Rack Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 (edytowane) Witam, od pewnego czasu dłubię IS-2. Chciałbym z tego strucla zrobić pojazd o numerze taktycznym 424 z 4 pułku czołgów ciężkich. Z okresu wojny znane są mi dwa zdjęcia: Trochę mało widać, tak więc zastanawiam się czy przy szczegółach mógłbym wzorować się na poznańskim IS-2 nr 424?: Czy ktoś wie, czy ten pojazd z muzeum, to ten sam z okresu wojny, czy inny i tylko oznakowany jako 424?. Jakoś nie mogę znaleźć na ten temat informacji . Wracając do modelu. Dodatki, które już mam, czyli lufka RB i linka Eureki oraz gąsienice: Jak widać, niektóre ogniwka są "zlane". Na szczęście nie trzeba z nimi walczyć, bo producent dodał dodatkową ramkę i prawidłowych jest aż nadto Generalnie, po kilku zimowych wieczorach, z tych potworków powstały gąsienice w wersji ruchomej, tzn. "version workable tracklinks" . Czyli, w sumie najgorsze za mną . Jeśli chodzi o części modelu, to większość elementów z pudełka wymagać będzie większej lub mniejszej ingerencji. Póki co działałem przy wannie. Solidne sponsony i trochę śrubek : Reszta śrubek i luk do podawania amunicji: I tradycyjnie, powalczyłem ze spodem wanny: Muszę dorobić jeszcze 9 korków spustowych i odboje, które sam przez pomyłkę usunąłem . Pod nóż trafiła też góra ( jeszcze troszkę ją potnę Wstępne prace objęły też wieżę i klapę tylną ( musiałem ją rozciąć Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Tutaj masz filmiki z tym pojazdem.Ale pewnikiem je znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Pojazd muzealny nie jest oryginalnym wozem noszącym numer 424(1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 Tutaj masz filmiki z tym pojazdem.Ale pewnikiem je znasz Dzięki . Pojazd muzealny nie jest oryginalnym wozem noszącym numer 424(1). Ok, hmm, z jednej strony upraszcza to sprawę, z drugiej utrudnia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Heh, to z Trumpeterowym SU-152 będziesz miał w sumie relaksującą zabawę. Widzę że lubisz spore wyzwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 Heh, to z Trumpeterowym SU-152 będziesz miał w sumie relaksującą zabawę. Widzę że lubisz spore wyzwania Lubię budować . Malowanie mi ciężej idzie i do tego nie mam teraz zbytnio warunków na rozkładanie całego laboratorium chemicznego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Jakiej firmy te gąsienice? Będziesz dawał jakieś blaszki fototrawione ? Póki co idzie fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Jakiej firmy te gąsienice? Będziesz dawał jakieś blaszki fototrawione ? Póki co idzie fajnie Dzięki, fajnie, że się podoba . Gąski są firmy Eastern Express, trochę słabe, ale da się coś z nich wystrugać przy sporym nakładzie pracy. Poza tym są tanie, ok. 35zł. Tak, blaszki też planuję dołożyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Kawał porządnej roboty. Zvezdowe wypusty niestety wymagają sporo pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Kawał porządnej roboty. Zvezdowe wypusty niestety wymagają sporo pracy. Dzięki Markuz . Na szczęście są tanie . Po doświadczeniu z T-34-85 Zvezdy, postanowiłem traktować te zestawy tylko i wyłącznie jako bazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Też myślę nad zakupem tego modelu. Gdzie kupiłeś te gąski bo nigdzie ich nie umiem znaleźć. Powiedz mi też jakie blaszki będziesz dokładał bo z tego co wiem nie ma blaszek dedykowanych do tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 W IS-2 Tamiya masz przyzwoitą wannę kadłuba, gąsienice plastykowe i blaszkę z osłonami wlotów do silnika a zestaw dorwałem za 150 zł. Też walczę z IS-em w tym malowaniu. Będziesz nakładał resztki kamuflażu zimowego? To wóz ze stycznia 1945. Zastanawiam się czy domalować tą "1 zamalowaną" czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 Też myślę nad zakupem tego modelu. Gdzie kupiłeś te gąski bo nigdzie ich nie umiem znaleźć. Powiedz mi też jakie blaszki będziesz dokładał bo z tego co wiem nie ma blaszek dedykowanych do tego modelu. Gąski bywają w moje hobby: http://www.mojehobby.pl/szukaj.php?grupa_p=1&kateg=&search_available=0&search_keywords=eastern+express Martoli: http://www.martola.com.pl widziałem też na allegro. Trzeba polowac. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale żeby były ruchome, trzeba samemu nawiercac każde ogniwo, sporo pracy. W IS-2 Tamiya masz przyzwoitą wannę kadłuba, gąsienice plastykowe i blaszkę z osłonami wlotów do silnika a zestaw dorwałem za 150 zł. Też walczę z IS-em w tym malowaniu. Będziesz nakładał resztki kamuflażu zimowego? To wóz ze stycznia 1945. Zastanawiam się czy domalować tą "1 zamalowaną" czy nie ? W sumie jakby policzyc, to chcąc zrobic Zvezdę na podobnym poziomie, kosztowo wydzie podobnie jak cena Tamki plus mniej jest roboty z Tamką. W zapowiedziach na maj jest też IS-2 od Dragona ( cena podobna do Tamki ), może warto poczekac?. Odnośnie blach, to zakupiłem takie: http://www.mojehobby.pl/products/IS-2-ZVE.html Author21, mam zamiar pomalowac swojego tak jak na zdjeciach z kwietnia-maja 1945r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Zauważyłem aczkolwiek to mi osobiście będzie zbędne, bardziej zależało by mi na alternatywie dla tych gumowych, tylko żeby znowu nie wydawać 100 zł na fruile bo dziurki po wypychaczach da się zawsze zarobić a te gumowe zvezdy są bardzo słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Nieźle ci wychodzi reanimacji tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) bazylms napisał: Nieźle ci wychodzi reanimacji tego modelu. Dzięki Krzysztof, może coś z tego wyjdzie . Troszkę do przodu, niewiele, ale korzystając z tego, że rozkładałem foto-studio ;), to załączam zdjęcia. Trochę późno zauważyłem, że w dragonowskim ISU-152/122 są zdublowane mechanizmy regulacji koła napinającego. Po namyśle, zdecydowałem się jednak na ekstrakcję zvezdowskich, zrobiłem też spawy łączenia burt z górą oraz wstępną fakturę odlewu: Dokończyłem też spód wanny. Dorobiłem 9 korków spustowych oraz dodałem odboje : Póki co, to tyle udało się udłubać. Mam takie pytanie, może ktoś wie. Kiedyś, gdzieś natrafiłem na takie zdjęcie. W jakim celu to zrobiono ?... Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Pomnik, cokół przed oblaniem betonem ewentualnie obłożeniem płytami/ kamieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 25 Września 2016 Autor Share Napisano 25 Września 2016 (edytowane) Witam, mała aktualizacja prac. Spód wanny został skończony i poddany podkładowi i małemu szlifowaniu. Obspawałem wszystkie odbojniki oraz mocowania wahaczy ( 48 spawów, uff ). Same wahacze także nieco zmodyfikowałem - rozwierciłem osie i wkleiłem nowe z profilu ( oryginalnie w modelu słabo to wyglądało - mam nadzieję, że finalnie lepiej będą się teraz prezentować ). Poprzednie spawy boków wanny z górą zerwałem i zrobiłem nowe. Raz, że lepiej wygląda zrobienie spawu po wykonaniu faktury niż odwrotnie . Dwa, że poprzednio wykonałem spawy, że tak powiem "poprzecznie" a w rzeczywistości te spawy były "podłużne", że tak powiem. Dalszym modyfikacją uległa także góra kadłuba: Żaluzje zostały wycięte z obramowaniem i zostało ono wklejone na nowo, nieco wydłużone ( same żaluzje jeszcze w trakcie prac ). Zabieg ten zrobiłem, ponieważ Zvezda trochę skopała łączenie tynej płyty z płytą silnikową - tu prace także w trakcie. Prac jeszcze sporo przede mną, ale zaczynam składa gada wreszcie do kupy . Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Piękna reaktywacja. Fajnie poprawiasz tę Zvezdę. Będzie wnętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Cześć, Ładna robota! Mam pytanie: odtwarzając spód wanny z czego korzystałeś? Masz jakieś zdjęcia/rysunki? W weekend rozgrzebałem tamiyowego JS-2 w 1/48 i tam jest podobna bieda na spodzie. Chciałby odtworzyć przynajmniej te główne elementy tylko nie mogę znaleźć nic konkretnego w tym temacie... Pozdrawiam Domi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Oooo. Dopiero zauważyłem, że ruska robisz. Mam na nich alergię za wciskanie propagandowe najlepszości ich sprzętu (a delikatnie rzecz ujmując wcale tak nie było). Nasiliła mi się po pograniu w WOTa gdzie wszystko co ruskie jest kuźwa koksowane. Ale będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Hmm - niewiele z tej Zvezdy zostanie (... ) Ale przecież IS-y są takie piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Oooo. Dopiero zauważyłem, że ruska robisz. Mam na nich alergię za wciskanie propagandowe najlepszości ich sprzętu (a delikatnie rzecz ujmując wcale tak nie było). Nasiliła mi się po pograniu w WOTa gdzie wszystko co ruskie jest kuźwa koksowane. Ale będę podglądał. a spytaj się niektórych osób po ok.60-tce o czołgi w 2 wojnie,przez tych czterech pancernych wiele osób dalej propaguje ruskie wojsko jednak trzeba rozumieć w ich czasach szkolnych tak mówiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 26 Września 2016 Autor Share Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Jarekk napisał: Piękna reaktywacja. Fajnie poprawiasz tę Zvezdę. Będzie wnętrze? \ napisał: Dziękuję . Odnośnie wnętrza to zrobię tylko te części widoczne pod siatkami ( wręgi, czy coś takiego Pełne wnętrze, to jeszcze nie dla mnie, może kiedyś . Domi napisał: Cześć, Ładna robota! Mam pytanie: odtwarzając spód wanny z czego korzystałeś? Masz jakieś zdjęcia/rysunki? W weekend rozgrzebałem tamiyowego JS-2 w 1/48 i tam jest podobna bieda na spodzie. Chciałby odtworzyć przynajmniej te główne elementy tylko nie mogę znaleźć nic konkretnego w tym temacie... Pozdrawiam Domi Dziękuję . Ja się wzorowałem na spodzie wanny z dragonowskiego modelu IS-2 lub ISU-152/122: http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-Heavy-Tank-JS-1-JS-2-plus-Soviet-Motor-Rifles-Troops-Berlin-1945.html Tamka w swoim IS-2 w skali 1:35 ma podobny spód wanny. W literaturze (Panzer History 28, str. 27) natknąłem sie tylko na taki szkic: Ale słabo już znam rosyjski i nie wiem do końca, co to za wersja. cooper69 napisał: Oooo. Dopiero zauważyłem, że ruska robisz. Mam na nich alergię za wciskanie propagandowe najlepszości ich sprzętu (a delikatnie rzecz ujmując wcale tak nie było). Nasiliła mi się po pograniu w WOTa gdzie wszystko co ruskie jest kuźwa koksowane. Ale będę podglądał. He, he, no ja akurat w WoTa nie grałem, ale jeśli chodzi o propagandę, to teraz akurat wcisają nam podobną, tylko z przeciwnego kierunku . Lubię te ruskie tanki, bo proste i coś w sobie mają. W warunkach wojennych taki szczegół, że koła napinające są takie same jak jezdne mógł mieć znaczenie - szybkość produkcji, niższe koszty, łatwiej naprawić na froncie itd. Produkcję całej wanny uproszczono do granic możliwości. Kosztowne i skomplikowane skrawanie było wymagane chyba tylko pod montaż napędu. Oczywiście, żeby nie było, lubię też i niemieckie . Brytole i amerykańce zawsze poprawiają mi humor ( oczywiście te z okresu II wojny ). I też będę je kleił . hiwis napisał: Hmm - niewiele z tej Zvezdy zostanie cooper69 napisał: (... ) Ale przecież IS-y są takie piękne Pewnie, że piękne . Koła jezdne będą z PanzerArtu, troszchę blaszek Edka, kombinowanych z 2 zestawów i błotniki samoróbki ( większość elementów ). Przy okazji wypróbuję pastę Koki, którą mam dzięki uprzejmości Rafała - cooper69'a . Wojtek-Krowa napisał: a spytaj się niektórych osób po ok.60-tce o czołgi w 2 wojnie,przez tych czterech pancernych wiele osób dalej propaguje ruskie wojsko jednak trzeba rozumieć w ich czasach szkolnych tak mówiono. No tak, zgadza się. Tylko teraz, gdy mamy "wolność" powinno się bez przegięć w żadną stronę pamiętać o tych prostych żołnierzach, którzy ojczyznę chcieli wyzwolić tak z zachodu jak i ze wschodu. Reszta to była polityka, robiona niestety, ponad głowami Polaków. Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi