p11c Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 dzięki, Chodziło mi o te okucia wkoło przy mocowaniu steru, ale widze, że ich chyba nie robiłes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Hej, Zrobiłem tak jak to było w wycinance. Myślę, ze tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Ok. W wycinance było to tylko narysowane linią ciągła, jak chcesz to ci podeśle fotkę o co mi chodzi, Nie mam wprawdzie foto Nurka, ale podobnej jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Jasne - jak może być lepiej bez psucia tego co jest to pewnie, że chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Hej, Przedstawiam efekty prac przez długi weekend Coraz bardziej przypomina okręt no nie? Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Sympatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 16 Sierpnia 2017 Share Napisano 16 Sierpnia 2017 No można powiedzieć stan surowy zamknięty:) Wykończeniówka to będzie dopiero jak komin będzie Super warsztat, to jest właśnie modelarstwo (co na tym forum nader często jest mylone ze składaniem modeli "prosto z pudła") pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 16 Sierpnia 2017 Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Fan-tas-tycz-ny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 16 Sierpnia 2017 Share Napisano 16 Sierpnia 2017 super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 16 Sierpnia 2017 Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Holownik MISTRZ wyprodukowany przed wojną tak jak i NUREK. Doskonale widać szczegóły wyprofilowania tyłu dna kadłuba , okucia itp. Zwróć np. uwagę, ża zawiasy na sterze są montowane , na przemian, raz na lewej, raz na prawej stronie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Dzięki Panowie za dobre słowo. p11c świetne masz fotki. Teraz wiem o co kaman - dzięki. Fajnie widać na nich linie nitów. I właśnie teraz zastanawiam się czy skoro Nurek był spawany, to jego ster też mógł być? Zrobić takie wzmocnienia mógłbym z palcem w nosie - wystarczy przejechać po folii nitowadłem, odciąć wąski pasek zawierający linię "nitów", przewrócić na drugą stronę i nakleić paski w odpowiednich miejscach. Obawiam się tylko czy dałbym radę umieszać taki sam kolor części powodnej :P Pewnie słabo by to wyszło, więc chyba zostawię jak jest. Za to do kolejnego morskiego projekgu będę już trochę lepiej przygotowany bo mam i model i Anatomy of the ship Pozdrawiam. Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 16 Sierpnia 2017 Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Patrząc po przebiegu łączenia blach, nitowania i lustrzanym odbiciu steru są to dwie różne jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Sierpnia 2017 @SnaQ czytamy ze zrozumieniem... przykład podany jako analogia a nie jako zdjęcie Nurka... dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 16 Sierpnia 2017 Share Napisano 16 Sierpnia 2017 No, czytamy, czytamy Przyganiał kocił garnkowi... Gdzie napisałem, że to "Nurek"? P11 pokazał oba zdjęcia opisując je jako ster "Mistrza", a to są dwa różne okręty, w tym jeden z nich zapewne "Mistrz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Sierpnia 2017 nie ma znaczenia co pokazał bo to nie jest tematem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie wiem czy to dwie różne jednostki , czy też ta sama, być może jest to zdjęcie lustrzane, też się nad tym zastanawiałem. Ważne że bardzo wyraźne zdjecie częsci podwodnej jednostki podobnej wielkości budowanej w tym samym czasie w tej samej stoczni tylko tyle Tam nie tylko chodzi o te zawiasy ale i o całe wyprofilowanie tyłu, Oczywiście tylko jako prawdopodobna analogia. Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Klasa Nurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Świetnie to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Witam ponownie! Wielkie dzięki za uwagę i zapraszam do obejrzenia dalszych postępów. W sumie nie jest tego wiele, ale wszystkie te bambetle były bardzo pracochłonne. Tempo pracy trochę spadło ale nie odpuszczam. Chcę zrobić jak najwięcej drobiazgów co by opłacało się aerograf pobrudzić Na zdjęciach niżej jest prawie skończony komin. Brakuje tylko mocowań do lin łączących go z masztem. Starałem się odtworzyć linie blach (zdaje się łączonych na zakładkę). W tym celu od wewnętrznej strony komina wygniotłem linie w miejscach styku blach. Przed zrobieniem tych zdjęć psiknąłem komin sprayem i stosunkowo gruba warstwa podkładu sprawiła, że te subtelne przetłoczenia znikły. Dlatego farbę zmyłem i przy następnym podejściu psiknę surfacer z aero. Myślę też o tym żeby linie łączeń podkreślić jakimś preshadingiem. Do budowy komina użyłem twardej folii PVC, kilku blaszek fototrawionych dedykowanych do lokomotywy w skali 1:87, a także igieł iniekcyjnych o różnych grubościach. A tutaj są: żurawiki, pomosty i legary łodzi, szafa na kody sygnałowe, busola, szperacz (częściowo skopiowany z innego modelu), kabestan, części maszynki sterowej no i to coś podłużne co nie wiem co to jest No i wreszcie gretting rufowy przykrywający maszynkę sterową. Zrobiłęm go z plastikowej siatki. Ma ona odpowiednie rozmiary oczek, ale niestety jest tkana. Aby zniwelować nieco krzywizny przeplatających się włókien - siatkę zeszlifowałem na tyle na ile się dało. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Marudek, nie jest dobrze! Z tym dźwigiem przy kominie jest coś nie tak. Pewności nie mam ale... w ten sposób jak jest zrobione, nie ma możliwości obracania masztu dźwigu, oraz podnoszenia go. Wydaje mi się że ta belka spinająca górę komina i maszt dzwigu nie była belką tylko liną na wielokrążku. Popatrz na zdjęcia komina na 4 stronie. Nie ma już dźwigu ale są resztki mocowania. Myslę ze tam było tak jak np. na Jaskółce http://smw.ocalicodzapomnienia.eu/index.php?o=pokaz&katid=1&pkatid=26&jid=1&postid=511 Trzeba otworzyć mała ikonę z rysunkiem okrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Zafaflunieś tą siatkę na kominie niemiłosiernie, do mycia Reszta bardzo sympatyczna. Blachy na kominie możesz wyciągnąc tak samo jak na kadłubie, nawet bez ich wyciskania. Taka ładna siateczka jak przy tym gretingu na maszynce sterowej jest w torebkach piramidkach Liptona. Takiej użyłem na Kicie i Bezszumnym w tym samym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Witajcie Racja - komin jest do poprawki, ale po kolei. Po pierwsze rzeczywiście pomyliłem bom roboczy z dźwigiem. To co miał Nurek poruszało się tylko na boki a zawias za to opowiedzialny dokumentnie skopałem... No i ten wznios poprzeczki... Druga sprawa to ta kratka w kominie - ja tam zrobiłem żaluzję (tak to widzę w planach i w kartonówce). Tyle że zamiast nadruku jak w modelu kartonowym jest wnęka a w niej żaluzje zrobione z pasków taśmy Tamiya nakładających się na siebie. Więc żaluzja zostaje. Za to patent z liptonami na pewno wykorzystam, bo ten gretting nawet po przeszlifowaniu mi się nie podoba. Mam drewniany, z RB model, ale kratki 1 x 1 mm są za duże. Wielkie dzięki Paniwie za czujność i wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Z tymi Liptonami to dokładnie obejrzyj opakowanie. Wspomnianą siateczkę maja bodajże takie odmiany jak Imperial Earl Grey, Floral & Citrus, czy White Tea Lipton. Różnica jest widoczna na grafice opakowania. A co do samego Nurka - świetna robota, oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Hej Łukasz! Wielkie dzięki! Właśnie się zastanawiałem z żonką ile Liptonów trzeba będzie kupić zanim trafię na potrzebne części okrętowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Drobnica świetna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi