Kola Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 Hej. Jaki wewnętrzny kolor hamulców aerodynamicznych mają nasze F-16? Ktoś się orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 to zależy. Polskie F-16 mają np. białe, jasnoszare, ciemnoszare lub czarne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 ale głównie szare ponieważ taki kamuflaż mają najczęściej polskie myśliwce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 W dniu 30.12.2023 o 01:45, Kola napisał: Jaki wewnętrzny kolor hamulców aerodynamicznych mają nasze F-16? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kola Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Dziękuję za pomoc. Chodziło mi o nr szarości, myślałem, że jest jakiś klucz itd... PS. Widziałem to zdjęcie. Swojego zrobiłem: mechanizm na biało a klapy szare, w kolorze jasnoszarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 1 Stycznia Share Napisano 1 Stycznia Witam, czy w tym malowaniu błędem było by pomalowanie wnęk podwozia na kolor bluegreen? Instrukcja podaje, żeby malować je na kolor kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 1 Stycznia Share Napisano 1 Stycznia (edytowane) O ile dobrze pamiętam, samoloty z fabryki Mitsubishi miały wnęki i wewnętrzne powierzchnie pokryw malowane na kolor spodu. Aotake na tych powierzchniach miały zaś samoloty z Nakajimy Edytowane 1 Stycznia przez KFS-miniatures 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia (edytowane) Dobra, a jak rozróżnić który egzemplarz pochodził z której fabryki? Przykładowo mam taki model: Hasegawa JT70 A6M5 Zero Fighter Type 52 Są tam 2 malowania i skąd mam wiedzieć czy Mitsubishi czy Nakajima? Edytowane 4 Stycznia przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia 42 minuty temu, jmx62 napisał: Dobra, a jak rozróżnić który egzemplarz pochodził z której fabryki? po malowaniu Trzeba szukac informacji w dokumentacji, jeśli producent miniatury nie wskazał wytwórcy oryginału. 43 minuty temu, jmx62 napisał: Hasegawa JT70 A6M5 Zero Fighter Type 52 Są tam 2 malowania i skąd mam wiedzieć czy Mitsubishi czy Nakajima? W dniu 2.01.2024 o 00:03, KFS-miniatures napisał: O ile dobrze pamiętam, samoloty z fabryki Mitsubishi miały wnęki i wewnętrzne powierzchnie pokryw malowane na kolor spodu. Aotake na tych powierzchniach miały zaś samoloty z Nakajimy ..a pewną dodatkową wskazówką może być również sugerowany kolor szoferki - nawiasem mówiąc - w przypadku nakajimy, w palecie mr.color niezbyt adekwatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia No to wracając do mojego Zera z Hasy instrukcja podaje kolor kokpitu jako Nakajima - Mr. Hobby 127. Wg Kamila wnęki powinny być Aotake i tak daje Hasa Mr. Hobby 57. Na razie wszystko się zgadza łącznie z barwą górnych powierzchni bo jest to Mr. Hobby 15 czyli wszędzie barwy Nakajima. Ale dalej są schody bo już dół płata i kadłuba Hasa podaje jako Mr. Hobby 35 i Uwaga! IJN Gray Mitsubishi. I co dalej? Bądź tu mądry. Dodatkowo brak jakiejkolwiek wzmianki w instrukcji Hasy o barwach wnęki haka lądowania oraz wewnętrznych powierzchni osłony silnika. Może ktoś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia https://www.largescaleplanes.com/reviews/review.php?rid=938 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia (edytowane) Koledzy! Potrzebuję zdjęć naszego MiG-21MF nr 9107 ale nie "złotego" a w najwcześniejszej wersji malowania najlepiej jeszcze z szachownicami starego "poprawnego" typu. Może ktoś ma w swoim archiwum. Edytowane 15 Stycznia przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Czy znacie jakieś strony internetowe gdzie można znaleźć zdjęcia komory podwozia głównego P-51 A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia 18 godzin temu, jmx62 napisał: Koledzy! Potrzebuję zdjęć naszego MiG-21MF nr 9107 ale nie "złotego" a w najwcześniejszej wersji malowania najlepiej jeszcze z szachownicami starego "poprawnego" typu. Może ktoś ma w swoim archiwum. PW 32 jest jedna fotka w locie w takiej starej postaci, a w którymś numerze mini Repliki (musiałbym poszukać) są fotki nowsze, ale sprzed złotego malowania. W specjalnym Aeroplanie kilka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Ciekawe czy godła z weekendowej edycji Edka 84177 jako "złotego" nadadzą się to tej wczesnej wersji malowania? Myślę że może wystarczy tylko obrócić szachownice o 90stopni i będzie gitara. No i srebrny/szary zamiast złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia 8 godzin temu, lord_karton napisał: Czy znacie jakieś strony internetowe gdzie można znaleźć zdjęcia komory podwozia głównego P-51 A? Kilka czarno-białych zdjęć komory podwozia P-51A jest w publikacji in detail& scale vol.50 Part 1 Prototype through P-51C 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia 1 godzinę temu, Wojtek59 napisał: Kilka czarno-białych zdjęć komory podwozia P-51A jest w publikacji in detail& scale vol.50 Part 1 Prototype through P-51C Dzięki! Faktycznie coś tam widać, trzeba będzie nabyć kopię, ale gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia 13 godzin temu, lord_karton napisał: Czy znacie jakieś strony internetowe gdzie można znaleźć zdjęcia komory podwozia głównego P-51 A? Squadron Walk Around 13, Allison Engined Mustangs, a poniżej na szybko parę fotek z IWM: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Na żadnej z tych fotek nie występuje P-51A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia 14 godzin temu, greatgonzo napisał: Na żadnej z tych fotek nie występuje P-51A. Nie znam się na tym zupełnie ale wchodzi mi, że zdjęcia 3 i 4 to Mustang I, nr 2 chyba też. Ostatnie to P-51(bez A) a pierwsze to nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia Na moją wiedzę (a zaznaczam że się nie znam) to na zdjęciach od 1 do 5 to jest ... Mustang. A tak na poważnie to nie wydaje mi się żeby nawet w późnych wersjach Mustangów (B,C,D i K) coś było grzebane we wnękach podwozia i głównego i ogonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia (edytowane) Dobrze, że zaznaczyłeś ;). A tak na poważnie, to nie wydaje Ci się źle. Edytowane 17 Stycznia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia View topic - Difference in P-51B/C Landing Gear vs P-51D/K | Landing gear, P51 mustang, Model airplanes (pinterest.de) Nahaufnahme von Rad und Fahrwerk ein WW2 P51 Mustang Stockfotografie - Alamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia (edytowane) Pany szanowne czy ktoś zorientowany w temacie podpowie czy z poniższych zestawów: https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-Tu-2-Bomber.html https://www.mojehobby.pl/products/PE-2-Bomber.html ... da się bez większej chirurgii wykonać Polaki W Tu-2 na pewno wymiana śmigieł, a w Pe-2 chyba hamulce trzeba dorobić bo chińczyk nie zrobił, ale czy są jeszcze jakieś poważniejsze modyfikacje do zrobienia Edytowane 17 Stycznia przez Artek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia Kolejne moje pytanie z gatunku trudnych, męczących i ... głupich? Trumpeter puścił w skali 1/48 takie dwa zestawy: 02851 Supermarine Seafang Mk.31 02850 British Supermarine Spiteful F Mk.XIV Pytanie tyczy poprawności malowań. 1, Seafang ma 3 malowania, 2 brytolskie i jedno hiszpańskie. To jest jakiś S-F? Wszędzie piszą że zbudowano ich ok.20 sztuk, nigdzie nie walczyły bo już było za późno poza tym zaczęły wchodzić maszyny z napędem odrzutowym, nigdzie nie ma wzmianki o sprzedaży ich za granicę. To skąd ta Hiszpania? A jedno malowanie brytyjskie ma pasy jakby brał udział w operacji "Muszkieter" 1956 nad kanałem sueskim. 2, Spiteful. Prawie identyczna sytuacja z tym że są 3 malowania: brytyjskie, fińskie i holenderskie. Jakim cudem, jak latały tylko w barwach RAF? Wiem że temat niszowy ale może ktoś próbował zgłębić tajemnice fantazji chińskiego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi