Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.02.2022 o 19:57, BRAVO112 napisał:

szukam malowania Lublina R VIII z wielorybem

w roznych modelach wieloryb jest bardzo roznie przedstawiany 😞 

Expand  

Masz nr 10 "Historii Puckich"? Jest tam artykuł o malowaniu R.VIII. Jeszcze nie mam tego nru, ale może coś więcej pokazują? W jednym ze wcześniejszych jest ta fotka, którą pokazał Kolekcjoner w lepszej jakości.

HP10.jpg

Edytowane przez Wymysl

Cześć. Jest omówione malowanie ze zmianami. Są zdjęcia w dobrej jakości. Są zdjęcia elementów z fragmentami oryginalnego malowania. Popytaj w Modelmanii. Mają inne numery. Ten numer  wg strony do sprowadzenia.

Pozdrawiam

W dniu 24.01.2022 o 16:12, Hello napisał:

lim6.jpg.da1c3495a4b365749e110173e887c6e8.jpg

Znalazłem takiego Lima-6 . Tak jest w podpisie . 

Jaki zestaw pasuje do tego samolotu w skali 1/48 ?

Uprzedzam , że ginę w oznaczeniach Lim , MiG-17 itd. Także proszę o bardzo klarowne informacje .

Pozdrawiam Hello

Ps Tak przy okazji , może dobrym pomysłem jest "przypięcie" tego wątku na pierwszą stronę działu ?

Expand  

Lim-6, nr burtowy 418

nr fabr. 1J 04-18

1961r. produkcja WSK Mielec,

1963 przebudowany na Lim-6bis, potem na Lim-6R

08.04.1963 dostawa do wojska

maj 1991 zdjęty z eksploatacji

1991 sprzedany prywatnemu właścicielowi do Holandii

• Like 1

W dniu 4.02.2022 o 19:11, myszaty napisał:

Też mam problem z tymi wszystkimi mutacjami...

Expand  

Ja na razie mam zakodowane , że jak jest spadochron to będzie Lim-6bis .

Tak więc , jest postęp w śledztwie .

Edycja .

Najlepszym opisem są rysunki , zmiany zaznaczone innym kolorem, wyróżniającym nowe lub brak elementów z bryły samolotu . I tak powinny być robione książki . Modelarze są wzrokowcami , jak zobaczą to zapamiętają . 

Forum jest pełne pytań typu : a czy można zrobić taką wersję , a czym się różnią , itp . 

Edytowane przez Hello
  • Like 1

Hej, Wracając jeszcze do Lublina VIII. Dzisiaj mogłem zajrzeć na półki z książkami. Jeśli jesteś zainteresowany tym tematem poważniej to numer 8 Historii Puckich jest poświęcony tej maszynie. Masz 15 stron o Lublinie. Dużo dobrych zdjęć. Plany z detalami. Opis kolorystyki z fotkami oryginalnych fragmentów poszycia z góry i z dołu.

• Thanks 1

W dniu 4.02.2022 o 19:11, myszaty napisał:

Lim 6bis - to w nich dołożyli spadochron pod statecznik pionowy?

Też mam problem z tymi wszystkimi mutacjami...

Expand  

Lim-5 licencyjna wersja MiG-17F

Lim-5P to MiG-17PF z radarem

Lim-5M pierwsze podejście do szturmowca: dodatkowe zbiorniki konforemne w przykadłubowej części skrzydeł (większa grubość i cięciwa), podwójne koła podwozia głównego, spadochron pod kadłubem,

Lim-6 podobny jak poprzedni, ale klapy z nadmuchem i spadochron u nasady statecznika,

Lim-6bis ponieważ dwa poprzednie warianty nie za bardzo się udały zostały przebudowane do wersji o mniej radykalnych zmianach: od Lima-5 różnił je w zasadzie tylko spadochron pod statecznikiem i dwie belki na uzbrojenie pod skrzydłami (Limy-5 dostarczone do NRD też miały takie, Airfix taki wariant ma w ofercie),

Lim-6M to Lim-5P zdegradowany do roli szturmowca, zamiast radaru balast, belki pod skrzydłami, bez spadochronu.

• Thanks 2

W dniu 5.02.2022 o 13:22, Wymysl napisał:

Lim-5 licencyjna wersja MiG-17F

Lim-5P to MiG-17PF z radarem

Expand  

Można dodać jeszcze jakie miejsce miały LiMy w kodzie NATO . Może pomóc to oznaczenie w zakupie modelu .

MiG-17F - licencja LiM-5 - kod Fresco C ;

MiG-17PF - licencja LiM-5P - kod Fresco D .

Na temat typowo polskich rozwinięć jak LiMy-6 nic nie wiem jak były kodowane w NATO .

Gdyby jeszcze dysponować rysunkami , można by zrobić wątek w dziale 1:1, np. różnice i odmiany LiMów-5 i 6. Niedawno skończyłem przegladać dział "inboxy" od początku forum i niestety nadal nic nie ustalono . Wciąż tylko pytania i nic nie wnoszące odpowiedzi . Często sprzeczne ze sobą .

Temat LiMów jest bardzo barwny i to dosłownie . Polska produkcja , mnogość wersji , odmian i trzeba przyznać jakiś urok pierwszych odrzutowców z polskich rąk stwarza możliwość wykonania niezłego stadka na półkę . No i z prawidłową szachownicą .

Pozdrawiam Hello

Edytowane przez Hello

W dniu 5.02.2022 o 12:59, Wymysl napisał:

Jmx62 się pomylił. To jest Lim-6M (1D 04-18), czyli Lim-5P przerobiony na szturmowca. Zbieżność numerów taktycznych. 

Expand  

Tylko że w wykazach produkcyjnych ta seria 1D kończy się na numerze 1D04-15, nie ma egzemplarza z nr 18.

A 1J 04-18 nr burt 418 był.

W dniu 5.02.2022 o 18:06, BRAVO112 napisał:

a jesli juz chodzi o poprawna szachownice

Expand  

To jest przykład , że życie nie idzie w/g idealnie prostej linii .

Mi chodzi o to , że szachownicę niedawno przekręcono na lewą stronę ustawą . Niszcząc tradycję , okupioną krwią na dwóch wojnach . Nasi Lotnicy ginęli pod tym znakiem a teraz się wymyśla jakieś heraldyczne bzdury i w jakiś sposób poniewera ten jedyny i najpiękniejszy znak lotniczy na świecie .

Cieszę się jednoczesnie , że ostały się cywilne litery przed łapami polityków . Nadal nasze SP- ... znaczy po prostu "Skrzydła Polski" . Param , ładnie to przetłumaczyłem co?

• Like 2

W dniu 5.02.2022 o 19:33, Hello napisał:

"Niszcząc tradycję , okupioną krwią na dwóch wojnach"

Expand  

A co mają powiedzieć tacy "biedni" Amerykanie np., czy państwa których znaki zmieniały się całkowicie i nie zawsze pod przymusem.

Zamiana pól w naszej szachownicy to dla mnie kosmetyka, podejrzewam że ponad 90% Polaków nie zauważyło by tego i nawet nie wie że była jakaś zmiana w tym względzie.

W dniu 5.02.2022 o 19:49, Jery napisał:

nawet nie wie że była jakaś zmiana w tym względzie.

Expand  

Tak samo jak nie wiedzą , że w tej "samej" Europie robotnik może zarabiać dwa tysiące euro .

Tu chodzi o to , że grzebać to można w kieszeni jak nie ma co z rękami robić .

Szachownica nie potrzebowała żadnej kosmetyki , jak to nazwałeś . Polska zniknęła na lata z mapy Europy i szachownica jak i przede wszystkim orzeł z koroną jest symbolem , że nigdy nie zginiemy .

Nawet ruski nie odważyli się zmienić tego znaku albo przerobić flagi na symbole silosów zbożowych .

• Like 2

Odnośnie Limów o nr 418

To jest LiM-6M

Lim-6M.jpg.a180041d3d82d8527f4eb15a9cf37b77.jpg

To jest LiM-6bis

1767508272_Lim-6bis_Babimost_dzie3F_otwartych_koszar_1979r._fot.W.Ho3Fy3F.jpg.9178460ba944df91b90b90dbee2e10e3.jpg

Edytowane przez Artek82
  • Like 1

W dniu 5.02.2022 o 20:01, Hello napisał:

Nawet ruski nie odważyli się zmienić tego znaku albo przerobić flagi na symbole silosów zbożowych .

Expand  

I z tego jestem dumny że się nie odważyli. Ale szachownica jest dla mnie dalej szachownicą, nie ważne czy zgodna, czy niezgodna z zasadami heraldyki i z aktualną, czy nie polityką.

Chodzi mi tylko o to że to dalej nasz symbol lotnictwa wojskowego i nikt interesujący się choć trochę lotnictwem (na świecie też) nie będzie mieć co do tego wątpliwości że to polski znak ropoznawczy.

Pod szachownicą z takim ułożeniem pól jak obecnie też walczyliśmy, choć nie było to regulaminowe. Brytyjczycy też latają teraz z innym układem kokardy (tym prawidłowym) niż w czasie II wś. kiedy przelewali krew za swój kraj i co z tego, znaczy się że nie szanują swoich bohaterów z tamtych lat ?

Pozdrawiam,

Jurek

Edytowane przez Jery

W dniu 5.02.2022 o 19:33, Hello napisał:

teraz się wymyśla jakieś heraldyczne bzdury

Expand  

Czekaj, już się dorwali do naszego godła i pewnie też zechcą je zmienić uzasadniając to równie idiotycznie jak zmianę szachownicy...

• Like 1

W dniu 5.02.2022 o 19:47, jmx62 napisał:

To ja takie pytanko

kto wie jakie są różnice w tych pozycjach?

Która jest że tak się wyrażę ... konkretniejsza?

abc-modelarstwa-lotniczeego.jpg

abc-modelarstwa-lotniczeegod.jpg

Expand  

Książka p. Wagnera To był mój "elementarz". Obecnie już cokolwiek trąci myszką. Książki p. Moszczeńskiego nie znam to się nie wypowiem.

W dniu 5.02.2022 o 21:19, BRAVO112 napisał:

taka ciekawostka, ktora wpadla mi w rece ( oko? )

Expand  

Zgadza się. Odwrotki szachownic zdarzały się (i zdarzają do dziś) przez cały czas jej funkcjonowania jako znaku naszego lotnictwa wojskowego.

Oczywiście dziś jest tego dużo mniej niż w początkach jej malowania.

• Greif pinned this temat