zakurzony Posted October 17, 2017 Share Posted October 17, 2017 Czas na serię radziecką. Na pierwszy ogień KW-85 z PST plus blaszki Parta/NH detail. Pierwszy raz miałem też okazję użyć gąsek OKB Grigorov - same superlatywy: detal rewelacyjny, fajnie się układają Jedyne (drobne) zastrzeżenie związane jest ze słabym wiązaniem klejem CA, ale być może wynika to z elastyczności użytej żywicy. W każdym razie przy stosowaniu mojej ulubionej metody składania, tj. najpierw oddzielnie koła razem z gąsienicą i całość łączona z kadłubem dopiero po pomalowaniu i brudzeniu - namęczyłem się ponadstandardowo. Sam model PST według mnie nie najgorszy, rodzinę KW rzeczywiście mają na poziomie. Tym razem zdjęcia jaśniejsze, bez zabrudzeń na matrycy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SławekK Posted October 17, 2017 Share Posted October 17, 2017 No to będę pierwszy . Bardzo ładny model, super wykonany. Też go kiedyś robiłem, ale tak efektownie się nie prezentuje. Jakbym miał się czegoś czepić, to lufy km wydają mi się trochę za długie i klaka na wieży świeci się miedzy cyframi - ale pewnie tylko na zdjęciu. Świetny model!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted October 17, 2017 Share Posted October 17, 2017 Podoba mi się. Zgasdzam się ,ze seria KW od PST jest przyjemna. Tylko ich gąski zmienić i już jest git. Świetnie ci wyszedł... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 W końcu jakiś Kawusz w królewskiej skali 1/72 Ładnie wykonany, malowanie przyjemne dla oka. Walkę z materią znam, bo właściwie wszystkie Kw z PST mam zrobione. Żeby nie było tak różowo to: - można by było przyrdzewić wydechy i dać trochę więcej okopcenia na pancerzu. - koła powinny mieć raczej "srebrny" obwód z racji tarcia o gąsienicę, podobnie zęby na kole napędowym. Można by było zrobić przetarcia na gąsienicy w miejscu w którym koło toczy się po gąsienicy. Jakbym miał się czegoś czepić, to lufy km wydają mi się trochę za długie i klaka na wieży świeci się miedzy cyframi - ale pewnie tylko na zdjęciu. Mam podejrzenie że to nie jest lufa km tylko rura przyspawana do jarzma której zadaniem było ochrona lufy km lub innej pepeszy przed "urazami" Kiedyś ten temat rozkminiałem i takie coś widziałem na zdjęciach oryginałów Co do kalek - trzeba się przy nich odrobinę naprodukować więc oko przymykam Ogólnie kawał DOBREJ ROBOTY. Czekam na dalszą część serii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Przekozak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Bardzo ładny. Zasługuje na podstawkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzer4 Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Świetny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zakurzony Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 Bardzo dziękuję za pozytywny odbiór Sam jestem modelem ukontentowany; w końcu udalo się zrobić zadowalający mnie weathering (pierwszy raz tak szeroko zastosowana biedronka) i obicia, a to dotychczas zawsze zostawiało niedosyt A co do uwag: najpierw biję się w piersi - z kalkomaniami PST sobie jednak nie poradziłem. Trauma na tym tle powstała na tyle duża, że ostatecznie ją wyparłem i zapomniałem wspomnieć w ramach intro Z tak pieruńskimi kalkami jeszcze nie walczyłem - próbowałem wszystkiego, i zmiękczania płynami, i dodatkowych warstw lakieru, i nawet delikatnego ścierania. Efekt wielogodzinnych zmagań jest jaki jest. Od razu pytanie na przyszłośc - czy ktoś może polecić jakieś możliwie najmocniejsze płyny zmiękczajace acz granicach rozsądku, tj. nie tworzące zagrożenia dla polakierowanej wartwy farby? W przypadku kalek PST Micro Sol nie dał rady. Również brak wyrażnych okopceń biorę na swoją klatę - zorientowałem się już po weatheringu i trochę szkoda mi było Natomiast "srebrne" otarcia na kołach i zębach są, moze jedynie słabiej widoczne na zdjęciach. Lufy km robiłem z kolei z miarką, wg planów, acz "na oko" też mam wrażenie ich ponadstandardowości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ams Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Hejka, model super.... A co do kalek... spróbuj położyć kalki na mokry sidolux, a po wyschnięciu po 10-15 min. dowolny płyn zmiękczający i jeszcze raz sidolux (na drugi dzień) lub inny lakier satynowy lub błyszczący jako bazę do dalszego męczenia modelu. U mnie jak na razie działało z każdymi kalkami, choć PST jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted October 19, 2017 Share Posted October 19, 2017 Bardzo fajnie wyszedł. Może tylko nad ułożeniem lin warto by ciut popracować - wiem, problem nadmiernej sztywności, ale przy odrobinie wysiłku do pokonania. Tak, wiem, zboczenie inżynierskie, od razu linię ugięcia widzę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted October 19, 2017 Share Posted October 19, 2017 Świetnie wykonany model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zakurzony Posted October 20, 2017 Author Share Posted October 20, 2017 Raz jeszcze dziękuję za tak przychylne oceny i radę co do kalkomanii Może rzeczywiście za wcześnie stosuję płyn zmiękczający, nie czekając aż polożona kalka wyschnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawek632 Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 Kawał dobrej roboty za Tobą, fajnie się prezentuje twoja praca i można tylko dodać oby tak dalej:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted October 24, 2017 Share Posted October 24, 2017 dwa razy sprawdzałem, czy to na pewno 1/72. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 Świetny KW, nie mogłem uwierzyć, że to skala 1:72. Malowanie pierwszorzędne. Możesz powiedzieć jakimi kolorami malowałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zakurzony Posted October 25, 2017 Author Share Posted October 25, 2017 Podziękować Korzystałem z zestawu Vallejo Russian Green 4BO, nieco modyfikowanego - z jednej strony poprzez rozjaśnienie najjaśniejszych odcieni farb (moim zdaniem wszystkie tematyczne zestawy Vallejo są generalnie za ciemne), z drugiej poprzez intensywne filtrowanie olejami - jasna "biedronka" tam gdzie jasno i ciemna tam gdzie cienie. Acz Vallejo polecić z czystym sumienie nie mogę, primo - to co wyżej, secundo - jednak nie jest farba przyjazna aerografom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 dodam, że to jeden z lepiej pomalowanych czołgów w tej skali jakie w życiu widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzer4 Posted October 26, 2017 Share Posted October 26, 2017 Będę robił zwieroboja to już wiem na jakim modelu się wzorować Oleje to zwykłe w tubach, czy eyelinery z Ammo? EDIT: Bczy ktoś może polecić jakieś możliwie najmocniejsze płyny zmiękczajace acz granicach rozsądku, tj. nie tworzące zagrożenia dla polakierowanej wartwy farby? Hypersol z Agamy. Niezawodny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edward Teach Posted October 26, 2017 Share Posted October 26, 2017 Świetnie wykonany model. Mam pytanie historyczne. O ile dobrze rozumiem karabin w kadłubie był karabinem kursowym. Celowanie odbywało się całym czołgiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zakurzony Posted October 26, 2017 Author Share Posted October 26, 2017 Dziękuję A temat zwierobojów też będę zgłębiał - właśnie zacząłem Su-152 Oleje byly najzwyklejsze, nawet nie pomnę w tej chwili nazwy. Z najważniejszą zaletą w postaci dużej palety kolorów (24). Dało to pole do najróżniejszych "biedronkowych" eksperymentów i pomyslów, najciekawsze efekty z granatowym i purpurowym (acz z umiarem stosowanymi) I tak, ten kadłubowy karabin był zamontowany na "mur beton" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KW-2 Posted October 28, 2017 Share Posted October 28, 2017 Ale, super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cypis Posted October 28, 2017 Share Posted October 28, 2017 Mimo tego , że PST jest już wiekowe i technologicznie z innej bajki , niż to co firmy oferują i produkują teraz. To naprawdę wyglądają dobrze, a i alternatywy dla nich niewiele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erolo2000 Posted October 29, 2017 Share Posted October 29, 2017 Pięknie Ci on wyszedł - profeska. Gratki za Główną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts