Moses Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Troche emalii MM juz mam, i troche napsuły mi krwi. Chodzi o to że po natryśnięciu na model powierzchnia staje się chropowata i strasznie matowa. Myślałem że farba za gęsta - nic z tych rzeczy. Ciśnienie ani za małe ani za duże. Co ciekawe dzieje sie tak przy farbach satynowych i matowych, na glossach powierzchnia jest gładziutka jak pupa niemowlęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 22 Sierpnia 2017 rozpuszczalnik, (zmień lub daj niższe ciśnienie) za szybko paruje i do modelu dociera kasza z podeschniętej farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Jako rozpuszczalnika uzywam levelling thinnera. Zobacze jeszcze cisnienie ale zdaje mi sie ze probowalem z mniejszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 22 Sierpnia 2017 zmień rozpuszczalnik nie zawsze level będzie działał z wszystkimi farbami, na ogół jak się kasza robi to wynik zbyt szybkiego parowania rozpuszczalnika... spróbuj z innym rozpucholem i się przekonasz czy level czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Jak wspomnialem na glossach tego efektu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 22 Sierpnia 2017 no bo maty mają więcej pudru który daje matowe wykończenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Sprubój z Wamodowskim rozcieńczalnikiem. Nie mam z nim tego problemu w MM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 …emalii MM … Jako rozpuszczalnika uzywam levelling thinnera.…Z tego co wiem emalie to nie farby nitrocelulozowe, ani akrylowe tylko olejne. Należy użyć rozcieńczalnika do farb olejnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Do emalii MM używam LT Gunze. Także do Humbroli. Czasem, jak się pomylę to poleci i zwykły Gunze i zmywacz Wamodu. White spirit też daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Trochę ciężko w to uwierzyć, bo różne farby różnie na rozcieńczalniki reagują, ale MM nie maluję, to się nie kłócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Nie wierz. Spróbuj. To zawsze lepsze wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Chemię mam już wybraną według własnego widzi-misia, więc wyznając zasadę "nie swędzi - nie drapać" pozostaje mi wiara na słowo, choć podtrzymuję swoją opinię, że news raczej z tych, do których podchodzić wolę z ostrożnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 A mnie się bardzo dobrze rozcieńcza emalie MM rozcieńczalnikiem uniwersalnym P firmy OFO z marketu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Wybacz Mikele, ale z ostrożnością to trzeba podchodzić w czerwonych gaciach do byka. Tu wystarczy kapnąć farby do aero i trochę więcej rozpuszczalnika, a potem sprawdzić jak fuka. Nie koniecznie i nie na siłę, ale też na pewno nie ostrożnie. I kamienie przeciw perłom, że ogromna większość modelarzy w ślepym teście nie poradziłaby sobie z rozpoznaniem jakim rozcieńczalnikiem rozrzedzono im farby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Mikele sam bylem zaskoczony, ale uwierz mi LT robi robote takze z emaliami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Do emalii MM używam LT Gunze. Także do Humbroli. 30- letni Humbrol Autentyk śmigał jak jakaś najlepsza farba. Jak ktoś się boi to do emalii olejnych polecam rozcieńczalnik MM: https://www.mojehobby.pl/products/8824-Enamel-Airbrush-Thinner-236ml.html Nie wiem czym się różni od innych, ale działa świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 Ile schnie MM emalia : 1) rozcieńczona LT gunze, 2) Model Master 8824 Enamel Airbrush Thinner ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 21 Grudnia 2018 Share Napisano 21 Grudnia 2018 jak masz pecha to lakier gloss może ci nigdy nie wyschnąć. Kiedys używałem ale odpuściłem od czasu gdy tamki zacząłem mieszac i gunziaki sa dostępne. Do tego w kombinacji z LV sa mega śmierdzące - bo same MM mają ostry smrodek. No poza jednym kolorem, maja bardzo wdzięczny kolor skóry. I SilverFoxa z fajnym lustrzanym efektem do pędzelkowania detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 22 Grudnia 2018 Share Napisano 22 Grudnia 2018 W dniu 22.08.2017 o 21:32, Mikele napisał: Trochę ciężko w to uwierzyć, bo różne farby różnie na rozcieńczalniki reagują, ale MM nie maluję, to się nie kłócę. Rozcieńczalniki do lakierów działają z emaliami bez najmniejszych problemów. Sprawdzone z farbami Humbrol, Revell, Tamiya czy werniksem Marabu. Ale nie zawsze tak dobrze jak rozcieńczalniki olejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 22 Grudnia 2018 Share Napisano 22 Grudnia 2018 Golf czarny użyj zwykłej terpentyny balsamicznej.Ja do -emalii- zawsze dodaję i nie ma problemu.A antyczne modelmastery i u mnie leżakują zakrapiane terpentyną co jakiś czas by nie schły i są nadal do użycia .Podobnie revell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 23 Grudnia 2018 Share Napisano 23 Grudnia 2018 Gdzieś na tych forach przeczytałem a nie mogę za cholerę odszukać, że MM ( jakie? emalie ( chyba emalie) akryle(?)) rozcieńczane którymś z rozcieńczalników testorsa czy MM schnie przez 15 minut. Stąd moje pytania. Co prawda MM emalia to żaden biznes ale niektóre kolory do mnie przemawiają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 23 Grudnia 2018 Share Napisano 23 Grudnia 2018 To raczej jak już 15min dotyczy akryli.Emalia schnie może i też pozornie i wydaje się sucha niedługo po malowaniu ale nie tak jak akryle MM.Ale nie wiem .Może są jakieś cudne rozpuchy co tak przyspieszają te emalie.Ale musiałyby być jak samochodowe z przyspieszaczem i utwardzaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Na emalie MM "przesiadłem" się z Humbroli, właśnie z powodu owego efektu papieru ściernego. Podobno była to sprawka żle roztartego pigmentu i nie dotyczyła wszystkich kolorów emalii Humbrola. Nie mogłem sobie z tym poradzić, zwłaszcza z białym. Nie pomagało dokładne mieszanie, oryginalny rozcieńczalnik i jego kombinacje ilościowe z farbą, jak i również regulacje ciśnienia. Stosując dedykowany rozcieńczalnik do farb MM nie miałem z nimi żadnych złych doświadczeń. Jedyne co zauważyłem to zjawisko rozwarstwiania się składników niektórych kolorów w zamkniętych słoiczkach po ich dłuższym leżakowaniu. Nie wiem czym to jest spowodowane i nie będę tu snuł głupio mądrych teorii. Przed użyciem emalie MM trzeba bardzo dokładnie rozmieszać i stosować oryginalny thinner. LT Gunze to bardzo dobry produkt, ale ja kombinacji nie preferuję. Nie maluję tylko w czasie upałów, zresztą pisali o tym już inni. Co do schnięcia to daję im sporo czasu, przynajmniej ok. tygodnia, pomimo tego że maluję cieniutkimi warstwami. Na pewno nie jest to 15 minut, o których wspomniał golf czarny , przysycha w tym czasie tylko cieniutka zewnętrzna warstwa. Ciśnienie jakie preferuję dla tych farb to ok 1bar przy dyszy 0.3mm i rozcieńczeniu ok 1:3. Werniksuję akrylowymi lakierami Microscale . Kiedyś robiłem to Sidoluxem, ale potrafił zareagować z płynami do kalek. Na pewno MM emaliowe nie są odpowiednie dla osób oczekujących szybkich postępów w pracy. Sam nieśmiało sięgam po Gunze C, np. malując kokpit samolotu , ale MM będę nadal używał bo zwyczajnie dobrze się nimi maluje. Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Marcin K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Dziękuję. Marcinie K. właśnie chodziło mi zweryfikowanie, czy na emalię jest jakiś wunder-sposób aby wyschła szybko. Widać nie ma. Albo nie jest nim thinner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi