jarek38 Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 (edytowane) Witam wszystkich w galerii Szawrowa Sz 2, pięknego radzieckiego uskrzydlonego kajaka konstrukcji Wadima Szawrowa. Pierwowzorem dla Sz 2 produkowanego od 1932r był Sz1, zbudowany w 1928r., jako pierwsza w ZSRR latająca łódź. Szawrowy produkowane były do 1936r., lecz wszechstronność , prostota i popularność sprawiły, że w 1939r.,wznowiono produkcję. Wyprodukowano łącznie 700szt. Tych pięknych latających łodzi i pozostawały one w użyciu przez30 lat, aż do 1964r. Model Amodelu jest niestety słabym wytworem, przy którym odniosłem wrażenie, że lewą i prawą stronę modelu projektowały dwie różne osoby, łącznie z baldachimem którego lewa strona jest różna od prawej. Po naszym jastrzębiu z Polaira, sądziłem, że nic gorszego już mnie nie spotka, to jak bardzo się myliłem udowodnił mi właśnie ten wytwór Amodelu. Model wykonany ze sporym wkładem własnym, przy użyciu wszystkiego, co wpadło mi w ręce i dało się pociąć, wygiąć, polutować. Szczegóły budowy można prześledzić w wątku warsztatowym, nadmienię tylko, że z modelu wykorzystałem kadłub, skrzydła, stateczniki, golenie podwozia i same gumy z kół, reszta to odlewy (pierwsze zresztą) i elementy wykonane własnoręcznie. Model malowany Pactrą białą i metalizerem alu od MM i lakier mat Pactry na koniec.Kalki to dzieło Alberta 091283, świetne, kładzione bez żadnych płynów, jedynie dociskane po odsączeniu nadmiaru wody – dzięki B. Albercie! Zapraszam do galerii. Ps. Noszy ni w ząb nie mogę sfotografować, ale będę jeszcze próbował! Pozdrawiam Jarek Edytowane 4 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Fajna motorówka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 4 Września 2011 Autor Share Napisano 4 Września 2011 Fajna motorówka . Jak zwykle szybki Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Fantastyczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Model naprawdę pięknie się prezentuje. Gratuluję, Jarek wykonania i efektu zmagań z ciężką materią Amodelu. Normalnie napatrzeć się nie mogę . Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Piękna praca! Osobiście lubię takie nietypowe cacka. Pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Zupełnie się nie znam na tego typu sprzętach, ale muszę przyznać, że model wyszedł Ci naprawdę bardzo efektownie. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Moje gratulacje ukończenia "noszownika". Jest elegancki . No próbuj, próbuj z tymi noszami, hehehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Nie korciło Cię kiedyś żeby jakąś Tamyie skleić czy coś? Jak zawsze fantastyczny model, z lekko mówiąc słabego zestawu. Dobrze że tym razem dałeś warsztat, fajnie się oglądało Teraz czekam na RWD i jakieś kolejne cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Bardzo oryginalna tematyka a i wykonanie całkiem do rzeczy, szczególnie biorąc pod uwage materiał wyjściowy... Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 5 Września 2011 Autor Share Napisano 5 Września 2011 Panowie; manas, Przemek-MaXus, sianko, kornik_69, crustian, przemekkgksw3, Banny, wielkie podziękowania za komentarze. Przemo, założyłem sobie wchodząc na forum zrobienie modeli z magazynku, a i tak zamiast ubywać, to tego tałatajstwa przybywa, także kto wie, może w końcu jakiś lepszy jakościowo model kupię Muszę się przyznać, że wykończając model przeoczyłem miejsca po złożeniu skrzydeł, tak więc pomęczę Was jeszcze dalszym ciągiem sagi z uskrzydlonym kajakiem, a i może jakieś ładne zdjęcie - a'la Gem - uda się w końcu zrobić. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 ...a i może jakieś ładne zdjęcie - a'la Gem - uda się w końcu zrobić. A to nad Gopło, nad Gopło czy jakie Powidzkie i powalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Piekny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 No cudeńko. Jak zawsze misterna robota. Piękny ci on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Panowie kret69, marek d, dzięki. Marku - Też ujrzałem urodę jego niezwykłą i powab w kształtach ukryty, choć płochą konstrukcją obarczon kruchym być winien, lecz bez mała od stu lat wciąż lata i lata. Piękny koment dałeś, pełen szlacheckiego zachwytu Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Piękny model, świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 super, na prawdę świetny model. Gratuluję pięknej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Jarek - piękny ratowniczy kajak! Tak mnie zawsze zastanawiało, czy ranny zapakowany do takiej łodzi czy kasety kukuruźnika nie zastanawiali się nad swoją świeżo nabywaną klaustrofobią czy było im to idealnie obojętne... Tylko mogę Ci pozazdrościć umiejętności, cierpliwości i kolejnego nietypowego pięknego maleństwa w kolekcji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 9 Września 2011 Autor Share Napisano 9 Września 2011 Panowie mig, Gerd i drabik wielkie dzięki. Poniżej dołączam dalszy ciąg zdjęć uskrzydlonego kajaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Miodzio, cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Bardzo ciekawy samolot, no i oczywiście pięknie wykonany. Gratulacje! Pzdr Bartek P.S. Teraz wiadomo czemu ucichło na forum RWD-8 PLON I ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Panowie crustian, bartekkw - dzięki. Teraz czekam na RWD i jakieś kolejne cuda P.S. Teraz wiadomo czemu ucichło na forum RWD-8 PLON I ;) Czyżby jakaś grupa nacisku, mobbing, czy co tam jeszcze? Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 A biłem sie kiedyś o niego na aukcji:) Gratulacje, świetny motylek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Czyżby jakaś grupa nacisku, mobbing, czy co tam jeszcze? Pozdro Jarek ...jak zwał, tak zwał. Rozpalasz publikę, teraz nie ma zmiłuj. Ja sobie cichutko będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Zalogowałem się na tym forum, miedzy innymi dla tego, żeby napisać jak bardzo podoba mi się ten model. No to pisze: Bardzo mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi