Mateusz Z Posted May 27, 2017 Share Posted May 27, 2017 (edited) Witam! Chciałbym pokazać kolekcję samolotów używanych przez dywizjon 303, która została wykonana przez młodzież uczęszczającą do MDK Świdnica pod czujnym okiem Pana Arkadiusza Walerowicza. Historii dywizjonu myślę, że nie trzeba przedstawiać, bo chyba każdy ją zna Wszystkie modele wykonane są w skali 1:72, prawie wszystkie robione były prosto z pudła(oczywiście wyjątkiem są oznaczenia, tu trzeba było kombinować z kalkami albo malować od masek). Sama kolekcja była już prezentowana na kilku konkursach modelarskich, ale ponieważ kupiłem sobie w końcu lustrzankę to stwierdziłem, że wypadałoby pokazać ją też w internecie(prosiłbym o porady co do zdjęć, dopiero się uczę obsługi sprzętu , o paprochu wiem, muszę wyczyścić szkła ). Dobra, nie ma co przedłużać: Hawker Hurricane Mk.I, Pilot P/O Mirosław Ferić, Northolt 1940 autor Paweł Hanuszczak, zestaw Airfixa Supermarine Spitifre Mk. Ia, Pilot Sgt. Mieczysław Wojciechowski, Northolt 1941 autor Mateusz Zapotoczny, zestaw Airifxa Supermarine Spitifre Mk. IIa, Pilot S/Ldr. Wojciech Kołaczkowski, Northolt 1941 autor Krzysztof Zdybel, zestaw Airfixa + żywiczne śmigło i kołpak Supermarine Spitfire Mk.Vb, Pilot S/Ldr. Wojciech Kołaczkowski, Northolt 1942 autor Arkadiusz Walerowicz, zestaw Tamiya North American Mustang Mk.IVA, Pilot S/Ldr. Witold Łokuciewski, Northolt 1945 autor Szymon Ślepko, zestaw Airfixa Ciężko objąć wszystkie naraz: I na półce, na podstawkach i tabliczce z informacją z tyłu: Mam nadzieję, że kolekcja się spodoba i dziękuje wszystkim zaangażowanym w jej powstanie! Edited May 27, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted May 27, 2017 Super Moderator Share Posted May 27, 2017 Brak zdjęć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazman79 Posted May 27, 2017 Share Posted May 27, 2017 Nic nie widać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted May 27, 2017 Share Posted May 27, 2017 Jak wyżej, też nic nie widzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferret37 Posted May 27, 2017 Share Posted May 27, 2017 SOA1. Ładna kolekcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taki Jeden Posted May 27, 2017 Share Posted May 27, 2017 U mnie widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Z Posted May 27, 2017 Author Share Posted May 27, 2017 Dobra, już wiem czemu, zapomniałem udostępnić zdjęcia. Jak teraz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRO Posted May 27, 2017 Share Posted May 27, 2017 Zakaz wjazdu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted May 27, 2017 Super Moderator Share Posted May 27, 2017 Ze zdjęciami z Google zawsze były problemy. Wrzuć z Photobucketa lub podobnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Z Posted May 27, 2017 Author Share Posted May 27, 2017 A teraz? Lepiej by było zrobić nowy temat, bo jedna strona będzie tylko o widoczności zdjęć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted May 27, 2017 Share Posted May 27, 2017 Już są, bardzo ładne prace i świetna kolekcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Z Posted May 27, 2017 Author Share Posted May 27, 2017 No to dobrze, dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desaxe Posted May 28, 2017 Share Posted May 28, 2017 Świetna kolekcja skala wprawdzie nie moja ale bardzo mi się podoba tematyka i wykonanie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted May 28, 2017 Share Posted May 28, 2017 Ładna kolekcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted May 28, 2017 Share Posted May 28, 2017 Zgrabne modele Pogratuluj podopiecznym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19robi88 Posted May 28, 2017 Share Posted May 28, 2017 Ekstra kolekcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Z Posted May 28, 2017 Author Share Posted May 28, 2017 Dziękuje Zgrabne modele Pogratuluj podopiecznym Trochę zabrzmiało to jakbym był tam wychowawcą, a ja jestem jednym z podopiecznych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted May 28, 2017 Share Posted May 28, 2017 Na półce wygladaja wspaniale !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slamacek Posted May 29, 2017 Share Posted May 29, 2017 Bardzo ciekawy pomysł i wykonanie, prezentują się też wspaniale! Brawo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnaQ Posted May 29, 2017 Share Posted May 29, 2017 Serce rośnie, gdy widzę że duch modelarstwa w młodym pokoleniu nie ginie. Zacna kolekcja. Trochę zabrzmiało to jakbym był tam wychowawcą, a ja jestem jednym z podopiecznych A, czyli wiadomo czyj jest Spitfire Mk.I Ładny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kermit zaba Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Piękne maszyny! Mam pytanie o Hurriego, w zestawie były skrzydła pokryte płótnem. Jak sobie z tym poradziliście? Przeszczep, szpachla i szlif, czy może to jakiś inny zestaw? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Z Posted May 31, 2017 Author Share Posted May 31, 2017 Dziękuje w imieniu wszystkich autorów Piękne maszyny! Mam pytanie o Hurriego, w zestawie były skrzydła pokryte płótnem. Jak sobie z tym poradziliście? Przeszczep, szpachla i szlif, czy może to jakiś inny zestaw? Nie bardzo wiem co odpowiedzieć, bo to nie ja jestem autorem, ale z tego co pamiętam to w zestawie już takie były(wydaje mi się, że były 2 zestawy airfixa, jeden z płóciennymi, a drugi z metalowymi skrzydłami). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iskra3333 Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 Piękna kolekcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 Dziękuje w imieniu wszystkich autorów Piękne maszyny! Mam pytanie o Hurriego, w zestawie były skrzydła pokryte płótnem. Jak sobie z tym poradziliście? Przeszczep, szpachla i szlif, czy może to jakiś inny zestaw? Nie bardzo wiem co odpowiedzieć, bo to nie ja jestem autorem, ale z tego co pamiętam to w zestawie już takie były(wydaje mi się, że były 2 zestawy airfixa, jeden z płóciennymi, a drugi z metalowymi skrzydłami). Podpinam się pod to pytanie! Dałoby się jakoś dopytać autora Hurricane'a o te skrzydła? Bo zaglądałem w in-boxy wszystkich wydań nowego Hurricane'a i wszystkie mają płócienne skrzydła, poza starymi wypraskami- ale ten model mi na stare wypraski nie wygląda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
letalin Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 Dziękuje w imieniu wszystkich autorów Podpinam się pod to pytanie! Dałoby się jakoś dopytać autora Hurricane'a o te skrzydła? Bo zaglądałem w in-boxy wszystkich wydań nowego Hurricane'a i wszystkie mają płócienne skrzydła, poza starymi wypraskami- ale ten model mi na stare wypraski nie wygląda... Model na zdjęciu ma prawdopodobnie tylko poszpachlowane skrzydła i ryte linie. Niestety autor pominął różnice w kształcie pokryw przedziału uzbrojenia, które były inne w metalowym skrzydle. Mogę polecić żywicę Alley Cat produkującego w miarę dobry zamiennik do Airfixa. http://www.alleycatmodels.co.uk/metal-wing-conversion-for-airfix-hurricane-mk1-fabric-wing-6534-p.asp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts