Skocz do zawartości

Cromwell Mk. IV, 1 DPanc. - Skończyć do lata (Tamiya 35221)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 265
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Cześć,

Można nawiercać i wklejać łebki tak jak tutaj zrobił to Neo:

http://www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=64582&p=1

Ja w skali 1/48 wygniotłem ślady śrub wyostrzoną igłą o odpowiedniej średnicy:

Cromm_sruby_zpsyu6qcthd.jpg~original

Myślę że po delikatnym przeszlifowaniu uzyskam efekt jak na rzeczywistym pojeździe...jeszcze będę się zastanawiał na poprzecznym rowkiem na "śrubokręt".

D.

Edytowane przez Gość
Napisano

Dzięki.

Z igłą to już właśnie sam sobie wymyśliłem

I to jest chyba najlepszy sposób, a potem wąskim ostrzem zrobić wcięcie na śrubokręt.

Swoją drogą co za idiota to wymyślił wiedząc, że łatwiej rozkalibrować taki łeb śruby i wtedy jest problem z odkręceniem...

Nie chciałbym być na miejscu grup remontujących ten czołg.

Cały widz polega na tym że wszyscy piszą o śrubach nie pisząc o typie łba...

Zdjęcia w czasie wyciskania łbów śrub:

Pierw uciętą i podostrzoną na brzegach igłą 0,8 mm umieszczoną w ręcznym uchwycie do wierteł wyciskam kółka - nie przejmujcie się tym że kółka wydają się większe bo plastik puchnie i się odbarwia przy wyciskaniu.

26954293052_744f8f3922_c.jpg

Potem (oczywiście z czuciem i uczuciem ) wyciskam końcówką noża olfy miejsce na śrubokręt i osiągamy taki efekt

26954292172_151c57bf74_c.jpg

Mam nadzieję, że zadowala szanownych obserwatorów

Napisano
Ładnie Ci te przetłoczenia wyszły. Mnie też takie czekają na warrior.

Polecam sobie wyprodukować przyrząd z patyczka do lodów.

Ja ostatnio odkryłem te z lodów świderki firmy Koral - są grube i z bardzo gęstego drewna.

Napisano

Zmieniła mi się koncepcja - skrzynki będą zestawowe z klipsami Abera.

Te aberowskie wcale nie są takie idealne + i tak trzeba je modyfikować.

Ich patenty jak zrobić też zaczynają mnie irytować...

Do wyciskania zrobiłem sobie z patyczka po lodach takie "narządzie"

27153616445_0a76049d0d_c.jpg

Napisano
Ich patenty jak zrobić też zaczynają mnie irytować...

Jakby na to nie patrzeć IMO Aber robi jedne z lepszych blaszek na rynku ;) Warto się natrudzić czasem żeby efekt był odpowiedni.

Jedynie na co można ponarzekać to ichnie instrukcje. Czasem są mega nieczytelne.

Napisano

Przykład wkurzającego i moim zdaniem nieprzemyślanego od strony montażu (technologicznie pewnie było korzystniej).

26551537313_9035f0e507.jpg

Część w czerwonej ramce robi się składając ją na 2 sposoby na pół, a potem rozginając podstawę.

Przy takim patencie ciężko zgrać otwory (są 0,3mm) i bardzo łatwo połówki się rozdzielają przy łamaniu.

A można by podzielić część na 2 moduły: płaski z podtrawionym wycięciem na pionowy (2) i pionowy z dziurką osobno (1).

Czy byłoby to klejone czy lutowane powtarzalność i łatwość montażu byłaby duuużo lepsza, a tak człowiek się trudzi i się wk... denerwuje.

Napisano
Ale ciiii, autor jest na forum

No i dobrze. Niech zbiera feedback

• Super Moderator
Napisano

Czołem

Może troszkę pomogę w temacie.

Do składania kup sobie igłę Millera (gładką) i po kłopocie z osiowością otworków (dla zainteresowanych to taka igła od dentysty stożkowa, w zasadzie nie igła a metalowy pręcik)

można nabyć też kwadratową , działa jak rozwiertak i czasem słabo trawione otwory można sobie przekalibrować ( oczywiście z umiarem)

Powodzenia z blaszkami

Napisano
Tak patrzę na Twojego Cromwella i nabieram chęci by nabyć ten model i go także wykonać

Cieszę się, że Ci się podoba.

To bardzo fajny czołg. Mnie już kusi żeby kupić następnego Cromwella i przerobić go na A30 Challengera

Twój będzie na pewno lepszy patrząc na dotychczasowe dokonania.

Napisano

Muszę gdzieś w Gdańsku dorwać tą igłę Millera (sklep dla stomatologów potrzebny) bo bez tego to z zapinkami skrzynek to kupa będzie.

Pierwszy raz i pewnie nie ostatni trafiłem na ścianę :(

Skrzynki Aberowe musiałem wywrócić na drugą stronę i polutować od nowa.

Zobaczę jeszcze czy użyje oryginały czy Aberowe blaszaki.

Napisano

Kilka dni kombinowania, odwracania na drugą stronę skrzynek i ponownego lutowania, wk... się i wyszło toto.

Wiem, że może być lepiej ale na tą chwilę to wszystko co mogę z tym tałatajstwem zrobić - umiejętności nie starcza :(

Niemieckie zapinki Abera to przy tym pan pikuś.

26642943264_2cf4d6dd63_c.jpg

27180303201_542b84d432_c.jpg

Napisano

Troszku przyspieszyłem po przejściach z zapinkami skrzynek.

Przykleiłem je i dorobiłem brakujące poszerzenie.

Dokleiłem brakujące łebki śrub na przednim pancerzu, zrobiłem częściowo spawy (dziubanie troszkę przyszlifowaną igłą lekarską, a potem pociągnięcie klejem extra thin to jest super patent), ślady śrub 0,4 mm przy peryskopach i podstawach lamp no i tylną płytę (zostały tylko uchwyty).

Pomimo, że posiadam pełen zestaw Abera stwierdziłem po oglądaniu wyprasek, przeczytaniu rad doświadczonych kolegów o nie wymienianiu wszystkiego "na siłę", że zestawowym zawiasom nic nie brakuje i nie będę ich wymieniał tym bardziej, że pokrywy przedziału silnikowego będą zamknięte.

Zrobiłem też zwis zawieszenia opierając się na słusznej uwadze w tym warsztacie - jeszcze nie klejony.

Pattafix i suwmiarka po raz kolejny się przydaje

26995344430_688de6ec76_c.jpg

26995345070_1409761f88_c.jpg

26995345590_bbc076a85b_c.jpg

26995346520_0e208c252b_c.jpg

26995347240_28600bee38_c.jpg

26995347560_5d73c791d3_c.jpg

Napisano

Następne kroczki do celu

Zrobiony częściowo przód.

Najwięcej roboty było z robotami "proktologicznymi" związanymi z karabinem maszynowym BESA strzelca-radiotelegrafisty. Żeby go porządnie i możliwie zgodnie z oryginałem zrobić trzeba było od wewnętrznej strony usunąć frezami całość zestawową i dorobić do lufy (RB Model 35B64) widoczną resztę czyli korpus z górą w kształcie trapezu i blaszkę tworzącą łoże.

zdjęcie oryginału z toadman tank pictures

cromwell_09.jpg

moje wypociny

27262086131_6446e61bc1_c.jpg

27262086511_25366fb4ca_c.jpg

27056804040_76cd117122_c.jpg

27056804640_abc3b50bb2_c.jpg

No i zakończyłem tylną płytę

27056805150_c53a50ca7f_c.jpg

Wizjer kierowcy zrobie chyba częściowo otwarty.