lemmy69 Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Witam Szanowne Grono Mam na imię Jurek (52 l.) i w okresie 04/89 - 10/90 (pierwszy pobór skrócony do 1,5 r.) służyłem w JW 1452 czyli rzeczonym 2 PLM "Kraków" ... co prawda , na 2 komp. radio-technicznej , ale jednak Wiedzą o samych MiG-ach może nie błysnę , ale kilkoma ciekawostkami z życia pułku mogę się podzielić. Na początek nazewnictwo: Dla wtajemniczonych pewnie nie będzie to novum ale zapisu : MiG 21 nie czytamy wprost ( "mig dwadzieścia jeden") , ale zgodnie z rosyjskim "... dwadcat pjerwyj" czyli "... dwudziesty pierwszy ) Co najśmieszniejsze , oficer polityczny pułku ppłk Kapica na tyle przesiąkł moskiewską szkołą że wszystko co latało podporządkowywał tej nomenklaturze ... zapytany kiedyś na luźnej pogadance o porównanie MiG-a 21 z F 16 odparł z dumą: "... aaa tam , te ich (dosłownie) eFy szesnaste ... różnią się tylko jednym szczegółem od naszych MiG-ów: ich samoloty są efektowne , a nasze za to efektywne ... żołnierze" To nie koniec anegdoty ; któryś z kumpli zapytał o to właśnie (jego , ppłk) nazewnictwo , mianowicie dlaczego tak "... z męska a nie bezosobowo" Mentor zripostował : "a jak cię żołnierzu komar, dajmy na to upier..li ... i kolejny i jeszcze jeden. I jak je później ganiasz po sali z ręcznikiem i w końcu je zatłuczesz ... to jak będziesz krzyczał ? Ano właśnie : "pierwszy ... drugi ... trzeci !!!" ot cały Kapica. Odnośnie zaś nazw potocznych ... w slangu pilotów mojego pułku był on określany niezbyt chlubnym mianem "latającej trumny" ... to , zdaje się , pokłosie owych katapult od których ów wątek się zaczął (lat temu 12 :)) ) No to tyle tytułem wstępu , był to mój pierwszy post na forum , w ogóle pierwszy od roku chyba. Niebawem założę konto bo planuję powrót do młodzieńczego hobby i będę potrzebował Waszych porad . Aha, na przyszłość będę operował nick-iem Lemmy69 ... i najprędzej w dziale stoczniowym/350 ale mam też pomysł na projekt w moto 1/1. Do zobaczenia ... hmm (... usłyszenia ? ... odczytania ???) niebawem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 41 minut temu, lemmy69 napisał: No to tyle tytułem wstępu Świetne wejście Wszelkie anegdoty mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemmy69 Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Jeszcze kilka mam w zanadrzu Tylko teraz czytając posta po raz wtóry nie jestem już pewien czy ów Kapica był ppłk Kojarzy mi się jako kapitan na wiosnę'89 ... na pewno był majorem po pewnym czasie ... ale czy za mojej kadencji awansował powtórnie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 1 godzinę temu, lemmy69 napisał: MiG 21 nie czytamy wprost ( "mig dwadzieścia jeden") , ale zgodnie z rosyjskim "... dwadcat pjerwyj" czyli "... dwudziesty pierwszy ) Forma zgodna z językiem rosyjskim to po prostu rusycyzm, taki błąd językowy. Oczywiście, w niektórych środowiskach przyjęło się takie określenie. Slang środowiskowy ma swoje przywileje językowe, wiadomo. Niemniej 'mig dwudziesty pierwszy' i 'ef szesnasty' to wciąż taki sam rusycyzm. Zatem, owszem, czytamy wprost: 'mig dwadzieścia jeden', o ile nie chcemy stylizować się na przedstawicieli środowiska sprzed kilkudziesięciu lat i wolimy czytać poprawnie. No chyba, że mowa jest np. o dwudziestym pierwszym MiGu dwadzieścia jeden, który pojawił się w naszym kraju :). To uwaga na marginesie, bo bardzo sympatyczna anegdotka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemmy69 Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Dokładnie , tak jak napisałeś , aczkolwiek natknąłem się kiedyś w sieci na teorię ad. tego sposobu nazewnictwa radzieckich maszyn ... i tak to m.w. brzmiało : MiG - 21 - oznacza "dwudziesty pierwszy projekt z biura konstrukcyjnego (im.) Mikojana" Su-35 - ozn. "trzydziesty piąty projekt z biura konstr. (im.) Suchoja" Ka-50 - " ... z biura Kamowa" itd... Nie powiem , dało mi to wówczas do myślenia a propo's samych liczb chociażby ... "postawili sobie za cel , aby wdrażać do prod. seryjnej jedynie co drugi, nieparzysty projekt ??" Wśród "wiertoliotów" nie ma takiego ograniczenia : Mi-2 ale również Mi-17 Być może zawiadywał tym jakiś fetyszysta ... ale , już chyba w czasach 2wś występowały Po-2 , Ił-2 , różne Pe(tlakowy) , Szcze(rbakowy) ... ale to przecież bombowce, szturmowce podczas gdy sam. myśliwskie miały numery nieparzyste: Jak-1 , 3 , 9 , Ławoczkiny i pewnie jeszcze inne, których już pamięcią nie ogarniam W powyższej anegdocie bardziej chodziło mi o przedstawienie , zobrazowanie Wam samej sylwetki, osobowości owego politruka ... to był prawdziwy fan komunizmu , Układu Warszawskiego i czego tam jeszcze można ... po latach obejrzałem film "Wróg u bram" o Stalingradzie , występuje tam postać takiego właśnie politruka , dla niektórych może się wydawać wyobrażona "zbyt amerykańsko" ... dla mnie , jak najbardziej prawdziwa za sprawą (przyjmijmy że majora) Kapicy. Stąd też moje przekonanie iż powielał on ślepo to co usłyszał od Rosjan: nie "MiG dwadcat odin" a "MiG dwadcat pierwyj". A może ktoś zgłębiał już te arkana i rozszyfrował radziecką numerologię ... tylko ja nie jestem na czasie No cóż , znowu czas kończyć , zanim Was nie zanudzę W kolejnych odsłonach postaram się odtworzyć schemat organizacyjny 2 PLM "Kraków" w ostatnich latach jego istnienia , dalej będę obnażał sylwetkę majora (?) Kapicy (ale nie ma w tym nic złośliwego , taki po prostu był) , no i parę ciekawostek których niekiedy byłem współuczestnikiem. A na koniec mini quiz: czym była "Krowa" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 17 minut temu, lemmy69 napisał: czym była "Krowa" ?? Hmm, "Krasula" to wiem, a "Krowa"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Rumunia uziemiła na stałe swoją flotę Migów 21 z powodu ich stanu technicznego. https://kresy.pl/wydarzenia/rumunia-uziemila-swoje-mysliwce-mig-21/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 W dniu 14.12.2021 o 00:08, Grzes napisał: Hmm, "Krasula" to wiem, a "Krowa"...? Pojemnik/butelka do spirytusu pobieranego w celu wykonania obsług.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Rumunia uziemiła na stałe To Rumuni jescze na nich bojowo latali?!? To przebili chyba nawet nasze Su22?!?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 5 minut temu, myszaty napisał: To Rumuni jescze na nich bojowo latali?!? To przebili chyba nawet nasze Su22?!?... Tak, wykonywali loty patrolowe wzdłuż granicy z ukrainą i mołdawią. Podczas jednego z takich lotów pilot rozbił jednego Miga, zdaje się, że zginął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Podczas jednego z takich lotów pilot rozbił jednego Miga Na ratunek wystartował śmigłowiec... i też się rozbił... https://zbiam.pl/tragedia-rumunskiego-lotnictwa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 Witam szanowni Koledzy Jako nowy uzytkownik Forum ( mimo iż sledzę informacje w nim zawarte od pewnego czasu ) witam wszystkich serdecznie . W kwestii Miga 21 . I wiek ( emerytura) , i czas wolny , pozwoliły mi powrócic do lepienia plastikowych modeli :-)) Pech chciał , że na moje biurko trafił całkiem zacny model MiGa21 MF firmy Eduard . Poziom mojej wiedzy na temat "rur" jest raczej homeopatyczny - do tej pory bliższe mi były raczej "szmatoloty" z początków awiacji w Polsce . Ale - cóz - kiedyś jest zawsze ten pierwszy raz. A model zacny, i skala taka akurat dla emeryta - czyli 1/48 więc nie będę marnowac okazji:-)). I w tym kontekscie mam kilka pytań do szanownych .... 1. do wyboru mam 4 schematy kamuflażu z których interesuje mnie tylko polskie , a mianowicie maszyna nr 9107 (nr fab 969107). Wolałbym tę maszyne zrobic w kamuflazu mniej okazjonalnym , ergo - moze koledzy podpowiedza w jakich "barwach:" ta maszyna funkcjonował w LP ( nmf , jasnoszary etc....) i czy nr taktyczny w trakcie transferów ulegał zmianom , czy tez był na stałe przypisany maszynie na podstawie jej nr-u fabrycznego.. 2. w zestawie uzbrojenia mam do wyboru R-3S, R-3R, R-13, S-24 i RS-2US plus bomby FAB 100 i 250 , tudzież zbiorniki paliwa . Jaki był najczesciej spotykany komplet uzbrojenia MiGa21MF... Pozdrawiam MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 2 godziny temu, boberm1 napisał: czy nr taktyczny w trakcie transferów ulegał zmianom Numer się nie zmieniał 2 godziny temu, boberm1 napisał: Jaki był najczesciej spotykany komplet uzbrojenia MiGa21MF Były różne warianty. Odrzuciłbym bomby, S-24 i rakiety RS-2US. Zbiornik raczej tylko podkadłubowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 Grzes- dzięki za reakcję. Jedną partię problemów mam rozwiązaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 (edytowane) 9107 zanim został "Złotym MiGiem" miał barwy srebrne. Jednostka: 10.PLM - 1.eskadra Edytowane 3 Lipca 2022 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 43 minuty temu, Grzes napisał: 9107 zanim został "Złotym MiGiem" miał barwy srebrne. Jednostka: 10.PLM - 1.eskadra Grzes- dzieki wielkie jeszcze raz . No to wiem na czym stoję:-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 9 Lipca 2022 Share Napisano 9 Lipca 2022 W dniu 3.07.2022 o 12:53, Grzes napisał: Zbiornik raczej tylko podkadłubowy. Aczkolwiek pod skrzydłami też się zdarzały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Lipca 2022 Share Napisano 9 Lipca 2022 @Wymysl jak najbardziej masz rację i powiem więcej - mi się ten wariant podwieszeń bardzo podoba. Podałem zbiornik podkadłubowy, bo kolega zapytał o podwieszenia najczęściej stosowane na MF-ach. Z tego samego powodu zaproponowałem odrzucenie pocisków RS-2US i bomb, choć nasze też z nimi latały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 10 Lipca 2022 Share Napisano 10 Lipca 2022 zbiornik podkadłubowy mógł być poj. 900l lub 490l. Najczęściej ten drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) Na podwieszeniach będa R3R i R3S , a pod kadłubem zbiornik 490 l. Myslę, że będzie wygladało wystarczająco bojowo:-))) Rura powoli sie robi ..... Edytowane 11 Lipca 2022 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 2 godziny temu, boberm1 napisał: Na podwieszeniach będa R3R i R3S , a pod kadłubem zbiornik 490 l. Myslę, że będzie wygladało wystarczająco bojowo:-))) Rura powoli sie robi ..... Stop! Bez szachownic na górze skrzydeł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) 23 minuty temu, Wymysl napisał: Stop! Bez szachownic na górze skrzydeł. dokładnie tak. MiG-21 nigdy nie posiadał szachownic na górnej pow skrzydeł. Standard to dół skrzydeł i usterzenie. Bywały na kadłubie. Edytowane 11 Lipca 2022 przez imt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) Imt , Wymysl - dzieki za info ---No cóz - "zeskrobiemy" te piękne szachownice . Tak to jest , jak robi sie po raz pierwszy nowoczesny samolot:-)) zamiast porządnego dolnopłata lub dwupłata z silnikiem z cylindrami , a nie jakies połączenie odkurzacza z rachitycznymi skrzydełkami i rurą z aluminium .... BTW- W/g instrukcji Edka "złoty 9107" ma zaznaczone szachownice takze na górze - ergo - pojechałem w/g instrukcji . Mój błąd . Edytowane 11 Lipca 2022 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 Pytanie do znawców tematu. Łaciate Mig-i z Łasku po przemalowaniu na zlot posiadały napisy eksploatacyjne czy nie? Jeśli były to już nasze polskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 Godzinę temu, KrzychuP napisał: Łaciate Mig-i z Łasku po przemalowaniu na zlot posiadały napisy eksploatacyjne czy nie? Tak, ale było ich dużo mniej niż przed malowaniem. Różniły się też kolorem, bo nie były czerwone i niebieskie, a ciemnoszare. Godzinę temu, KrzychuP napisał: Jeśli były to już nasze polskie? Malowanie było u nas to jakie miały być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi