bazylms Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Witam w nowym warsztacie. Panzer prawie skończony, a że w Telford w łapki wpadł mi ten model nie mogłęm się powstrzymać od pomacania go nieco dogłębniej. Chcę zaznaczyć, że obiecany warsztat KW-2 będzie na początku grudnia, bo teraz mam trochę meksyk w domu. Zapewne wielu z was się zapyta kto w czasach Dragona i innych top-producentów kupuje prawie 40-letni model. Ano jak zwykle ja. Nie wiem czemu, ale lubię Tamiyę i nawet ich stare modele mimo wielu uproszczeń i baboli składa sie przyjemnie. A w temacie M3 mam już doświadczenie z modelem Academy. Przy tamtym modelu ten to jak spacerek po plaży. Wszystko ładnie pasuje, choć i tak troszkę szpachli użyć trzeba będzie. Po otwarciu pudła okazało się że nie ma w środku gąsienic, ale nic to bo zostały z Granta. Tak więc nie marudząc za wiele efekt dotychczasowych prac: A tak wygląda gąsienica - będę ją jeszcze starał się męczyć aby lepiej siadła. Chyba nie obejdzie się bez przyklejenia jej do rolek podtrzymujących bo na razie wisi w powietrzu. Co do malowania to chciałbym na jakiś standardowy amerykański. Czy to jest olive drab? No chyba że ktoś znajdzie jakieś ciekawsze malowanko, no i kalki z zestawu podpasują. Mam także zamiar kupić lufy metalowe dział i km-ów. I to tyle z dodatkowych zakupów. Świadom niedoskonałości tego modelu poprawię trochę boczne ścianki przednich błotników gdyż brak na nich wzmocnień. Co do reszty to sie zobaczy w trakcie prac. Jak zwykle licze na wasza pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Hej.W naplywie weny po ogladaniu Twojego warsztatu z Grantem rozgrzebale mojego Lee z Academii.Porazka i pewnie bez nowych nitow sie nie obedzie tyle szpachli... Tu widze ze pomimo wieku Tama trzyma sie,napewno lepiej.Kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Listopada 2012 Autor Share Napisano 20 Listopada 2012 Hej, wrzuć warsztat będzie raźniej. Dlatego też stwierdziłem że kupie Tamiya. Tania była a z Academy naprawdę kupa roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Kurde to ja już nie wiem czy dobierać do mego M3 z Academy czy zrobić z niego wrak ? Ładnie odwzorowane nity a gąski i tak będziesz musiał przykleić na stałe to i siądą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Sam się przymierzam do tej konstrukcji więc siadam i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Listopada 2012 Autor Share Napisano 21 Listopada 2012 Fajnie że wpadliście. Mirek nie mówię że Academy to naprawdę tragedia. Największe problemy sprawiało spasowanie góry kadłuba. W Tamiya to jeden element, a w Academy składał się z poszczególnych płyt które trzeba było posklejać. Natomiast na pewno Academy jest lepiej zdetalowane. Warto walczyć o każdy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Masz świetną bryłę na ćwiczenie modulacji. Sam mam ten model i może go zacznę jak mnie odpowiednio zdjęciami zainspirujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Mój kettenkrafgtrad na forumowym warsztacie jest starszy odemnie. Nie oceniałbym wartości modelu po dacie wypuszczenia na rynek, bo jak koledzy słusznie zauważyli obecne wypusty Academy lub HobbyBossa mają składalność ery kamienia łupanego. Klasyka horroru to chyba Pz. IV ausf. H od Academy... Warto dokupić do starszych modeli blaszki i metalowe lufy. Najważniejsze to jednak w moim odczuciu kwestia sympatii do składanego modelu. Trochę się rozpisałem a miałem tylko wcisnąć że też kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Może zrób go jako zdobyczny w służbie Panzerwaffe lub Lend-Lease jako Sowiet.Oczywiście kibicuję bez względu na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 ładnie wygląda jak na 40 lat . Znając twoje prace bardzo chętnie pooglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Listopada 2012 Autor Share Napisano 21 Listopada 2012 Ciekawa propozycja, ale w swojej skromnej kolekcji nie mam jeszcze żadnego amerykańca. Tak więc musi być USA. Cały czas się zastanaiwam nad zagadnieniem faktury odlewu na niektórych elementach. Na początku chciałem dorobić ja na przedniej części wanny łącznie z osłonami transmisji oraz wieży. Ale po obejrzeniu poniższych zdjęć nie jestem tego teraz taki pewien. Źródło: www.primeportal.net Źródło: www.primeportal.net Na fotach wcale ta faktura nie jest taka oczywista jak na ruskich. Nie wiem czy ją robić czy zostawiać model jak jest (wieża jeszcze nie zaczęta, ale nie różni się zbytnio od reszty plastikowych częsci). Co radzicie? Masz świetną bryłę na ćwiczenie modulacji. Sam mam ten model i może go zacznę jak mnie odpowiednio zdjęciami zainspirujesz. Konrad dajesz, będzie od kogo się uczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Masz świetną bryłę na ćwiczenie modulacji. Sam mam ten model i może go zacznę jak mnie odpowiednio zdjęciami zainspirujesz. Konrad dajesz, będzie od kogo się uczyć. Chwilowo nie mam weny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Myślałem,że przez pomyłkę trafiłem do twojego starego wątku. A tu widzę,że jednak naprawdę zabrałeś się za następnego dwu lufowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 O proszę szykuję się kolejny świetny czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 No proszę cośik pięknego widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Lepiej nie rób mu faktury odlewu co najwyżej potraktój lekko nitro plastik lekko spuchnie i będzie cacy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Chcę zaznaczyć, że obiecany warsztat KW-2 będzie na początku grudnia, bo teraz mam trochę meksyk w domu. Trzymam za słowo Zasiadam i podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Rób amierykańca...może zmusisz mnie do ruszenia mojego ''Lee'' z Kanady. Ad.Olive Drab - jak to zwykle bywa - odcieni było co nie miara- nawet dochodziło do zszarzenia koloru,maksymalnego wypłowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Popieram przedmówców w kwestii narodowościowej - rób amerykańca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Yankee First! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 glosuje na Amerykanina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 jak i ten będzie na takim poziomie jak poprzednie to wyjdzie bardzo ciekawie podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Wszystko fajnie, model skleja się bez zastrzeżeń, tylko jest jeden szkopuł - to model z gatunku SF, gdyż wersja zaproponowana przez producenta nigdy nie istniała. Różnica tkwi w "d..pie" czołgu i nitowaniu/spawaniu. Tu masz wersję z tyłkiem z modelu: http://www.primeportal.net/tanks/cesar_ferreira/m3_lee/ (w większości spawana i inny układ nitów). Natomiast tu masz praktycznie w całości nitowany czołg mk.I (z prawidłową pupą): http://www.primeportal.net/tanks/david_lueck/m3_lee/. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Listopada 2012 Autor Share Napisano 27 Listopada 2012 Gajur całkowicie się z Tobą zgadzam. Do poprawki jest tyle elementów że sam nie wiem czy za wszystkie się brać. Mam porównanie z detalem z Academy. Np piasty tylnych osi są tak skopane w modelu, że nie mam pojęcia jak się za nie zabrać. Są za wysoko w stosunku do mocowania do tylnej ppłyty. Błotniki przednie to też porażka. Spróbuję poprawić co się dzieje da, ale nie wiem na ile umiejętności wystarczy. Ten model traktuje jako powiedzmy poglądowy w kolekcji. Co nie znaczy że będę traktował go po macoszemu. Spróbuję go upodobnić do tej wersji z zadkiem jak w Tamiya - zeszlifuje się najwyżej trochę nitów. Jest przynajmniej na czym się wzorować. P. S. Shermana chyba kupię z Tasca, he, he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Baboli jest jeszcze więcej. Jak pooglądasz dokładnie zdjęcia to je sam wypatrzysz. Ale w latach 70-siątych to było cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi