chorąży Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 W związku z tym iż zaczynam kolekcjonować informacje o "Rosomaku" to w miesięczniku " Armia " nr. 11/2008 jest artykuł na temat misji w Czadzie pt. "Afrykański Konwój". Jest tam zdjęcie zielonego UB02018 w "nokianach" więc wydaje się, iż "pudełkowy" UB02017 czy *16 też tak był. Różnica: ma z tyłu po lewej stronie na górnym pancerzu antenę, tego nie ma w "pudełku". One wszystkie mają na bocznym pancerzu uchwyty dla liny holowniczej. Pisze tylko informacyjnie, gdyż szukam pełnych informacji na temat "pudełkowych" pozdrawiam ........ i czekam, kto ujawni się "na etapie" instalacji "siatek" bocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazgul_1 Napisano 11 Listopada 2016 Share Napisano 11 Listopada 2016 Witam Znalazłem taką fotę wiecie co to za rosiek 4 od końca z tą kopułą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Listopada 2016 Share Napisano 11 Listopada 2016 sigint - spółdzielnia "ucho" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 11 Listopada 2016 Share Napisano 11 Listopada 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazgul_1 Napisano 11 Listopada 2016 Share Napisano 11 Listopada 2016 nie Panowie K.... poważnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 12 Listopada 2016 Share Napisano 12 Listopada 2016 Wariacje z oponami. Pierwsza i trzecia- Nokian, 2-ga Semperit ?, czwarta- Michelin. Osłony też ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 12 Listopada 2016 Share Napisano 12 Listopada 2016 Nw wypadek jak ktoś by chciał przerobić Rosomaka na Mercedesa - proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 21 Listopada 2016 Share Napisano 21 Listopada 2016 Witam Zima idzie - może ktoś się pokusi na zbudowanie fińskiej patrii na bazie rośka Swoją drogą ciekawe czy mocno trzeba go przerabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Witam, Szukam zdjęć dachu/góry, Rosomaka WRT. Ktoś coś ma może ?. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHILKA Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 Cześć O zdjęcia stropu będzie ciężko. Ta wersja była jak dotąd prezentowana na MSPO, więc ciężko było zrobić takie fotki. A zdjęć "zwyklaka" nie potrzebujesz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 Może to coś Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 31 Stycznia 2017 Share Napisano 31 Stycznia 2017 Witam, Dzięki za odzew. Temat WRT został już częściowo opanowany. Choć nadal szukam zdjęć dźwigu i góry kadłuba Ten WRT z MSPO 2013 to prototyp i wglądem wozu seryjnego ma pewne znaczące różnice. O zdjęcia stropu będzie ciężko. Ta wersja była jak dotąd prezentowana na MSPO, więc ciężko było zrobić takie fotki. A zdjęć "zwyklaka" nie potrzebujesz???? Zwykły mi nic nie daje, ponieważ WRT nie ma jednego górnego włazu desantu. Są różnice w kształcie górnych paneli zewnętrznego pancerza. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkos1 Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Witam Panowie Szukam zdjec gory Rosomaka bez wiezy. Od Jacka i Tomka mam juz dwa zdjecia ale jak ktos ma wiecej to byloby super. Proboje zidentyfikowac co to za klapa jest pomiedzy miejscem na obrotnice a wlazami desantu. Brakuje mi tez zdjec przodu pojazdu, bo jak rozumiem i jestem w stanie ocenic po kilku dostepnych zdjeciach,reszta jest jak w standardwm Rosku. Jesli sie myle to prosze o sprostowanie. Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Marca 2017 Share Napisano 2 Marca 2017 Wszystkie zdjęcia Rosomaków "bez wieży" czyli w wersji bazowej transportera piechoty, jakie wygrzebałem: 1) Krajowe - czyli z naszych JW, trochę z fabryki i testów, pancerz wersji krajowej: 2) PKW Afganistan z pancerzem Rafaela: Co do samej płyty zasłaniającej otwór pod wieżę, to żywiczną zrobił Jacek - możesz pogadać z Nim o odlewie, a fototrawiona jest z TORO MODEL, np. w Martoli. Reszta jest jak w wersji z wieżą OSS - tzn. mamy właz dla dowódcy za kierowcą! Pozostałe elementy standardowo, ale poszczególne egzemplarze mogą mieć dodatkowe szpeje, typu kamery itp. czasem montowali różne partie wyposażenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biket26 Napisano 2 Marca 2017 Share Napisano 2 Marca 2017 Witam. Właśnie jestem w trakcie sklejania Rośka z Afganu i mam dylemat z którego rozwiązaniem mam nadzieję że mi pomożecie. Otóż dokleiłem do modelu pancerz przedni Rafael projektu Andrzeja. Chciałem żeby fajniej wyglądał W międzyczasie zacząłem zagłębiać się w temat wersji pancerza i związanych z tym rodzajów malowań Rosomaka w Afganistanie. Dostrzegłem swój błąd w postaci innego pancerza na płycie czołowej i innego na modelu (Rafael kontra HSW ) więc mam kilka tez które prosiłbym o potwierdzenie lub sprostowanie: 1. Do doklejonego pancerza przedniego muszę przerobić pancerz boczny i tylni ( zaszpachlowanie co drugiego łączenia płyt oraz ścięcie "nitów" na płytach i przenitowanie ich powinno załatwić problem ) i pomalowanie Rośka na zielono a siatki na piaskowy? 2. Widziałem zdjęcie "testowego"? rosomaka z krajowym pancerzem, w którym cała płyta czołowa pokryta jest pancerzem dodatkowym. Czy taki Rośki był w Afganistanie? Czy tylko z pancerzem przednim osłaniającym kierowcę? Bo poza ilością śrub na tym pancerzu nie różni się on od pancerza Izraelskiego i usuwając je, miałbym pancerz krajowy 3. przerobienie bębna wyciągarki w celu zamocowania na nim liny zrobić wycinając środek i wklejając tuleję czy tylko zeszlifować oryginalną wypraskę bębna z "lin" i nawinąć jeden zwój liny? Nadmieniam, że oprócz tego pancerza przedniego i przecinaków od Andrzeja, nie zamierzam nic dokupywać do modelu, więc wszystkie przeróbki i dodatki robię we własnym zakresie I miałbym prośbę jeśli ktoś ma zdjęcie zbliżenia wnęki w przedniej części kadłuba, gdzie jest prowadnica do liny wciągarki. To tyle Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc w tym temacie. Pozdrawiam. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkos1 Napisano 2 Marca 2017 Share Napisano 2 Marca 2017 Wszystkie zdjęcia Rosomaków "bez wieży" czyli w wersji bazowej transportera piechoty, jakie wygrzebałem:1) Krajowe - czyli z naszych JW, trochę z fabryki i testów, pancerz wersji krajowej: 2) PKW Afganistan z pancerzem Rafaela: Co do samej płyty zasłaniającej otwór pod wieżę, to żywiczną zrobił Jacek - możesz pogadać z Nim o odlewie, a fototrawiona jest z TORO MODEL, np. w Martoli. Reszta jest jak w wersji z wieżą OSS - tzn. mamy właz dla dowódcy za kierowcą! Pozostałe elementy standardowo, ale poszczególne egzemplarze mogą mieć dodatkowe szpeje, typu kamery itp. czasem montowali różne partie wyposażenia... Dzięki wielkie. Biorę się za robotę. Sent from my ALE-L21 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Marca 2017 Share Napisano 2 Marca 2017 Witam. Właśnie jestem w trakcie sklejania Rośka z Afganu i mam dylemat z którego rozwiązaniem mam nadzieję że mi pomożecie.Otóż dokleiłem do modelu pancerz przedni Rafael projektu Andrzeja. Chciałem żeby fajniej wyglądał W międzyczasie zacząłem zagłębiać się w temat wersji pancerza i związanych z tym rodzajów malowań Rosomaka w Afganistanie. Dostrzegłem swój błąd w postaci innego pancerza na płycie czołowej i innego na modelu (Rafael kontra HSW ) więc mam kilka tez które prosiłbym o potwierdzenie lub sprostowanie: 1. Do doklejonego pancerza przedniego muszę przerobić pancerz boczny i tylni ( zaszpachlowanie co drugiego łączenia płyt oraz ścięcie "nitów" na płytach i przenitowanie ich powinno załatwić problem ) i pomalowanie Rośka na zielono a siatki na piaskowy? 2. Widziałem zdjęcie "testowego"? rosomaka z krajowym pancerzem, w którym cała płyta czołowa pokryta jest pancerzem dodatkowym. Czy taki Rośki był w Afganistanie? Czy tylko z pancerzem przednim osłaniającym kierowcę? Bo poza ilością śrub na tym pancerzu nie różni się on od pancerza Izraelskiego i usuwając je, miałbym pancerz krajowy 3. przerobienie bębna wyciągarki w celu zamocowania na nim liny zrobić wycinając środek i wklejając tuleję czy tylko zeszlifować oryginalną wypraskę bębna z "lin" i nawinąć jeden zwój liny? Nadmieniam, że oprócz tego pancerza przedniego i przecinaków od Andrzeja, nie zamierzam nic dokupywać do modelu, więc wszystkie przeróbki i dodatki robię we własnym zakresie I miałbym prośbę jeśli ktoś ma zdjęcie zbliżenia wnęki w przedniej części kadłuba, gdzie jest prowadnica do liny wciągarki. To tyle Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc w tym temacie. Pozdrawiam. Piotr Cześć, po pierwsze, to załóż warsztat i zacznij relację od tych pytań - bo w dziale 1:1 zrobi się bałagan AD.1 i AD.2 Zdjęcie o którym piszesz wrzuć na forum, bo ta konfiguracja to perełka (wysłałeś mi na PW). Ten piaskowy ze zdjęcia z podwójną płytą pancerza czołowego i próbną tablicą rejestracyjną to nie wersja podstawowa (krajowa) tylko właśnie zestawowa HSW z tym, że ma zamontowaną podwójną płytę czołową. W Afganistanie jeździły z płytą tylko po stronie kierowcy. Tę konfigurację (pancerz HSW + pełne opancerzenie przodu) widziałem tylko dwukrotnie - piaskowy w Twojego zdjęcia i ZIELONY Z CSWL na kołach NOKIAN. Jeśli nie chcesz za bardzo inwestować w model to zostaw jak jest, zestawowe HSW, pełna płyta i koła nokian i maluj na zielono; jak podmienisz koła na Micheliny i dorobisz puchę z przodu to będziesz miał rośka ze swojego zdjęcia. Z tym, że zielony to CSWL a i piaskowy raczej Afganu nie widział... AD.3 Owiń linę na bębnie to zobaczysz jak leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 2 Marca 2017 Share Napisano 2 Marca 2017 Co do samej płyty zasłaniającej otwór pod wieżę, to żywiczną zrobił Jacek - możesz pogadać z Nim o odlewie, a fototrawiona jest z TORO MODEL, np. w Martoli. Jak na razie jedyna dostępna "zaślepka" to żywiczna z Toro Model. Moja zaślepka jest właśnie przerabiana na zaślepkę zasłaniającą otwór pod wieżę w WRT. Formy swojej zaślepki nie robiłem, więc zostaje zaślepka z Toro, która jest całkiem fajnie zrobiona. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Co do samej płyty zasłaniającej otwór pod wieżę, to ... fototrawiona jest z TORO MODEL, np. w Martoli. TOROwa "zaślepka" jest żywiczna a nie fototrawiona - "matka" tej części była kompozytowa tzn. polistyren + fototrawiona góra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Co do samej płyty zasłaniającej otwór pod wieżę, to ... fototrawiona jest z TORO MODEL, np. w Martoli. TOROwa "zaślepka" jest żywiczna a nie fototrawiona - "matka" tej części była kompozytowa tzn. polistyren + fototrawiona góra Dzięki za sprostowanie - widziałem tylko artykuł na stronie internetowej, nie macałem, nie doczytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Ciekawa inspiracja http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/22213?t=Rockandrollowy-Rosomak-dowodcy-12-Dywizji#.WOCec_6voHo.facebook Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 25 Czerwca 2017 Share Napisano 25 Czerwca 2017 Pilnie szukam zdjęć mocowania/ramy siedzeń desantu od wersji misyjnej. (stelaż z trzema siedziskami) Najbardziej zależy mi żeby była widoczna cała rama. Ktoś coś może posiada i może pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Może ktoś jest w stanie pomóc. Na gwałt, szukam zdjęć tylnej części dachu oraz fotki otwartej kopułki dc-y w Rosomaku-WRT . Oraz lepszych zdjęć głowicy obserwacyjnej, zaznaczona czerwoną kreską na zdjęciu. Ktoś coś może posiada i może pomóc ? Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odimichal Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Przymierzam się do Rosomaka i tak sobie kombinuje. Chcę zrobić wersję z Afganistanu, ale pierwsza jeszcze bez dodatkowego opancerzenia. Wymyśliłem, że wezmę wersję "krajową" dorobię do niej zasobniki w miejsce pędników, boczne kamery, tylna skrzynkę na radiostacje oraz noże do drutów. Co o tym myślicie, wyjdzie z tego zielony rosomak? Czy konieczne będą większe modyfikacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Wyjdzie. Boczne kamery i noże robi Flacha, pisz w tej sprawie do Andrzeja. Część piaskowych rośków nie miała zasobników, spytaj się na forum, czy ktoś nie będzie miał zbędnych zasobników z wersji misyjnej. Jedynie co, to będzie trzeba dorobić tą tylną skrzynkę z mocowaniem anteny. I na koniec, wymienić te nieszczęsne koła na Nokiany z Def Model, bo te z modelu to tragedia, oraz lufa + wyrzutniki granatów dymnych z Mastera. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi