letalin Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Czy te koła nie odstają do ogólnego poziomu modelu? OK, poprawiłeś wymiar opony, ale czy te niedoskonałości zestawowej felgi nie powodują u Ciebie jakiegoś estetycznego zgrzytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 31 Maja 2012 Autor Share Napisano 31 Maja 2012 Cześć letalin. Oczywiście, że te felgi odstają i powodują zgrzyt. Ale... problemu nie ma - w sprawie felg zapraszam na stronę 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Cześć letalin. Oczywiście, że te felgi odstają i powodują zgrzyt. Ale... problemu nie ma - w sprawie felg zapraszam na stronę 7 Part-yjne blachy przyszły z pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2012 Witam, poprzednia robota z kółkami okazała się zbędna, bo jakoś nie znalazłem satysfakcjonującego sposobu na wykonanie rowków bieżnika. Czy ostrza czy igła, coś tam zawsze schodziło czy się poszarpało. Należało zmienić podejście na zasadzie, że jak czegoś nie umiem, to tego nie robię. Np nie lubię odtwarzać struktury płótna, to je ze sterów zdjąłem Skoro rowki nie wychodzą, to też ich nie robię. Uznałem zatem, że rowki biorę gotowe (z powietrza) a wykonam otaczającą je gumę opon. W tym celu powycinałem różnej średnicy krążki stosując metodę jak na zdjęciu: Powstała grupa wielokrążkowa. Te małe mają 0,2 mm, większe 0,25 mm, a skrajne 0,5 mm - razem 2,55 mm, co po lekkim oszlifowaniu do dokładną szerokość opony. Koneserów przepraszam za zmniejszenie liczby rowków bieżnika w stosunku do oryginału Poniżej koło w strukturze wielokrążkowej przed sklejeniem Kółka surowe sobie schną w klamerkach Po wstępnej obróbce - będą jeszcze czyszczone, a rowki dla wydelikacenia zostaną zalane rozrzedzonym lakierem bezbarwnym I przynajmniej nie musiałem się męczyć z ryciem bieżnika! Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Jak na to patrze to jestem w szoku , pełen podziw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Wintydż jak się patrzy. Technologicznie również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 No pięknie Panie Mikołaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 A niech Cię....facet....ale Ty masz łeb. Normalnie Twoje pomysły powalają. To jest tak proste, że aż genialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 A niech Cię....facet....ale Ty masz łeb. Normalnie Twoje pomysły powalają. To jest tak proste, że aż genialne. Pomysł często spotykany w modelach kartonowych, gdzie sklejenie opon z krążków, czy cylindrów w silnika gwiazdowych, to coś oczywistego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Pomysł często spotykany w modelach kartonowych, gdzie sklejenie opon z krążków, czy cylindrów w silnika gwiazdowych, to coś oczywistego. Prawda. Tylko to było 2 dekady temu. A do łba mi nie przyszło, aby coś z kartonu zastosować w plastiku, może dlatego, że jak dotąd nie miałem takiej, jak to ładnie ująłeś, technologicznej potrzeby. I właśnie dlatego jest to genialne. Jak widać, trzeba trochę zmienić tok myślenia i postrzegania rozwiązania problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Wszystkim dziękuję za opinie. Nie mam szczególnego doświadczenia kartonowego - kiedyś w głębokiej podstawówce budowałem Kinga Dżordża Piątego z Małego Modelarza. Ale nie mam żadnych obiekcji, jeśli jakakolwiek metoda jest pomocna w naszej pracy - choć akurat te krążki wymyśliły mi się jakoś niezależnie. Proszę nie odczytywać tego jako podejścia, że jestem fajny i wymyślam metody - chyba jest tak, że ileś lat modelowania i uważnego czytania, naśladowania i podpatrywania powoduje, że zagnieżdża nam się w głowie umiejętność kojarzenia "faktów modelarskich" i metody znane i uznane wykorzystujemy, tyle że czasami w jakiejś kombinacji czy celu innym niż zastosowanie prototypowe, niekiedy nawet o tym nie wiedząc... Zamykając temat kół głównych - frezikami i innymi materiałami ściernymi nadałem kształt opony: Potem, na wszelki wypadek przymiarka do goleni czy nie ma jakiej kolizji I na koniec przymiarki z felgami Pozostały jeszcze 1-2 sesje z lakierem bezbarwnym w rowkach i spiłowanie miejsc styku z podwoziem, ale to już poza fotkami. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 piękne koła ,zrób formy i dla Airesa sprzedaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Ha, ha, a kto Ci kupi koła do Jaka-1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Nie mówie tu o samych kołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Mikołaj, doceniając i chwaląc efekt jaki osiągnąłeś, polecam coś prostszego. Pisałeś, że był problem z trasowaniem rowków, więc przy następnej okazji spróbuj zamocować rylec/igłę/piłkę na sztywno na wymierzonej wysokości nad gładkim i równym podłożem. Tak by odległość ostrza była niezmienna w stosunku do podłoża. Później wystarczy obracać koło przy narzędziu. W ten sposób wytrasowałem rowki na oponach do Spitfire. Metoda jest o tyle dobra, że pozwala, przy odpowiednim doborze narzędzia i jego ustawienia, regulować szerokość rowka, a przy podejściu ekstremalnie dokładnym, nawet jego przekrój. A Twoje kółka wyszły świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 Dzięki wszystkim RAV - miło usłyszeć opcję na 3 komplety kółek Wprawdzie nie uruchamiam produkcji, ale Twój wpis oznacza przynajmniej cień szansy, że masz w planach jakiegoś Jaka. Bardzo chętnie podejrzałbym taki sojuszniczy warsztat, tym bardziej, że wszyscy Jakowcy zdezaktywowani - Bartosz dawno skończył, Fiedotow swojego postawił w kącie hangaru, Pan_Cerny też cicho. Dawaj tam może którąś 9-tkę U mnie w magazynie czeka 9P; Marcin - dzięki za opinię oraz fotki metodologiczne. Fajne te kółeczka a metoda w istocie wygląda na prostszą. Myślę, że problemy moich pierwotnych kółek wynikały ze sklejenia połówek z różnych partii plastiku i spoiny w środku. Ale metodę zastosuję w następnym projekcie, czyli gdzieś za rok-dwa Natomiast wbrew pozorom te moje krążki wcale nie są nadmiernie pracochłonne, wycinka cyrklem prosta, obróbka z zadziorów też bez filozofii, igła cyrkla powoduje idealne wycentrowanie, tym samym łatwiejsze rzeźbienie na wiertarce po sklejeniu. W sumie jakieś 3 wieczory oczywiście z przerwami na niezbędne schnięcie. Ale widzę, że ten Twój Spit to leci w podobnym programie co Jak - czyli w dostojnym braku pośpiechu. Wypuść aktualizację na redukcyjnym... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Ale widzę, że ten Twój Spit to leci w podobnym programie co Jak - czyli w dostojnym braku pośpiechu. Wypuść aktualizację na redukcyjnym... Bardzo trafne określenie z tym dostojnym pośpiechem ;) Czasu tyle co kot napłakał, a i wyzwanie ostatnich tygodni, bynajmniej nie pod względem rozmiarów, niemałe. Napiszę aktualizację kiedy skończę zabawę z wiatrochronem i owiewką (sorry za OT): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 RAV - niezła kolekcja. Przy kryterium jakości może się zdarzyć, że szybko Jaki z szafy nie wypadną... Marcin - miło nam (tj. Jakowi i mi), że Spit odwiedził nas na warsztacie. Zrób proszę porządny opis wiatrochronu, wygląda świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Witaj Mikolaj 75, Naprwdę świetna replika. Można powiedzieć, że budujesz prawdziwego Jaka trochę tylko mniejszego. Marcin Twojemu spitowi też chyba coś przybyło. Jak pokazywałeś mi go przed rokiem w Strzelcach nie było jeszcze wiatrochronu kabiny ale nity na osłonach podwozia już były tak? Sztarbała deklu.....wydaje mi się, że się spieszysz Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Z zainteresowaniem zaglądam do tej relacji, bo co by nie pisać Jaczek stanowi przykład ,,benedyktyńskiego modelarstwa". Zarówno Spit Marcina(znam relację z innego forum) i Jak Mikołaja to majstersztyk. Oba przejdą zapewne do klasyki swojego gatunku, czyli staną się topowe. Przyjemnie się ogląda tak wypracowywane modelu. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2012 Cześc Kamil - miło, że wpisałeś się w moim warsztacie, bo znaczy to, że go czytasz i oglądasz. Szkoda, że w takim tonie, zwłaszcza że dotyczy modelarzy spoza tego warsztatu. Sam mam odmienne od Twojego zdanie na temat wartości wymienionego portalu, często zaglądam i próbuję naśladować. Dobrze, że taki portal jest, tym bardziej, że nie znalazłem tam nic, co w sposób pozaparlamentarny dyskredytowałoby innych modelarzy, np. początkujących lub świadomie nastawionych na budowę modeli z tzw. pudła. Pozostałym kolegom dziękuję za: a) dobre opinie; b) niepodjęcie dyskusji pozamerytorycznej Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Towarzyszu Mikołaju, dobra robota Już czekam na malowanie. Czy nie powinieneś delikatnie wyoblić boków opony? Na zdjęciach z "kołpakami" wyglądają dość płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2012 Tak Jarek - patrzyłem na te zdjęcia i też mnie męczyło. Poniżej poprawka, jest już chyba dobrze - proszę pamiętać, że realnie kółka mają lekko ponad 8 mm Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 A w tych felgach to śrubki były wpuszczone, czy wystawały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Cześć erkamo - jeśli Twoje pytanie nie jest żartem (bo mam nadzieję, że nie wymagasz zrobienia tych śrubek ), to odpowiem, że sprawa nie jest całkiem jasna. Coś więcej można powiedzieć o wyglądzie felgi od strony wewnętrznej - rysunki i fotki - nawet o dość dużym przybliżeniu - wskazują, że trzeba użyć Partowej felgi o "łagodniejszym" rysunku. Natomiast nie mam przekonujących danych co do wyglądu felgi od strony zewnętrzej. Takie rzeczy może mieć chyba tylko Jarekk w swym przepastnym tajnym archiwum Natomiast nie martwi mnie to szczególnie, bo felga od strony zewnętrznej w około 3/4 i tak będzie zakryta osłoną. Jeszcze to poanalizuję i być może podziękuję felgom śrubkowym i pobiorę "łagodne", bo mam 2 zestawy Parta, ale to się jeszcze zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi