Kosynier Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 Nie martw się dalsze etapy ładnie to stłumią i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Poszły filtry. Na górę i wieżę niebieski, a na spód ciemny brąz. Teraz kolej na sido. Ten model jest eksperymentalny jeżeli chodzi o moją technikę malowania i wiele rzeczy będzie tu robione pierwszy raz. Największym wyzwaniem jest położenie kalki z tym numerem na wieży w takiej formie jak na zdjęciu. Nigdy jeszcze nie kładłem kalek na nierównej powierzchni i mam obawy, że siądzie krzywo, pomarszczy się lub nawet podrze. Mam płyny do kalek Micro Set i Sol, ale nie jestem pewien czy wszystko siądzie tak jak powinno. Dlatego bardzo proszę o jakieś porady lub ewentualnie alternatywne opcje, bo źle położona kalka przekreśli cały projekt. Będzie trzeba myć czy co tam jeszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 W temacie kalek jeśli wszystko pójdzie dobrze i kalki są dobrej jakości powinno nie być problemów. Najpierw set dość gęsto potem na set kalkę. (ja zazwyczaj ściągam kalkę z papieru i łapię pęsetą i tak umieszczam na miejscu). Można delikatnie(!) docisnąć ale raczej kalka powinna sama siąść. Jak set z kalką wyschnie to wtedy zastosować sol. Ogólnie powinna sama wejść w zagłębienia itd. Ewentualnie potem można delikatnie nakłuć i "posolić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Krzychu jesli lubisz dreszczyk emocji to polecam zmywacz Wamodu do akryli w czystej postaci tak kładłem kalki na dziobie iskry/kalka mastershit twarda jak sklejka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Elegancka robota, fajnie wyszła modulacja A co do kalek, teoretycznie powinno się udać, ale o ile ułożenie takiej kalki na tak skomplikowanej powierzchni będzie trudne, to już dokładne wyciśnięcie bąbelków powietrza zgromadzonych w zakamarkach i pozbycie się "pofalowań" przy zgięciach łatwe nie będzie. Nie wiem jakie masz kalki, ale mocno delikatne/stare mogą nie dać rady. Może najpierw połóż resztę oznaczeń i zobacz z czym masz do czynienia I wtedy albo lecisz na żywca albo możesz rozciąć numer na trzy cyfry i układać każdą z osobna (sprawdziłem patent na Scoucie, wyszło elegancko), albo użyć szablonu/maski z folii albo taśmy Tamki i pomalować oznaczenia aerkiem bo widzę cyfry nie mają żadnych obwódek ani udziwnień i masz pewność, że nic nie będzie się srebrzyć albo się nie ułoży. No i zawsze możesz coś poprawić czy to aerografem czy nawet pędzelkiem. Wybór należy do Ciebie Powodzenia w walce Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Nieczęsto gadam na pancerce, ale zwróć uwagę na jedną rzecz. Nie wiem oczywiście jak wydrukowane są kalki, ale przy tak skomplikowanej powierzchi może pojawić się różnica w optycznym odbiorze. Na zdjęciu widać że "1" jest na płaskiej powierzchni, pozostałe cyfry nie. W efekcie końcowym jedynka wyda się zdecydowanie wyższa od pozstałych. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 A co do kalek, teoretycznie powinno się udać, ale o ile ułożenie takiej kalki na tak skomplikowanej powierzchni będzie trudne, to już dokładne wyciśnięcie bąbelków powietrza zgromadzonych w zakamarkach i pozbycie się "pofalowań" przy zgięciach łatwe nie będzie. Nie wiem jakie masz kalki, ale mocno delikatne/stare mogą nie dać rady. Jeśli położy na setcie to nie będzie bąbelków - taka jest jego rola. (..)albo możesz rozciąć numer na trzy cyfry i układać każdą z osobna To jest dobra myśl. Jeśli numer jest jako jeden film kalki to powycinaj z niego numery tak żeby zostało jak najmniej przezroczystego. Ogólnie przez forum ciężko wytłumaczyć ;) Musisz kombinować. Potrenuj na jakimś starym modelu i kalkach najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Możesz śmialo kłaść jeśli to są kalki Tamiyi nie powinno być problemów z nałożeniem tylko trzeba pamiętać o płynach cchoć rozcięcia na osobne numery lepiej się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Dzięki serdeczne za odzew. Po przeanalizowaniu moich możliwości chyba zrobię tak - rozetnę kalki z numerami i nałożę tak, aby jedynki w razie czego skrócić. Z drugiej strony pewno będzie gorzej, ale malowanie jest chyba jeszcze straszniejsze. Zobaczymy co wyjdzie. Wnętrze powinno być koloru białego mi się zdaje. A czy te "prostokąty" na pokrywać włazu na wieży to tak jak u Brytyjczyków jakaś osłona głowy? Jaki kolor zatem będzie odpowiedni - brąz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Po długiej walce z kalkami w końcu położyłem je na wieży. Jak widać na zdjęciu pierwsza wyszła najgorzej - nie siadła dobrze koło włazu i jedynka się "ściągnęła" po po potraktowaniu Micro Solem. W kilku miejscach też się rozerwały i trzeba było trochę wyretuszować farbką. Ogólnie jednak z dalszej odległości nie wyglądają tak źle . Na zdjęciach widać też trochę paprochów niewiadomego pochodzenia. Nigdy nie wiem skąd się biorą, ale zawsze wychodzą na światło dzienne po położeniu sido. Podejrzewam że tym razem był to surfacer, gdyż masę problemów miałem z aero jak malowałem. Jeżeli chodzi o klaki, to nastepnym razem wybiorę jakieś łatwiejsze, bo te to naprawdę w podłym miejscu były. Wiem że model to i tak już pewno małe SF, ale czy to miejsce pomiędzy anteną a wizjerem może być na kalkę z krzyżem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Malowanie fajnie wygląda ale z kalkami już gorzej coś się nie ułożyły tak jak trzeba. Używasz specyfików do kalek może ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Tak Micro Set i Sol. Dość trudna powierzchnia była i mimo porozcinania na pojedyńcze numery wyszło jak wyszło. Na płaskich powierzchniach niegdy jeszcze nie miałem problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Jeżeli jeszcze nie zalakierowałeś to zalej kalki jeszcze raz micro sol'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Tak jak Rafał pisze Krzysiek możesz jeszcze popróbować dalej zmiękczać kalki.Może się ułożą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 spróbuj punktowo bardzo ostrożnie zmywacza wamodu naprawde działa tylko trzeba uważac na farbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Nie wiem po co Wam te Wamody skoro ten czerwony płyn tez usuwa kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Konrad ale wamod jest znacznie silniejszy ,na dowód tego masz na poprzedniej stronie iskrę z kalkami masteshita której za h... "czerwony "nie ruszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Dzięki panowie za pomoc. Wamodu niestety nie mam. W UK trochę pod górkę mamy z chemią - oni chyba aż tak się nad modelami nie znęcają. Dałem jeszcze raz Sól i fakt, że jest trochę lepiej, ale trochę się znowu podały. Spróbuję je troszkę pomalować i tak już zostawię. Nie chcę ich doszczętnie zniszczyć. Zdecydowanie następnym razem wybiorę latwiejszą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 nie marudź, jak nie masz wamodu, to zawsze mozesz poprosić; przyjaźni komentatorzy z forum kupią go dla ciebie i wyślą na wyspy. jak trzeba, to nawet z ramą fajek :> podobno tam w przeliczeniu na naszą mamone ponad trzy dychy za ramkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2012 Trochę jeszcze pomęczyłem te kalki i jakoś w końcu to wyszło. Do tego dołożyłem kalki na kadłubie i pomalowałem trochę narzędzi. Tak na razie wygląda. Teraz planuję go potraktować łoszem. Narzędzia nie są przyklejone i zrobię to dopiero w końcowej fazie budowy Teraz będzie przerwa do końca miesiąca, bo jadę na wczasy zobaczyć jak słońce wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Sierpnia 2012 Share Napisano 9 Sierpnia 2012 Krzychu ponacinaj może te kalki bo wyglądaja jak kalki A tłumiki będziesz jeszcze malował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 9 Sierpnia 2012 Share Napisano 9 Sierpnia 2012 Eh, będzie czwóreczka jak się patrzy panie Krzysztofie Pomijam zaznaczone przez Roberta kalki bo tak jeszcze nie kombinowałem i nie bardzo mam wizję ak poprawnie to powinno wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2012 Ale one Robert są zrobione dobrze (no może minimalnie gdzieś odstaje), tylko tam jest taki wypust i sido dodatkowo powoduje taki efekt. Dowód poniżej. P.S. Będę jeszcze musiał okolice kalek potraktować sido bo widać schodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Sierpnia 2012 Share Napisano 9 Sierpnia 2012 Krzysiu to może inaczej,ten wystajacy element/wizjer ,zaślepka?/ jest ruchomy w oryginale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2012 Chyba wiem o co Ci chodzi - powinna być przerwa? No zobaczę jak będzie po washu, ale najwyżej wtedy poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi