Jump to content

[In Box] Sm-2S Broplan 1:72

Grzes
 Share

Recommended Posts

Zgodnie z obietnicą i na prośbę Społeczeństwa, prezentuję model "Smutka" czyli polskiej modernizacji Mi-1

Do wyboru producent oferuje 3 wersje:

Sm-2 wersja podstawowa

Sm-2S sanitarny

Sm-2D dźwigowy

Sm_1_zpsmbp5jpwm.jpg

W pudle 2 ramki

Kadłub z lekkimi, wypukłymi liniami podziału.

Co do drobnicy - lepszy efekt da zrobienie niektórych części we własnym zakresie.

Sm_2_zpst9vr2mcw.jpg

Sm_3_zps8bc9nsup.jpg

Oraz podwójne wytłoczki z oszkleniem

Na nich zaznaczono delikatnie zarys szyb

Sm_5_zpsp1qiaj63.jpg

Sm_4_zps9ld8vs71.jpg

Sm_6_zpstundxbuk.jpg

W wersji sanitarnej dodatkowo osłony kapsuł do przewozu rannych

Sm_7_zpsa4ps7mqc.jpg

Kalkomania nie zawiera koloru białego

Raczej polecam ją wymienić

Sm_8_zpsxbkfwz8u.jpg

Instrukcja ze schematem malowania:

Sm_9_zpsweixb03v.jpg

Sm_10_zpswmhattsl.jpg

W skrócie:

Model dla miłośników tematu i tych co go bardzo chcą.

Jak zawsze przy Broplanie - wymagający, ale dający jednocześnie doskonałą podstawę do zrobienia pięknej miniatury.

Dla mnie to było "brakujące ogniwo" bo to ostatni śmiglak z naszego wojska, którego modelu nie było.

Czekam więc dalej na Tamiyę:)

Kalkomania bez białego koloru dopełnia hardkorowości zestawu. Styl znany mi z zestawów spółdzielni "RUCH" z lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Wielu pamięta klasyczny P.11c z białą trójką na brązowym prostokącie i kodem na niebieskim, w których nie sposób było dopasować kolor lakieru do tego co na kalkomanii. Wielkie gratulacje dla Broplanu za odświeżenie wspomnień z dzieciństwa.

images?q=tbn:ANd9GcSLACS4fxw9OiVpTV90V-WlDt5CH_VYK8v75Va70QPdLyygP8BR

Grzegorz, gdzie kupowałeś i jaka cena za szt.?

Były SM-2 i SM-2 D na znanym portalu aukcyjnym w czwartek 17.11 po 109,99 i bardzo szybko poszły (po kilku godzinach)wystawione po 1 sztuce w opcji Kup teraz. Może Grzegorz kupił je taniej gdzieś.

Edited by Guest

Jak to widzę to czuję jakbym się cofnął w czasie o kilka dzisiątków lat ! Taki powrót do przeszłości .

Do tego modelu pasują !

Flaczki z drobiu w opakowaniu zastepczym .

Papierosy Popularne, albo Giewont !

Wyrób czekalodopodobny !

Podobno produkt modelopodobny sprzedaje się na pniu

Wydaje mi się że najmocniejszą stroną tego zestawu jest pudełko !

• Haha 1

Pierwszym przedmiotem, jaki przyszedł mi na myśl po zobaczeniu wyprasek była gofrownica. Dlaczego???

A na poważnie, wydaje mi się, że jednak grubo przesadzono ze stosunkiem cena/jakość.

Popatrzcie na ceny, chyba jednak lepszych jakościowo (porównując tylko wizualnie), niskobudżetowych modeli równie niszowych samolotów lub śmigłowców produkowanych przez Amodel. Nie uwierzę, że to kwestia innych kosztów produkcji.

Szkoda.

Edit: o, znalazłem - Mi-1 z Amodelu na Mojehobby w 2009 był po 34 zł. W Masterhobby.pl z pływakami teraz jest za 39 zł.

Pozdrawiam

Hubert

Czy ktoś orientuje się gdzie można dostać drogą kupna modele Broplanu? Gdziekolwiek w Polsce są dostępne? Znalazłem jedynie w bodaj holenderskim sklepie internetowym. Poza tym tu i ówdzie po kilka-kilkanaście sztuk. Natomiast wydawca/producent jakoś niezbyt chętnie nawiązuje kontakt z potencjalnymi nabywcami.

Natomiast wydawca/producent jakoś niezbyt chętnie nawiązuje kontakt z potencjalnymi nabywcami.

Mam zupełnie odmienne odczucie. 1-2 modele w ciągu roku kupuję. Bardzo dobry kontakt, żadnych problemów. W zamian za stare zżółknięte osłony kabin dostałem nowe za free.