Skocz do zawartości

Sd.Kfz.171 Panther D 1:35 Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 134
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Gąsienice w panterze były jednakowe, nie było prawych i lewych. Główki sworzni od zewnatrz . Przecież jak odwrócisz masz takie same. druty przy obu stronach idą od środka.

Tyle że ATL-08 (nie widzę dokładnie jakie masz ?) to późniejsze gąsienice do panther A,G. D miała nieco inne (friulmodel ATL-33). Ale taki układ jak twój jest możliwy, bo panther D służyły pojedyncze sztuki i w 1945 r. Gąsienice mogli wymienić.

Napisano

Hej

Ja czekam na malowanie Już coś masz na oku ?

Też się już doczekać nie mogę, mam nadzieję, że w święta zacznę malować. A schemat najprawdopodobniej z drugiej strony wątku

Gąsienice w panterze były jednakowe, nie było prawych i lewych. Główki sworzni od zewnatrz . Przecież jak odwrócisz masz takie same. druty przy obu stronach idą od środka.

Tyle że ATL-08 (nie widzę dokładnie jakie masz ?) to późniejsze gąsienice do panther A,G. D miała nieco inne (friulmodel ATL-33). Ale taki układ jak twój jest możliwy, bo panther D służyły pojedyncze sztuki i w 1945 r. Gąsienice mogli wymienić.

Kotka ma być spod Kurska, więc friulki mam ATL-33. Ale wydaje mi się jednak (zakładając, że układ ogniw na zdjęciach powyżej jest prawidłowy - sprawdzałem w planach), że friulmodel się machnął, bo w takim układzie jak na fotkach z jednej strony druty są na zewnątrz. Oczywiście można gąskę obrócić o 180 stopni i wtedy idą do środka, ale w takim przypadku zmienia się także "kierunek" w który skierowane są ogniwka (patrząc od strony płyty przedniej jedna strona nie jest odbiciem lustrzanym drugiej). Nie wiem czy ktoś coś z tego zrozumie - w razie czego wrzucę następnym razem zdjęcia, ale kolego woto ma chyba identyczną sytuację, tak więc coś w tym musi być

Pozdrawiam

Kamil

Napisano

Friule ATL-08 - są identyczne w obu kierunkach. Co do tych ATL-33 nie jestem do końca pewien. Jak na razie pantery A i G sklejałem !

• 3 weeks later...
Napisano

Witam

I znowu troszkę do przodu, właściwie to do doklejenia został tylko sprzęt na burtach, osłony boczne i skrajniki plus dodanie jakiś uszkodzeń. No i muszę jeszcze poczekać na farbkę do pomalowania wizjerów... a póki co to może jakaś podstawka powstanie

fotka36_zps59ef7397.jpg

fotka37_zps514bfc93.jpg

fotka34_zps7de9faf4.jpg

fotka35_zps9705823f.jpg

fotka33_zpsf4fdb72f.jpg

fotka32_zps805d3e4f.jpg

A co wam Panowie Mikołaj przyniósł? Bo u mnie pojawiły się materiały na dosyć oryginalny projekt

Szczęśliwego Nowego Roku życzę

Kamil

Napisano

Mnie też się podoba. Ja dostałem Pz. kpfw.III Dragon 6606, Tamiya - Cromwell, oraz giętarkę do blach hold and fold 5 speed.

Napisano

Mi mikołaj przyniósł modelarskiego pecha . Nie dość , że 2 modele poszły do kosza to jeszcze problemy z moim H&S . Imieniny niedługo więc sobie to odbiję . A pod choinką jak co roku paczki żywnościowe i bonusy z Lidla . Ale chociaż czwarty dzień wcinam mandarynki

Działaj Pan z tym kociakiem bo ja zdążyłem już dwa sknocić

• 4 weeks later...
Napisano

Witam,

Kotka gotowa do malowania

Wykończenie pochłonęło ogromną ilość czasu... śnić mi się będą te przesunięcia form itp. na malutkich detalach... dobrze, że z blaszkami nie ma takich problemów

fotka38_zps2f4443c5.jpg

fotka39_zps3f9b667e.jpg

fotka40_zps59691007.jpg

fotka41_zps302b302e.jpg

fotka42_zps2cf8b040.jpg

fotka43_zpsdd09819f.jpg

fotka44_zps691416e1.jpg

W końcu przypomnę sobie jak wygląda aerograf A, jak Wam się widzą te uszkodzone panele boczne? Mogą zostać?

Pozdrawiam

Kamil

Napisano

Piękna . Chciałbym tak umieć . Panele też bardzo ładne . Jak je dziurawiłeś?

Napisano

przesadziłeś tylko z ilością przestrzelin na schurzenach.

Napisano

Dzięki za komentarze

Detal taki, że aż żal malować!

Kotka ma być spod Kurska

Znowu?

A może by tak z SS-Nordland z Pomorza z 1945?

To ta z białym numerem 603.

Kwestia malowania jest jeszcze otwarta, więc gdybyś miał gdzieś pod ręką jakieś ciekawe schematy malowania tego czołgu to byłbym wdzięczny za jakiś link/skan, bo na szybko niczego nie udało się wygooglować

@KAMIL1990 - Generalnie bardzo pozytywnie, co prawda w niektórych miejscach musiałem kombinować (konstrukcja podtrzymująca tłumiki na tylnej płycie), ale dają radę. Może niektórym mogą wydawać się troszkę za delikatne

@GrzesiekW - Nie bądź taki skromny, a przestrzeliny zrobiłem igłą w obsadce, pilnikiem i skalpelem

@Andrzej_LK - No właśnie jeszcze się zastanawiam czy ich nie wymienić.. nie chciałem przesadzić i szczerze mówiąc dlatego właśnie podpatrzyłem ten schemat przestrzelin u Sergiusza, dodają trochę smaczku ale jeśli uważacie, że zdecydowanie za dużo to coś z nimi podziałam.

Ktoś jeszcze się wypowie w tej kwestii?

Kamil

Napisano

Witam

Na szybko 2 fotki po podkładzie:

fotka45_zps7c9300d5.jpg

fotka46_zps80322569.jpg

Może komuś się przyda:

*Surfacer 1200

*Ciśnienie 1,5bara

*Rozcieńczane Mr. Color Levelling Thinnerem w stosunku 3:1 na korzyść rozcieńczalnika

*Na pokrycie modelu i kół poszło 1,5ml Surfacera

*Aerograf H&S Evolution Silverline

I teraz zacznie się zabawa w CM. Wrzucać zdjęcia z kolejnych etapów czy od razu całość?

Pozdrawiam

Kamil

Napisano

Na razie

Pamiętam , że raz pokusiłem się o pokrycie modelu Surfacerem poprzez H&S .

Nie dość , że co chwile się zapychał to jeszcze go nie umyłem po zabawie . Wynik był taki , że miałem wszystko zalepione Surfacerem i doczyszczałem aerek kilka dni . Od tego dnia Surfacer poszedł do lamusa .

Napisano

No to będzie krok po kroku

Etap 2:

fotka47_zpsb3130871.jpg

fotka48_zps69432c28.jpg

fotka49_zpsab71b822.jpg

fotka50_zps2c68d409.jpg

fotka51_zps959e58b1.jpg

Zdjęcia wyszły nie za ciekawie , ale z efektu malowania jestem zadowolony mam nadzieję, że coś zobaczycie...

@produdi - no widzisz, a u mnie elegancko wyszło nawet przy dyszy 0,2. Na wszelki wypadek warto dodać zawsze kilka kropli retardera, no i koniecznie moocno rozcieńczyć

Kamil

Napisano

Moim zdaniem trochę bym bardziej rozjaśnił ten ciemniejszy kolor , bo teraz jest jak dla mnie za mocny kontrast między kolorami i ciężko to będzie zgrać kolorystycznie. Ale to tylko moje spostrzerzenia .