Moses Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Co tu dużo pisać, znany i nielubiany zestaw. Raczej nie dorównam kunsztowi Mikołajowi (ciężko będzie komuś zbudować w mojej opinii miniaturę która zdetronizuję mistrzowskie wykonanie tamtego Jaczka) Model jest częścią zalążka nowej kolekcji poświęconej 1 Pułkowi Lotnictwa Warszawskiego "Warszawa" z lat 1943-2000. Model zostanie wzbogacony blaszkami Parta oraz innymi aftermarketowymi akcesoriami dostępnymi na rynku, planuje także wykorzystać trochę alementów z modelu Jak-3 Heller/Smer. na początku wziąłem się za przygotowanie głównych części płatowca. Każda cześć wymagała oszlifowania, oraz dopasowania. wszystkie linie podziału zostały usunięte. Wyciąłem także miejsca gdzie będą wklejone blaszki. Następnie rozpocząłem przygotowanie kokpitu z blaszek PARTa ciągi od orczyków będą wymienione na subtelniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Jak widzę nie tylko ja wyciągam z szafy zabytki Posiadam egzemplarz z pierwszego wypustu ale raczej trzymam z sentymentu niż do zrobienia Szykuje się ostra walka . Będę zaglądał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Zapowiada się ciekawie, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Też mam sentyment do tego modelu, bo był to mój pierwszy w skali 1/72. Przedtem były tylko samoloty z serii Micro w skali 1/144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 (edytowane) Ooooo Panie! Samo zło ten model Sklejałem go w piątej klasie podstawówki i to była trauma. Powodzenia, bo widzę, ze podszedłeś do sprawy prawie od podstaw. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Będziesz miał we mnie wiernego widza, jako że sam akurat rozgrzebałem takowego. A instrukcja Parta niezbyt czytelna dla mnie jest, tak więc nie wykluczam, że będę pytaniami zanudzał. Do Boju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 łooo panie.... ale mydlane wypraski.... będzie się działo... na pewno pot, krew i łzy... ale powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 łooo panie.... ale mydlane wypraski.... I na dodatek wypraski "poprawione" przez Plastyka. W starych wypraskach dolna część płata była w całości, a nie tylko środkowa część jak teraz robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Temat ciekawy i masz już we mnie wiernego widza! Mikołajowy Jaczej jest dla mnie pewnym poziomem modelarskiej abstrakcji, kolejnego stopnia wtajemniczenia i nie wiem czego jeszcze. Jego model jest świetny i stanowi klasę samą w sobie ale nie zmienia to faktu, że twój znając wcześniejsze warsztaty, też będzie ucztą dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Lubię takie hardkorowe relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Sklejać nie marudzić, pamiętam że kiedyś jak byłem młody nabyłem sobie w sklepie CSH (za całe kieszonkowe ), pełny klucz tych samolotów skleiłem je i pomalowałem farbami olejnymi (innych w czasach kryzysu nie było) bo planowałem zbudować makietę lotniska , podobny pomysł miałem z Ił-em 2 tylko że do Składnicy przyszły aż 4szt i dla mnie został tylko jeden (stałem w kolejce i czekałem aż otworzą) ale tak to jest jak człowiek czyta żółte tygrysy . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Się coś robi? Czy też załoga poszła na "masówkę" A swoją drogą dawaj chłopie z robotą bom strasznie ciekaw jak ci wyjdzie ten Jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 Się robi, ale jest to ciężka materia ;) Kokpit blaszkowy już mam w zasadzie sklejony, wczoraj robiłem pierwsze przymiarki, i cholera jasna, instrukcja PARTa jest o kant dupy potłuc. Czeka mnie trochę jeszcze rżnięcia w plastiku i kombinowania jak to połączyć aby było dobrze, ale więcej jak będę wrzucał zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Się robi, ale jest to ciężka materia ;) Kokpit blaszkowy już mam w zasadzie sklejony, wczoraj robiłem pierwsze przymiarki, i cholera jasna, instrukcja PARTa jest o kant dupy potłuc. Czeka mnie trochę jeszcze rżnięcia w plastiku i kombinowania jak to połączyć aby było dobrze, ale więcej jak będę wrzucał zdjęcia. Z "blach" to ja raczej słaby jestem ale chyba nie jesteś pierwszy który "podważa" radosną twórczość naszego rodzimego "blacharza" A co do materii Ciężka to ona jest, tym bardziej podziwiam za odwagę i tym bardziej ciekawi mnie efekt końcowy. Po prostu popcorn, stołeczek i zasiadam w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Przecież wszyscy wiemy jaki jest zestaw wyjściowy i to on musi być w toku prac dopasowany do blach, a nie odwrotnie. W moim Jaku wykorzystałem je jedynie częściowo, ale tablica i blaszki bocznych paneli okazały się przydatne. Trzeba jednak pofrezować wnętrze kadłuba. Nie oczekujcie cudów od producentów. Skoro Moses wybrał sobie ambitny temat, to i musi ambitnie popracować. Sam ten Jaczek się nie sklei... Kibicuję i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 Niestety nie jest to samoskładalna Tamka :( a dla tych co chcą mieć Jaczka, ale niechca babrac sie w ZTSa znalazłem coś takiego, do modelu A-Modelu http://www.ebay.ca/itm/L-M-1-72-resin-set-Yak-1b-for-Amodel-kit-Russian-decals-/232527688517?hash=item3623baf345:g:UMYAAOSw7gxZkoWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Kurcze, liczyłem, że pokażesz jak składasz blachy kokpitu. Ja z tej ich instrukcji to ni chu,chu co z jak i do czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Października 2017 Autor Share Napisano 25 Października 2017 Sam musze do tego dojsc ;) poszczegolne segmenty juz ogarniete, pasowac w kadlub bede opierajac sie na monografi Klub 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Października 2017 Share Napisano 25 Października 2017 Tej: http://www.vivarium.com.pl/k/100454/Klub-172-Skrzydlatej-Polski.-Samoloty-II-wojny-swiatowej.-Zeszyt-1.-Hawker-Hurricane-MK.-I-Jakowlew-Jak-1-Messerchmitt-BF-109-F ? Mam ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Października 2017 Autor Share Napisano 26 Października 2017 Tak, dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Października 2017 Autor Share Napisano 30 Października 2017 Powoli do przodu. Blaszkowy kokpit sklejony do kupy. Podczas robienia drążka, elementy blaszkowe wesoło wystrzeliły, i mimo że nie mam dywanu, nie udało się odnaleźć. Postanowiłem wiec że drążek zrobię od podstaw i nawet zadowolony byłem jak na pierwszy raz, po czym wczoraj wieczorem zwróciłem uwagę że, cholera jasna, rysunki w monografi na których się opierałem są w skali 1/48 :( Także jakby ktoś miał nie wykorzystane blaszkowe elementy drążka, które mógłby odstąpić, byłbym wdzięczny. Zrobiłem tez przymiarkę kratownicy do kadłuba, jak to wygląda, widać na zdjęciu. W związku z tym że skrzydło zestawu jest odlane jako całośc z podłogą, centralną cześc pomiędzy taśmami trzeba amputować. Skrzydła już przerznięte i doklejone do kadłuba, teraz szpachlowanie, szlifowanie i kombinowanie jak wszystko to wkleić w kadłub.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Super to wygląda . Ja na razie utknąłem na równaniu wycięcia na kabinkę, była u mnie przesunięta na połówkach kadłuba jakieś 2 mm względem siebie. A i ja mam wypraskę z jednoczęściową dolną połówką płata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarpen Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Ha.ha. Z tym drążkiem to taki żart,ale skoro już go zrobiłeś w 48 to może dorobisz do niego Jaka w 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Sam musze do tego dojsc ;) poszczegolne segmenty juz ogarniete, pasowac w kadlub bede opierajac sie na monografi Klub 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2018 W dwa miesiące od ostatniego wpisu udało mi się ogarnąć cała blaszkową galanterie. Wnętrze malowane MM 1740. Teraz czekam na wydechy które mają mi przyjść z Ukrainy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi