Skocz do zawartości

Pzkpfw IV ausf. D / Tamiya 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano

dobrze jest
wycior a dokładnie szczotka na jego końcu to na niej jest założony pokrowiec bo pod wygląda mniej więcej tak
1336974611_wycior2.jpg.093da920cb55fd098323fead94f78ccf.jpg
329324161_wyciordoShneider.jpg.ca76b84ffe30bdb8460328ae5b8e0a33.jpg
powinien mieć 2,1 mm średnicy dla kalibru 75mm, druga fotka szczotka z polskiej 75.

• Thanks 1
Napisano

Wzorując się na tym rysunku od Krzyśka udało mi się zrobić coś takiego. Postarałem się odwzorować ten pokrowiec z frędzelkami. Miejsca gdzie łączyłem elementy pręcików uzupełnię jeszcze jutro delikatnie szpachlą by nie było ich widać. Skończyłem już dziś też klocek pod podnośnik. Drewniany element pomalowałem filtrami od AK i delikatnie też wash z tego samego zestawu. Zostały do pomalowania elementy z blaszek. Tak prezentują się wycior i klocek.

35i9njd.jpg

Tutaj już oba elemnty na czołgu. Jeszcze klocek bez tej taśmy zapinającej.

25rijgz.jpg

Fotka z instrukcji z elementem o który mi chodzi

2aakn5x.jpg

Napisano

Krzyśku katujesz chłopa...

Tym bardziej, że chce go popaćkać pyndzlem i jeżeli nie jest wysokiej klasy artystą to parafrazując "cała misterna robota w pizduuuuu..." 

Napisano
Godzinę temu, meser262 napisał:

Pamiętaj że mocowanie tego klocka od góry było przymocowane na górze pancerza (cz.62).

W jakiś cudowny sposób zniknęło jedno zdanie z mojego postu ? Właśnie wrzucałem to foto z pytaniem o mocowanie tej taśmy zapinającej ponieważ jak widzicie w instrukcji nie pokazali mocowania. Natomiast na rysunkach czołgu widać było raz od góry a raz na bocznej ścianie, dlatego chciałem zapytać o poradę ale w dziwny sposób coś chyba niechcący wyciąłem za co sorry natomiast super, że zrozumiałeś mój problem za rozwiązanie również dzięki :D Nie chciałem przyklejać bez wyjaśnienia.

50 minut temu, cooper69 napisał:

Tym bardziej, że chce go popaćkać pyndzlem i jeżeli nie jest wysokiej klasy artystą to parafrazując "cała misterna robota w pizduuuuu..."

Właśnie nie. Pisałem wcześniej, że nie będę malował pędzlem bo nie umiał bym pomalować tak dużych powierzchni bez widocznego efektu, że było to malowane pędzlem dlatego mam w puszcze podkład i panzer grey. Testowałem na starych modelach i wychodziło mi okey. Nie pozalewałem małych elementów. Widać było jednolity efekt pomalowania jedyne czym byłem rozczarowany to faktem, że Panzer Grey z tamki wyglądał praktycznie jak model z ramek bez malowania ? Do malowania jeszcze daleka droga ?

Napisano (edytowane)

Dokończyłem dziś podnośnik. Tak wyszła mi druga strona.

2mgqy6d.jpg

Udało się zatem zrobić ostatnią część ekwipunku. Do zrobienia na błotnikach zostały mi jeszcze światła oraz z brakujących rzeczy mocowanie anteny. Potem poprawki i doklejanie tego co odpadło i będę mógł w końcu zrobić finalnie tył.

Edytowane przez lukee82
Napisano

Nadmiar różnych obowiązków w tym tygodniu spowolnił prace z modelem. Dziś udało mi się zrobić światło tylne i dokleiłem odblaskowe. Jutro piątek to więcej czasu więc zrobię światła zachowania odległości i jak się uda w końcu gniazdo anteny.

15pon88.jpg

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, bazylms napisał:

Będziesz dorabiał jeszcze obejmy na tłumiku utrzymujące wyrzutnik granatów dymnych?

Tak. Mam obejmy z zestawu blaszek. Tylko mocowanie jest problematyczne bo można je zrobić dopiero po sklejeniu góry z dołem pojazdu. Wspominałem już o tym wcześniej. Także zamocuje dopiero pod koniec sklejania ponieważ u mnie jeszcze czołg nie jest jeszcze połączony górą z dołem.

Edytowane przez lukee82
Napisano

Światła zamontowane.

2lig660.jpg

Zrobiłem też od nowa te zaczepy na których potem mocowana jest lina. W instrukcji z blaszek sugerowali drut 0.3 ale zmieniłem na 0.4. Tak wydaje mi się realniej patrząc na zdjęcia z epoki.

Pobawię się może jutro z malowaniem ekwipunku. Zapytam zatem jak nanosicie podkład na te drobne rzeczy jak łopaty itp.? Pędzelkiem czy aerografem?

Napisano

Generalnie używam podkładu w spray, kiedyś Tamiya a teraz samochodowy. Natomiast narzędzia z reguły maluję od razu farbą pędzlem, bez podkładu. 

U ciebie polecałbym najpierw z aero podkład, bądź jakąś szarą farbę żeby ujednolicić kolor że względu na bkaszki. Natomiast z tego co się orientuję większość chyba maluję narzędzia pędzlami. 

Napisano (edytowane)
20 minut temu, bazylms napisał:

U ciebie polecałbym najpierw z aero podkład, bądź jakąś szarą farbę żeby ujednolicić kolor że względu na bkaszki.

Mam podkład w puszcze od tamiya ale byłem ciekaw czy małe elementy też pierw malować nim czy może pędzlem bo mam też ten podkład w słoiczku. Sam pojazd też pomaluje tym podkładem a na to Panzer Grey z puszki też Tamiya ale widzę, że jest też od AK i ciekaw jestem jak z odcieniem czy różnią się jakoś znacząco. 

Edytowane przez lukee82
Napisano (edytowane)

A teraz srp czy podnosnik ladnie pasuje do mosowan bo ten robiony przez ciebie wydaje sie szerszy niz zestawowy. Ja u siebie w tygrysie uzylem blaszek abera i musialem troche pokombinowac z mocowaniami. Fajnie ze dbasz o szczegoly i nie idziesz na skroty bardzo dobry nawyk w moddelarstwie ktory nadaje temu wszystkiemu sens.?

Edytowane przez kzugaj
Napisano
32 minuty temu, kzugaj napisał:

A teraz srp czy podnosnik ladnie pasuje do mosowan bo ten robiony przez ciebie wydaje sie szerszy niz zestawowy. Ja u siebie w tygrysie uzylem blaszek abera i musialem troche pokombinowac z mocowaniami.

Pasuje :) Większy problem miałem z rozstawem mocowań by wpasować się między rączki podnośnika. Musiałem jedno mocowanie odklejać i trochę przesunąć. Na szczęście wczoraj doszła paczka z modelarskiego min. z rozklejaczem do CA więc udało się ?

PS

Pilniczek do blaszek od Tamiya = rewelacja ? Jeszcze raz dzięki wam za polecenie.

Napisano

Przykleiłem mocowania na zapasowe koła. Tak wyglądają z założonymi na chwilę kołami. Różne umiejscowienia po obu stronach.

Po tej stronie zbytnio wyboru nie było ?

20l09zm.jpg

Na drugiej stronie umieściłem tak jak mniej więcej jest w instrukcji i na pudełku. Ot dla urozmaicenia. Mam nadzieję, że nie jest to przekłamanie ?

mb6fwh.jpg

Na koniec zaległa fotka podnośnika na pojeździe.

ke92lj.jpg

Napisano
11 godzin temu, lukee82 napisał:

Przykleiłem mocowania na zapasowe koła. Tak wyglądają z założonymi na chwilę kołami. …

20l09zm.jpg

mb6fwh.jpg

Obawiam się, że koło zapasowe na prawej burcie wyleciałoby z uchwytu na pierwszym wyboju.

Overall obserwuję i podziwiam.

Napisano
43 minuty temu, kjp_a_man napisał:

Obawiam się, że koło zapasowe na prawej burcie wyleciałoby z uchwytu na pierwszym wyboju.

Zauważyłem dopiero po zrobieniu zdjęcia, że się nie wsunęło do końca. Natomiast wchodzi głębiej ale na szybko wkładałem i widać, że krzywo się wsunęło i oparło o element mocowania łomu. Po drugiej stronie minimalnie blaszki na boku musiałem dogiąć.

Ogólnie na przyszłość mogę doradzić w razie ktoś chciał by się też "pobawić" z tym modelem tak jak ja aby zrobił sobie pierw te elementy ( ekwipunek i mocowania ) z blaszek na błotniki dopiero mając wszystko gotowe rozłożył sobie i przyklejał. W ten sposób można uniknąć takich kłopotów jakie ja miałem gdzie zabraknie gdzieś minimetru i coś może się na siebie nakładać. Tym bardziej, że nawet przykład tych mocowań kół pokazuje, że trzeba potem z miejscem się dopasować do elementów z blaszek lub właśnie pierw sobie rozplanować by potem nie trzeba było czegoś odklejać i mocować od nowa w innym miejscu.

Ja niestety jestem rookie więc uczę się na własnych błędach ?

• Like 1
Napisano

Zrobiłem gniazdo anteny i zamontowałem kupioną antenę.

1603bdi.jpg

Tak wygląda już na swoim miejscu. Na razie tylko na chwilę. Finalnie przykleję później. Nie zdecydowałem się na zrobienie ruchomej chociaż miałem w głowie taki pomysł. Będzie na stałe w pozycji schowanej.

kd8t1f.jpg

Napisano (edytowane)

Tak wyszedł mi element holowania. Nie mam jeszcze wiertarki więc nie cudowałem i skleiłem go z 3 części. Łańcuszek z zestawu Aber'a.

35hn2xh.jpg

To chyba wszystko z tego co planowałem dorobić jeśli chodzi o pojazd nie licząc wieży. Z zestawu blaszek też chyba wszystko już wykonałem i przykleiłem. Zostało mi zatem poprawić te nadmiary szpachli, dodać tam gdzie za mało, doczyścić gdzie się da i mogę zabrać się za wieżę. Jeśli coś przeoczyłem lub pominąłem ewentualnie jeśli coś jeszcze mógłbym dorobić/poprawić to napiszcie.

Czy ewentualnie z wieżą czekają mnie jakieś przygody? Jest coś co powinienem wiedzieć zanim zacznę kleić? Z góry dzięki za informacje.

Edytowane przez lukee82
Napisano

Bardzo ładnie. A na wieży to pewno trochę się znajdzie. Na pewno kopułka dowódcy ma trochę braków i Meser262 na pewno jakieś fajne fotki podrzuci.