chudyhunter Napisano 22 Sierpnia 2018 Share Napisano 22 Sierpnia 2018 Hej chudy, always look on the bright side, we dwóch będziecie mieli stocznię na dwie zminay, robota pójdzie szybciej Aż wióry będą leciały Nie ma co robić off topa, wióry niech lecą, ale przy Santa Marii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 21 Października 2018 Autor Share Napisano 21 Października 2018 Prac przy olinowaniu ciąg dalszy. Na chwilę obecną zakończyłem praktycznie całe olinowanie stałe. Zostały do wykonania wyblinki na wantach. A ty już przygotowania pod montaż wyblinek, czyli poziomych lin na wantach, służących jako stopnie przy wspinaniu się na maszty. Żeby wyblinki zostały zamocowane w równych odstępach do want przyczepiam szablon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Października 2018 Share Napisano 21 Października 2018 cudny !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Października 2018 Share Napisano 22 Października 2018 A już miałem podejrzenia że warsztat "zdechł" A tu proszę, całkiem miła dla oka "pajęczynka" cudny !!!! Zgadzam się z Kolegą całkowicie Aż miło popatrzeć na coś "bez komina" i "reksiowego" stemplowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emilc78 Napisano 22 Października 2018 Share Napisano 22 Października 2018 Nie wiem po prostu co powiedzieć - Poziom Master i Rzeźnik Masakrator. Rewelacyjne. Z czego planujesz żagle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Października 2018 Autor Share Napisano 22 Października 2018 cudny !!!! spiton napisał(a):cudny !!!! Zgadzam się z Kolegą całkowicie Nie wiem po prostu co powiedzieć - Poziom Master i Rzeźnik Masakrator. Rewelacyjne. Z czego planujesz żagle? Panowie, ciesze się, że Wam się mój model podoba. Żagle będę oczywiście z batystu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 lesio-69 - ależ mnie serducho cieszy że warsztat reaktywowany i Maria coraz piękniejsza brawo Ty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Listopada 2018 Autor Share Napisano 14 Listopada 2018 Czesiek, wiadomosć, którą wysłałeś do mnie 2 dni temu przeczytałem. Chyba, że wysłałeś jeszcze coś później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Wiesza Kolega szybciej te żagle bo od tego francusko - japońskiego węgla już się smog na forum pojawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Dobry wungiel nie jest zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 1 godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Dobry wungiel nie jest zły Taaaa, Uderz w stół to nożyce się odezwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Wiedziełem do kogo pijesz, nie ma w końcu na forum zbyt wielu francuskich wunglowych kopciuchów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 30 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2018 (edytowane) 18 godzin temu, abtb napisał: Wiesza Kolega szybciej te żagle bo od tego francusko - japońskiego węgla już się smog na forum pojawił Spoko,spoko, żagle już się wieszają. Fotki wkrótce 8 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Dobry wungiel nie jest zły Dlatego wkrótce będą warsztaty z serii "Wiek żagla i pary": W żagle wprowadzi nas najprawdopodobniej A w wiek pary carski albo cesarski Chociaż w tym wypadku dam pierszeństwo cesarzowi. Edytowane 30 Grudnia 2018 przez lesio-69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Znaczy się musze się wziąść za Cesarewicza coby podziurawić Ci tą balię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 30 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2018 11 minut temu, Szydercza Gała napisał: Znaczy się musze się wziąść za Cesarewicza coby podziurawić Ci tą balię Ja czekam z Cesarewiczem, aż NorthStar wypuści blaszki do wersji z roku 1917 https://northstarmodels.com/2017/12/super-detail-set-for-russian-navy-battleship-tsesarevich-1917-in-progress/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Wiem wiem też czekam. Do tej wersji 1904 też pewnie zrobią. Różnice nie są kosmiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 1 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2019 W dniu 30.12.2018 o 01:14, abtb napisał: Wiesza Kolega szybciej te żagle bo od tego francusko - japońskiego węgla już się smog na forum pojawił Wyblinki na wantach zostały zawiązane a więc tym samym olinowanie stałe zostało zakończone. Wyblinki do want były wiązane tak jak w rzeczywistości węzłem wyblinkowym. Myślałem, że węzeł wyblinkowy będzie ciężki do wiązania, ale o dziwo bardzo szybko się go wiąże. Oczywiście, na bezanie gdzie jest tylko jedna para want tego węzła nie ma. Uprościłaem sobie tylko wiązanie wyblinki do pierwszej i ostatniej wanty. Zastosowałem zwykły węzeł płaski. Teraz kolej na żagle. Żagle wykonuję z batystu. Kolor uzyskany poprzez moczenie w herbacie. Imitację brytów wykonałem teraz inaczej niż w poprzednich modelach. Poprzednio bryty były rysowane ołówkiem a teraz wyciągnąłem po jednej nitce w miejscu łączenia poszczególnych brytów. Jako pierwszy wykonałem żagiel podbukszprytowy. Żagiel został spryskany krochmalem w sprayu i ułożony na plastikowej wyprasce dołączonej do zestawu. Po wyschnięciu żagiel jest delikatnie wypukły imitując wypełnienie wiatrem. Do żagla został doklejona liklina. Teraz przyszła kolej na przywiązanie żagla do reji. Zastosowałem rodzaj wiązania stosowany do końca XVIII wieku. Teraz zostało tylko powiesić reję z żaglem na bukszprycie i wykonać olinowanie. Oczywiście widać jeszcze na naglach nie poodcinane końce lin i nie ma jeszcze bucht, alre to tak na wszelki wypadek, jakby trzeba było coś poprawić z olinowaniem. Po zakończeniu prac utnę końce lin przy naglach i zawieszę buchty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 No w końcu coś do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Żagiel genialnie wymyślony !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Czytanie opisu już powala a co dopiero patrzenie na olinowanie! GENIALNE Mam nadzieję że co tydzień jeden żagielek będzie zawisał na maszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2019 I kolejny żagiel zaczyna "łapać" wiatr. Krzyż na żaglu będzie jeszcze pomalowany na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Piękności czym bedziesz malowal material? czesci olinowania te nie naciagniete luzniejsze namocz sobie w wodzie to beda ciezsze i ladnie sie ulozol wyschnie i tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2019 4 godziny temu, unicaunica napisał: Piękności czym bedziesz malowal material? czesci olinowania te nie naciagniete luzniejsze namocz sobie w wodzie to beda ciezsze i ladnie sie ulozol wyschnie i tak zostanie Same żagle są wymoczone w wywarze herbaty i już nie będą malowane. Krzyż na żaglu będzie malowany farbą do tkanin. Luźnie liny faktycznie można namoczyć w wodzie i zobaczyć co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Stycznia 2019 Share Napisano 8 Stycznia 2019 W dniu 5.01.2019 o 14:13, unicaunica napisał: Piękności Piękności, nie piękności. Dmucha Kolega trochę mocniej w te żagle bo termin wodowania bliski, (dla przypomnienia - 23.02.) a aneksów do terminu się nie przewiduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Stycznia 2019 Share Napisano 16 Stycznia 2019 Olinowanie żaglowców to dla mnie wiedza tajemna, którą tylko nieliczni potrafią okiełznać. Tobie to wychodzi rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi