babcia131 Napisano 23 Lutego 2015 Napisano 23 Lutego 2015 em - Dzięki , mam instrukcję R-60 , ale tam więcej o składowaniu niż konkretów. Cytuj
young Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Dla zainteresowanych, PKL Uzbrojenie lotnicze wschód strona 11, jest OFAB-250-270 z parą uch po jednej stronie i pojedynczym po przeciwnej. Czyli tylko zdjęciom ufać. Natomiast w zestawie eduarda jest błąd. Jeżeli już nanosimy niebieskie pasy, powinny być po dwa na każdej bombie, a nie jak w instrukcji... Cytuj
babcia131 Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Paski na bombach w zależności od typu i rodzaju [ kiedyś chyba było ] Cytuj
young Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 To jest właśnie tabelka z PKL. Eduard daje pięć pasków, po jednym na każdą OFAB i zapasowy Cytuj
foxbat155 Napisano 27 Lutego 2015 Napisano 27 Lutego 2015 Dzięki em!!!. Świetna instrukcja. Swoją drogą pierwszy raz słyszę, że w Polsce używano pierwotnej wersji R-60. Ciekawi mnie czy rzeczywiście te rakiety były na uzbrojeniu czy po prostu przetłumaczono "uczebniki" niejako z rozpędu. Takie przypadki są znane np: opisy zasobników N z MiG-21R które nigdy nie znalazły się Polsce. Czy ktokolwiek jest w stanie to potwierdzić? np. w postaci zdjęcia. Chociaż rysunek w instrukcji pokazuje R-60 z optycznym zapalnikiem to na pewno chodzi raczej o R-60K, bo to wynika z tekstu i tylko ta wersja była eksportowana poza ZSRR, podobnie zresztą było z R-60M. Dziwna jest też data - 1988, wówczas R-60 na pewno już nie był w produkcji ( no chyba że otrzymaliśmy coś z radzieckich zapasów, ale wówczas nie byłyby "eksportowe" z Kolibrem ), może pomylono to z R-60MK. Pozdrawiam. Cytuj
babcia131 Napisano 28 Lutego 2015 Napisano 28 Lutego 2015 Może być Choć ten 6814 z Kobylnicy to chyba długo nie postoi .Powoli sie zaczyna robić syf , kiła .....Szkoda takiego samolotu , z tak ciekawym malowaniem . Cytuj
foxbat155 Napisano 28 Lutego 2015 Napisano 28 Lutego 2015 Zainteresowała mnie sprawa tych R-60 i postanowiłem trochę pogrzebać w temacie. Ale od początku: jak rozróżnić R-60 od R-60M. Otóż ten nowszy wewnątrz rożni się prawie całkowicie, natomiast na zewnątrz tylko troszeczkę. Przede wszystkim R-60M jest o 42 mm dłuższy od swojego poprzednika i właściwie wszystkie te milimetry są z przodu w przedziale głowicy naprowadzania. Poniżej dwa zdjęcia, które wyrażnie pokazują owe różnice: Wyłożone obok siebie w Muzeum Techniki Wadima Zadrożnego w Moskwie R-60 ( na pierwszym planie nieco poniżej ) i R-60M ( drugi plan, powyżej ). Jak widać R-60M ma dłuższy przedział głowicy i inny kształt przedniego usterzenia, ponadto obydwa pociski są wyposażone w zapalnik optyczny, wersje nigdy nie sprzedawane za granicę ZSRR jeśli wierzyć tradycji ustnej i pisanej. Obrazek ze strony producenta pocisku. Po lewej głowica TGS-75 pocisku R-60M, po prawej TGS-60 pocisku R-60, wyrażnie widać opisane już różnice. Poszukiwania z krajowego podwórka: Pocisk R-60K ( literka od nazwy zapalnika radiowego "Koliber" ) na wystawie w Muzeum Lotnictwa w Krakowie. Na podwieszeniu na MiG-21Bis. Zegrze Pomorskie 2002 rok. Na zdwojonej belce na MiG-21Bis. Oraz inne ciekawostki: MiG-23MF oraz.............. Su-22M4 na jednym z pokazów. Pozwoliłem sobie "pożyczyć" zdjęcie z jednego z albumów od kolegi kaesz. Widać wyrażnie że pociski R-60K ponad wszelką wątpliwość były i być może jeszcze są używane w Polsce. Jak dotąd w literaturze pisano że R-60MK trafiły do nas na przełomie lat 1981/1982 dla MiG-21Bis i MiG-23MF. Co ciekawe na wszystkich posiadanych przez mnie zdjęciach Bisów z uzbrojeniem widać zwykłą R-60 a nie M ( oczywiście tam gdzie można rozpoznać szczegóły ). Zrodziło to w mojej głowie myśl, że może początkowo otrzymaliśmy jedynie R-60K a dopiero kiedy dotarły do nas pierwsze Su-22M4 wraz z nimi przyszły rakiety w wersji MK, albo dopiero wraz z MiG-29. Czy ktokolwiek ma zdjęcia MiG-21Bis i MiG-23MF z R-60MK z lat osiemdziesiątych, pomogłoby to odpowiedzieć na niektóre pytania. Cytuj
em Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Zapalnik ,,Komar,, , reszta jest tłumaczeniem z rosyjskiego metodyku pt ,,Самолет Миг-21бис .Pуководство по эксплуатации системы управляемных ракет Р-60. / продукт 62 /. Дополнительные технические описание / книга II oraz Mетодические рекомендации по боевому применению ракет Р-60 с самолета Миг-21 бис . Дополнительные к методическому пособию по боевому применению самолета Миг-21бис. Cytuj
foxbat155 Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Wszystkie rosyjskie żródła podają nazwę głowicy naprowadzania "Komar" lub "Komar-M" odpowiednio dla R-60 i R-60M, a zapalniki to: optyczny Jeżyk bądż Jeżyk-M ( rosyjskie "Стриж" ) i radiowy Koliber lub Koliber-M ( ros. "Колибри" ). A czy wiadomo jak te rakiety były określane w polskich dokumentach?. Znany mi opis eksploatacji pocisku R-60MK pochodzi z roku 1990 i nie ma w nim informacji że jest jakimś uzupełnieniem do wcześniejszej publikacji co może sugerować pierwsze wydanie. Jeśliby to przyjąć za pewnik to oznaczałoby, że dostaliśmy te pociski dopiero z MiG-29. Ale to tylko gdybanie bo wcześniej mogły być w użyciu jedynie dokumenty w języku rosyjskim, należałoby zadać pytanie ile trwało tłumaczenie dokumentacji do otrzymywanego sprzętu. Kwestia wydaje się ważna bo może się okazać, że możliwość ataku czołowego w manewrowej walce powietrznej pojawiła się w PSP dość póżno w porównaniu do innych. Ktoś kto ma dostęp do starej dokumentacji z Zegrza, Rędzikowa bądż Babich Dołów mógłby to wyjaśnić. Pozdrawiam. Cytuj
kaesz Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Czyli na moim zdjęciu jest R-60K? Foxbat155 mógłbyś wrzucić tu zdjęcie R-60MK na dowolnej maszynie w Polsce? Tak z ciekawości Cytuj
em Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 W sieci jest cos takiego jak Lot.2399/85 Samonaprowadzajacy sie pocisk lotniczy R-60 opis techniczny i uzytkowanie . W sumie nie wnosi nic nowego . Oczywiscie ze Koliber ... Cytuj
foxbat155 Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Tak kaesz na Twoim zdjęciu jest R-60K i dla mnie też było to sporym zaskoczeniem. Inny Su-22 z "wystawki" też ma R-60K: A tutaj z R-60MK: Zdjęcie z oficjalnej strony jednej z Eskadr, podpisane jako przed wylotem na ostre strzelanie. Rozumiem że pod względem czysto technicznym te obydwa pociski są calkowicie zamienne używają w końcu tej samej wyrzutni. Natomiast zastanawia mnie jak to jest z systemem uzbrojenia, możliwości rakiet znacznie się różnią strefy odpalenia muszą być wyliczane inaczej, czy system uzbrojenia jest przystosowany do obu?. Dlatego wydaje mi się, że te R-60K to tylko tak na "szoł", być może służą jako treningowe dla zbrojmistrzów. Na pewno taka sytuacja jest z widocznymi na zdjęciu B-13, bo wyrzutni kilka to my mamy ale nigdy nie zakupiono do nich npr S-13. Tutaj nasz MiG-29 z R-60MK: A wracając do głównego wątku: Węgierski MiG-21Bis z R-60MK. Węgrzy ( podobnie jak NRD ) byli zawsze trochę bardziej uprzywilejowani w UW, jako pierwsi otrzymywali nowe uzbrojenie. Bisy otrzymali na przełomie 1975/1976 czyli znacznie wcześniej niż my. Na pewno początkowo musiały być uzbrojone w R-60K bo po prostu M-ka wówczas jeszcze nie istniała ( w zależności od żródeł datę wejścia do służby podaje się jako 1979 lub 1982 ). Może w ogóle tych zwykłych 60-tek nie mieli, początkowo R-3/R-13 a póżniej modernizacja do R-60M. Tak było z naszymi MiG-23MF, pierwsze kilkanaście samolotów nie miało w arsenale żadnej wersji R-60, były modyfikowane w jednostce, przy czym wiele wskazuje na to że dostały gorsze R-60K w miejsce MK. Być może zaważyła na tym sytuacja polityczna w Polsce na początku lat 80-tych ubiegłego wieku. Na pewno w tym wszystkim więcej pytań niż odpowiedzi, jednak warto ich szukać ponieważ wiele wskazuje iż potencjał PSP wyglądał w tamtym okresie zupełnie inaczej niż do tej pory się wydawało. Możliwości R-60 i R-60M znacznie się różnią na korzyść tej ostatniej i posiadanie lub nie posiadanie M-ki mogło zaważyć na losach ewentualnych operacji powietrznych, konieczność ataku tylko z tylnej półsfery jest poważnym ograniczeniem. Do tej pory wszystkie te pociski wrzucano do jednego worka - R-60MK, we wszelkich publikacjach modelarskich czy hobbystycznych podaje się tylko tą nazwę i nagle okazuje się historia wyglądała inaczej i na wiele rzeczy można spojrzeć w nowym świetle. Cytuj
em Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Era R-60 w krajach Układu Warszawskiego rozpoczeła sie po 1982 roku . Mniej wiecej w tym czasie , po debiucie na bliskim wschodzie ZSRR uwolniło najstarsza wersje na eksport do krajów UW. Pierwsze wzmianki w dokumentacji /polskiej/ to listopad 1984 Mig-23 i 1985 Mig-21 bis. R-60MK to juz czas Mig-29 . Cytuj
foxbat155 Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Em a jeżeli posiadasz takowe dokumenty to możesz coś pokazać na forum?. I wtedy powstaje pytanie: jeżeli MiG-21 i MiG-23 otrzymały "zwykłe" R-60 na przełomie 1984/1985 to z jakimi pociskami przyszły pierwsze Su-22M4 w roku 1984. Wiadomo ze występuje różnica pomiędzy seriami tych samolotów. Po serii 30-tej ( eksportowej, około 1986 jeśli dobrze pamiętam ) Suczki mają bogatszy zestaw wyposażenia elektronicznego i może tu leżała granica na tych samolotach pomiędzy R-60K a R-60MK. Niewątpliwie Suczki przenoszą M-ki bo potwierdzają to zdjęcia, no chyba że to póżniejsza modernizacja. I jeszcze kwestia czy Bisy i MiG-23MF w ogóle przenosiły R-60MK po jakiejś kolejnej modernizacji czy do końca służby pozostały z R-60K. Cytuj
em Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Sprawa jest prosta . Jeśli samoloty maja układ elektryczny przystosowany do przenoszenia wyrzutni APU-60 ,to podwiesi sie i zuzyje kazdy wariant R-60 . W Su-22M4 system uzbrojenia , a własciwie pilot przełacza / wybiera zakres strzelania R-60 ,powietrze lub ziemia .Tylko tyle. Cytuj
babcia131 Napisano 3 Marca 2015 Napisano 3 Marca 2015 Co ma podwieszone pod wewnętrzną wyrzutnią ten 21R ? Jakaś imitacja uzbr. bombowego ? Coś tam na pewno wisi , ale widzę to pierwszy raz .Może znowu inwencja muzealników ? Grzegorz5710 czy można liczyć na jakieś wskazówki ? Cytuj
Piotrek.S. Napisano 3 Marca 2015 Napisano 3 Marca 2015 Wygląda trochę jak bomba oświetlająca OMAB. Cytuj
Jarekk Napisano 3 Marca 2015 Napisano 3 Marca 2015 Mam zdjęcia 1423 z wczesnego pobytu w Drzonowie i belga była wówczas goła. Coś in zbywało. Cytuj
babcia131 Napisano 4 Marca 2015 Napisano 4 Marca 2015 Wygląda trochę jak bomba oświetlająca OMAB. Też mi się kojarzy z uzbrojeniem śmiglaka latającego nad morzem .Uwielbiam Naszych muzealników.Są lepsi od Chińczyków w dezinformacji. Cytuj
Grzegorz 5710 Napisano 5 Marca 2015 Napisano 5 Marca 2015 Wygląda trochę jak bomba oświetlająca OMAB. Też mi się kojarzy z uzbrojeniem śmiglaka latającego nad morzem .Uwielbiam Naszych muzealników.Są lepsi od Chińczyków w dezinformacji. LUDZIE!!!!!!! od kiedy na wyrzutni rakietowej APU wiesza się bomby !!!!!!!! Cytuj
Jarekk Napisano 5 Marca 2015 Napisano 5 Marca 2015 LUDZIE!!!!!!! od kiedy na wyrzutni rakietowej APU wiesza się bomby !!!!!!!! Od Drzonowa Cytuj
babcia131 Napisano 5 Marca 2015 Napisano 5 Marca 2015 Mea culpa , mea maxima culpa Ale obciach -starzeję się chyba Cytuj
Grzegorz 5710 Napisano 5 Marca 2015 Napisano 5 Marca 2015 LUDZIE!!!!!!! od kiedy na wyrzutni rakietowej APU wiesza się bomby !!!!!!!! Od Drzonowa Mimo podwójnych okularów , lupy i innych dziwadłów z tych zdjęć nie mogę wywnioskować czto eto. Jedyne co przychodzi mi do głowy to może to być zasobnik z aparatem S-13 do kontroli celowania i strzelania jaki stosowano na szparkach ale mogę się mylić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi