Adams M1A1 Napisano 19 Lipca 2018 Share Napisano 19 Lipca 2018 . I tyle w temacie. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 19 Lipca 2018 Share Napisano 19 Lipca 2018 Pamiętaj że Mengowe gąski nie lubią olejnych i celulozowych farbek. Kiedyś o tym czytałem i ciekawy czy tak faktycznie jest zrobiłem test na jednym zbędnym ogniwie z Leoparda 2. Użyłem olejnego MM. Natrysnąłem cieniutką warstewkę brązowej farby rozcieńczonej dedykowanym thinnerem w stosunku1:2. Niestety ostrzeżenia były słuszne. Plastik zrobił się najpierw miękki a jakiś czas później kruchy. Co ciekawe ramki zawierające części gąsienic jak i pozostałe wypraski są zrobione z tego samego materiału. Zastanawiam się tylko czy tworzywo w ramkach z gąskami nie zawiera jakiejś domieszki powodującej reakcję tworzywa z rozcieńczalnikiem? Mam nadzieję że reszta części modelu nie zareaguje podobnie, bo niespecjalnie lubię akryle. Przepraszam za ten OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 19 Lipca 2018 Autor Share Napisano 19 Lipca 2018 . I tyle w temacie. Pozdr. A. dopiero początek Pamiętaj że Mengowe gąski nie lubią olejnych i celulozowych farbek. Kiedyś o tym czytałem i ciekawy czy tak faktycznie jest zrobiłem test na jednym zbędnym ogniwie z Leoparda 2. Użyłem olejnego MM. Natrysnąłem cieniutką warstewkę brązowej farby rozcieńczonej dedykowanym thinnerem w stosunku1:2. Niestety ostrzeżenia były słuszne. Plastik zrobił się najpierw miękki a jakiś czas później kruchy.Co ciekawe ramki zawierające części gąsienic jak i pozostałe wypraski są zrobione z tego samego materiału. Zastanawiam się tylko czy tworzywo w ramkach z gąskami nie zawiera jakiejś domieszki powodującej reakcję tworzywa z rozcieńczalnikiem? Mam nadzieję że reszta części modelu nie zareaguje podobnie, bo niespecjalnie lubię akryle. Przepraszam za ten OT. sprawdzę Marcinie, dzięki za podpowiedź. Na razie położyłem warstwę bazowego MM na dolną wannę i chyba nie jest źle. Koła pomalowane Tamiya Desert Yellow, czarne bo będę robił na nich zdrapki z zielonym/rudawym kolorem. Gąski dostały narazie tylko podkład natoblack. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 20 Lipca 2018 Autor Share Napisano 20 Lipca 2018 Dobry wieczór, posiedziałem dzisiaj na gąsienicami troszkę (zawsze mogę je umyć i od nowa ) od razu powiem, że jest to bardzo wstępny etap, na razie staram się poprawiać moje błędy z przed roku(krzywe piny po środku gąsienicy - nie będę ich wyrywał,po założeniu pancerzu nie będzie tak bardzo góry widać ). Lewitujące koła, tutaj mam duży problem ale będę jakoś kombinował by chyba skleić zawieszenie przy niektórych na stałe bo na razie to marnie wygląda. Gdzieś tam w głowie mam wizje, przeglądam zdjęcia ale jeszcze nie zdecydowałem się na konkretny egzemplarz (nie mogę go znaleźć ). Na razie wstępnie położyłem rdzawy wash a reszta wyjdzie przy dalszych pracach. Mniej więcej chciałbym zrobić coś podobnego do poniższych zdjęć : ale bardziej w tą stronę ... (z tym pancerzem bardziej mi się podoba..) Ogólnie jestem w bo nie mogę znaleźć (nie wiem czy okazuje się, że nie potrafię szukać w googlach ) egzemplarza który chciałbym odtworzyć :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 21 Lipca 2018 Share Napisano 21 Lipca 2018 Ta rdza na tych zapinkach od gasek wyglada bardzo dobrze, co to za kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Lipca 2018 Autor Share Napisano 22 Lipca 2018 Ta rdza na tych zapinkach od gasek wyglada bardzo dobrze, co to za kolor? AK light rush wash. coś tam dalej do przodu. i po pierwszej warstwie (dziwnie mi się maluje tą farbą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Lipca 2018 Share Napisano 24 Lipca 2018 Daję lajka, jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 24 Lipca 2018 Autor Share Napisano 24 Lipca 2018 Daję lajka, jedziesz dalej Nie mam wyboru Skleiłem górną wannę i zacząłem montować kratownice? od silnika i blaszki (błotniki) jeszcze są na sucho oczywiście włożone. Wpadłem na cudowny pomysł (nie w tym Abramsie) ale w następnym chciałbym zrobić otwarty silnik Tak czy tak jeszcze długa droga przedemną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 24 Lipca 2018 Share Napisano 24 Lipca 2018 O co chodzi z tym malowaniem na raty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Lipca 2018 Share Napisano 25 Lipca 2018 Tez podpinam sie pod to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Lipca 2018 Autor Share Napisano 25 Lipca 2018 Rzeczywistość zdeptała moja wizje maluje całość od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 26 Lipca 2018 Share Napisano 26 Lipca 2018 Hmm, nie prościej było skleić całą wannę, pomalować nawet wstępnie i dopiero dawać koła. A najlepiej pomalować, pobrudzić, poniszczyć, pordzewić itd spód i dopiero dać koła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Lipca 2018 Autor Share Napisano 29 Lipca 2018 Hmm, nie prościej było skleić całą wannę, pomalować nawet wstępnie i dopiero dawać koła.A najlepiej pomalować, pobrudzić, poniszczyć, pordzewić itd spód i dopiero dać koła? Na pewno lepiej nie wiem czemu tak kombinowałem Coś porobiłem dzisiaj, od nowa pomalowałem na czarno wannę, rozjaśniłem białym i nałożyłem kolor bazowy. Jakoś dzisiaj mam straszne problemy z robieniem zdjęć jeszcze jakieś z naturalnym oświetleniem Mam jakoś mieszane odczucia, z jednej strony podoba mi się ale z drugiej mam wrażenie, że coś jest nie tak. Od nowa czy jakoś wygląda mój Abrams ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 29 Lipca 2018 Share Napisano 29 Lipca 2018 Nic od nowa, jutro popatrzysz jeszcze raz jak juz wszystko wyschnie i wtedy sie zastanowisz co i gdzie dopsikac i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 29 Lipca 2018 Share Napisano 29 Lipca 2018 Na pierwszych zdjęciach, tych na ciemnym tle i balkonie podoba mi się jak go pomalowałeś, na tych następnych - na drewnianym tle wydaje mi się trochę może trochę za brudny jak na ten etap. Może to jednak być moje subiektywne odczucie. Jeżeli Tobie się podoba to powinieneś robić dalej. Korekty, rozjaśnienia i przyciemnienia bazowego koloru można przecież jeszcze zawsze później zrobić farbami olejnymi. Świetnie Ci wyszły te otarcia farby na kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Lipca 2018 Share Napisano 29 Lipca 2018 I nie bałeś się że te 60 ton pie...nie z balkonu na parking? Nic od nowa, jutro popatrzysz jeszcze raz jak juz wszystko wyschnie i wtedy sie zastanowisz co i gdzie dopsikac i tyle. Jak najbardziej dobra rada. Od nowa czy jakoś wygląda mój Abrams ? Ja osobiście uważam że już jest ok i nie należy nic "od nowa" robić. Działaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 29 Lipca 2018 Share Napisano 29 Lipca 2018 Fajnie to wygląda. Dawaj dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Lipca 2018 Autor Share Napisano 30 Lipca 2018 Nic od nowa, jutro popatrzysz jeszcze raz jak juz wszystko wyschnie i wtedy sie zastanowisz co i gdzie dopsikac i tyle. Najważniejsze, że nie muszę od nowa w niektórych miejscach trzeba poprawić. Na pierwszych zdjęciach, tych na ciemnym tle i balkonie podoba mi się jak go pomalowałeś, na tych następnych - na drewnianym tle wydaje mi się trochę może trochę za brudny jak na ten etap. Może to jednak być moje subiektywne odczucie. Jeżeli Tobie się podoba to powinieneś robić dalej. Korekty, rozjaśnienia i przyciemnienia bazowego koloru można przecież jeszcze zawsze później zrobić farbami olejnymi. Świetnie Ci wyszły te otarcia farby na kołach. Mi się podoba każdy jest troszkę lepszy. Obicia też mi się podobają, dobrze że nie przesadziłem. dzięki. I nie bałeś się że te 60 ton pie...nie z balkonu na parking? Tak troszeczkę Nic od nowa, jutro popatrzysz jeszcze raz jak juz wszystko wyschnie i wtedy sie zastanowisz co i gdzie dopsikac i tyle. Jak najbardziej dobra rada. No to już zostawiam. Od nowa czy jakoś wygląda mój Abrams ? Ja osobiście uważam że już jest ok i nie należy nic "od nowa" robić. Działaj dalej Jadę dalej. Fajnie to wygląda. Dawaj dawaj Dzięki, teraz wieża - jak dobrze pamiętam z nią miałem jakieś problemy. Następny update za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 30 Lipca 2018 Share Napisano 30 Lipca 2018 Malować od nowa nie musisz, ale dobrze by było, żebyś dał jeszcze jedną cienką warstwę farby po całości. Zniwelujesz ten zbyt mocny, jak dla mnie, preshading. Ogólnie model wygląda bardzo fajnie. Twój powrót do niego, zmotywował mnie, do wyciągnięcia z pudła mojego SEP-a v2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Lipca 2018 Autor Share Napisano 30 Lipca 2018 Malować od nowa nie musisz, ale dobrze by było, żebyś dał jeszcze jedną cienką warstwę farby po całości. Zniwelujesz ten zbyt mocny, jak dla mnie, preshading. Ogólnie model wygląda bardzo fajnie. Twój powrót do niego, zmotywował mnie, do wyciągnięcia z pudła mojego SEP-a v2 . Jeszcze jedną warstwę koloru bazowego czy np buffa? Dzięki, to czekam na Twój model, coś podpatrzę napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 30 Lipca 2018 Share Napisano 30 Lipca 2018 Jak mniemam, malujesz farbką MRP, tą samą, którą ja pomalowałem swojego. Po pierwszej warstwie, mój SEP, wyglądał tak, jak wygląda teraz Twój. Psiknąłem więc bazowym jeszcze raz i było lepiej. A zatem rzuć jeszcze jedną cienką warstwę bazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Lipca 2018 Autor Share Napisano 30 Lipca 2018 Baza to Model Master 4812 US Army / Marines Gulf Armor Sand (Flat) Niestety MRP nie była dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 30 Lipca 2018 Share Napisano 30 Lipca 2018 A no to sorki. Tak czy owak ja bym psiknął cienko bazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Lipca 2018 Autor Share Napisano 30 Lipca 2018 Tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Lipca 2018 Autor Share Napisano 30 Lipca 2018 Pytanie zestawowa lufa jest taka sobie, szukam i szukam i nie mogę namierzyć metalowej, możecie coś podpowiedzieć pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi