 plrt w Sochaczewie, 1 plm w Mińsku Maz. i 10 plm w Łasku. Ale brak jest informacji o faktycznym wykorzystywaniu tych belek w szkoleniu bieżącym. Nie mam informacji aby szkolenia z tymi belkami odbywały się w Debrznie jako , ze ten pułk miał je najwcześniej a później to już w ogóle nikt nie myślał o takich szkoleniach. Były supertechniki czyli Su 22 .

Bomby - czy myśmy takowe mieli ?? śmiem osobiście wątpić ale dzisiejsza propaganda twierdzi że tak

Osobiście spotkałem się ze szkolną bombą a raczej z jej makieta w COSSTWL w trakcie szkoły z podtekstem : szkolenie przechodzicie bo musicie a czy sojusznicy dadzą tego nie wiemy .

Oczywiście dla modelarzy jest to temat arcy ciekawy ale czy do końca prawdziwy ????????

Napisano

Grzegorz 5710 zapomniałeś o Bisach. Nawet instalacje były, bo przecież tow.radzieccy poobcinali na koniec złączki. A produkty były 2 ? tajemnicze "Izdelie 244N", IAB-500 - ten drugi "noszony " jako imitator. Bomba o mocy 5kt.

Napisano

O ,przed supertechnika były Su-7 w Bydgoszczy i Su-20 w Powidzu .W obu aktywnie trenowano ze ,,spec podwieska,,.Zawsze mnie zastanawiało ,jak w tym stresie mając na pokładzie PKI szedł by do tego podrzutu.

Mig-21 Pfm w Sochaczewie to po 1987 i to krótko juz bez instalacji.

Napisano
O ,przed supertechnika były Su-7 w Bydgoszczy i Su-20 w Powidzu .W obu aktywnie trenowano ze ,,spec podwieska,,.Zawsze mnie zastanawiało ,jak w tym stresie mając na pokładzie PKI szedł by do tego podrzutu.

Mig-21 Pfm w Sochaczewie to po 1987 i to krótko juz bez instalacji.

I pełna zgoda ale piszemy tu o "21" a nie "SU" dlatego pomijam ten drugi typ.

PKI to celownik na PFM i wbrew pozorom nie pracował dla spec podwieszeń. W miejsce pulpitu sterowania uzbrojeniem, który był montowany nad celownikiem zakładało się pulpit sterowania zrzutem bomby specjalnej. Taki pulpit był w komplecie belki specjalnej . Cała instalacja z tego co mi się przypomina współpracowała z autopilotem ot i cała tajemnica.

PFM w Sochaczewie to oczywiście końcówka 1987 roku - trzy przyjęte z LZR Dęblin i trzy przyjęte z Goleniowa. Wśród tych ostatnich była maszyna po remoncie w Dreźnie zdecydowanie odstająca jakością powłoki lakierniczej od pozostałych. Demontażu instalacji belki specjalnej wykonywali koledzy radzieccy chyba na wszystkich samolotach jakie miały ją w naszym lotnictwie ( PFM/BIS )