cooper69 Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 One muszą być baardzo mało widoczne bo nawet na zdjęciach oryginałów trudno je dojrzeć. I nie widzę problemu w zrobieniu 100 otworów i wpuszczeniu łbów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 No i jak zwykle - 'im dalej w las, tym więcej drzew'. Coraz ciekawiej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Cześć, Można nawiercać i wklejać łebki tak jak tutaj zrobił to Neo: http://www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=64582&p=1 Ja w skali 1/48 wygniotłem ślady śrub wyostrzoną igłą o odpowiedniej średnicy: Myślę że po delikatnym przeszlifowaniu uzyskam efekt jak na rzeczywistym pojeździe...jeszcze będę się zastanawiał na poprzecznym rowkiem na "śrubokręt". D. Edytowane 16 Maja 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Maja 2016 Autor Share Napisano 16 Maja 2016 Dzięki. Z igłą to już właśnie sam sobie wymyśliłem I to jest chyba najlepszy sposób, a potem wąskim ostrzem zrobić wcięcie na śrubokręt. Swoją drogą co za idiota to wymyślił wiedząc, że łatwiej rozkalibrować taki łeb śruby i wtedy jest problem z odkręceniem... Nie chciałbym być na miejscu grup remontujących ten czołg. Cały widz polega na tym że wszyscy piszą o śrubach nie pisząc o typie łba... Zdjęcia w czasie wyciskania łbów śrub: Pierw uciętą i podostrzoną na brzegach igłą 0,8 mm umieszczoną w ręcznym uchwycie do wierteł wyciskam kółka - nie przejmujcie się tym że kółka wydają się większe bo plastik puchnie i się odbarwia przy wyciskaniu. Potem (oczywiście z czuciem i uczuciem ) wyciskam końcówką noża olfy miejsce na śrubokręt i osiągamy taki efekt Mam nadzieję, że zadowala szanownych obserwatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Maja 2016 Autor Share Napisano 16 Maja 2016 Szukając śrubek, a właściwie ich rozmieszczenia zwoje mózgowe odpowiedzialne za kombinatorykę zaczęły pracować i po nitce trafiłem do kłębka czyli restauracji Cromwella z kadłubem F Ło ten, a na imię mu Ajax Najlepsze źródło zdjęć jakie znalazłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Fajnie działasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 Już mi się kuźwa te śrubki Cromwella po nocy śnią... Ale po przejrzeniu miliona zdjęć zrobiłem prawdopodobne szablony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 I dorobiłem troszkę śrub. Ale to jeszcze nie wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Maja 2016 Autor Share Napisano 20 Maja 2016 Troszkę postępów za pomocą palnika i blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 Ładnie Ci te przetłoczenia wyszły. Mnie też takie czekają na warrior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Maja 2016 Autor Share Napisano 21 Maja 2016 Ładnie Ci te przetłoczenia wyszły. Mnie też takie czekają na warrior. Polecam sobie wyprodukować przyrząd z patyczka do lodów. Ja ostatnio odkryłem te z lodów świderki firmy Koral - są grube i z bardzo gęstego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 A to wrzuć fotkę przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Maja 2016 Autor Share Napisano 21 Maja 2016 Zmieniła mi się koncepcja - skrzynki będą zestawowe z klipsami Abera. Te aberowskie wcale nie są takie idealne + i tak trzeba je modyfikować. Ich patenty jak zrobić też zaczynają mnie irytować... Do wyciskania zrobiłem sobie z patyczka po lodach takie "narządzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 Ich patenty jak zrobić też zaczynają mnie irytować... Jakby na to nie patrzeć IMO Aber robi jedne z lepszych blaszek na rynku ;) Warto się natrudzić czasem żeby efekt był odpowiedni. Jedynie na co można ponarzekać to ichnie instrukcje. Czasem są mega nieczytelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Maja 2016 Autor Share Napisano 21 Maja 2016 Przykład wkurzającego i moim zdaniem nieprzemyślanego od strony montażu (technologicznie pewnie było korzystniej). Część w czerwonej ramce robi się składając ją na 2 sposoby na pół, a potem rozginając podstawę. Przy takim patencie ciężko zgrać otwory (są 0,3mm) i bardzo łatwo połówki się rozdzielają przy łamaniu. A można by podzielić część na 2 moduły: płaski z podtrawionym wycięciem na pionowy (2) i pionowy z dziurką osobno (1). Czy byłoby to klejone czy lutowane powtarzalność i łatwość montażu byłaby duuużo lepsza, a tak człowiek się trudzi i się wk... denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 Ale ciiii, autor jest na forum No i dobrze. Niech zbiera feedback Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 21 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 21 Maja 2016 Czołem Może troszkę pomogę w temacie. Do składania kup sobie igłę Millera (gładką) i po kłopocie z osiowością otworków (dla zainteresowanych to taka igła od dentysty stożkowa, w zasadzie nie igła a metalowy pręcik) można nabyć też kwadratową , działa jak rozwiertak i czasem słabo trawione otwory można sobie przekalibrować ( oczywiście z umiarem) Powodzenia z blaszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Tak patrzę na Twojego Cromwella i nabieram chęci by nabyć ten model i go także wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 Tak patrzę na Twojego Cromwella i nabieram chęci by nabyć ten model i go także wykonać Cieszę się, że Ci się podoba. To bardzo fajny czołg. Mnie już kusi żeby kupić następnego Cromwella i przerobić go na A30 Challengera Twój będzie na pewno lepszy patrząc na dotychczasowe dokonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Maja 2016 Autor Share Napisano 23 Maja 2016 Muszę gdzieś w Gdańsku dorwać tą igłę Millera (sklep dla stomatologów potrzebny) bo bez tego to z zapinkami skrzynek to kupa będzie. Pierwszy raz i pewnie nie ostatni trafiłem na ścianę :( Skrzynki Aberowe musiałem wywrócić na drugą stronę i polutować od nowa. Zobaczę jeszcze czy użyje oryginały czy Aberowe blaszaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 Będzie dobrze - trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 25 Maja 2016 Autor Share Napisano 25 Maja 2016 Kilka dni kombinowania, odwracania na drugą stronę skrzynek i ponownego lutowania, wk... się i wyszło toto. Wiem, że może być lepiej ale na tą chwilę to wszystko co mogę z tym tałatajstwem zrobić - umiejętności nie starcza :( Niemieckie zapinki Abera to przy tym pan pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 26 Maja 2016 Autor Share Napisano 26 Maja 2016 Troszku przyspieszyłem po przejściach z zapinkami skrzynek. Przykleiłem je i dorobiłem brakujące poszerzenie. Dokleiłem brakujące łebki śrub na przednim pancerzu, zrobiłem częściowo spawy (dziubanie troszkę przyszlifowaną igłą lekarską, a potem pociągnięcie klejem extra thin to jest super patent), ślady śrub 0,4 mm przy peryskopach i podstawach lamp no i tylną płytę (zostały tylko uchwyty). Pomimo, że posiadam pełen zestaw Abera stwierdziłem po oglądaniu wyprasek, przeczytaniu rad doświadczonych kolegów o nie wymienianiu wszystkiego "na siłę", że zestawowym zawiasom nic nie brakuje i nie będę ich wymieniał tym bardziej, że pokrywy przedziału silnikowego będą zamknięte. Zrobiłem też zwis zawieszenia opierając się na słusznej uwadze w tym warsztacie - jeszcze nie klejony. Pattafix i suwmiarka po raz kolejny się przydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 Następne kroczki do celu Zrobiony częściowo przód. Najwięcej roboty było z robotami "proktologicznymi" związanymi z karabinem maszynowym BESA strzelca-radiotelegrafisty. Żeby go porządnie i możliwie zgodnie z oryginałem zrobić trzeba było od wewnętrznej strony usunąć frezami całość zestawową i dorobić do lufy (RB Model 35B64) widoczną resztę czyli korpus z górą w kształcie trapezu i blaszkę tworzącą łoże. zdjęcie oryginału z toadman tank pictures moje wypociny No i zakończyłem tylną płytę Wizjer kierowcy zrobie chyba częściowo otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Detal klasa. Zazdroszczę możliwości skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi