Mikolaj75 Napisano 7 Grudnia 2018 Share Napisano 7 Grudnia 2018 Na pwm jest ciekawy konkurs o nazwie "Reszta Świata" i zapisałem się. Tu też będę relacjonował. Model powstanie jako mix starych zestawów z udziałem dodatków własnych. Pod nazwą Guizhou FT-7P kryje się - w uproszczeniu - dwumiejscowy MiG-21 made in China. Fotka startowa: I planowany samolot: Poszukuję zdjęć kokpitu tej wersji - pomóżcie jeśli możecie - z góry dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Grudnia 2018 Share Napisano 7 Grudnia 2018 Zapowiada się ciekawy temat i to w mistrzowskim wykonaniu. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 7 Grudnia 2018 Share Napisano 7 Grudnia 2018 Mikołaju, zapisuję się do grona osób śledzących ten warsztat. Myślę, że jak zwykle efekt końcowy będzie piorunujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Grudnia 2018 Share Napisano 9 Grudnia 2018 Mikołaju, czy ramy czasowe konkursu są liczone w latach? Bo jak się wkręcisz w temat to raczej szybko go nie ukończysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2018 Dzięki za wgląd. Moses - nie ma obaw, model pomyślany w koncepcji festiwalowej :-) Tymczasem trwają ciężkie prace budowlane. Na początek dobór najwłaściwszych komponentów z zaznaczeniem linii cięć. Tu nie ma co się szczypać, można dosadnie - oczywiście z zachowaniem rozsądku. I pocięte - Intech - przód i góra kadłuba; Zvezda - tył i dół (głównie z uwagi na najlepsze z całej trójki wnęki podwozia i dyszę silnika), Bilek - statecznik, stożek i ostatni segment pierścienia z tyłu. Samodzielnie wystrugałem wannę kokpitu. Pierwszy etap montażu - zdecydowałem się na układ przód - tył, zamiast bok-bok, bo lepiej sztukować i dopasowywać w tym układzie, niż mieć wlot i wylot w różnych długościach. I kadłub w stanie surowym zamkniętym. Jest brzydki i odstręczający, ale linię trzyma, szczeliny w akceptowalnych normach. Jak dobrze wyschnie to powypełniam szczeliny wstawkami i klinami, poszpachluję itp. Na razie fajnie się buduje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 Hasło 3 w 1 nabrało nowego znaczenia. Zapowiada się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2018 PROŚBA DO ADMINA - Z OZNACZENIA TYPU W TYTUŁU WĄTKU USUNĄĆ LITERKĘ "P" - POWINNO POZOSTAĆ TYLKO "FT-7" Lecimy dalej: Chińskie wersje są bardzo atrakcyjne modelarsko, bo łączą w sobie cechy różnych odmian - tu np wąski statecznik z autorskim zasobnikiem na spadochron, którego w związku z tym nie mogłem po prostu przeszczepić z PFM. Rura zasobnika powstała z ofrezowanej ramki wlewowej i została docięta pod statecznik, następnie doklejona i pod spód poszło oprofilowanie, mozolnie dopasowywane do kadłuba: W toku prac uszkodzeniom uległa krawędź wlotu powietrza. Uznałem to za dobry znak, bo trochę miałem zastrzeżeń do Intechowego wlotu. Odciąłem go zatem, z kadłuba Bilka wziąłem wlot, który został wewnątrz porządnie wypolerowany i stożek z Intechu i teraz jest ok. Przy okazji widać okrawędziowaną wnękę podwozia: A potem były ciężkie prace montażowo-obróbkowe, przy czym wcześniej na tylnej części kadłuba zrobiłem linie i nity, bo byłoby ciężko przy wklejonym stateczniku. Ogólnie priorytetem było zachowanie spójności bryły i linii garbu zwłaszcza. Już trochę sylwetki złapał: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Super projekt. I super wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 5 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Chińskie wersje są bardzo atrakcyjne modelarsko, bo łączą w sobie cechy różnych odmian (...) Tylko często jest problem z dostatecznie dobrą dokumentacją. Chociaż Chiny mają ciekawe pomysły. O ile FT-7 to tak czy inaczej z grubsza MiG-21, to np Xian Y-20 to jak na mój gust absolutny mistrz krzyżówek - Ił-76 i C-17 Fajnie Ci idzie. Dopiero dzięki Twojemu warsztatowi "odkryłem", że to cudo ma taki sam statecznik pionowy jak PF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xXKryst3KXx Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Jestem ciekawy tego jak można z 3 zestawów zbudować jeden model i po co jak można z jednego, będę śledził twój temat, jestem nowy na forum i kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2018 2 godziny temu, xXKryst3KXx napisał: Jestem ciekawy tego jak można z 3 zestawów zbudować jeden model i po co jak można z jednego, będę śledził twój temat, jestem nowy na forum i kibicuję. Myślę zatem, że ciekawość swą warsztat oglądając zaspokoisz. Na poważnie - dość znamienne jest to że 21-szy w zasadzie nie doczekał się (do czasu edkowego MF) w 72 zestawu, który mógłby być przez szerokie grono traktowany jako wzorzec, a już tym bardziej jako oczywista baza pod przeróbki na mniej popularne wersje. Wybrana przeze mnie wersja jest kłopotliwa - charakterystyczną bryłę kadłuba dawał Intech, wąski statecznik i w miarę dobre skrzydła (bez jamek skurczowych) - Bilek, Zvezda z kolei najlepsze detale wnęk, dyszy i tylnej części kadłuba. Zestawy traktuję w tym wypadku jako dawców najlepszych (nie mylić z dobrymi) komponentów. Jestem przy tym na takim etapie hobby, że nie mam syndromu żalu po niepełnie wykorzystanym zestawie Od razu dodam - w Telford miałem okazję przyjrzeć się wypraskom nowego UM-a z KP. Wszystko byłoby do przyjęcia, gdyby nie koszmarne dziury (nity). Samolot miał wygląd sitka kuchennego... Aha - pytanie: pakistańskie FT-7P miały fotele Martin-Baker. Mój samolot to FT-7 (krótki) z małej 4-egz dostawy. Czy coś wiemy, aby miał fotele MB czy inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 31 Grudnia 2018 Share Napisano 31 Grudnia 2018 10 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Na poważnie - dość znamienne jest to że 21-szy w zasadzie nie doczekał się (do czasu edkowego MF) w 72 zestawu, który mógłby być przez szerokie grono traktowany jako wzorzec RV Model / KP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2019 mbrnnr - pisałem o tym KP... Mały updejt - niby niewiele, ale istotny krok dla mnie. Kiedy rozpocząłem odtwarzanie linii na kadłubie, okazało się, że warto wcześniej zamontować wiatrochron i okrawędziować kokpit, żeby nie ryć dwukrotnie w w tych strefach. Ale to z kolei wykazało, że warto uprzednio zrobić urządzenia pod wiatrochronem. Uznałem, że nie będę robił urządzeń na razie, a jedynie zabezpieczę modułową półeczkę, potem na niej zrobię urządzenia i po prostu wsunę. 1. Wiatrochron i półeczka i sprawdzenie czy dopasowane: 2. i zasada jak to będzie w przyszłości: 3. Sam wiatrochron dostał obramowanie, żeby zapewnić jednolitość krawędzi: 4. został doklejony do kadłuba, następnie kliny, obróbka i można wracać do rycia linii na kadłubie: I ponownie upierdliwa prośba do Admina - poproszę zmienić w tytule: jest "FT-7P"; powinno być "FT-7" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2019 Tymczasem kadłub został oliniowany, ponitowany (na fotkach w aktualnym stanie słabo to widać, pewnie przez kolor tworzywa), dodałem różne drobiazgi - owiewki, nasadki, wzierniki, chwyty (ciemnoszare to Quickboost) i detaliki niezbędne do zgodności z wersją. Na spodzie kadłuba przykleiłem długie cienkie paski jako wzmocnienia dla płyt charakterystycznych dla FT-7. Szare tło słabe, ale konieczne - na białym niewiele byłoby widać.. W związku z dotychczasową bezskutecznością, nadal uparcie proszę o zmianę w tytule wątku - jest "FT-7P"; powinno być "FT-7" ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 16 Stycznia 2019 Share Napisano 16 Stycznia 2019 Lubie podziwiać Twoje zmagania z plastykiem ,masz u mnie wiernego widza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Stycznia 2019 Share Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 30.12.2018 o 21:54, Mikolaj75 napisał: Aha - pytanie: pakistańskie FT-7P miały fotele Martin-Baker. Mój samolot to FT-7 (krótki) z małej 4-egz dostawy. Czy coś wiemy, aby miał fotele MB czy inne? Zdjęć wnętrza jeszcze nie znalazłem, ale małe sprostowanie co do typu samolotu. To jest jednak FT-7P. Według Yefima Gordona Pakistan nie posiadał samolotów FT-7. Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2019 Dzięki Panowie Jarek - wygląda na to, że w oznaczeniach jest zamieszanie.. Brak literki "P" przyjąłem za tą informacją: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chengdu_J-7_variants#FT-7_trainer_series Ten samolot jest różniście podpisywany, w monografii 4+ było nawet "FT-7TP"... Tak czy inaczej się buduje, nowe fotki niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Mikołaj męczę dalej kolegów z wiadomego kraju. Co do foteli na 100% były zachodniej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Pięknie to wygląda Czasami trzeba uważać na to co pisze Yefim Gordon bo kiedyś długo i namiętnie opisywał nasze MiGi-19 jako LiMy-7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Witam wszystkich jestem na forum od niedawna,ale samoloty i modelarstwo to kawał mojego życia. właśnie wypatrzylem warsztat z budowy tego modelu i z przyjemnością kibicuje Panu Mikołajowi, bo z tego co widzę szykuje się doskonały model specyficznej wersji najpopularniejszego nad dźwiękowa wszechczasów. Będę regularnie zaglądał i śledził postępy w budowie. Pozdrawiam serdecznie wykonawcę i podziwiam kunszt. Jako wielki fan tego samolotu chyba też coś zacznę, bo modeli mig 21 ci u mnie dostatek. Pozdrawiam Brać modelarską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2019 Dziękuję za doping Dalej idziemy: Skrzydła zostały ponitowane: Zostały dołączone do kadłuba i zaopatrzone we własnej roboty grzebienie i przerywacze przy lotkach (mały wąski paseczek pomijany przez zestawy). Oczywiście spasowanie słabe, ale nie stanowiło to problemu, bo odtworzyłem łączenie dbając o zachowanie różnych szerokości fragmentów "blachy" w odpowiednich obszarach: Model zyskuje powoli sylwetkę. I czy to się nazwie Ghizhou czy Shenyang czy Chengdu, to zawsze będzie to dwudziesty pierwszy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 Zaczyna ten składak nabierać kształtów. Czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 Dawno mnie tu nie było. Prawie-z-pudła model w Twoim wykonaniu, mocno posuniety w budowie. No, no, wkrótce galeria. I pisząc wkrótce mam na myśli mniej niż rok. Robota jak zawsze prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus222 Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 No nie poznaje Kolegi :)takie tempo.pzdr Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2019 Dzięki chłopaki - Michał, rok nie będzie - to model z tych szybszych - zresztą 21 znany jest jako "szybki"... Adam - kopę lat, miło że zaglądasz Tymczasem klapy i ich siedlisko: Wewnętrzna struktura jest dość skomplikowana i chociaż nie będzie jej specjalnie widać, to wypada zrobić. 1. nakłuwam centra otworków: 2. rozwiercam do oczekiwanych rozmiarów: 3. wycinam poszczególne segmenciki: 4. listwa łącząca ma nity, dlatego ścieżkę wyznaczam na płytce większych rozmiarów - nitowanie na wąskich paskach z reguły kończy się ich destrukcją: 5. po docięciu żyletką jest nitowana listwa (mam nadzieję, że coś widać na fotce): 6. i powklejane w uprzednio wyfrezowaną strefę w skrzydle: 7. przygotowane klapy właściwe: 8. przymierzone do płatowca: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi