daro Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Czy ktoś używał czegoś takiego? Gunze Sangyo -M132 Mr. Masking Sol NEO Lepsze to od Maskolu Wamodu?A przede wszystkim jak się rozprowadza i czy nie schodzi razem z akrylami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Marca 2010 Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2010 miałem zamiar kupić płyny pod kalkomanie i na kalkomanie bo głównie chodzi o wyeliminowanie tzw. srebrzeniaTe płyny pomagają w nałożeniu kalki i zmiękczają ją, by ładnie rozłożyły się na nierównościach i liniach podziału - nie powodują wyeliminowania "srebrzenia". "Srebrzenie" eliminuje się kładąc kalkę na powierzchnię pomalowaną lakierem błysk (Sido) a następnie na kalkę ponownie Sido. Pewnie są i inne metody ale ja stosuję właśnie tę - dobra, tania i sprawdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eagle Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Marcin, masz racje głównie chodzi o to by kalkomania ułożyła się równomiernie i jak najlepiej, szczególnie na liniach podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Czy ktoś używał czegoś takiego?Gunze Sangyo -M132 Mr. Masking Sol NEO Lepsze to od Maskolu Wamodu?A przede wszystkim jak się rozprowadza i czy nie schodzi razem z akrylami? Niedawno kupiłem ten specyfik i mam mieszane odczucia. Nakłada się łatwo za pomocą wbudowanego w nakrętkę pędzelka. Chciałem zabezpieczyć miedziane druciki pomalowane farbą akrylową. Usuwając ten preparat po kolejnym malowaniu niestety razem z nim zeszło mi trochę farby Trudno powiedzieć czy to wina preparatu czy moja bo nie dałem żadnego podkładu na miedziane druciki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 Mam pytanko co zrobic by nie paprac sie tak klejem ? nawet ten revela z igla potrafi dawkowac za duze krope. jak wy rozwiazujecie ten problem ? czesto mi sie model brudzi lub nie ladnie skleja czesci - zalane klejem. Moze jakis tutorial o samym klejeniu czesci ? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Marca 2010 Super Moderator Share Napisano 22 Marca 2010 Mam pytanko co zrobic by nie paprac sie tak klejem ? nawet ten revela z igla potrafi dawkowac za duze krope. jak wy rozwiazujecie ten problem ? czesto mi sie model brudzi lub nie ladnie skleja czesci - zalane klejem. Moze jakis tutorial o samym klejeniu czesci ? pozdrawiam. Odpowiedz jest taka, że jednym klejem wszystkiego nie pokleisz - ten, o ktorym mowisz jest dobry do dużych powierzchni, zalewanie "od tyłu" etc. Natomiast ważne by w swoich "zbiorach" mieć kleje z pędzelkami np szerszym i włosowym - zdecydowanie ułatwia to pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Mam pytanie. Niebawem użyję spreju Tamiyi z serii TS. Jak otworzyłem i powąchałem dziubek to śmierdzi to olejną. Czy faktycznie jest to olejna farba? Wymagany jest pod to jakiś podkład, żeby się trzymało? Jeśli tak, to czy można użyć jakiegoś zwykłego podkładu w spreju kupionego w budowlanych sklepach lub motoryzacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Tak, to olej, myślę że podkład jest zbędny, ale jeśli będzie to się nic złego nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam. Właśnie przymierzam się do nałożenia połysku na lakier bazowy i nie wiem czy lepiej, jako owy połysk, nadawał się będzie Sidolux, czy może lakier bezbarwny firmy Revell. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Jeżeli połysk ma być "wykończeniem modelu" to sidolux się nie nadaje. To jest dobry lakier pod washe i inne zabiegi z farbami olejnymi - nie jako "wykończeniówka" ostateczna, bo po prostu nie wygląda dobrze i jednolicie. Błysk revella z własnego doświadczenia odradzam - robiłem kiedyś dwa modele szybowców i po nałożeniu na nie na końcu błysku revella właściwie nigdy ten lakier nie wysechł. Cały czas był "lepki" i łapał kurz... Może lepiej się rozejrzeć po paletach innych producentów, np. Gunze albo Tamiya... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Dziękuje za wskazówkę. Ostatnio, jako laik, testuje farby i po przygodzie z pactrą (i kolejnym, 3 ścieraniu jej z drzwi fiacika 500) musiałem zapytać się o połysk na karoserie. Wracając do pactry - czerwony kolor to jakieś nieporozumienie! Nigdzie nie jest napisane, że to farby dedykowane pod aero a tylko aero w miarę dobrze je nanosi... No nic, jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Nigdzie nie jest napisane, że to farby dedykowane pod aero a tylko aero w miarę dobrze je nanosi... Po części taka przypadłość czerwonego koloru. Biały, żółty, czerwony - nie każdego producenta lubią się z pędzlem. Warto pod nie położyć neutralny (biały albo szary) podkład matowy w sprayu albo z aerografu i często mieszać farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Mam problem z MASKOLEM. Zastyga w kilka chwil po nalozeniu. Wlasciwie to sie nie da go nalozyc pozadnie. Bo od razu twardnieje... geste ustrojstwo. Poradzcie jak uzywac MASKOLA ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 6 Czerwca 2010 Share Napisano 6 Czerwca 2010 Witam Przymierzam się do pryśnięcia modelu sidoluxem, ale skończył mi się dedykowany zmywacz, czyli cleanolux. Nie chcę narobić sobie problemów jeśli chodzi o aerograf. Czy znacie jakiś sprawdzony środek, który równie łatwo i skutecznie przeczyści mi aero z sido? Pzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-Boy Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Jaka szpachlówka jest najlepsza Revell Plasto czy jakaś inna. Kupiłem model na Allegro i gość dorzucił do niego farby i klej Humbrol Poly Cement nigdy nie używałem tego kleju i czy one jest jakiś lepszy od Revella i czy kleić nim model czy wyrzucić. Zdjęcie kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Właściwie to nie ma między klejami różnicy. Z tego co zaobserwowałem to jedyna różnica jest taka, że Humbrola jest nieco gęstszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Czy wystarczy tylko prysnąć cleanlux przez aero, żeby go przeczyściło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Dobrze by było zatkać wylot dyszy (tylko uważać żeby nie uszkodzić iglicy) i dmuchnąć, aby wewnątrz zbiorniczka zabulgotało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 16 Czerwca 2010 Share Napisano 16 Czerwca 2010 Jeżeli masz na myśli "przeczyszczenie" to tak, ale jeżeli w ten sposób chcesz się ograniczyć do czyszczenia w ten sposób swojej maszynki, to niestety na dłuższą metę to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 18 Czerwca 2010 Share Napisano 18 Czerwca 2010 A jak to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 18 Czerwca 2010 Share Napisano 18 Czerwca 2010 A jak to robić? Rozkładając go na części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-Boy Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Jakiego koloru szpachla jest najlepsza do białego samolotu, wiem że Tamiya ale biała czy szara ? P.S. Oczywiście będę malował ten samolot na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Jakiego koloru szpachla jest najlepsza do białego samolotu, wiem że Tamiya ale biała czy szara ? P.S. Oczywiście będę malował ten samolot na biało. A co ci rozum podpowiada? Jak dla mnie możesz nawet czarną szpachlować, trochę ci to utrudni malowanie, ale nie jest to niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 A co ci rozum podpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Jakiego koloru szpachla jest najlepsza do białego samolotu, wiem że Tamiya ale biała czy szara ? P.S. Oczywiście będę malował ten samolot na biało. A co ci rozum podpowiada? Jak dla mnie możesz nawet czarną szpachlować, trochę ci to utrudni malowanie, ale nie jest to niewykonalne. A Tobie co rozum podpowiedzial jak pisaleś odp. ?? Dla Ciebie ma sobie utrudniać prace ........ wporzo. Szpachla w płynie Gunze jest biała np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi