jpl Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 Witam wszystkich po raz kolejny. Tym razem nowość - PZL 42 od IBG. Czy model tego ciekawego samolotu okaże się równie ciekawy Zobaczymy. Tymczasem zapraszam na film: No to miłego oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 Nie nudzi Ci się tak trzaskać Karasia za Karasiem? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Oglądałem Twoje wcześniejsze relacje. I mam prośbę. Zaprzyjaźnij się bliżej ze szpachlówką i materiałami ściernymi. Roboty więcej, ale efekt nieporównywalny. Szpary i resztki wlewek to trochę lipa. Nawet trochę więcej niż trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 Nie nudzi Ci się tak trzaskać Karasia za Karasiem? ;) Jeszcze nie. Jeszcze nie. Oglądałem Twoje wcześniejsze relacje. I mam prośbę. Zaprzyjaźnij się bliżej ze szpachlówką i materiałami ściernymi. Roboty więcej, ale efekt nieporównywalny. Szpary i resztki wlewek to trochę lipa. Nawet trochę więcej niż trochę. OK, mam tu trochę płynnej szpachli Mr. Hobby, co to bardzo dobrze pomaga na wszystkie takie bolączki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 20 Czerwca 2017 Share Napisano 20 Czerwca 2017 Hej, jestem ciekaw tej relacji. Widzę że masz problem z malowaniem aerografem. Musisz rozcieńczać farby, regulować ciśnienie. Ja mam taki stary model na którym próbuje farbę zanim kładę ją na właściwy model. Do lepszego wymieszania farby można zatkać przednią dysze palcem i nacisnąć spust. Powracające powietrze do zbiornika pomiesza lepiej farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 Useful link for how to..paint with acrylic paint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2017 OK, chętnie się przyjrzę. Tymczasem pierwszy odcinek ze sklejania. Tym razem staram się działać jak najwolniej, a, że czasu za dużo nie miałem, więc tym razem tylko bardzo wstępne wnioski na temat PZL 42. W przyszłym tygodniu będzie więcej, mam nadzieję. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 25 Czerwca 2017 Share Napisano 25 Czerwca 2017 Lecisz z modelami jak szalony. Ja bym ci tylko polecil abys zwolnil troeszke i bardziej obrobil elementy przed sklejeniem. Idzie wolniej i mozolniej ale efekt jest o wiele lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 25 Czerwca 2017 Share Napisano 25 Czerwca 2017 Nadal w niewłaściwy sposób używasz kleju Tamiya... Aż się nie chce dalej oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Czerwca 2017 Share Napisano 25 Czerwca 2017 No faktycznie - najpierw składaj klejone części, potem dotykaj je pędzelkiem z odrobiną kleju w miejscu łączenia. I nic więcej, na tym polega magia tego kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 25 Czerwca 2017 Share Napisano 25 Czerwca 2017 Mam wrażenie, że wasze uwagi trafiają w pustkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 25 Czerwca 2017 Share Napisano 25 Czerwca 2017 E tam klej, elementy są nie obrobione i klejone prosto z ramki. A to taki ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 25 Czerwca 2017 Share Napisano 25 Czerwca 2017 Mam wrażenie, że wasze uwagi trafiają w pustkę. Bo one się nie liczą. Ważna jest ilość wejść na prywatny kanał YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Czerwca 2017 Share Napisano 25 Czerwca 2017 Mam wrażenie, że wasze uwagi trafiają w pustkę. A prosiłem żeby zaprzyjaźnić się z materiałami ściernymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 1 Lipca 2017 Autor Share Napisano 1 Lipca 2017 Elementy są obrabiane. To, że nie ma czegoś w filmie, to nie znaczy, że tego nie robię. Wszelkie pozostałości ramek staram się usunąć jak najdokładniej skalpelem. Ale OK, może faktycznie spróbuję je jeszcze przeszlifować. A co do kleju Tamiya, to dzięki za uwagę. Tymczasem udało mi się przygotować kolejny odcinek: Tak więc, zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 1 Lipca 2017 Share Napisano 1 Lipca 2017 Hej, ten kolor aparatu to niefortunnie dobrałeś powinien być czarny mat. Tak jest w Karasiu na oryginalnych zdjęciach. Sam model to widać że producent się postarał. Powiedz więcej o tych nowych farbach Hataka. Trochę przeraziłeś mnie tym że mogą zmatowić oszklenie, mocno śmierdzą te farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 1 Lipca 2017 Autor Share Napisano 1 Lipca 2017 No właśnie co do koloru aparatu nie byłem pewny. Mogłem faktycznie popełnić błąd. A Hataki na razie sprawdzają się dobrze - ładnie kryją, i te, których używa (Orange Line) nie śmierdzą aż tak mocno, choć trochę je czuć. Natomiast faktycznie, tym razem chyba zastosuję do maskowania maskol, żeby mieć pewność, że nic nie podcieknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Muszę przyznać, że mimo niezbyt rygorystycznego ( ;) ) podejścia do naszych sugestii środek według mnie wyszedł całkiem, całkiem. Tylko dobrze wyszpachluj i wygładź te jamy przy usterzeniu i ślady po wlewkach na krawędziach łączenia kadłuba i będzie nieźle. Wklejanie kadłuba przed zmontowaniem to faktycznie trochę lipa, ale może ma to sens. Żeby później "górą" nie pourywać tego co na "dole". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 3 Lipca 2017 Autor Share Napisano 3 Lipca 2017 Tylko dobrze wyszpachluj i wygładź te jamy przy usterzeniu Gwoli ścisłości - chodzi o miejsca łączenia usterzenia z kadłubem - tak Bo tam faktycznie trochę szpachli się przyda. Podobnie jak na łączeniu kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Aha. Widoczne od 15:39 Twojego filmiku. Następnie w 15:50 masz nierówne przejście płat/kadłub i zaślepka/kadłub (a przynajmniej tak to wygląda w tym ujęciu). A ślady po wlewkach wyraźnie widać wcześniej, gdzieś od 14:36.To powinno być łatwe do usunięcia poprawienia. A sam zobaczysz, że efekt będzie znacznie lepszy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 8 Lipca 2017 Autor Share Napisano 8 Lipca 2017 No dobrze. Przyszła pora na finał. OK, no to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 8 Lipca 2017 Share Napisano 8 Lipca 2017 Bardzo fajna technika nadania plastyczności fakturze poszycia - biorę to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 8 Lipca 2017 Share Napisano 8 Lipca 2017 Z przyjemnością oglądam Twoje relacje ! Dzięki ! Czekam na P-7a ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 8 Lipca 2017 Autor Share Napisano 8 Lipca 2017 Bardzo fajna technika nadania plastyczności fakturze poszycia - biorę to! To prawda. Bardzo ciekawa alternatywa dla cieniowania linii podziału i moim zdaniem, bardziej realistyczna. Muszę nad nią jeszcze popracować, bo da się osiągnąć w ten sposób naprawdę rewelacyjne rezultaty. Z przyjemnością oglądam Twoje relacje ! Dzięki ! Czekam na P-7a ! Dzięki. Postaram się nie zawieść oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 8 Lipca 2017 Cześć. Wszystko fajnie, ale coś jest nie tak u Ciebie z powłoką lakieru bezbarwnego. Już to któryś model z kolei na którym powłoka po kalkach wygląda jak by to były zaschnięte krople na modelu. powierzchnia nie jest gładka tylko chropowata. Widać że lakier jest nakładany aerografem, ale nie rozpływa się po powierzchni tylko tak zasycha jak dotknie powierzchni modelu. Może problem tkwi w zbyt słabym rozcieńczeniu lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi