Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gunze C60 w rzeczywistości wygląda tak:

mig21_28.JPG

Prawda, że dobre zdjęcie.

Szkoda tylko, że nie podałeś autora i źródła.

Napisano

Zdjęcie pobrałem z Google gdzie nie było napisane kto jest autorem. Jeśli jesteś autorem tego zdjęcia to bardzo przepraszam za udostępnienie go na forum.

Wpisałem w wyszukiwarkę Gunze C60 i znalazłem takie zdjęcie. A ,że kolega budujący Miga-23-ego potrzebował pomocy to i mu ją okazałem.

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Czas na kolejną aktualizację:

Uzupełniłem o detale luki po obu stronach wnęki podwozia głównego. Każde żeberko było osobno wypiłowane oraz każdy odcinek nitów robiony i wykonywany osobno. Następnie wklejany na lakier bezbarwny i wzmacniany na super glue.

VvwLPIo.jpg

SjpAQYb.jpg

Pojedyncze wiązki kabli. Reszta jest pomalowana ale będzie układana i kształtowana dopiero po pomalowaniu luków:

OTjJG6a.jpg

żółte przewody zostaną pomalowane na zielony kolor a powstały poprzez owinięcie ich taśmą TAMIYA o szerokości 1mm a następnie ułożone w lukach

IInCSGh.jpg

1X0KsHs.jpg

Rozpocząłem prace nad termonamiernikiem bo ten zestawowy na zdjęciach z tworzywa przeroczystego okazał się iż niepoprawny. Próby poprawienia jego mnie kompletnie nie zadawalały. Na ten moment wyprowadziłem główny kształt. Została do zmiany-uzupełnienia jego tylna ściana wraz z mocowaniem do kadłuba. Zestaw w tym zględzie jest odległy o miliony galaktyg od prawdziwego elementu. Należy również pamiętać iż model chinczycy zrobili na podstawie planów 4+, które w/g mnie maja bardzo dużo błedów.

yf3jfDD.jpg

jdA3DyN.jpg

Przy obecnych mrozach (-14 stopni) udałem sie na oględziny kilku luków w prawdziwym samolocie. Cały czas nie dawał mi spokoju ich kolor. Zakupiony kolor GUNZE C60 dalej mnie nie przekonywał i tu za wszelką pomoc dziękuję. Po oględzinach okazało się iż przed remontem były one koloru żółtego i tu nie sprawdzałem jaki to jest odcień, ale po remoncie w/g moich oględzin na podstawie wzornika Kolorów PANTONE wyszedł mi kolor o numerze 453C. W tygodniu idę dorobic taki kolor i rozpoczynam malowanie

luków. Dla porównania zdjęcie obu kolorów. ten właściwy zaznaczony spinaczem a obok kolor Gunze

S3e7wUH.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Oj kurna - jak ja mam się zabrać za dłubanie przy modelach, kiedy człowiek ogląda takie "opowiastki na temat"????

Pięknie ten model dłubiesz Irku.

Tylko jak patrzę na Twoją, Darka i Mikołaja robotę, to.... witki opadają

Wytrwałości życzę!!!

pozdrawiam

Napisano (edytowane)

To czas na kolejny krok do przodu. Termonamiernik jest prawie gotowy, pozostały jedynie do zrobienia złaczki oraz dolny w ksztalcie koła zaślepka. Zrobiłem również uchwyty do zamocowani termonamiernika. Na zapalce uchwyt mocujący termonamiernik do kadłuba

sf6J0lT.jpg

Luki poniżej-powyżej termonamiernika w zależności jak się spojrzy

y1EKHYV.jpg

druga strona

n8WeVft.jpg

S5bU3VS.jpg

czarny okrągły element to 7 elementów. Mam nadzieje iż widać dwa złotawe elementy, które mają imitować śruby

Fachowców od Miga-23 poprosze o pomoc w nazewnictwie tych elementów.

Oba luki po zdjęciu termonamiernika

J5pYOcs.jpg

Mocowanie termonamiernika w widoku od tyłu. Termonamiernik mocowany jest ostatecznie za pomoca drucików mających imitować śruby. Do właściwego kształtu zostana docięte po pomalowaniu i w momencie ostatecznego montażu.

0HgavvI.jpg

yqA5Ced.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Jak zwykle super precyzyjny kawał modelarstwa chociaż ze swojej strony mam nadzieję, że porwiesz się jeszcze kiedyś na 1:72

Napisano

EM - dziękuje za rzeczową podpowiedź teraz i za wszelką pomoc w przyszłości.

ERROR.EXE - cóż ten model oraz MIG-21UM to jedynie chwilowe przeskoczenie na tą skalę -tak mała odskocznia. Co do skali 72 to w szafie jedynie leży B-2 i to również ma być mała odskocznia ale dopiero po zdobyciu dokumentacji kokpitu. W tym temacie jesli ktoś może pomóc to z góry wielkie dzięki. W szczególności interesuje mnie ta część kokpitu, która znajduje sie za fotelami pilota.

Napisano (edytowane)

Mimo chronicznego braku czasu w ostatnich dwóch tygodniach udało mi się coś zrobić-mała rzecz a cieszy. W sumie to razem 14 elementów.

BGlIRvT.jpg

EaTc9st.jpg

widok od przodu

brioXah.jpg

i ostatnie zdjęcie dla porównania Trumpeter serwuje nam blaszkę do wykonania dodoatkowych wlotów.W porównainiu widać iż nijak ma to się do prawdziwego samolotu. Ot i kolejny element poprawiony

quL8f3q.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano
... Co do skali 72 to w szafie jedynie leży B-2 i to również ma być mała odskocznia ale dopiero po zdobyciu dokumentacji kokpitu. W tym temacie jesli ktoś może pomóc to z góry wielkie dzięki. W szczególności interesuje mnie ta część kokpitu, która znajduje sie za fotelami pilota.

Też szukałem tych materiałów ale nie wiele znalazłem w rejonie kokpitu za fotelami. Lucas HS zrobił ładnego B-2 i ma dużo ciekawych zdjęć.

Napisano (edytowane)

Rizzi Gt dzięki za info-spróbuje się jakoś skontaktować z Lucasem HS

Wracając do tematu to ćwiczyłem ostatnie tworzenie materiału, którym wyłożone sa wszelkie wolne przestrzenie w lukach samolotu

A oto efekty mam nadzieje, że są Ok

tylna ściana-ważne dla mnie również było to iż każdy z tych kawałków materiału jest przeszyty tworząc kwadraty.

trBtw43.jpg

i ułożony w środku. Na bocznych ściankach jeszcze nie pomalowany.

nKqq1oW.jpg

eMHlxYK.jpg

bardzo pomocny w wykonaniu tego elementu okazał sie pomocnik w postaci mikołaja

w kolejnym luku wykonałem przetłoczenie-wzmocnienie. W przekroju element ten jest kątownikiem. Dodatkowo został on po wygięciu wyprofilowany w kształcie łuku tak aby pasował do krzywizny otworu i kadłuba. To ten na razie srebrny element a docelowo żółty.

oIgAWDr.jpg

Edytowane przez Gość
  • 1 month later...
Napisano (edytowane)

Witam

Marcinie te głębsze umieszczenie listew z otworami ma swój cel. Zły kształt przekroju kadłuba w tym miejscu oraz nowy podział kadłuba dokonany prz ze mnie spowoduje iż w ostatecznym rozrachunku wszystko zostanie jeszcze pocienione i zeszlifowane do finalnej grubości. Już teraz wygląda to inaczej.

Na dzień dzisiejszy wykończyłem dwo pierwsze panele w sumie liczą sobie one 105 elementów:

Lewa strona:

BUVaN6y.jpg

YyzZMqh.jpg

Prawa strona:

4hENeMa.jpg

dKL53yf.jpg

J9rVDxR.jpg

Rozpocząłem równiez prace nad radarem. Jak dotąd zrobiłem łoże dla agregatów oraz piersze elementy.

Samo łoże to 76 elementów plus dwa główne jako podstawa do montowania agregatów-24 elementy

KVuMGYQ.jpg

tsYUsTk.jpg

i pomalowane łoże dla radaru:

V2y48mt.jpg

łoże umieszczone w dziobie:

fLQp19z.jpg

u góry pierwsze dwa agregaty.

powoli uzupełniam luki wzdłuż komory podwozia przedniego

LQfgKfz.jpg

ten zielony przewód to w sumie 8 elemntów

druga strona:

tMpxhys.jpg

W sumie również wkleiłem od środka 70 elemtów mających imitować gniazda śrub.

Edytowane przez Gość
Napisano

Budujesz na poziomie do którego nas przyzwyczaiłeś. Czyli super mistrzowskim. Ja bym na twoim miejscu w międzyczasie potrenował malowanko. Bo tak szczerze mówiąc nawet tak pootwierany model jak posiada jeszcze z 85% powierzchni, która pomalować trzeba.I od jakości tego malowania dużo zależy, a rozwój modelarstwa, w temacie malowania podnosi poprzeczkę.

Napisano

Do malowania to jeszcze daleko i w między czasie pewnie zrobię parę modeli prosto z pudła tak jak mówil Pawlak do Kargula -"dla zdrowotności". A jeśli uda mi sie otworzyć zaplanowane panele to raczej zostanie 15% powierzchni

Napisano (edytowane)

Chcąc jak najszybciej wyjaśnić koledze Boros i innym sekret pochodzenia zielonego materiału to pragnę przypomnieć, że już wcześniej informowałem iż był to Mikołaj. Niestety nie Mikołaj75, ktorego nie miałem okazji poznać osobiście-może kiedyś sie to uda. Mikołajowi pomaga już kolejny oraz w niedługim czasie do pomocy szykuje się zajączek. Na zdjęciu poniżej zastępcy a u ich nóg to co pozostało z pierwszego mojego pomocnika-mam nadzieję, że nie jest mu zbyt zimno

W6yXjRm.jpg

ot i cały sekret.

Pozdrawiam i życzę szerokich uśmiechów a ja idę na masaż kręgosłupa.

P.s

Właśnie ukończyłem kolejny luk-po prawej stronie wnęki podwozia przedniego. Suma ukończonych luków to 6 z 62 planowanych.

Edytowane przez Gość
Napisano (edytowane)

Tak jak informowałem kolejny ukonczony luk, to tylko kolejne 131 części:

sTUtKKH.jpg

M41vWvU.jpg

widok po zdjęciu połówki kadłuba tak aby pokazać iż pod zielonymi przewodami jest jeszcze plątanina czarnych wraz ze złączkami

CF9GXr2.jpg

rozpocząłem prace w nosie samolotu od podłączania pierwszych przewodów:

zBfq7sb.jpg

Edytowane przez Gość